Справедлива присъда за нападателя в "Шейново" ще подейства и като превенция, смята Борисов

Справедлива присъда за нападателя в "Шейново" ще подейства и като превенция, смята Борисов

© Георги КожухаровПревенцията на атаките срещу медици ще са строгите присъди, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената пресслужба. Той призова здравния министър Николай Петров да помисли за възможни решения на проблема с насилието над лекари от пациенти и увери, че ще има пълната подкрепа на кабинета.


Поводът за изказването беше инцидентът в АГ-болницата "Шейново" в събота, в който баща на новородено бебе преби лекаря, изродил бебето, защото тя отказала да му даде плацентата от раждането.


"Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите Ви в "Шейново". И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита", казва по време на заседанието Борисов.
"Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция. Действително разчитаме тук и на съдебната система. Превенцията, според мен, е повече тежки присъди", казва премиерът.


Според министъра на здравеопазването Николай Петров нападенията над медицински лица са над 50 на година.


Като мярка срещу подобна агресия преди година в Наказателния кодекс влезе в сила допълнителна закрила над лекарите и по-строги присъди за нападателите им - от 5 до 12 години, припомни по време на дискусията Валери Симеонов. "Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни, това вече е друг въпрос", коментира той.


Друга идея е инсталирането на паник бутони в лекарските кабинети. Петров потвърждава, че такива вече има, както и необходимите за тях законодателни промени и регламенти. "Единствените места, където все още няма паник бутони на 100%, това е в самите линейки, които ходят на място, на терен", уточнява здравният министър. По думите му ведомството е подготвило справка и ще иска малка сума от държавния бюджет, с която да стане възможно линейките да се локализират с GPS система и да имат паник бутони, с които да сигнализират за проблеми и веднага да им се праща защита на място.


"А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна", допълва Николай Петров.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  персонален електрошок по време на дежурство .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на yyz20376113
  yyz20376113
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Госдин Борисов, тя всяка справедлива присъда действа, като превенция!

 3. 3 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Присъдата, дори тежка такава, е напълно заслуженя и това трябва да е ясно на всички, а не тепърва примери да се дават

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  Както каже съдия Борисов, той нали не е премиер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Може да "отнесе" присъда в по-високата част, точно с назидателна цел.

 6. 6 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Палеж, грабеж, побой на лекар и 20 нелегални емигранти в апартамента .... какво повече трябва да направи да му друснат едни 10 години в затвора?

 7. 7 Профил на archie
  archie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дневник, оправете си сайта, налазили са ви доста страни реклами...

 8. 8 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ми убуо!А на Цветанъ от Белград,кога присъда?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 9. 9 Профил на archie
  archie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "странни" имах предвид в предния ми коментар...

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ТОЯ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ НЕКАДЪРНОТО МУ И КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ ПРАВИ ДОКТОРИТЕ НА БОКСОВИ КРУШИ , ТУКА НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ , ВСЯКА СЕДМИЦА В ПРЕСАТА ИЗЛИЗА СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕБИТ ОБЕЗОБРАЗЕН И НЕ ЗНАМ КВО СИ ДОКТОР , ЕДИН ПЪК ГО ИЗКЬОРАВИХА!!! ДОКТОРИТЕ ДОКАТО НЕ РАЗБЕРАТ КАКВА Е ПЪРВОПРИЧИНАТА И НЕ Я ОТСТРАНЯТ ВСЕ ТАКА ЩЕ Е,ПЪРВОПРИЧИНАТА НА ТИЯ ПРОБЛЕМИ Е В МУТРАТА ГЛАВАТАР, ОПОМНЕТЕ СЕ БЕ ХОРА

 11. 11 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 658 Неутрално

  ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА ОТВЛЕЧЕНИ И ИЗКОРМЕНИ ЗА “РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ“

  http://politikata.net/54824/ #null

  Това е конкретния повод за скандала:
  Софийски болници въртят търговия с плацента

  https://www.novini.bg/news/194979- %D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D1%82-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0.html

  Нападателят трябва да лежи поне 3 г за постъпката си!
  Нека не потулваме проблема.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5921 Гневно

  А какво правим с биячите на лекари РОМИ Борисов ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Така ли смята Борисов? Брех че иновативна мисъл.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Механизмът ,чичка, е като плащаш труда на лекаря. В нормалния свят голяма част от респекта към тази професия се дължи на високото социалноикономическо положение на лекаря. Само в гетата викат 'кво кат си доктор' и си позовляват юмруци.
  И по-малко лицемерни кършения на ръчички. Тиквения бостан има едно продължаващо и келаво съветско здравеопазване основано на дефицити и лимити и нямате никакво желание да го реформирате какво остава да осигурите охрана и сигурност. Защото сме комунисти и по-добре да викаме,че е безплатно , да крета и да изчезва, отколкото да го има, ама да се плаща. А и какво като ги бият, ще ми искат пари интелигенти с интелигенти недни, от името на правителството ще ги бият, а когато не ги бият няма пък да им се плаща.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Простащината владее тези земи и в последните години това е особено видимо - и по улиците и по корупцияа и по политиците.

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Превенцията на атаките срещу медици ще са строгите присъди, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената пресслужба. "

  Безкрайно съжалявам , че отново трябва да употребя самооценката на министър- председателя класик , които с апломб е цитиран от собствената му пресслужба . Простия потвърждава и оценката на собствения си родител , изказвайки се като ученик , обявен за фенкционално неграмотен . . Тъй като = Превенция е действия или мероприятия , които се прилагат ПРЕДВАРИТЕЛНО за предотвратяване на опасни или вредни дейности . Изглежда в случая е готов да прилага строгите присъди преди да са извършени атаките срещу медиците И си позволявам
  отново да отбележа , че не може с прочитането само на една книга , пак по самопризнание , да претендираш за натрупани знания , които позволяват да се управлява не каруца , а държава . Човек и когато е учен , трябва да се учи . Или да го учат съветници и пиари . Но не такива като янето .

 17. 17 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 487 Неутрално

  О , накрая и за слепия ще стане ясно, че тук няма закон и ред.

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Справедливата присъда е максималната , предвидена от закона.

 19. 19 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  ББ нещо късно се изказва?! За Асеновград и брат`чедите цигани сигурно не са му докладвали още.

  Коментиране на анализираното, вече...
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  . И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим "


  Ами да беше използвал министерския съвет да отправиш същото пожелание и към министъра на образованието , щото и даскалите ги бият на почивки . Та и двамата да мислят , мислят , та дано измислят как да се справят с простащината , която според Главния министър била главния враг на правителството . Което не знаело защита срещу нея . А е простичко - простащината трябва да се изкоренява като плевел - с мотика . Ама ... мотиката е инструмент , с който се копа . Нивата на образованието , примерно И на държавното управление , най- вече .

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Въобще не ме интересува какво мисли Борисов, както и държавата също не я интересува, видимо! МВР, спяща прокуратура, милозлив съд да си влизат в правомощията с всичката сила на законите!

 22. 22 Профил на Митко Митков
  Митко Митков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както каже съдия Борисов, той нали не е премиер :)
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Защо Борисов да казва- има си съд.

  სულელებს
 23. 23 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Вгати държавата щом министър-председателят й трябва да апелира и обяснява защо по определвн казус трябва да има справедлива просъда. Сякаш справеливата присъда не е задължение на съдебната система и то по всички дела.

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Плацентата е Евроатлантическа Ценност.

  "В САЩ яденето на плацента започва да набира популярност от 70-те години на миналия век.

  Там има и международна мрежа, която цели промяна на мнението на хората по света."

  https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-praviat-niakoi-roditeli-s-placentata-na-decata-si-6071061

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мондиана":

  Така е.

 26. 26 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо трябва да се стигне до подобен инцидент, за да се сетите, че справедливите присъди служат за превенция?

  marinov1018
 27. 27 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Това е някой да не се усъмни и за момент, че Рапонът разбира от всичко.
  И че без него държавата ни ще пропадне.
  А самият той не вижда че дългогодишното му "управление" (разбирай будалкане, лъгане и крадене) превърна нещастната ни Родина в миризливо блато.

 28. 28 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ами нека гласуват и закон за вкарване в затвора на съдии издаващи леки присъди за тежки престъпления! Ако един убиец е с условна присъда, а максималната е 10 години, то подкупният съдия дал такава присъда да бъде в затвора 10 години без право на предсрочно освобождаване или помилване! Но 10-те години затвор да са с изключително строг режим!

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  И по-малко лицемерни кършения на ръчички. Тиквения бостан има едно продължаващо и келаво съветско здравеопазване основано на дефицити и лимити и нямате никакво желание да го реформирате "

  Ами точно това правиш - кършиш ръчички и прехвърляш вината от болната глава на здравата . А здравата е същото това " съветско здравеопазване " , с което, кой знае защо и как , обвързваш българското до 89- та . Здравеопазването съществува откакто съществува и България . До 1944- та е едно . След нея , до 89- та е друго А след победното идване на Демокрацията е друго . Ами сравни и трите периода , поговори с хора , които са яли меда и опитвали и жилото му и през трите периода , и ще добиеш истинската представа на нивото на здравеопазването по времето на всеки един от периодите . И ще те стане срам за лаишките заключения , дето ръсиш . Само едно примерче - това дето все повече и повече набира сила за осъществяване , е ВРЪЩАНЕТО на лекарските кабинети в училищата . А се връща нещо , което ВЕЧЕ е било и е съсипано от глупост . И така е не само в просветата , така е и във всяка една област от икономическото развитие . В здравната система също упорито се говори за премахване на системата на клиничните пътеки . Прословутата здравна карта е далече от постигане на резултатите с ЛИЧНИТЕ картони на пациентите , от които можеше да се види здравното досие на всеки от раждането му насетне . Такива мити работи със" съветското "здравеопазване. Което си беше наистина безплатно . .

 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Ако имаше справедливост и превенция Бай.Х щеше да е или в затвора или в гроба и България щеше да е една поне малко по-нормална държава.

 31. 31 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Ами нека гласуват и закон за вкарване в затвора на съдии издаващи леки присъди за тежки престъпления! Ако един убиец е с условна присъда, а максималната е 10 години, то подкупният съдия дал такава присъда да бъде в затвора 10 години без право на предсрочно освобождаване или помилване! Но 10-те години затвор да са с изключително строг режим!
  —цитат от коментар 28 на himler


  Ами стани съдия и издавай "тежки" присъди. До тогава недей да говориш за неща, от които очевидно нямаш и най-малка представа!

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  До коментар [#27] от "ppopov_67":И че без него държавата ни ще пропадне.

  А има ли накъде повече ? Като вече копаме дъното от години ...

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  а срещу 4те милиарда цапнати от КТБ...дали ще е добре да има присъди???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2063 Весело

  До коментар [#27] от "ppopov_67":"Това е някой да не се усъмни и за момент, че Рапонът разбира от всичко.
  И че без него държавата ни ще пропадне."

  Аз винаги съм вяевал в гения на този велик български Държавник! Ето, вчера, той стигна до гениалното прозрение, за борбата с корупцията, а днес, до "идеята за превенция"!
  Не е ли това величаво?!
  А сега чувам от телевизора, леят се едни мъдри думи, че трябвало да се ходи на училище, не само за присъствие, а и да се учи! Не е ли гений?!

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ОФФ, и без "топик", а в "тупик"!

  До коментар [#7] от "archie":

  Дневник, оправете си сайта, налазили са ви доста страни реклами...
  —цитат от коментар 7 на archie


  И при мен е така - имам скрийншот на реклама "размерът има значение" в буквалния смисъл. Като през тези дни търсех на поразия ютии и дъски за гладене, т.е. не в контекста на сайтовете, които посещавам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#2] от "yyz20376113":

  Влязох с идеята да напиша точно това , но слава Богу , не съм единствената, на която този факт и е известен 😃 Обаче не може да очакваме от г-н "ние ги хващаме , те ги пускат" такива познания за фунациите на присъдата.

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Е как може така, пуснете го човека на свобода. Какво, като е криминално проявен? Той е ангелче. От БХК ще се разсърдят. Затворът ще наруши правата на горкия човек. Не може така. Той жена има, деца храни.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Направете допитване на хора , свидетели на съществуването на лагери като Белене и ще се учудите колко лесен за решение е въпроса за озаптяването на изроди като шейновския . Ще се учудите колко блързо в България отново ще се върне навика да не се заключват входните врати . Или , ако се заключват , отново ще се появят бележки , закачени на вратата - Комшу , сложи вода на канарчето . Ключа е под изтривалката .

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Борисов що се меси в независимата съдебна система?

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Г-н Борисов е на прав път, ще открие ползата от съществуването на съда. Явно досега го е смятал за ненужен, дори вреден :)

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Г-н Борисов е на прав път, ще открие ползата от съществуването на съда. Явно досега го е смятал за ненужен, дори вреден :)
  —цитат от коментар 40 на Xumpomo name


  "г-н" борисов тивата е пратил тоз побойник, за да ни отвлича от други, по-съществени злодеяния на ВЛАСТТА

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  БоЕко - титан на съдебната система. Има защо, все пак е с диплома от Магнаурската школа :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Весело

  Кой е казал нач Бибитко думата "превенция" Цветанов ли?!

  klimentm
 44. 44 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кой е казал нач Бибитко думата "превенция" Цветанов ли?!
  —цитат от коментар 43 на klimentm


  Учи се. След дваесет години ще е магистър. Мислете му тогава.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 45. 45 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  отдавна лекарите не ходят на терен ,на който има опастност да ги пребият , отдавна лекарите ,особено обслужващите на терен цигански махали не рискуват да ходят невъоръжени ,защо не им се разрешава оръжие ,особено на тези ,които са ходили казарми ,служили са в редовна армия ,имат бойна и политическа подготовка ,могат да се защитят и сами , интересна работа , ако кандидатства за оръжие за самозащита ,някой смотан бизнесмен ,дето не знае от къде се хваща пищов и пушка и не е ходил в казармата му разрешават ,а на хората ,които си рискуват живота не , да се разреши свободно и официално всеки ,който работи на тези места да си носи за самозащита ,това което е преценил ,или да се постави във всеки център или болница и клиника по един полицай ,въоръжен подобаващо ,във Франция лично видях трима охраняващи спешен център с поне 100 чакащи в спешна нужда ,никой не притесняваше лекарите ,въпреки ,че имаше много тежки пациенти ,но полицаите бяха с автомати и по 2 пищова и не даваха на никого да подскача и да недоволства ,как на секундата не са спасили точно него или роднините му ,това тук е уникално отношение към българските медици ,време е да се даде отпор ,съдебната система няма да реши нито един казус ,както се вижда , защото им се плащат огромни заплати ,охраняват ги хиляди полицаи и никой не им държи сметка за фалшивите решения и явно несправедливите такива ,както при лекарите ,като сбъркаш ,плащаш и те съдят или отстраняват и в съдебната система трябва съдията ,на който е отменено решение ,което е неправилно да плаща и да бъде веднага отстраняван от системата ,а не като сега ,откраднал 10 коли ,пребил човек и условна присъда ,какво значи условна присъда ,ами никаква , не му пука на извършителя ,условната присъда трябва да е свързана с плащане на огромна сума неустойка на ощетения или увреден гражданин , а не ей така ,като сега и т н ....

 46. 46 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Една справедлива присъда за КТБ също би имала превантивен ефект.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK