Прокуратурата разпореди ДАНС да провери класифицираната информация в градския съд

Главният прокурор Сотир Цацаров се оплака на съдебния съвет от председателя на СГС Калоян Топалов

© Дневник

Главният прокурор Сотир Цацаров се оплака на съдебния съвет от председателя на СГС Калоян ТопаловПрокуратурата e разпоредила на ДАНС да извърши инцидентна проверка в отдел "Класифицирана информация" в Софийски градски съд, научи "Дневник" от източници в държавното обвиние.


Повод е продължаващият спор между градска прокуратура и градския съд, който започна след като беше изготвен доклад за безбройните нарушения при издаването на разрешения за подслушване.


Документът беше изпратен на прокуратурата. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров се оплака на съдебния съвет, че председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и заместниците му не изпращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения.
Не стана известно в рамките на какво производство са необходими тези данни на обвинението, но от писмото на главния прокурор може да се предположи, че е образувана предварителна проверка.


Топалов отказа да изпрати делата с мотив, че наблюдаващият прокурор може да посочи кои дела иска или да поиска копия от необходимите за целите на проверката.


От информацията, с която "Дневник" разполага става известно, че прокурор Клементина Паличева е поискала ДАНС и да събере материали, послужили за изготвяне на доклада за подслушванията. Освен това тя е разпоредила да й се осигури достъп до регистъра в градския съд, в които се водят исканията по Закона за специалните разузнавателно средства и Закона за електронните съобщения.


От прокуратурата продължават и да отказват да предоставят разпечатка от случайния избор, че именно Паличева е наблюдаващ прокурор по проверката. Досега тя не е откликнала и на покани за работни срещи, както и да заповяда в секретното деловодство на съда и да посочи кои точно преписки й трябват. Паличева отказва с аргумент, че не влизала във взаимоотношения с "жалбоподателите". Освен това не искала да се среща с тях, след като прочела интервю на председателя Калоян Топалов пред списание "A-specto".


ДАНС е орган за контраразузнаване и сигурност. Основната мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност. Защо прокуратурата се обръща към тях не е много известно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK