Управляващите предлагат кариерен бонус за съдебния съвет и блокират финансирането на съсловните организации

Управляващите предлагат кариерен бонус за съдебния съвет и блокират финансирането на съсловните организации

© Надежда Чипева, КапиталГЕРБ и Обединените патриоти са внесли проект за изменение в закона за съдебната власт, с който се предлага съсловните организации на магистратите да не могат да се финансират от друго освен от членски внос.


Освен това те предлагат и "кариерен бонус" за настоящите членове на съдебния съвет с изменение, което дава възможност след края на мандата им, вместо да се върнат на същото място в съдебната система, което са заемали, преди да станат кадровици (например Апелативен съд Пловдив), те да могат да отидат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт (например Специализираният апелативен съд). Проектът е качен на страницата на парламента.


Миналата година при гласуването на промените в съдебния закон имаше опит да се запише, че членовете на съдебния съвет ще се възстановяват на по-висока длъжност в съдебната система. Тогава основен говорител на идеята беше Емил Димитров, който сега е и сред вносителите на новите промени. Предложението не беше прието.
"Източници на имуществото на организациите по ал.1 могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.


Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма", е записано в проекта. На практика с този текст управляващите искат да спрат финансирането на съсловните организации, които масово работят по проекти.


От мотивите на проекта, които са кратки и непълни, се разбира, че за вносителите му финансирането по програма може да създаде зависимост.


"Измененията и допълненията в чл. 217 от закона са свързани с необходимостта, от една страна, да се въведат стриктни гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите, а от друга, да се приемат ясни правила за това, че съсловните организации не могат да упражняват дейност, различна от тази, насочена към защита на професионалните интереси на своите членове. По тази причина предложените изменения са свързани със забрана в такива организации да членуват лица, които не са действащи магистрати. В същото време най-силна гаранция за независимост и изолиране на външна намеса е разпоредбата, свързана с начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи. Особеностите и естеството на тяхната професия с оглед упражняваната дейност (правораздаване, съответно държавно обвинение и надзор за законност) налагат и определени ограничения. Самите ограничения на практика са в обществена полза, защото гарантират свободно сдружаване и в същото врече забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма освен от техните членове. Същите изисквания се въвеждат и по отношение на организациите на съдебните служители."


Проектът предвижда още магистратите да не могат да преподават или осъществяват научна дейност, когато тя е финансирана от чужда държава или чуждестранно лице.


На практика ако съдия, прокурор или следовател е поканен да води лекция, която е финансирана по проект, той ще трябва да откаже това. Няма обосновка за това в мотивите към проекта. Освен това се предвижда забрана за всички магистрати да участват в избирателни комисии при произвеждане на избори за народни представители, членове на Европейския парламент от България, президент и вицепрезидент на републиката и местни избори.


Промените включват още към съдебния съвет да се създаде съвет за партньорство. Той ще се състои от трима изборни членове, които ще бъдат определени от пленума, както и представители на съсловните организации. Органът ще бъде нещо като синдикат - ще осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на съдиите, прокурорите и следователите.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Убеден съм,че ще се разберат.С малко повече евро ценности и пари,ще стигнат до консенсус.
  Гарантирано от БКП-внуци(ГЕРБ)!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално


  ГЕРБ и Обединени Патриоти са внесли проект за изменение в закона за съдебната власт, с който се предлага съсловните организации на магистратите да не могат да се финансират от друго, освен от членски внос.
  ------------------------------
  Прекалено строго.
  Ако е вярно де,че няма да е първия фейк-нюз в сия газета.
  Финансиране от членски внос , както и по програми на ЕС или на държави -членки на ЕС.
  Освен това да се копира и засили закона на Орбан - абсолютно всички НГО-та с абсолютна прозрачност на финансите - за всяко получено финансиране, включително за условията, при което е отпуснато това финансиране.
  Но не само за чуждестранно финансиране, както е в Унгария, ами и за местно.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 871 Весело

  Бай Х. се опитва да спре грантовете в правосъдната система.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Кой е този на снимката (излязъл като "гърмян заяк"), че не ми става ясно от статията?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Еми, това са думи на Цацаров, вече облечени в законодателна инициатива:
  "В същото време неосъществената реформа е прекрасна хранителна среда за един кръг хора, които само сменят имената на своите НПО–сдружения, комитети и институти. Те живеят от постоянната, но безрезултатна идея за промени, защото осъществяват мониторинги, пишат доклади и организират обсъждания. Реформирането на системата е станало тяхна професия, щедро финансирана с грантове, проекти и дарения от наши и чужди спонсори"
  Нещо неясно?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 871 Весело

  Демек - или ще цицате от хранилките на Шиши или ще си ходите гладни.

 7. 7 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 779 Гневно

  ПОЗОР!!! Няма ли кой да натресе Кирилов и сие да пасат патки някъде?! Така поне ще има файда от тях за държавата, макар и минимална. Този човек разбира от право толкова, колкото аз от квантова физика.

  Нямат ли край свинщините герберски?!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Като принципен въпрос това е нормално, защото другото отваря врати за оказване на влияние, но това освен за магистратските съсловни органозаци важи и е вярно за всеки профсъюз.
  Вместо това, те, освен че диектно цицат от държавата но въртят и всякакви 'дейности", катпо отдаване на помещения под наем и какво ли не.
  Предполага се и това си е така, че магостратите са с прилични доходи, поне в сравнение с възможностите и стандарта на страната, така че от време на време ще се събират и ще си правят съвещания, избори и събрания, за какво друго са необходми средства - примерно за някоя чистачка или нещо такова.

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 871 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  Този е Данаил Кирилов от ГЕРБ, шеф на правната комисия в парламента. И бивш член и общински съветник на БСП в София.

 10. 10 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво,точно така.Ниакви финансирания от съсловни организации,и НПО-та.Както и обявяване на всички служители в съдебната система, в какви организации участват извън съдебната система.
  Това е една прекрасна мярка,която ще отреже плащанията на магистрати,извън заплатата от държавата.

  sdg
 11. 11 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Вземат от 3 хиляди лв.нагоре заплати,плюс 13-14 и 15-та заплата.На калпак.
  И вечно реват за пари!

  sdg
 12. 12 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Толкова по тезата че ми се е загубил гласа за Нова Република.
  Истински загубените гласове са вкаралите този безсрамник в парламента.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#11] от "Svetlio":
  Вие шегувате ли се.
  "Заплатата на член на съвета е средно 4890 лева. Към тази сума се прибавят още едни 35% - за участие в състава на комисии на съвета и за участие в заседанията на същите тези комисии. Това са още 1223 лева и с тях размерът на възнагражденията на кадровиците става 6113 лева"
  Но после май пак им ги повишаваха.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Еми, това са думи на Цацаров, вече облечени в законодателна инициатива:"В същото време неосъществената реформа е прекрасна хранителна среда за един кръг хора, които само сменят имената на своите НПО–сдружения, комитети и институти. Те живеят от постоянната, но безрезултатна идея за промени, защото осъществяват мониторинги, пишат доклади и организират обсъждания. Реформирането на системата е станало тяхна професия, щедро финансирана с грантове, проекти и дарения от наши и чужди спонсори"Нещо неясно?
  —цитат от коментар 5 на bajhuj_2010

  М'чи ... от една страна имаме, според Цацаров, "неосъществена реформа".
  От другата - същият Цацаров громи тези, които си вадели хляба от ... неосъществената реформа!
  Ми да я осъществи тая пуста реформа Цацаров с гербере другаре, дето си го избраха, не се смейте! :))))

  Не ме разбирайте криво - аз съм твърдо против грантаджийския "бизнес".
  Те да си вадят хляба, като толкова си могат, ( едни жени с древна професия и те си го вадят така ), но, ако обичат, като ония жени да си се знае какви са. Да си окачат червения фенер, демек, записвайки се официално, че са на определена хранилка.

 15. 15 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Ся 300- тях бона на др Калпакчиев данеземат да изгорят като Ихтиманското сметище?

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Svetlio":

  По лошото е, че поне нищо да не правеха, а те активно работят срещу нас, а ние им плащаме въпросните не лоши пари. Та питам се, не е ли време и ние да се размърдаме и да им покажем, че така не може?

 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#15] от "dosetliv":

  Недосетлив, лъжеш като Блиц и Пик. Никога не е имало 300 000 за Калпакчиев, но лъжата си се разпространява съвсем умишлено.

  А по съществото на статията - целта е една- да се легитимира още по-силно назначаването във ВСС на послушни на властта и нейните олигарси блюдолизци, маши и ибрици, както са сегашното мнозинство във ВСС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Неутрално

  За бонуса е кофти, типично по гербаджийски. Виж, другите неща ми звучат интересни. Крайно време е да се отрежат рубладжиите, финансирани от Путин и Решетников, да влияят с пари върху съдебната система!

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":
  А ти защо си мислиш, че истинските НПО организации (тези, които дразнят трите свини на управлението с принципното си поведение и неподдаващи се на влияние) нямат отчетност за получените средства? Това, че те мързи да ги намериш не е причина да се налагат репресии.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Мек вариант на орбан по схемата "Сорос е лош, и парите му са лоши"..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Говорех за редови съдии и прокурори,не за висшестоящите в съд.система.

  sdg
 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Странно как някой са съгласни съдиите да получават бонуси по странични пътища.Обаче ако някой друг получава бонуси по същия начин,го наричате корупция.
  Ех тоя Про.опи бе,направо ви изпили мозъците,и защитавате всичко което той ви посочи!

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK