Финансите на НДК: постоянна загуба, договори без публикувани търгове и липсващи отчети

Финансите на НДК: постоянна загуба, договори без публикувани търгове и липсващи отчети

© Надежда Чипева, КапиталДружеството "Национален дворец на културата - конгресен център" АД не е било на печалба откакто е създадено през 2011 г., като в последните три години разходите са два пъти по-големи от приходите. Това се вижда от публикуваните годишни финансови отчети на дружеството.


Финансовите отчети за 2012 и 2015 г. не са публикувани, което е нарушение на закона, а в този за 2016 г. в Търговския регистър е заличена цялата детайлна приходно-разходна част.


Дружеството получи общо 45 млн. лева от държавния бюджет, за да подготви сградата на НДК за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Сумите вече са разпределени по договори с фирми, но точният брой на договорите не е публичен.
Публикуваните обществени поръчки от 2015 г. досега са 19, като някои от тях нямат връзка с председателството, а с дейности с функционирането на НДК - например отпечатване на брошури за постановки, доставка на електричество. В списък, който "Дневник" получи от дружеството в началото на годината, се вижда, че договорите с фирми само за председателството на съвета на ЕС, са общо 32.


Начинът, по който ръководството на НДК е изразходвало средствата за председателството, в момента е обект на проверка от прокуратурата, в парламента ще бъде сформирана комисия, която също да разследва плащанията. Проверката на прокуратата е по сигнал на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), откъдето съобщиха, че с парите за европредседателството изпълнителният директор плащал задължения по стари договори. Това бе и един от един от мотивите на Лиляна Павлова да уволни Мирослав Боршош. Ден по-късно той бе върнат на поста от премиер Бойко Борисов но сам се оттегли докато тече разследването.


В сряда, назначеният в понеделник за заместник на Боршош, но прекарал едва един ден на поста, Борислав Велков съобщи, че дружеството е във фалит, ръководството му е оказвало натиск при определянето на победителите в обществени поръчки. Пред "Дневник" той каза, че някои от поръчките са били обявявани, "за да се облагоделстват определени хора", като според него по този начин дружеството е било източвано.


Министър председателят Бойко Борисов върна уволнения ден по-рано Мирослав Боршош на поста изпълнителен директор на дружетството

© Юлия Лазарова

Министър председателят Бойко Борисов върна уволнения ден по-рано Мирослав Боршош на поста изпълнителен директор на дружетството


Дружеството се управлява от Съвет на директорите като за 6 години са сменени осем изпълнителни директори, а Боршош е най-дълго управлявалият и единственият, работил без заместници.


Капиталът на дружеството е малко над 393 млн. лева, от които 371 млн. лева е стойността на имотите, които са негова собственост. Сградите са: Националния дворец на културата в София, печатната база в нея, прилежащите гаражи, административната сграда на НДК на бул. "България" и Фестивален комплекс - Варна. Основните приходи идват от наем - от телевизия Би Ти Ви, продуцентската компания "Седем осми" и партия ГЕРБ, се казва в отчета без да се посочват суми.


Няма ясен разчет какви са приходите на дружеството от клуб "Перото", театър "Азарян" и пространството за култура и пърформанс ДНК. Това са трите проекта, които Боршош реализира и му спечелиха голям брой почитатели.


През 2016 г. с решение на Министерския съвет в капитала на дружеството бяха внесени 17 млн. лв., предназначени за подготовката на сградата на НДК за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.


Бюджетът за европредседателството


В сградата на НДК ще се проведат основните събития от европредседателството, на което България ще е домакин през първата половина на 2018 г. За целта бяха започнати съществени ремонти по сградата и основна пълна реконструкция на Зала 3, в която ще се провеждат заседанията на Съвета на ЕС. За ремонтите през 2016 г. правителството отпусна 17 млн. лева, които обаче се оказаха недостатъчни.


Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК

© Цветелина Белутова, Капитал

Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК


Година по-късно държавното финансиране за ремонтите е над 45 млн. лева, като в края на май Министерският съвет реши да отпусне допълнителни 28 млн. лева. Според решението 12 млн. лева от тях трябва да бъдат дадени за единна охранителна система, а останалите 16 млн. лева са за плащания от 50% от договорите с "Галчев инженеринг" - за цялостната реконструкция на сградата, и с "Динакорд-България" за конгресна техника.


Обществените поръчки


Строителната компания "Галчев инженеринг" и компанията за "обзавеждане и оборудване" "Динакод - България" са фирмите, получили най-много пари от НДК във връзка с подготовката за председателството. "Динакорд - България" има 3 договора за 3.8 млн. лева без ДДС. В два от търговете - за 520 хил. лева и 3.1 млн. лева, фирмата е била единствен кандидат. Според Закона за обществените поръчки наличието на един кандидат е основание за прекратяването на процедурата, което обаче спрямо "Динакорд" не е приложено. НДК обаче е прекратявало по различни причини 4 обществени поръчки, включително тази за цялостната реконструкция на основната си сграда.


През 2014 г. е обявена само една обществена поръчка, която обаче ще се окаже ключова за всички търгове, свързани с подготовката на НДК за председателството. Тя е за избор юридически услуги за "предстоящо възлагане на обществени поръчки". Единственият подал оферта за участие и победител е адвокатското дружество "Мургова и партньори". Договорът е сключен през април 2015 г. със срок от две години за сумата от 186 хиляди лева. Адвокати от дружеството участват в комисиите, които оценяват офертите по поръчките, обявени през следващата година.


Договорът с адвокатското дружество е подновен в началото на тази 2017 г., когато НДК изпраща покана за пряко договаряне до 3 адвокатски дружества, но само от "Мургова и парньори" откликват. Резултатът е договор за още две години, като сумата е 168 хил. лева без ДДС.


Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК

© Цветелина Белутова, Капитал

Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК


През януари "Дневник" поиска финансовите разчети за средствата, които НДК планира да похарчи във връзка с председателството. Според тях за 2015, 2016 и 2017 г. ръководството на дружеството планира да похарчи малко над 39.5 млн. лева без ДДС по 32 договора, като са посочени конкретните фирми и суми, които ще бъдат изплатени. Справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки показва, че от 2015 г. до днес дружеството "Национален дворец на културата - конгресен център" е обявило 19 конкурса. Някои от тях не фигурират в списъка, свързан с подготовката за председателството, а са за дейности, отнасящи се до функционирането на НДК. За останалите 12 договора от този списък няма обявления, които да са публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки.


Някои от сумите по договорите, свързани с председателството, нараснаха, спрямо първоначалните разчети. Например преустройството на Зала 2 в театър "Азарян" бе планувано за 1.1. млн. лв. без ДДС, но сумата, която беше изплатена на изпълнителя - "Консорциум преустройство и реконструкция", бе 1.4 млн. лева без ДДС. Поръчката за цялостната реконструкция на НДК бе с прогнозна стойност до 14 млн. лв. без ДДС, а "Галчев инженеринг" спечели с оферта за почти 17 млн. лева без ДДС. По-късно обаче ремонтът се оскъпи с непредвидени разходи за още 5 млн. лв.


Сред поръчките, обявявани от НДК през 2015 и 2016 г. за функционирането на културното пространство са: доставка на електроенергия за 2 години за сумата от 2.1 млн. лв, охрана за 2 години за близо 1 млн. лева, почистване за 3 години за над 2.1 млн. лева, два последователни договора с издателска къща за отпечатване на плакати и афиши за над 300 хиляди лева. Посочените суми са без ДДС.


Финансовите отчети


Годишните финансови отчети на дружеството за 2011, 2013, 2014, и 2016 г. са публикувани в Търговския регистър, който е публичен. Отчетите за 2012 и 2015 г. обаче липсват. Според Закона за счетоводството срокът за публикуване на годишните отчети в Агенцията по вписванията за предходната година е до 30 юни на следващата. От своя страна до 31 юли агенцията изпраща списък до Националната агенция по приходите (НАП) на дружествата, които не са спазили законовия срок. До 30 септември НАП трябва да наложи санкция, която е до 3 хиляди лева.


Като дружество с обществена значимост, защото борави в публични средства, "Национален дворец на културата - конгресен център" подлежи на одит от независим одитор, докладът от който трябва да бъде публикуван заедно с годишния финансов отчет. Според последните промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, дружеството трябва да изпраща до Комисията по финансов надзор финансови отчети на всеки три месеца. Вчера от комисията казаха за "Дневник", че това законово задължение не е било спазвано.


Достъпните финансови отчети показват, че през 2014 г. дружеството "Национален дворец на културата - конгресен център" е било на загуба от 4.6 млн. лева, а натрупаните задължения от предходни периоди е за 19 млн. лева. Отчетът за 2015 г. не е публикуван, нито пък докладът от независимия одитор. Именно през 2015 г. започна активното възлагане на обществени поръчки от НДК. На 18 март 2016 г. Томислав Дончев, в чиито ръце е дружеството по това време, казва от парламентарната трибуна, че НДК няма неизплатени задължения, а само "значителни допълнителни разходи".


Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК

© Цветелина Белутова, Капитал

Реконструкция, ремонт на част от помещенията и залите в НДК


Одитният доклад за 2016 г., изготвен от "Иса Одит", е публикуван публикуван в Търговския регистър по особен начин. В него детайлните приходно-разходна част е закрита с черно мастило - както конкретните дейности, така и сумите, отделени за тях. В доклада обаче се вижда, че през годината приходите на дружеството са 11.1 милиона лева, а разходите са 19.6, т.е. загубата е 8.5 млн. лева. От "Иса одит" отказаха да отговарят на "каквито и да било въпроси" на "Дневник", но споделиха мнение, че докладът им е бил публикуван по "изключително непрофесионален начин".


Същият доклад може да бъде намерен в платената система "Апис", където скрити с мастило части няма. В тях се вижда, че загубата на дружеството през 2015 г. е била 9.3 млн. лева, като разходите от "продължаващи дейности" са били 20.1 млн. лева - година по-късно тази сума е 19.7 млн. лева. Съпоставката за двете години показва, че основните разходи, които има дружеството, са за персонал, амортизации и външни услуги, като всяка от сумите е за по 5.8 млн. лева. Тези параметри са почти същите и за останалите години, за които има отчети, като от друга страна приходите винаги са почти еднакви - между 8 и 10 млн. лева.


Това на практика означава, че дружеството никога не е разполагало с достатъчно средства, за да покрие разходите си. Липсата на промяна в приходната част показва, че от 2011 г. до 2016 г. ръководителите на дружеството така и не са открили начин да увеличат финансовите постъпления. За сметка на това, разчетите как ще бъдат харчени допълнителните средства, които бяха отпуснати в края на май тази година и фирмите, на които ще бъдат платени, бяха определени още през януари.


Какво е НДК и кой го управлява


До 2011 г. НДК беше със статут "творческо-стопанско обединение". Тогава беше създадено едноличното акционерно дружество "Национален дворец на културата - Конгресен център", със собственик Министерството на финансите. Две години по-късно дружеството е прехвърлено на Министерството на културата, а през 2015 г. негов принципал става зам.-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика - пост, заеман от Томислав Дончев по това време. При третия кабинет "Борисов" НДК е прехвърлено към ведомството на Лиляна Павлова, но след конфликта между нея и Боршош беше върнато на Министерството на културата.


Редакцията многократно търси за коментар Мирослав Боршош. Той обаче не отговаря на мобилния си телефон. Ръководителят на пресцентъра на НДК каза пред "Дневник", че "г-н Боршош е решил да не отговаря на медии".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  "Вонята" около НДК/Боршош и компания/ става вече непоносима!

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Комуноидното израстъче Борш е захлебило здраво. А "черната каса" на БСП се е пълнила многократно.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Дружеството "Национален дворец на културата - конгресен център" АД не е било на печалба откакто е създадено през 2011 г., като в последните три години разходите са два пъти по-големи от приходите.

  А на какво е чакал принципалът? Защо не е предизвикал проверка?

  Дружеството получи общо 45 млн. лева от държавния бюджет, за да подготви сградата на НДК за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Сумите вече са разпределени по договори с фирми, но точният брой на договорите не е публичен.

  Май по-точно е да се напише:
  Дружеството получи общо 45 млн. лева от държавния бюджет, за да подготви сградата на НДК за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Сумите вече са изпапкани но точният брой на договорите не е публичен.

 4. 4 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 225 Неутрално

  КОНЦЕСИЯ е единственото решение за тези комунистически тумори на корупцията.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Горкото НДК!Като черна дупка е:)
  Защо никой не е обърнал внимание на прогресиращите загуби?Кой собственик няма да вземе мерки за дружеството си ,ако не му носи печалба?

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Единственият собственик, който не се интересува дали собствеността му носи загуба е държавата!

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Дружеството "Национален дворец на културата - конгресен център" АД не е било на печалба откакто е създадено през 2011 г., като в последните три години разходите са два пъти по-големи от приходите."

  А трябва ли да бъде на печалба? По цял свят поддръжката на концертни, театрални и оперни зали се субсидира от държавата. Това произтича от вида на дейността. Когато е успешна, тази дейност генерира скрити печалби за цялата общност. Виенската Щатсопер например може и да е на загуба въпреки високата цена на билетите, но привлича туристи във Виена.

  Интересно би било да се попита - има ли у нас някоя сграда на културна или спортна институция, която да не се субсидира?

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  В момента, въпреки условието, да не се наемат подизпълнители, работят около 20 фирми, които се води че оказват, " логистична помощ". Разбира се, това са подизълнители. Наети са предимно роми, като липсите са сериозни. Ремонта освен това не е цялостен, понеже не са дадени нужните пари, а е сравнително козметичен.

 10. 10 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  Бре Ганьо, как сметна че Виенската опера била на загуба?!? И каква "скрита печалба" генерира за теб, за мен и за обществото, концерт на Веселин Маринов или на Планета в НДК?

 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Комуноидното израстъче Борш е захлебило здраво. А "черната каса" на БСП се е пълнила многократно.
  —цитат от коментар 2 на moriarti


  Добре бе, вие гербаристите сте ебаси наглецитете. Боршош нали си джитка при любимия ви пожарникар, даже го върна на работа...Какви комунисти, какви 5 лева? Всъщност, вие сте по нахални и от тях. Крадлива сган...

 12. 12 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Краде се като за световно. Ремонтът ще е толкова нищожен. козметичен и долнокачествен, че след 2 години всичко ще е излющено, ръждясало, прогнило и мухлясало :(

  Герп, ко да прайш....

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  изкуствено създадена "културна институция" за кеф на комунистическа принцеса...
  нема и нема как да има нещо общо с никакви опери, театри и прочее места за правене на изкуство...
  нема и кинти как да носи доде е в ръцете на крадливата политическа клика...
  парка требе да остане и да се поддържа, а сградите требе дасе продадат на търг и пазара да им реши съдбата...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Бизнес по мутро-комунистически,както и цялата държава.Толкова.

 15. 15 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Весело

  Назначи,си "син" функционер,на място дето може да се краде безогледно,и после цяла България му гледа сеирите.Ако,някой се съмнява,спомням,далаверата с царските конюшни,и управлението на ГАРГАМЕЛ.

  Ръй! Ръй!
 16. 16 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Освен да поздравя "Дневник", че този път са проявили старание, друго не ми остава. Иначе Боршош си е типичният седесар. Прави "десни" политики с държавни пари, т.е. краде. Предвиждам, че Бойко ще го уреди другаде. Каквото и да твърдите за Бойко, той не забравя приятелите си.

 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Комуноидното израстъче Борш е захлебило здраво. А "черната каса" на БСП се е пълнила многократно.
  —цитат от коментар 2 на moriarti


  Драги ми господине, вие освен умен и красив сте истински "автентично десен". Единствената ми забележка е, че забравихте да споменете поръчителят - ботоксното жуже, което седи в Кремъл и се киска под съпровод на виолончело.

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":
  В случая съпътстващите обстоятелства бяха странни. Завчера уволнен, вчера върнат, днес оставка. Отказва да говори с медиите. Мътилка някаква. И не знам, дали директор на Виенската държавана опера би карал Лексус. На бюджетна заплата е все пак. Лоша оптика.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 741 Неутрално

  НДК е България в умален вид.

  Every cradle is a grave.
 20. 20 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ватник":Отлично ( и логично) сравнение! И един важен детайл-всичко се случва пред очите на цялото общество!

 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Любопитно
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  Краде се като за световно. Ремонтът ще е толкова нищожен. козметичен и долнокачествен, че след 2 години всичко ще е излющено, ръждясало, прогнило и мухлясало :(Герп, ко да прайш....
  —цитат от коментар 12 на xqv31309910


  От колко ГОДИНИ ви ПИША това

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#10] от "olga_kokoshkina":

  Всички са на загуба. И Метрополитън е на загуба, даже казват, че е във фалит. Първо, не знам дали правите разлика между Виенска опера и Виенска филхармония. Второ, всеки такъв институт поддържа няколко състава и то и оперни и балетни. През летните месеци не се работи, а се започва септември. Заплатите са големи, оркестрите, изпълнителите и администрацията са големи. Обикновено помага общината или държавата. С твърд бюджет и после с постоянно покриване на недостига. Вместо да обиждаш, се образовай и възпитай, моля.

 24. 24 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЗАТВОР за ГЕРБ
  —цитат от коментар 21 на stenli1


  Защо баш и само за ГЕРБ. Освен килограмите и фейса аз не знам защо мислите, че има някаква разлика между Боршош и Пеевски.

  В НДК колко умен и красив протестър е на хранилка не е истина. Ето тук са казали имена на тези на щат http://glasove.com/categories/komentari/news/je-suis-borshosh-je-suis-na-hranilka За тези на граждански договори за консултантски услуги да не говорим. Как ще протестират срещу себе си не знам. Но те практикуват ежедневно двумисъл и са последователи на шопската дзен школа: Лошо е ако съседа ми открадне кравата; Хубаво е ако аз открадна кравата на съседа.

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ще излезе накрая, че Лилето е била права и Бойчо отново е замазал положението в опита си да го изчисти. Явно тоя Боршош е вътрил здраво бюджета на НДК и Лилето го каза още преди седмица, но наш Бойчо реши да се прави на мъжа в семейството, нещо като Ал Бънди. И също като Бънди се изложи гръмко.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мислим дека НДК требе да го поеме Силвио Данаилов.Само тогава нещата ше се оправат!Гарантирано от ГЕРБ!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 27. 27 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "grayeagle":

  Можеше и от другия ти профил да ми отговориш, но няма значение :) :)

  И какво? Не ми отговори каква "скрита печалба" има за българското общество от концертите на Планета или Веселин Маринов в НДК.

  Или каква "срита печалба" има за българското общество, че частната компания bTV, вече 18 години плаща наем от ЖЪЛТИ СТОТИНКИ (буквално) за държавни помещения, част от НДК, в замяна на медиен комфорт за управляващите.

  Очаквам да чуя от теб какво печели българското общество от това?

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Пуснете ме за 14 дни в НДК, за да "видя" цялата истина....Изключваме обществените поръчки и банковите плащания по тях. Остават "нормалните" банкови плащания, касовото движение, разходите за външни услуги, разходи за реклама, придобиване на ДМА (със и без ОП, които не са предмет на проверкатата), командировки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Някой съмнява ли се във факта, че Боршош не може да е правил нищо на своя глава. Когато става въпрос за пари и обществени поръчки, няма как да не споменем Борисов.Нищо не се случва без него в тази държава.

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Бедният Боршош - употребиха го като носна кърпичка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  "Какво ли ми е наред че и НДК то да ми е отпред'" - казало кученцето.

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#30] от "neut":

  По скоро - Бедните ние дето ни използват по зле и от носна кърпичка!

  klimentm
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#13] от "tucker case":

  изкуствено създадена "културна институция" за кеф на комунистическа принцеса...
  —цитат от коментар 13 на tucker case


  Абсолютно вярно! Някъде в началото на седемдесетте години идеята беше на това място да има парк, в края на който да бъде построена нова сграда за Софийската опера. След това по приумица на Людмила Живкова и по повод на 1300 години България се създаде това безумие отвсякъде НДК. Последното нещо от което може да се очаква е някаква печалба.

 34. 34 Профил на Този е от онези
  Този е от онези
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#8] от "ijj":

  Във Виенската Щатсопера само, че няма сергии, базари, офиси на фирми, кебапчета, амбулантни търговци и не на последно място не се е наместила национална телевизия в нея.
  Култура ми Янко!

 35. 35 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Петя Мургова и Боршош са лични приятели. Още преди да стане Изпълнителен директор на НДК Мургова обслужваше правно някои от неговите фирми като например Тикетпортал. Договорът е нагласена работа, въпросът за мен е единствено дали Боршош си получава обратно част от тази сума като комисионна.

 36. 36 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Изключително интересна е и поръчката за доставка на електроенергия с Мостенерджи. В бранша се говори за 6-цифрена сума, дадена за рушвет, за да се "спечели" тази поръчка!

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  секи 4ти км

  При големите промени след татолитаризма
  мемориалът на БКП претърпя инновативни промени.

  За разлика от т.нар. Национален дворец за култура,
  при мемориала всичко МОЧА публично и прозрачно.

  още инфо:
  "Златните буквы на МОЧА пак претърпяха патриотична корекция"
  ivo.bg

 38. 38 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  Да не искаш да кажеш че Виевската щатсопер е като театър Боршош?

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  а какво ли би станало ,ако всяка обществена поръчка и конкурс с параметрите си беше публикувана в Държавен вестник или на единна електронна държавна платформа ,апропо ,както е било примерно 1912-1944 години за всяка поръчка в Царство България ,всичко е в Държавен вестник ,кой колко предложил ,кой спечелил ,какво ще прави и какви са параметрите на поръчките , над 130 години след тези неща ,далаверата се развихря ,няма кой да я хване ,нямало как , а туй дето Данс ,МВР щяли да правят проверки , мижи да те лажем , ще хванат нищо , всичко е разграбено ,както навсякъде другаде

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Това чудовище, в този му вид /проектирано и изпълнено ужасно неефективно, с огромни фоайета и други пространства., ужасно енергоемко и прочие/ няма как да носи печалба !
  Или трябва да се субсидира /аз съм против/, или да се даде на концесия на голяма и авторитетна международна компания за конгресен бизнес ... а по темата най-адекватни са коментарите на Явор Дачков /не съм му фен, но в случая е абсолютно точен/ !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "olga_kokoshkina":

  Концерти на Пайнер в последните години няма !

  sisitkova
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "роджър":

  Немците имаха същото - Фестщпил Хаус, но след Съединението веднага го разрушиха и на негово място построиха Нова зала за чудо и приказ!

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#35] от "idiotstavrev":

  Със сигурност Боршош ВЗЕМА КОМИСИОННИ

 46. 46 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Както казваше др. Ленин: Държавната собственост ежедневно, ежечастно, ежеминутно ражда корупция.

 47. 47 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Немците имаха същото - Фестщпил Хаус, но след Съединението веднага го разрушиха и на негово място построиха Нова зала за чудо и приказ!
  —цитат от коментар 44 на mangiafuoco


  Немците са друга мая хора. Те извадиха веднага доносниците на светло и ги уволниха от всички държавни служби.

 48. 48 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#39] от "edin drug":

  "а какво ли би станало ,ако всяка обществена поръчка и конкурс с параметрите си беше публикувана в Държавен вестник или на единна електронна държавна платформа ,апропо ,както е било примерно 1912-1944 години за всяка поръчка в Царство България"

  Напълно съм съгласен, че така трябва да бъде.

  Но в случая подозрението за нередности при обществените поръчки се преплита с поне 2 други тематики:

  1) Въпросът защо НДК е на загуба. Все пак НДК не е мол. Лично аз не бях доволен, че в миналото из НДК се продаваха дрехи и обувки, а по външните му стени имаше грамадни реклами на спиртни напитки. Дали тогава НДК е бил на печалба не знам, но е възможно субсидиите да са били по-малки, Тези неща спряха когато Боршош стана директор и това трябва да му се признае.

  2) В пространството около НДК има неща, които трудно могат да се оправят с ограничени по размер финансови средства. Например водата, която прониква в подлеза и капе от тавана. Затова при обществените поръчки освен конкуренцията между отделните изпълнители и способите, които се използват при тази конкуренция съществува и проблемът как с ограничени средства да се придаде на целия този район по-приличен вид.

  3) Има и трети въпрос - кампанийността. Желанието непременно всичко да е в добър вид преди нашето председателство на ЕС. То е важно събитие, разбира се, но все пак в София има и други сгради, подходящи за международни срещи и конференции. А ремонтите и поддръжката стават най-добре, когато си имат свой собствен график и логика, а не да се правят спешно за няколко месеца и следващата година да трябва да започват наново.

 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#38] от "mangiafuoco":

  "Да не искаш да кажеш че Виенската щатсопер е като театър Боршош?"

  В НДК рядко е имало оперни спектакли - и то в концертно изпълнение, доколкото си спомням. Иначе някои от на-добрите концерти в София през последните тридесетина години бяха именно там.

  В този смисъл НДК стои по-близо до Шатсопер, отколкото до някой мол. И заслугата на Боршош е, че откакто той е директор няма сергии за търговия на дребно по коридорите и реклами на спиртни напитки по външните стени. То, честно казано, откакто се появиха няколко мола в София, не е и необходимо да има такава търговия на дребно в НДК.

  Ще кажете - Щатсопер също прави реклами, например на автомобили. Но все пак това е по-дискретна реклама - в програмите за спектаклите. И не е на гроздова ракия, да кажем.

 50. 50 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#34] от "Андрешко Бар Ма Леев™":

  "Във Виенската Щатсопера само, че няма сергии, базари, офиси на фирми, кебапчета, амбулантни търговци и не на последно място не се е наместила национална телевизия в нея."

  Ами те точно сергиите и базарите изчезнаха откакто Боршош е директор. Остана панаирът на книгата - но то вече е нещо подходящо за НДК.

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  НДК цапа откакто е планирано и построено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#10] от "olga_kokoshkina":

  Годишният бюджет на Виенската Щатсопер е около 100 милиона евро, като малко над 50% от тази сума идва от държавна субсидия. Данните са от:

  http://www.schmopera.com/scene/companies/wiener-staatsoper/

 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  "В случая съпътстващите обстоятелства бяха странни. Завчера уволнен, вчера върнат, днес оставка. Отказва да говори с медиите. Мътилка някаква. "

  Ами очевидно се води борба, на която ние виждаме само отражението. Сигурно има елемент на борба за спечелване на обществените поръчки - така поне пише в почти всички коментари. Но тъй като една от атаките срещу Боршош е свързана с финансовите резултати на НДК, добре е да се има предвид, че най-успешните културни институции по света са субсидирани от съответните държави. А това вече е принципен въпрос - че има неща, които държавата субсидира когато са полезни за цяла една общност, например за жителите на София. По-горе ставаше дума за Виенската Щатсопер - но нима не е същото положението и с Миланската скала, Метрополитен опера или Ковънт Гардън? Наскоро прочетох в един люксембургски вестник колко е годишната субсидия за тамошната филхармония - 20 милиона евро. Любопитно е как Люксембург предпочита да вложи тези субсидии за музика, а не за спортна дейност например - техните футболни клубове са аутсайдери дори и в срещи с нашите :-)

  Ако има някакво увеличение на загубите на НДК заради това, че там вече няма сергии и неподходящи реклами по фасадата, това е предимство на управлението на Боршош, а не обратното.

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#53] от "ijj":
  С две думи да ти кажа:ние нищо не знаем. Това, което ни разказват по тв-студията, няма нищо общо с реалността. И тези, дето се усмихват от плакатите, нямат нищо общо с действително управляващите. Но роб, който знае, че е роб, е половин роб. А имащият се за свободен роб, е роб на квадрат! Това е моето виждане.

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#54] от "султана глаушева":

  "Но роб, който знае, че е роб, е половин роб. А имащият се за свободен роб, е роб на квадрат! "

  Така е, права сте :-)

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  от комунета какво друго да очакваш

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 58. 58 Профил на Този е от онези
  Този е от онези
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#34] от "Андрешко Бар Ма Леев™":"Във Виенската Щатсопера само, че няма сергии, базари, офиси на фирми, кебапчета, амбулантни търговци и не на последно място не се е наместила национална телевизия в нея."Ами те точно сергиите и базарите изчезнаха откакто Боршош е директор. Остана панаирът на книгата - но то вече е нещо подходящо за НДК.
  —цитат от коментар 50 на ijj


  А БТВ какво прави там? Вдига нивото на културата ли?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Правителството да връща чинията на Бузлуджа,за да може БСП да я отремонтира,защото Председателството на Европа,защото с тези кражби НДК скоро няма да бъде отремонтиран.

 61. 61 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ГЕРБ както и останалите са една граблива хайка , жалко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK