Над четвърт милион българи са самотни, сочи статистика на Евростат

Над четвърт милион българи са самотни, сочи статистика на Евростат

© Цветелина Николаева, КапиталОколо 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми. Това показват данни от проучване на Евростат, цитирано от БТА. То обхваща възрастното население в Европейски съюз и отчита настроенията през 2015 г.


В ЕС около 6 процента от възрастните хора се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът. Ако се приложи процентът на самотните у нас спрямо общия брой на населението, излиза че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.


Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.
Ситуацията в ЕС изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо. В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.


Най-самотни се чувстват жителите на Италия, Холандия и Люксембург. Там процентът на самотниците надхвърля 12% от населението. Същият процент хора заявяват, че нямат с кого да споделят проблемите си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK