Съдът върна делото срещу Масларова заради "алогичен и абсурден" обвинителен акт

Емилия Масларова на заседание на националния съвет на БСП

© Цветелина Белутова, Капитал

Емилия Масларова на заседание на националния съвет на БСПВ обвинителния акт срещу бившия социален министър Емилия Масларова има "алогични и абсурдни твърдения", заради които не се е стигнало до осъдителна присъда, въпреки че за това е имало събрани годни доказателства.


Това е един от изводите на апелативния съд, който връща случая, по който Масларова е подсъдима за т.нар. "златен ремонт" на социален център в Стара Загора, на прокуратурата. Случаят се точи вече седем години в съда, като пет от тях бяха на първа инстанция. През 2015 година Масларова беше оправдана по обвинението, че тя и още петима души са присвоили 11 млн. лв.


Решението на апелативния съд, с което случаят отново се връща на държавното обвинение е на Снежана Душкова-председател, Карамфила Тодорова-докладчик и Иван Стойчев, съобщава сайтът "Правен свят". Първоинстанцият съд произнесе оправдателна присъда, като в мотивите съдия Димитрина Ангелова записа, че от нито една от експертизите не става ясно колко пари са били изхарчени в ремонта и дори наблюдаващият прокурор Калин Софиянски заявил в пледоарията си, че са присвоени около 8 млн. лева.(въпреки че в обвинителния акт е записано 11 млн. лв.)
Вторинстанционният съд се съгласява с доводите, че обвинителният акт има неясноти и добавя още поне десет, но според апелативните съдии СГС е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата.


Апелативните съдии записват, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е


"неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен" и по него не може да се постанови каквато и да е присъда.


"В такъв случай, контролиращият съд, несъгласен с решението по същество на първата инстанция, и виждайки основания за различен изход на делото, бива изправен пред невъзможност от своя страна да постанови правилен и законосъобразен акт, доколкото и пред него тези процесуални нарушения продължават да съществуват", пише още в решението на съда.


Според тях обаче в тезата на обвинението се съдържат факти за престъпления и конкретния твърдения за нанесени вреди.


"Настоящата инстанция намира, че за тези вреди са налице годни и достоверни доказателства и такива реално са причинени. Като цяло обаче, тези твърдения са поставени в дълбоко противоречива система, в която се отричат едни други, до степен да не е ясно какво в крайна сметка твърди прокурорът. Описанието е такова, че твърденията за лица и факти са драстично несъвместими едни с други, взаимно се изключват, както като факти, така и като правна оценка. В много висока степен прокурорът не е изпълнил задължението си да представи на съда ясно, стройно, пълно, логично и състоятелно фактическо и правно изложение", пише още в решението на апелативния съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  "...алогични и абсурдни твърдения", заради които не се е стигнало до осъдителна присъда, въпреки че за това е имало събрани годни доказателства...."


  Царе са тези от прокуратурата, дори и със 100%-ви доказателства.... Имената на съдиите ги прочетохме, а тези на "блестящите" прокурори?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3239 Весело

  ВИП -подсъдима-няма никаква логика да бъде осъдена.

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 379 Неутрално

  ЦАЦАров!

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3883 Весело

  Хайде стига бе! Парите Масларова отдавна похарчи и забрави за тях!
  Не е ли срамота да влачите деситилетия това ясно дело?!

  klimentm
 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Вече 7-ма година. Ами има си ред. Първо делото САПАРД да приключи пък после другите.Не се предреждайте, моля ви се.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Тя да не би да е от ГЕРБ,че БСП - то са обикновено чисти като изворна вода!
  И ДСБ - също !

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  То бива,бива.....ама 7 години?!

 8. 8 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нали виждате какви са колегите на Лозан Панов?

  И сега си представете как Лозан тича да прави съдебна реформа, дали ще е в услуга на обществото или за да могат той и колегите му да си правят квото на тях е густо!

  Съдебна реформа минава само през широка обществена дискусия, а целта трябва да бъде АМЕРИКАНСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ИЗБОРНОСТ НА СЪДИИ и ПРОКУРОРИ на всеки 4 години!

  ! Всичко друго е бошлаф, нагледал съм се на "реформи" по български!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 9. 9 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кърти Вонегът":

  Да те разбирам, че по твоята изкривена гербаво-тролска логика щом прокуратурата не може да напише един сносен обвинителен акт, виновни са съдиите, които отново поради същата милиционерска логика, вероятно трябва да седнат и да вършат и прокурорската работа?

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 305 Неутрално

  „В много висока степен прокурорът не е изпълнил задължението си да представи на съда ясно, стройно, пълно, логично и състоятелно фактическо и правно изложение"

  Ами докато прокуратурата е независима т.е. безотчетна, така ще е.... Затова прокуратурата към министерството на правосъдието и след такива шедьоври, всички прокурори по веригата с две степени надолу и проверка за внезапно забогатяване....

 11. 11 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#8] от "Кърти Вонегът":Да те разбирам, че по твоята изкривена гербаво-тролска логика щом прокуратурата не може да напише един сносен обвинителен акт, виновни са съдиите, които отново поради същата милиционерска логика, вероятно трябва да седнат и да вършат и прокурорската работа?
  —цитат от коментар 9 на idiotstavrev


  По-важно в България е, как си постелил на съдията, като го "подхраниш" достолепно и немски обвинителен акт ще му се струва непълен и лошо написан!

  А иначе нещо да кажете за МОЯТА ИДЕЯ за СЪДЕБНА реформа в България?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Случаят се точи вече седем години в съда, като пет от тях бяха на първа инстанция."
  Бих казала, че това дело се придвижва доста бързо, като се има предвид скоростта, с която работи българският съд и глобите, плащани за дела, влачени по 15 години и просрочени.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Беше активно мероприятие тогава. Беше окаляна с фалшиви и скалъпени обвинения и изритана от политиката. Масларова е един от най-противните ми хора били в политиката, но не е човек с 11милки.

 14. 14 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А иначе нещо да кажете за МОЯТА ИДЕЯ за СЪДЕБНА реформа в България?
  —цитат от коментар 11 на Кърти Вонегът


  Като гледам какви „кадърни хора“ си избираме за депутати, много ме съмнява, че ще си изберем свестни съдии.
  Затова в избора на съдии освен народът трябва да участва и съдийското съсловие.

 15. 15 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Както върви идва време за нов ремонт на социалния център,ще има давност и хайдеее!
  Впрочем,кой беше главен прокурор,когато се внасяше обвинението срещу Масларова?

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2123 Весело

  До коментар [#15] от "gobay":

  "Впрочем, кой беше главен прокурор,когато се внасяше обвинението срещу Масларова?"

  Борис Велчев е конституционен съдия сега. Сиреч след "пророкуването" през 2006-2012 г., вече е реформиран съдия.

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2123 Весело

  До коментар [#13] от "foure":

  "Беше окаляна с фалшиви и скалъпени обвинения и изритана от политиката."

  То цялото БСП беше наритано от политиката през 2009 г. с полумажоритарните избори на агент Гоце. Обаче Станишев си "спаси" министрите, дори Пламен Орешарски стана депутат от БСП. Та, "изритана" е силно казано. Най-вероятно става дума за "скалъпени" обвинения, защото ако бяха фалшиви, съдът щеше да е излязал с оправдателна присъда и на трите инстанции както беше в случая на Божидар Нанев (секна далаверката на Баце с едни харизани антигрипни препарати от британската здрвно-осигурителен институт) и Николай Цонев ( с главни действащи лица Петьо Еврото- пишшман следовател и Роман Весилев - пишман-кредитор на КТБ и прокурор все още).

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  ами делото се води от червените съд и прокуратура , не може да се очаква ,че ще бъде осъден който и да е червен велможа , няма значение ,че държавата дала по 1000 евра за ремонт ,при все ,че целия строеж струва 300-400 евро за ново строителство и явно са откраднати едни милиони ,какво е това на фона на 5-6 милиарда само от една банка

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2123 Весело

  До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

  "Бих казала, че това дело се придвижва доста бързо"

  М-да, доц. д-р Емилия Радкова Масларова е родена на 3 юли 1949 г. в гр. Якуруда (Не случайно излиза статията точно днес). След още седем години ще е надминала средната продължителност на живот в България. Та, ако на първа инстанция отново има оправдателна присъда, прокуратурата ще е загубила правния субект, когото иска да осъди. Не че не губи други субекти на други основания като братя Галеви или Поли Пантев, загубен (завинаги) на о. Аруба.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  "ами делото се води от червените съд и прокуратура"

  И Ахмет Доган така твърди от Сарая ... докато следователите му стават "успешни младежи", а прокурорите му ги пенсионират с почести.

  До коментар [#19] от "edin drug":

  "държавата дала по 1000 евра за ремонт ,при все ,че целия строеж струва 300-400 евро за ново строителство"

  Санирето е същата работа. Чия глупост беше "енергийната ефективност"? Или броите Росен Плевнелиев за комсомолец, а Баце за вечен държател на червената книжка от Партията?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Трикове на прокуратурата , за да не бъдат осъдени бандитите.

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Масларова, макар от омразната БКП, вече ми е безразлична. Дето се вика, нито те обичам, нито те мразя, все едно, че те няма. И тя, и Веска Меджидиева, и Ванката Нейков, и Тренчев. Ще кажа защо. Първо, Масларката, преди да стане министър на любимата си специалност, оръси всички медии да обяснява как всичко ще оправи като вземе властта. К-р, както казват англичаните, Фак нюз, т.е., лъжкиня/по-късно и крадла/ от класа. Иван Нейков, докато беше профсъюзна лайка, все говореше за дигане на доходите и ако някой му кажеше, че няма пари, той имаше любим въпрос-а вие търсите ли пари? Косьо Тренчев близо двайсет и косур години все се заканваше, че е дошло време да обърне дървото по нечий гръб и
  така се изниза в пенсия кротце и благце. С две думи мисълта ми е, че вместо да търсим отминали отмъщения, да се пазим от нови лъжци. Ние вече трябва да ги познаваме, защото те всички си приличат.

 24. 24 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Охо ,тва уж дело срещу Масларката с чанти за 5000 евро и бентлита....бях тогава и наивен и живеех в кенефинландия или губерния КТБ..кака е кака от руското Дпс и цялата парламаментарна сволочь в парламента има нужда от Белина да почистим руската смрад

  Долу рушистите и фашистите
 25. 25 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Разстроено

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Правилно - ред и дисциплина! Най-напред долу годните доказателства. После горе очевидните противоречия. После забъркване на микс от нищо и нещо, в резултат от което се получава старозагорска боза - ненапита! Навсякъде ги има тия фокуси - ето, вчера сритах некой си Путинолюб Шуменски и веднага ми резнаха големият ретинг. Даначето е, очевидно, син на полка /"Дневник"/ и му служи като провокатор, та прокуратурата ли? Ами-и-и-и, "всеки който е богат, той е кум и сват и брат, уважаван и угоден и високо благороден...". В Бг е така...

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Ясно . Рано или късно Страсбург отново ще натовари балъците с нови плащания заради кефа на някакви олигофрени , задоволяващи пещерния си антикомунизъм с фантасмагорични многомилионни кражби . Е, Масларова няма да спечели от Страсбург милиони , но няма да бъде и на "червено " На червено ще останем " Ние , врабчетата ". Както казваше Радичков . Но по- точно - ние , балъците .

 27. 27 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма такъв съд по света. Съдиите са ни толкова зле, че се чудя с какви очи Лозан Панов се изтипосва на стъпалата на съдебната палата да вие за съдебна реформа. Каквато и реформа направят, с тези съдии с закостеняло комунистическо мислене няма да се оправим. Трябват ни млади съдии до 40 годишна възраст и всеки по-стар да бъде пенсиониран.

 28. 28 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#9] от "idiotstavrev":
  а по твоята лилява логика , прокурорите ли са виновни , че съдиите постановиха - съпричинитлество на сгазен пешаходец от дрогиран моторист на пешаходна пътека. или решението ,че ковачки е нужен на обществото и може да не плаща данъци. има и много дреги подобни случаи
  абе това лилявите сте като комунистите- казава ви се нещо и почвате да го повтаряте без грам мисъл да вложите.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  Опитват се да ни направят на идиоти като самите те се държат като идиоти!
  Или причината, заради която е върнато делото, е измислена от ненормалници, или в прокуратурата работят такива ненормалници.

  ""алогичен и абсурден" обвинителен акт"

  Боже господи!
  Сякаш става дума за първите стъпки в писалищното поприще на дете от отделенията!
  И тези хора се водят завършили право.
  Пълноправни прависти!?
  В каква страна живеем!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  До коментар [#27] от "Иван Иванов":

  Абе умнико!
  Става дума за работата на прокуратурата!
  На твоя любим Цацаров.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Любопитно

  До коментар [#26] от "papyre":

  Правилно ли прочетох?
  Правилно ли разбрах?
  Пещерен АНТИкомунизъм при Масларова?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  Съдебната система трябва ТОТАЛНО да се ИЗМЕТЕ от стари и зависими кадри!
  ТОТАЛНО!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK