Калоян Топалов иска да бъде уволнена една от заместничките на Владимира Янева

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд Петя Крънчева.

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд Петя Крънчева.Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по времето, когато председател бе Владимира Янева, подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти без да обясни защо се налага това; присъединявала такива с месеци, дори с години закъснение; съзнателно лишавала страни по дела от достъп до материалите по тях; отлагала е заседания заради здравословни проблеми, но невинаги представяла документ за това.


Заради тези нарушения миналата седмица във Висшия съдебен съвет (ВСС) е постъпило поредното предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Крънчева от председателя на съда Калоян Топалов. Този път той иска уволнението й, информира "Правен свят".


При проверка през март 2017 г. в цялото наказателно отделение на съда е установено системно забавяне при администрирането на дела единствено в състава на Крънчева. Целта на проверката е била да се подобрят отчетността и събирането на статистическа информация за делата в отделението.
Ревизията е констатирала, че Крънчева ограничавала и съзнателно лишавала страните от достъп до материалите, като връщала делата в деловодството на съда непосредствено преди заседанията. По този начин страните нямали възможност да се запознаят навреме с материалите, което ставало причина и за отлагането на дела.


Освен това задържала дела при себе си, което пък препятствало изпращането на призовки в срок. Така страните били нередовно призовавани, което на свой ред също водело до отлагане на производствата.


Установени били случаи, в които по 2-3 пъти Крънчева присъединявала протоколи по едно и също дело, като разликата в подмяната била с месеци. Тя не издавала разпореждане, с което да обясни защо се налага това, с какво новите се различават от старите и дали има разлики. По други дела пък с месеци и дори до 3 години не присъединявала протоколи от съдебни заседания.


По делото за пране на пари срещу Валентин Димитров не бил приложен протокол отпреди 7 години. От проведени 56 заседания, протоколите от 42 от тях са добавени със закъснение от месец до 3 години. В друг случай пък Крънчева присъединила протокол, след като изчела присъда.
При проверката е установено още, че тя отлага заседания в последния момент по здравословни причини, като невинаги представя болничен лист.


В обясненията си Петя Крънчева казвала, че това се дължи на голяма натовареност. Проверката, която извършиха членове на съдебния съвет в началото на 2015 г., показа, че тя е била изключена от разпределението на дела от май 2013 г. до май 2014 г., а после е била на 40% натовареност. Едва след като подаде оставка като зам.-шеф на СГС е на 100% натовареност, припомня специализираният сайт.


Калоян Топалов иска нейното освобождаване заради неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения, системно осуетяване на редовното провеждане на съдебните заседания, свързано със своевременното уведомяване на страните. Създадена е от нея порочна практика като с действията си засилва общественото недоверие не само към съда, но към цялата система, аргументира се още председателят на СГС.


Това е четвъртото предложение за наказание на Крънчева през последните две години.


Още през 2015 г. председателят на ВКС Лозан Панов поиска тя да бъде наказана. Предложението се базираше на констатациите в доклада от проверката от съдебния съвет в СГС в началото на 2015 г. Тогава проверката установи, че Крънчева е подала невярна информация в съвета за разпределените ѝ дела.


На 4 октомври 2016 г. Съдийската колегия я наказа с намаляване на заплатата с 15% за една година. Решението беше обжалвано от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред Върховния административен съд. Производството обаче беше спряно до тълкувателно решение по спорове за дисциплинарни наказания на магистрати. То вече е постановено и казусът с Крънчева трябва да започне отново.


През пролетта на тази година последва ново предложение на Панов, този път за образуване на дисциплинарно производство не само срещу Крънчева, но и срещу други бивши зам.-председатели на градския съд - Николай Димов и Иво Дачев. Поводът за това станаха констатациите в доклада на СГС от април, от който се разбра, че през 2015 г. в съда са допуснати десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за подслушване, както и, че са подслушвани и следени дипломати.


Преди месец обаче съдийската колегия отказа да започне дисциплинарни производства срещу тримата и Панов отново обжалва решението на колегията.


Две седмици по-късно колегията уважи предложение на председателя на СГС Топалов и образува дисциплинарно производство срещу Крънчева. Искането на председателя на съда тогава бе Крънчева да бъде понижена в длъжност съдия в районния съд, а мотивът му - резултатът от проверка на Инспектората към ВСС от миналата година. В акта на Инспектората са били дадени препоръки на Топалов да предприеме мерки за забавените от Петя Крънчева дела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK