Трансформациите на НДК - между пет министерства и осем директори за 6 години

"Промяната" е девизът на реновацията на НДК за председателството на Съвета на ЕС

© НДК

"Промяната" е девизът на реновацията на НДК за председателството на Съвета на ЕСОт превръщането си в държавно акционерно дружество през май 2011 г. (дотогава Дворецът фигурираше като несъществуващото в правния мир "творческо-стопанско обединение"), Националния дворец на културата е сменил принципала си пет, а изпълнителния си директор осем пъти, ако се брои еднодневното назначение на Борислав Велков на поста. Повечето от тези трансформации започват с обвинения за фалит и източване и завършват с проверки, чиито резултати не се оповестяват гръмогласно. С последното прехвърляне на НДК от Министерството на европредседателството към Министерството на културата - и от Велков пак към Мирослав Боршош, ГЕРБ описа пълен кръг спрямо две свои предни решения.


През май 2011 г., след дълго битуване без публична отчетност НДК бе легализирано като "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД – София, с едноличен собственик на капитала държавата в лицето на Министерството на финансите. Финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков сменя "вечния" директор Христо Друмев, наричайки "палитрата от нарушения в обществените поръчки в НДК толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник". Все пак Агенцията за държавна финансова инспекция проверява последните му три от общо 23 години управление и открива щети за едва 1600 лв. Нови изпълнителни директори стават Десислава Бинева и Тодор Влайчев, трети член и председател на борда на директорите - Марияна Чолакова, която на следващата година е заменена от Ивайло Георгиев. Ръководството се занимава основно с оценяване на активите и финансовото състояние на НДК, но по думите на Георгиев в края на 2012 г. то е добро.


Най-новият изпълнителен директор с ветерана от поста Христо Друмев

© НДК

Най-новият изпълнителен директор с ветерана от поста Христо Друмев


НДК трябва да остане под Министерството на финансите докато се стабилизира. Явно това става бързо, защото през февруари 2013 г., вече в оставка, кабинетът Борисов-1 прехвърля Двореца към Министерството на културата. В борда остават Ивайло Георгиев и Тодор Влайчев плюс кадри от министерството на Вежди Рашидов - Радка Петрова, Стоян Стоянов и заместника му в оставка Митко Тодоров, който оглавява НДК. Това обаче не е последната промяна за тази година: през ноември кабинетът на Пламен Орешарски и министъра на културата Петър Стоянович уволняват цялото ръководство на НДК с мотива, че дружеството е пред фалит, а директорите си разпределят фантастични заплати. В съвета на директорите са назначени зам.-министърът на културата и пиар на ДПС Велислава Кръстева (председател), Антоанета Желязкова, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева - изпълнителен директор. След 8 месеца - през юни 2014 тя е заменена от Веселина Минчева.
С повторното си идване на власт, през ноември 2014 г., Рашидов също сменя ръководството. Този път в съвета идват Валентин Кръстев, Диана Русанова, Камен Кирилов, Оли Груева и Райна Гегова. Камен Кирилов е назначен за изпълнителен директор, а месец по-късно на поста идва Мирослав Боршош. 2014 е и годината, в която НДК работи с най-малка годишна загуба според наличните отчети в търговския регистър - 4,6 млн. лв. при загуби, нарастващи от 6 до 6,8 млн. годишно в предните три години. Като основна причина за тази сума одиторите сочат обезценяването на активите и възнагражденията, а не баланса между приходи и разходи.


Трансформациите на НДК - между пет министерства и осем директори за 6 години

© Надежда Чипева, Капитал


През август 2015 г. кабинетът Борисов-2 за втори път сменя принципала на НДК - от министерството на Вежди Рашидов Дворецът отива при Томислав Дончев. Мотивите на кабинета са по-широките компетентности на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Сменен е и бордът - на мястото на старите членове идват Валентин Кръстев и Людмил Веселинов.


С това управление НДК функционира до февруари 2017 г., когато служебния кабинет на Огнян Герджиков го мести при вицепремиера по европредседателството, тогава Деница Златева. До началото на седмицата, когато сегашният вицепремиер Лиляна Павлова изненадващо освободи, по-късно върна на директорския пост Мирослав Боршош. На 28 ноември без да се мотивира допълнително кабинетът гласува решението на премиера Борисов НДК отново да се върне към Министерството на културата.


Борислав Велков, директорът на НДК за един ден, който заговори за нарушения в обществените поръчки, е назначен в съвета на директорите от министър Павлова в края на май.


С управлението на Боршош в НДК започна видима промяна, не само като девиз на ремонта. Дружеството иззе функции, изоставени от Министерството на културата - откри два театъра и две смесени арт пространства, аналог на закрития Национален център за книгата, обърна внимание на пренебрегнати жанрове като танц пърформънс, закупи скъпоструваща кино техника, започна да продуцира филми. Но по въпроса за средствата, които иначе хронично липсват в културата, ръководството винаги е било уклончиво, избягвайки журналистически въпроси. На парламентарен контрол миналата година Томислав Дончев отрече твърденията, че НДК е затънало в неизплатени сметки, включително ток за половин милион лева. Годишният отчет на дружеството за 2015 г. не е публикуван в търговския регистър, но според този за 2016 г. през последните две години дружеството е на загуба от по 9 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  ТОУЕМА БОЗКА е тва НДК-то и, то при липса на ефективна правораздавателна система, направо МЕЧТА. Много салам, много мед, мляко и, ... абе въобще кой квото си пожелае.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  След Христ Друмев май всеки в ГЕРБ смята НДК за кокошката със златни яйца и всеки път започва да гребе обещанията с големи шепи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Кремиковци на културата-2014 е и годината, в която НДК работи с най-малка на загуба според наличните отчети в търговския регистър - 4,6 млн. лв. при загуби от 6 до 6,8 млн. в предните три години".Според годишния отчет за 2016 г. обаче през последните две години дружеството е загуба от по 9 млн. лв."Само загуби.

 4. 4 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Тия скоро ще ни струват колкото БДЖ- то.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Корелацията между назначението на Боршош и влизането на РБ във властта е абсурд да я прочетете в Думник.
  Медиапул пък поддаква, че Боршош е кадър на ГЕРБ - късопаметници.
  Запазването на Боршош от Деница Златева никой няма да го прочете като акт на коалицията ККК /Корни, Кънев и Карадайъ/.
  А Боршош и Грипен изяждат демокрацията/референдума/.
  Щото ГЕРБ внесоха точно толкова куц проектозакон, колкото им беше и кандидат президента.

  п.с. "Герберът Боршош":
  2001г. "Моментът е исторически и не бива да се изпуска от поглед - Мирослав Боршош, новият лидер на младежката организация на СДС, се гмурна в дълбоката политика. За има-няма 3-4 години Миро мина през стълбите на държавната администрация, а сега уверено закрачи из коридорите на властта. Не че Младежкият съюз на демократичните сили (МСДС) и "Раковски"134 днес са някаква власт, но фактът си е факт - Миро влезе в номенклатурата, от която се раждат българските политици."
  http://www.segabg.com/article.php?id=196516

  2003г. „Възгласът “Стига!“ на самоизяждането на СДС този път се чу откъм младежката организация. Лидерът на МСДС Мирослав Боршош, един от най-близките до Надежда, си хвърли демонстративно оставката и обяви бунт срещу синята “олигархия“.“
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=433&aid=10099

  2014г. „Мирослав Боршош - от издател и партиен лидер до директор на НДК“ - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/12/02/2431094_miroslav_borshosh_-_ot_izdatel_i_partien_lider_do/

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Като ти чета дълбоките размишления, може и да ни разясниш пируетите покрай въпросния Боршош и дълбокия катарзис, който редовите ГЕРБ-ери изживяха за 24 часа...!
  Като уволниха Боршош, разясняваха колко крадлив и нагъл бил. На другия ден, трябваше да обърнат плочата и да се правят, че не се е случило нищо...
  Не е лесна и вашата...! Да се правите на клоуни, след всяка промяна в настроението на партийния началник. Ама, поне сте свикнали...! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "С последното прехвърляне на НДК от Министерството на европредседателството към Министерството на културата - и от Велков пак към Мирослав Боршош, ГЕРБ описа пълен кръг спрямо две свои предни решения"

  Некадърност, политическо лобиране, управленско безсилие - типично по герберски

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#5] от "plebs":

  Боршош е гласен за зам. председател на ГЕРБ, заедно с Цветанов

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "tww09306483":

  Малко правна грамотност, колега: "Като уволниха Боршош, разясняваха колко крадлив и нагъл бил. На другия ден, трябваше да обърнат плочата ..." - Същия ден Деница Златева защити Боршош, твърдейки "Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева" /по нюз.бг/. Коалицията ККК се скри зад колективната безотговорност.

  Колкото до герберастията - не си в час, абсолютно. Извън коалицията на Първанов и Костов, извън съглашателството на ББ има и друго смислено - линията на Плевнелиев, Москов, Митов, Райков... Да, Марин Райков, по-добрият потенциален конкурент на резидента, който не би допуснал поредния Х@Й да стърчи в Свищов:

  "Марин Райков е високопоставеният български дипломат, който първи отказва на Москва въздушен коридор за военни самолети по времето на кризата в Косово през юни 1999 г. И ако с това е изпълнил указанията на своя министър Надежда Михайлова и на премиера Иван Костов, то при втори (не съвсем) подобен случай пак той е избран да отхвърли една друга руска претенция и това не звучи като „съвпадение”.

  В неговия кабинет в Министерството на външните работи руският посланик Юрий Исаков получава нечуван от Москва отказ на българска територия да бъде построен паметник на съветски военни (военнопрестъпници всъщност). Райков хладнокръвно предлага на Исаков като условие за поставяне на паметник на съветски подводничари на брега на Шабла, каквото е искането на Кремъл, преди това да бъде осведомено българското общество за факта, че същата тази подводница, торпилирана от германците, потопява по-рано в Черно море български търговски кораб, чиито български екипаж загива заедно с транспортираните стотици еврейски бежанци от Румъния. Това предложение на българския дипломат се оказва равносилно на отказ, тъй като представителят на Путин в България отказва такава откровеност пред българските граждани. Исаков си тръгва бесен!"
  ivo.bg/2013/03/12/кой-не-е-марин-райков-определено-не-е-л/

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":Боршош е гласен за зам. председател на ГЕРБ, заедно с Цветанов
  —цитат от коментар 8 на stenli1


  До коментар [#8] от "stenli1":
  Фейк нюз е това докато не е подкрепено от линк.
  Ако линка е от жабата, пак е фейк нюз. :)

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Голяма комедия със това уволняване и реабилитиране, ГЕРБ
  тотално се изложиха !!!

 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 532 Неутрално

  От всичко това разбирам, че както едно време, така и сега, кариера се прави по политическа линия. Нищо, нищо, ама нищо не се е променило.
  Липсва контрол години наред как функционира и как се издържа единствената ни представителна сграда от подобен тип, случайно или не съвсем случайно. Предполагам, сега ударно за представителството ще се отпуснат ОЩЕ едни пари за да спретнат все пак НДК..... Типично по нашенски- строим нещо и после го изоставяме без поддръжка и контрол да се срине /пример- Централна гара в София/. А в ударните изпълнения си имаме традиция.

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Повече от странно ми звучи обяснението за натрупаната загуба през последните 3 години: "Като основна причина за тази сума одиторите сочат обезценяването на активите и възнагражденията, а не баланса между приходи и разходи."
  Резонно е да са търсени начини за редуциране на разходите/ намаляване на загубите. При започване на нов проект в НДК би следвало СД да одобри конкретен финансов план, към който изп. директор да се придържа... или разумното харчене не се отнася до знакови държ. дружества?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK