Калоян Топалов иска да бъде уволнена една от заместничките на Владимира Янева

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд Петя Крънчева.

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд Петя Крънчева.Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по времето, когато председател бе Владимира Янева, подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти без да обясни защо се налага това; присъединявала такива с месеци, дори с години закъснение; съзнателно лишавала страни по дела от достъп до материалите по тях; отлагала е заседания заради здравословни проблеми, но невинаги представяла документ за това.


Заради тези нарушения миналата седмица във Висшия съдебен съвет (ВСС) е постъпило поредното предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Крънчева от председателя на съда Калоян Топалов. Този път той иска уволнението й, информира "Правен свят".


При проверка през март 2017 г. в цялото наказателно отделение на съда е установено системно забавяне при администрирането на дела единствено в състава на Крънчева. Целта на проверката е била да се подобрят отчетността и събирането на статистическа информация за делата в отделението.
Ревизията е констатирала, че Крънчева ограничавала и съзнателно лишавала страните от достъп до материалите, като връщала делата в деловодството на съда непосредствено преди заседанията. По този начин страните нямали възможност да се запознаят навреме с материалите, което ставало причина и за отлагането на дела.


Освен това задържала дела при себе си, което пък препятствало изпращането на призовки в срок. Така страните били нередовно призовавани, което на свой ред също водело до отлагане на производствата.


Установени били случаи, в които по 2-3 пъти Крънчева присъединявала протоколи по едно и също дело, като разликата в подмяната била с месеци. Тя не издавала разпореждане, с което да обясни защо се налага това, с какво новите се различават от старите и дали има разлики. По други дела пък с месеци и дори до 3 години не присъединявала протоколи от съдебни заседания.


По делото за пране на пари срещу Валентин Димитров не бил приложен протокол отпреди 7 години. От проведени 56 заседания, протоколите от 42 от тях са добавени със закъснение от месец до 3 години. В друг случай пък Крънчева присъединила протокол, след като изчела присъда.
При проверката е установено още, че тя отлага заседания в последния момент по здравословни причини, като невинаги представя болничен лист.


В обясненията си Петя Крънчева казвала, че това се дължи на голяма натовареност. Проверката, която извършиха членове на съдебния съвет в началото на 2015 г., показа, че тя е била изключена от разпределението на дела от май 2013 г. до май 2014 г., а после е била на 40% натовареност. Едва след като подаде оставка като зам.-шеф на СГС е на 100% натовареност, припомня специализираният сайт.


Калоян Топалов иска нейното освобождаване заради неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения, системно осуетяване на редовното провеждане на съдебните заседания, свързано със своевременното уведомяване на страните. Създадена е от нея порочна практика като с действията си засилва общественото недоверие не само към съда, но към цялата система, аргументира се още председателят на СГС.


Това е четвъртото предложение за наказание на Крънчева през последните две години.


Още през 2015 г. председателят на ВКС Лозан Панов поиска тя да бъде наказана. Предложението се базираше на констатациите в доклада от проверката от съдебния съвет в СГС в началото на 2015 г. Тогава проверката установи, че Крънчева е подала невярна информация в съвета за разпределените ѝ дела.


На 4 октомври 2016 г. Съдийската колегия я наказа с намаляване на заплатата с 15% за една година. Решението беше обжалвано от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред Върховния административен съд. Производството обаче беше спряно до тълкувателно решение по спорове за дисциплинарни наказания на магистрати. То вече е постановено и казусът с Крънчева трябва да започне отново.


През пролетта на тази година последва ново предложение на Панов, този път за образуване на дисциплинарно производство не само срещу Крънчева, но и срещу други бивши зам.-председатели на градския съд - Николай Димов и Иво Дачев. Поводът за това станаха констатациите в доклада на СГС от април, от който се разбра, че през 2015 г. в съда са допуснати десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за подслушване, както и, че са подслушвани и следени дипломати.


Преди месец обаче съдийската колегия отказа да започне дисциплинарни производства срещу тримата и Панов отново обжалва решението на колегията.


Две седмици по-късно колегията уважи предложение на председателя на СГС Топалов и образува дисциплинарно производство срещу Крънчева. Искането на председателя на съда тогава бе Крънчева да бъде понижена в длъжност съдия в районния съд, а мотивът му - резултатът от проверка на Инспектората към ВСС от миналата година. В акта на Инспектората са били дадени препоръки на Топалов да предприеме мерки за забавените от Петя Крънчева дела.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Чета и се чудя.
  Тя, Петя Крънчева е на работа, получава заплата редовно, но не си гледа работата и очевидно не се справя, но видиш ли, някой не иска да я понижи, уволни или там каквото се прави обикновено в тези случаи.
  При това тези, които препятстват тази очвидна справедливост - не си гледаш работата и те уволняват, какво по-ясно от това - също са на заплата при нас, данъкоплатците, но не им пука нито за правосъдието, нито за нашите пари, а се ръководят по няКОЙ си начин и хич не им пука.
  И ние не можем нито Крънчева, нито тях с пръст да ги барнем, защото те са независими и трябва да си им плащаме, без значение дали си гледат работата или не.
  Е, това ако не е безобразие, кое е?

 2. 2 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Прокуратурата е виновна! Пак! За всичко!

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мдам. В съда няма мърша. Ама въобще няма.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Естествено, че и в съда има мърша. цаЦАРа откъде дойде, м? 😀

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално


  Като чета какво се случва си мисля че живеем отново по комунистическо време, всичко се правеше безнаказано и в полза на "другарите"

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  Констатациите за нарушенията са достатъчни за една поне 5 годишна ефективна присъда!
  В Сливенския. При общ режим...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  ''Преди месец обаче съдийската колегия отказа да започне дисциплинарни производства срещу тримата и Панов отново обжалва решението на колегията.''
  И така до безкрай.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  ''Преди месец обаче съдийската колегия отказа да започне дисциплинарни производства срещу тримата и Панов отново обжалва решението на колегията.''
  И така до безкрай.

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Гневно

  Тя явно е от недосегаемите!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  След 27г неспираен демократичен възход, в който България е -признада за "действаща демокрация", от 10 г е в ЕС, и от 15 в НАТО! Та в тази цъвтяща демокрация, вие ни занимавата със съдебно кадрово дребнотемие! При гандия соц, медиите не се занимаваха с кадрите в съда! Но престъпниците бяха по затворите! Сега-точно обратното! Минаха 27 гидини и някой същества не стоплят, че тая деморкация можи и да не е много подходяща за това място и тоз матРял! Нищо! Ще чакаме да се наиграйкат и те 45 години! Още 18 г да си разиграват коня! В и извън съдебната с-ма!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Това е четвъртото предложение за наказание на Крънчева през последните две години."

  Явно на мнозинството на главния прокурор им харесва този стил на работа. Сигурно и те така са работили

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  системно забавяне при администрирането на дела единствено в състава на Крънчева
  ---------------------------------------------
  Дълбоко се съмнявам в това, но който и съдия/прокурор/следовател да махнеш - няма да сбъркаш.
  Вкупом съгрешиха и вкупом непотребни станаха.
  Включително самия Топалов, Панов , Цацаров и който и да е друг.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само ми е интересно от какъв зор Лозан Панов, който а-ха да ми стане симпатичен, е обжалвал наказанията на тази и други мърши? Следя събитията от чужбина и в момента научавам затова. Някой по-в час ако може да ме осветли.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 15. 15 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_fire":


  Като чета какво се случва си мисля че живеем отново по комунистическо време, всичко се правеше безнаказано и в полза на "другарите"
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Ами, то именно "другарите" навремето създадоха някогашното СДС с цел да се имитира демократична опозиция. А то беше плът от плътта им. И целия "преход към демокрация" беше тяхна постановка с цел да си легализират и легитимират богатствата и да не се налага да си ги харчат скришом от идеологически съображения. Та затова и българската демокрация леееееееееко се отличава от централноевропейската.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 16. 16 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#10] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  При гнилия соц престъпниците бяха в Политбюро

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  ВСС - чадърът :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK