Всеки месец ще се следят цените на вносните храни

Румен Порожанов (вляво) при проверка на хранителна верига.

© Юлия Лазарова

Румен Порожанов (вляво) при проверка на хранителна верига.Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред "Стандарт", че предвижда всеки месец да се прави проверка на цените на вносните хранителни продукти в България. Тя ще се извършва съвместно с Комисията за защита на потребителите, като един или два пъти месечно ще се купуват масови продукти, на които ще се сравняват цените с тези в Западна Европа.


До идеята се е стигна, след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари.


Порожанов даде за пример детско пюре, което е закупено за 55 евроцента от верига в Германия, а в България се продава за 2.29 лв., което е е над 100% увеличение на цената. Той каза още, че 16 от 31 проверени продукта са със завишени цени на българския пазар. В около 20% от тях пък е установено различие в съставките.
Земеделският министър допълни, че са инвестирани над 2 млн. лева в противопожарни мерки, включително и в минерализовани ивици, които да отделят горите, които са с дължина над 2000 км. Според него обаче най-притеснително било състоянието на горите от гледна точка на заболяванията. Той разкри, че все повече гористи местности изсъхват, като основният вредител е короядът.


Административната реформа е започнала вече и в земеделското министерство. Порожанов уточни, че е направил предложение за отпадане на 15 режима и около 100 документа. Не може обаче да направим масово облекчаване, тъй като много режими или услуги са свързани с европейски изисквания или регулации и не могат да бъдат избегнати.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Гневно

  Уредиха се с ежемесечни шопингекскурзии за наша сметка. Хем ни тровят, хем ни обират хем им плащаме воачжите !
  ГЕРБери, Сър !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Значи един-два пъти в месеца някой ще ходи в командировка в Германия,Австрия,Италия /може да се разшири територията/,за да купи продукти за сравнение?-:))))))
  Големи майтапчии са в това министерство.....

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално

  От наблюдението нищо няма да излезе - освен че маса чиновници ще се мотаят по магазините за наша сметка, а пък може и да отскачат от време на време и по чужбина да наблюдават и международното положение!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Защо крият кои са продуктите?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#4] от "yavooor":

  защото мразят раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега чакаме и други да се уредят, примерно на тема: Разлика в съдържанието на едни и същи ...лекарства у нас и в чужбина.
  "Конфискувани са над 280 кубика незаконна дървесина само за последната седмица." А за това - браво. Едно добро начало. И малък жокер - Странджа, от Хаджидимово през Подгорието на Беласица и Огражден...и ще станат 2800 кубика на седмица, ама стиска ли? Ама едни местни си го казаха: Една "триоска" за пазар, една за кмета и една за...Цв.Цв....

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Какъв друг начин предлагате? По куриер ли да ни изпратят киселото мляко например?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Предполагам,че имат брошури като у нас,с цени,грамаж и тъй нататък.
  Освен това за цени трябва да проверяват вносителите и магазините,за да се види с каква надценка работят.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  "в бизнеса с храни има висок сив сектор, който е около 50%"

  И неотдавна приеха съвсеб беззъб закон, а колко ни убеждаваха в противното. Къде са сега тези, които го защитаваха

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":
  Не е ли възможно и достатъчно да се проверява съответствието на съдържанието на продаваните у нас продукти с действащите изисквания в Република България.
  Достоверна информация за цените на продукти, които се продават в чужбина може да се придобие без посещение на място.
  П.П. Колко търговски обекта, в колко страни, респ. населени места в чужбина трябва да се посетят за да се гаратира представителност на извадката?

 11. 11 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  До коментар [#2] от "xmm":Какъв друг начин предлагате? По куриер ли да ни изпратят киселото мляко например?
  —цитат от коментар 7 на Taiga

  Вече няма да ги изследват, защото се разбра, че съдържанието отговаря на етикета, а етикета не се мени всеки месец. Остава им само информацията за цените

 12. 12 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Любопитно

  И след наблюдението какво следва?
  Веригите смъкват по три кожи от гърба ни при всяко пазаруване, ние ще ги наблюдаваме. Бг производител се води по тях при образуване на цените, даже ги задминава по надценка и пак плаче, че е зле.

 13. 13 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Любопитно

  И след наблюдението какво следва?
  Веригите смъкват по три кожи от гърба ни при всяко пазаруване, ние ще ги наблюдаваме. Бг производител се води по тях при образуване на цените, даже ги задминава по надценка и пак плаче, че е зле.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  И..., като наблюдават разликата в цените, какво? Просто ще потвърдят с дългогодишно закъснение това, което всички знаят!
  Че някои вериги продават по-скъпи и по-некачествени стоки в магазините си, за българските клиенти е единия проблем. Другия е, че се допуска с лека ръка да се заобикаля данъчното законодателство и веригите да плащат символични данъци, ако въобще плащат нещо...!
  И само с храните да е така... Ами лекарства, горива, други стоки...?! И там положението не е, по-розово...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  И какво точно ще проверяват? Етикета съответсва на съдържанието, едва ли има закон, който да забранява да продаваш нещо на различна цена... Поредното имитиране на дейност.

 16. 16 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 819 Весело

  Начии... от 31 продукта в 6 има разлика в съставките, в 25 няма. От тия 6, в 5 разликите са в рамките на статистическата греша - около процент ... и колата е с глюкозо-фруктозен сироп вместо със захар (но пък тя се произвежда в България, не е внос). Толкова за анализа на качеството.... за цените пък е още по-безумно

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Контрол върху цените - милиционерско ГЕРБ безумие! И какъв ще е резултата, някое журнале би ли попитал Рапон? Нами ока в Брюксел споменат за подобно нещо ще им се изсмеят като на малоумни?

 18. 18 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всички над мен сте прави, но май не сте схванали основната идея на мероприятието : Да се шуми за крайния продавач( последен във веригата на ценообразуването) , да се говори за драстични разлики в полза на онази Европа, че ни третират като второ качество ... да се пуска мъгла в която местния производител да работи както му падне и да продава по евро цени.
  Е, не са за подценяване и разходките на чиновниците.
  Да не искате да се разработят и да установят ,че бг сирена продавани по 12лв. кг се размиват и трошат като халва?

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Защо ще следят цените?! Сигурно някой братчет е останал без държавна работа! Да следят качеството а не качеството?! За цените нямат право да санкионират, но за качеството имат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  Ние пазарна икономика ли сме или не? За какъв контрол на цените може да става дума? Връщаме се към социализма? Има специален орган КЗК, който трябва да осигурява защита на конкуренцията. Ако конкуренцията е защитена и не се допускат монополи , то цените ще се регулират според пазара.
  Само , че КЗК не си върши работата , а някакви чиновници почват да следят цените абсолютно незаконно и нерегламентирано.
  Пълна каша.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2228 Неутрално  Вместо инспектори да пътуват в чужбина, биха могли да възложат задачата на някой от консулството да обикаля магазините, да купува артикулите и да ги праща по тираджии, по пилоти или по автоджамбази.


 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Какви глупости правят за да скрият големите си далавери...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  И като ги следят какво ще направят. Пазарно стопанство, пазара определя цените.

 24. 24 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":
  До коментар [#10] от "zhivko6461":
  До коментар [#11] от "kumcho___valcho":

  Оставете цените. Ясно е, че почти всичко там е по-скъпо. По-важно е качеството. Онзи ден се доказа, че ядем второ качество храни. Ако трябва нашите да пътуват всяка седмица - да пътуват и да сигнализират докато нещата не се уеднаквят. Каквото ядат там, такова да ядем и ние.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 25. 25 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":

  Как ти доказаха, че ядем второ качество храни????
  Съдържанието отговаря на етикета, маслото е с 2% повече - отразено,, другите разлики са в 0,5% грешка? Как?
  казаха,че са купени от магазини в ЕС , но не казаха КЪДЕ са произведени продуктите. Да не се окаже ,че продаваните в Бг са произведени в ..Чехия например? Щото на дистрибутора му е по голяма печалбата ако купи от Румъния например?
  Като искат прозрачност да посочат производител, не търговската марка и "внесено от...на цена....".
  Иначе дават храна на такива като теб - второ качество сме били... солта е в повече...подсладителя е царевичен сироп...Ами оказа се, че и кока колата в САЩ я подслаждат с царевичен сироп.Те второ качество ли са?

 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":
  Аз съм писал и за качеството.

 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":
  И това е възможно. Разбира се срещу допълнителен договор. Колко средства могат да се усвоят!!!

 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поредните популистки простотии. След като се разбра, че особени разлики в качеството няма, сега ще сравняват цените с "европейските". С кои европейски точно. В Германия е по-евтино от Франция, от Страсбург ходят до отсрещното немско село Кел да пазаруват, даже пуснаха и директен трамвай от центъра на града до Кел, наблизо до крайната му спирка има Лидл и Пени маркет.
  От Базел също ходят да пазаруват в немско, доста по-евтино е. От Женева пък им е по-евтино да пазаруват в близките френски села.
  Който мисли, че в западна Европа е по-евтино от България, да отива да живее там с българската си заплата или пенсия.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Здрав юопулизъм в стил —мислиме за народа. Личи си че нито чиновниците родили тези гениални идеи, нито голяма част от пишещите тук имат понятие от търговия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1282 Весело

  с БКП напред, да изпълним петилетката за 3 години Ура Другари, таковато комитета по цените ще възстановявате ли или другата седмица

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK