Полицейските синдикати свикват национален протест на 5 юли

Снимката е от протест на служителите в МВР пред парламента през 2015 г.

© Георги Кожухаров

Снимката е от протест на служителите в МВР пред парламента през 2015 г.Полицейските синдикат в страната официално обявиха намерението си за национален протест в началото на юли в столицата. От най-голямата организация - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), съобщиха, че протестът е планиран за 5 юли пред катедралния храм "Александър Невски".


В началото на месеца синдикатите поискаха 15-процентово увеличение на полицейските възнагражения. От думите на вътрешния министър Валентин Радев обаче стана известно, че няма как да се случи в настоящия момент, защото няма аргументи за това. По късно, обсъждайки проблемите на служителите в системата, премиерът Бойко Борисов увери, че правителството ще осигури средства за униформи, които полицаите не са получавали от 4-5 години, както и за гориво.


Сега от СФСМВР заявяват, че това не е достатъчно, и настояват да бъдат изпълнени трите им искания - увеличаване на заплатите, спешни промени в Закона за МВР и подготвяне на проект за изцяло нов закон.
"Очакваме законодателната и изпълнителната власт да предприемат действия за промяна на унизителните условия, в които служителите на МВР са поставени при изпълнение на задълженията си по опазване на сигурността и безопасността на гражданите на Република България", се казва в декларация до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, подписана от седем синдикални организации.


Ръководителят на СФСМВР Валентин Попов обяви по Би Ти Ви, че зад протеста няма политически сили и това се доказва от факта, че първият протест, организиран от синдиката, е когато министър на вътрешните работи е бил Михаил Миков. След това протести имало при всички останали министри, независимо от партийната им принадлежност.


Попов каза още, че не се търси конфронтация с ръководството на МВР, но когато има нерешени проблеми, не може да се работи нормално. Синдикалният лидер поясни, че искането, от което няма да отстъпят, е заплатите да се вдигнат тази година.


"От коя дата, с какъв процент, това подлежи на преговори", поясни Валентин Попов. Той припочни, че синдикатите искат възнаграждения да се вдигнат с 15%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK