Организаторите на София прайд се срещнаха с Десислава Радева в приятелска атмосфера

Десислава Радева с президента Румен Радев

© Юлия Лазарова

Десислава Радева с президента Румен РадевПредставители на организационния комитет на София Прайд се срещнаха със съпругата на президента Десислава Радева, за да я запознаят с проблемите пред ЛГБТИ общността (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транссексуални и интерексуални). Това се разбира от съобщение, публикувано на сайта на София прайд".


В средата на юни, дни след провеждането на десетия София прайд, Десислава Радева призова ЛГБТИ общността "не преигравайте" и заяви, че те са толкова дискриминирани, колкото и българските пенсионери и ги призова на следващия прайд да раздават листовки, които информират за СПИН. Публикацията на съпругата на президента, макар да не бе споделена публично, предизвика остри реакции в социалните мрежи.


Днес от София прайд посочват, че са запознали Десислава Радева с всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората в България, както и с целите на движението и София прайд. Те са я информирали и за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция.
"Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от Организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че пилотно въведените добри практики не водят до мащабна промяна в нагласите заради липсата на подкрепа от страна на институциите", се казва в съобщението.


"Преодоляването на стигмата на ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти", е посланието около което са се обединили те.


От прайда посочват още, че "срещата протече в приятелска атмосфера".


В края на юни организаторите на София прайд поканиха на среща и министър-председателя Бойко Борисов. Повод бе изказване на премиера в интервю за "Нова телевизия" , че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България. Към момента такава среща не се е състояла.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK