Заради допълнителни възнаграждения на служители започват проверки в Софийския университет

Заради допълнителни възнаграждения на служители започват проверки в Софийския университет

© Надежда Чипева, КапиталПолицията е започнала проверка в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за допълнителните възнаграждения, отпускани на администрацията в Ректората през последните години. За нея потвърдиха от университета пред "Дневник".


Проверката е по сигнал на студентите Симеон Георгиев и Стефан Радев, които са и членове на академичния съвет на висшето учебно заведение. Повод за сигнала е справка за възнагражденията в последните седем години, според която администрацията на Ректората през 2010 г. са дадени около 500 хил. лв., а през 2016 г. - около 2 млн. лв. През това време администрацията е била около 150 души, в т.ч. ръководството на университета и чистачи.


От Софийския университет обясниха пред "Дневник", че става въпрос за възнаграждения за допълнителен труд или за участие в проекти.
За период от седем години (2010 - 2017 г.) ректорът и заместниците му са получили около 960 хил. лв. върху основното си възнаграждение, съобщи "Нова телевизия". Пред телевизията ректорът обяви, че основната му заплата е над 1000 лв. и получавал още толкова за това, че има докторска степен и за прослужено време.


"Само за миналата година главният финансист е получил около 35 хил. лв. допълнително", обясниха студентите пред БНР. Информацията бе потвърдена от ректора проф. Герджиков, който обяви, че парите са за допълнителна работа по проекти.


"Не става дума за бонуси и за 13-а заплата, а за възнагражденията на служители", обяви още проф. Герджиков. По думите му разликата в сумите през 2010 и през 2016 г. идвала оттам, че университетът започнал да работи по европроекти през 2011-2012 г. А деканите на факултети сами предлагали определени служители, които да работят по проектите и да получават допълнително възнаграждение. Един от тях бил "Студентски практики".


От Софийския университет обясниха пред "Дневник", че допълнителното възнаграждение е давано за допълнителен труд или за работата по проекти. Оттам потвърдиха, че очакват и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, до която също имало сигнал.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5089 Неутрално

  Щом е държавно, здраво се "дои"

 2. 2 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ами затова финансистът е получил възнаграждението- по проект евентуални проверки да не стигнат до нищо негативно.

 3. 3 Профил на г-жа Стоянка Велева
  г-жа Стоянка Велева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преподавателите са будителите на един народ. Заслужават повече.

  Тихо мъртвият казал...
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Е хем от европроекти,хем от бюджета?!

 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Добре е да се изчакат резултатите от проверките преди да се коментира. Може накрая всичкият шум да се окаже един балон.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Все още има последни остатъци на академизъм в СУ. Студенти питат нещо, което не се харесва на ръководството.
  Същото не може да се случи в университети с ДС и ДПС началство: УНСС, УБИТ, ШУ, ЮЗУ и Свободни. Там е куче влачи - диря няма, но няма и информация за нередности.

  Миша
 7. 7 Профил на Митко Митков
  Митко Митков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е да се изчакат резултатите от проверките преди да се коментира. Може накрая всичкият шум да се окаже един балон.
  —цитат от коментар 5 на galapagas


  Няма да е за пръв път.

  სულელებს
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  Няма лошо, но само ако е положен допълнителен труд в извънработно време. Защото да не стане като във вица с тайм шийтовете :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е хем от европроекти,хем от бюджета?!
  —цитат от коментар 4 на xmm


  Зависи какво е съотношението на заплатата спрямо допълнителното възнаграждение за проекти. А "деканите на факултети сами предлагали определени служители, които да работят по проектите и да получават допълнително възнаграждение" ми звучи по-скоро като получаване на бонуси за мними проекти

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Интересно е да се провери дали реално се работи в извънработно време - за допълнително възнаграждение. Сигурен съм, че не е. Има служители на щат и половина, на два щата. И допълнително работят по проекти (поне още най-малко на половин щат). Във вузовете кодекса на труда не се спазва. За избрани хора в БАН също не се отнася.

  Миша
 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Двамата студенти сезирали службите са точно хората, от които България има нужда.

 12. 12 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Преподавателите са будителите на един народ. Заслужават повече.
  —цитат от коментар 3 на г-жа Стоянка Велева


  Стоянке, парите не ги взимат преподавателите ами администрацията, която няма нищо общо нито с учебния процес, нито с научните изследвания. Те взимат пари и от будителите на народа и от парите за събуждането. Това обикновено са роднини и приятели на ръководството, няма как да бъдат съкратени и броят им само расте. Това е не само в СУ, това и е в ТУ, това е навсякъде, отношението преподаватели/администрация е трагично.

 13. 13 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поредната издънка на СУ.

  marinov1018
 14. 14 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Миша":

  Какво значи "извън работно време"?
  Преподавателите във ВУЗ не са на работно време, а на ненормирано такова. Изпълняват годишен норматив. Всяка допълнителна работа, която изпълняват би трябвало да им се заплаща допълнително. Без значение кога я вършат.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 15. 15 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#14] от "Athanatos":


  До коментар [#10] от "Миша":Какво значи "извън работно време"?Преподавателите във ВУЗ не са на работно време, а на ненормирано такова. Изпълняват годишен норматив. Всяка допълнителна работа, която изпълняват би трябвало да им се заплаща допълнително. Без значение кога я вършат.
  —цитат от коментар 14 на Athanatos


  Става въпрос за администрация. За преподаватели - наистина, те са на ненормирано. Но някои са на щат и половина, на два щата. А много често срещан случай - на административен и преподавателски щат. Тук са проблемите. Освен това има "мода" ректорите - се опитват да въвеждат 8 часов работен ден за преподавателите. Какво правим с тези с няколко щата? В България няма интелигентен начин да е регламентира ненормирания работен ден на преподавателите. Затова пишман ректори измислят 8 часов работен ден.

  Миша
 16. 16 Профил на wily
  wily
  Рейтинг: 8 Гневно

  За сметка на това на пенсионираните на 30 юни преподаватели не са платени полагащите се пак по КТ обезщетения от 6 или 2 брутни заплати и неизползваната отпуска. Аз съм един от тях и вместо 18 хил. лв на 30 юни получих 800 лв.

 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Главният финансист беше измислица на Герджиков, за да има още едно кранче за големи кражби. Половината от тези 35 000 са се върнали при него. А ако си мислите, че "частните" университети не крадат от бюджета сте много заблудени.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  Голямо точене на пари от Софийският Университет пада!Изобщо в сферата на висшето образование у нас се краде много яко и се пита в задачата до кога държавата ще се прави на "ударена с мокър парцал"?!

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Студентските такси постоянно растат с всяка изминала година. Постоянното оправдание на ректоратите е, че даже били малки и не стигали за издръжката и разходите. А ето къде отивали парите на гладните студенти. В надбавки за чиновниците и администрацията. Един милион лева са много пари, не достигат. Дай да обръснем всеки студент с по 100 лв по-висока семестриална такса и ще ги съберем. Все пак в администрацията работят наши хора, не може да ги оставим без работа и високи доходи...

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#17] от "Стоян":

  Измислица е само, че не на Герджиков, а на Илчев, ако не бъркам. Преди да стане главен финансист Елена Петрова беше главен счетоводител, но я смениха; говореше се, че няма ценз са счетоводител. И й измислиха тази длъжност. Напълно, ама напълно ненужна, след като има главен мениджър, главен счетоводител и главен секретар на СУ. Обаче изглежда знае нещо, защото и предишния и този ректор яко я лансират. Ходи и до Бразилия с предишния ректор - да се чуди човек каква работа има главен финансист на СУ в Бразилия. На кратко - не е случаен човек.

 21. 21 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  Прав си, моя грешка. Естествено, че не е случен човек. СУ е семеен бизнес. 3/4 от администрацията са роднини на преподавателския състав. Редовите преподаватели си уреждат жените за секретарки; висшите кадри уреждат и 5-тите братовчеди. Те дори "укопаторите" тип Голев се бяха намърдали по роднинска линия да крадат пари от СУ.

 22. 22 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  Прав си, моя грешка. Естествено, че не е случен човек. СУ е семеен бизнес. 3/4 от администрацията са роднини на преподавателския състав. Редовите преподаватели си уреждат жените за секретарки; висшите кадри уреждат и 5-тите братовчеди. Те дори "укопаторите" тип Голев се бяха намърдали по роднинска линия да крадат пари от СУ.

 23. 23 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето това е малко по-сериозно разследване https://www.24chasa.bg/Article/803997 Иначе СУ е свещена крава и медиите няма да посмеят да изкарат нищо открито.

 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Гнусна история. Имам приятели, които преподават там - работят за без пари с блясък в очите и се чудят защо университетът е все беден. Едни слабички и умнички. А администрацията хрупа, хрупа тихичко. Предишният ректор беше добре угоен, новият май също е тръгнал по този път.

 25. 25 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Значи не били хората на 500лв заплата,най - ми били на 1500лв заплата.

 26. 26 Профил на Mia San Bayern
  Mia San Bayern
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Ректорите на висшите училища у нас трябва да се разследват..

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  В СУ даже и чистачките работят по европейски проекти. Браво !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK