Ден преди протеста на полицаите министърът разпореди допълнително заплащане за извънреден труд

Валентин Радев, министър на вътрешните работи

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин Радев, министър на вътрешните работиМинистерството на вътрешните работи (МВР) публикува проект на заповед за определяне на размера на допълнителните възнаграждения на полицейските служители за полагане труд през нощта, на официални празници и извънредно. Заповедта на министър Валентин Радев е публикувана на сайта за обществени консултации към Министерския съвет, ден преди планирания национален протест на служителите в системата на МВР.


Заповедта предвижда за всеки отработен нощен час или за част от него между 22 и 6 ч. На държавните служители да се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0.25 лв.


За работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на държавните служители се изплаща допълнително възнаграждение в размер на удвоения размер на основната месечна заплата.
За времето, през което с писмена заповед и/или график, издадени от съответния ръководител, държавният служител е на разположение и се намира извън местоработата си на място, определено в заповедта и/или графика, се изплаща допълнително възнаграждение за всеки час или част от него в размер на 0.10 лв, е записано още в заповедта.


Предвидено е допълнителните възнаграждения да се отчитат в часове и да се изплащат след предоставяне в съответните финансови звена на протокол-приложение от Наредбата за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK