На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия НиколоваАко в сряда по обед сте били в района на храм-паметника "Александър Невски", вероятно с едното ухо щяхте да чуете: "Дайте ни повече пари", а с другото: "Дайте ми повече аргументи за това". Причината е, че навръх професионалния празник на МВР голяма част от полицаите излязоха пред Народното събрание на протест с искане за по-високи заплати, а паралелно с тази проява в близост до "Александър Невски" се проведе и парад по повод празника.


Пожарникари, облечени във видимо износени и стари униформи, тениски с етикет с надпис "аргумент", картонени бели шапки и възгласа "Време е да спрем да си плащаме за това, че работим в МВР" - бяха част от детайлите на протеста на полицаите. Той започна с химна, а след това под звуците на "Едно ченге" на Слави Трифонов протестиращите клекнаха в минута мълчание за загиналите си колеги.


Митингът бе организиран от най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите на МВР, и подкрепен от други синдикални организации в България като КНСБ, както и полицаи от Румъния и Сърбия. Датата не бе избрана случайно.
Освен за по-високи заплати протестиращите настояват за изцяло нов Закон за МВР и за спешни промени в сегашния, които да поправят дисбаланса в заплащането на служителите в системата след последната административна реформа от кабинета "Борисов 2".


На събитието присъстваха полицаи и пожарникари от цялата страна - Варна, Пловдив, Ямбол, Кюстендил и Габрово. Те държаха плакати с исканията си или призива "Стига вече толкова". Според СФСМВР събраните хора били между 3 и 5 хиляди. Председателят на федерацията обяви, че около 10 автобуса с негови колеги не са могли да пристигнат в София заради катастрофата на магистрала "Тракия". Част от тях все пак успяха да се присъединят към протеста, чието начало се отложи с около 40 минути, за да ги изчака.


На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия Николова


Междувременно на официалното честване на професионалния празник на МВР, което се състоя отстрани на храм-паметника "Александър Невски", вътрешният министър отново повтори, че стои зад полицията и ако има аргументи, ще постави искането за увеличение на заплатите в системата на масата на Министерския съвет.


По тази причина голяма част от протестиращите пред Народното събрание носеха етикет с надпис "аргумент". Такъв се забелязваше и по дрехите на повечето деца, които бяха на протеста с родителите си, както и върху детските им колички.


На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия Николова


В парламента по-рано днес Радев обяви, че тази година увеличение на заплатите на полицаите няма да има, но изрази надежда, че възнагражденията ще бъдат повишени през 2018 г.


Синдикатите, които говориха на сцената на протеста, пък заявиха, че заплатата им е подигравка и това управляващите трябва да го разберат. "Износваме стари униформи, сами купуваме компютрите си", казаха още те и допълниха: "Тук на площада сме се събрали хиляди аргументи или трябва следващия път да изкараме пак 15 хиляди аргумента, за да ни чуят."


Износените униформи на пожарникарите, които застанаха в началото на протеста пред сцената, се оказаха дарение от Канада. Те сами премахвали надписите, защото не искали да се казват Томас от Торонто.


Иначе протестиращите полицаи не искаха много да разговарят с журналистите, а тези, които го правеха, заговаряха плахо и се изказваха лаконично. Причината бе, че не вярват как медиите ще отразят протеста. "Внимавай да го отразиш, както е", предупреждаваха те.


"Какво значение има разстоянието", отговориха на "Дневник" с въпрос пожарникари, които бяха дошли от Варна. Те казаха, че напълно подкрепят исканията на протеста и затова са дошли. След това те посочиха към сцената да слушаме изказванията оттам с намек, че не искат да говорят повече.


Протестът по правило беше охраняван. Като охраняващи и протестиращи се здрависваха и поздравяваха, когато засичаха погледите си. Полицай, който охранява, казва, че няма избор, защото е на работа днес. Не иска да отговори на въпроса дали подкрепя протеста, изрича само: "Нали знаеш как е, на работа съм. Може много да си говорим, но не сега." На въпроса иска ли да е на официалното честване на професионалния си празник заявява, че няма избор, като е на работа - "има колеги за охрана там, ние сме тук".


Фотогалерия: Протест и парад на деня на полицията >


"Децата прохождат за една година, а ние не можем вече 27", казва мъж от Столичната полиция. Той коментира, че положението със заплатите е зле във всички сфери в страната. Същото прозвуча малко по-късно и от сцената - "знаем, че много хора имат нужда от увеличение на заплатите". Парите в системата обаче са много малко, коментираха още синдикатите. Представителят на сръбският синдикат обяви, че в западната ни съседка полицаите са протестирали вече четири пъти. Следващата им мярка щяла да бъде блокиране, за да не могат министрите да стигнат до кабинетите си, защото полицаите са понесли най-големия товар на мигрантската и другите кризи.


"На обсъждане не подлежат две неща - увеличение на заплатите тази година и нов закон през следващата. Увеличение тази година, господин министре!", заяви председателят на СФСМВР. Той обяви, че служителите на МВР или ще преговарят с ръководството, или ще протестират докрай. Извън тези две искания те са готови на обсъждания по другите. Попов каза още, че дават на министъра две седмици да оправи проблемите и на 18 юли излизат отново на протест. Тогава е официалният празник на гражданска защита. Следващото протестно излизане ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, обявиха на финал синдикатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK