На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия НиколоваАко в сряда по обед сте били в района на храм-паметника "Александър Невски", вероятно с едното ухо щяхте да чуете: "Дайте ни повече пари", а с другото: "Дайте ми повече аргументи за това". Причината е, че навръх професионалния празник на МВР голяма част от полицаите излязоха пред Народното събрание на протест с искане за по-високи заплати, а паралелно с тази проява в близост до "Александър Невски" се проведе и парад по повод празника.


Пожарникари, облечени във видимо износени и стари униформи, тениски с етикет с надпис "аргумент", картонени бели шапки и възгласа "Време е да спрем да си плащаме за това, че работим в МВР" - бяха част от детайлите на протеста на полицаите. Той започна с химна, а след това под звуците на "Едно ченге" на Слави Трифонов протестиращите клекнаха в минута мълчание за загиналите си колеги.


Митингът бе организиран от най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите на МВР, и подкрепен от други синдикални организации в България като КНСБ, както и полицаи от Румъния и Сърбия. Датата не бе избрана случайно.
Освен за по-високи заплати протестиращите настояват за изцяло нов Закон за МВР и за спешни промени в сегашния, които да поправят дисбаланса в заплащането на служителите в системата след последната административна реформа от кабинета "Борисов 2".


На събитието присъстваха полицаи и пожарникари от цялата страна - Варна, Пловдив, Ямбол, Кюстендил и Габрово. Те държаха плакати с исканията си или призива "Стига вече толкова". Според СФСМВР събраните хора били между 3 и 5 хиляди. Председателят на федерацията обяви, че около 10 автобуса с негови колеги не са могли да пристигнат в София заради катастрофата на магистрала "Тракия". Част от тях все пак успяха да се присъединят към протеста, чието начало се отложи с около 40 минути, за да ги изчака.


На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия Николова


Междувременно на официалното честване на професионалния празник на МВР, което се състоя отстрани на храм-паметника "Александър Невски", вътрешният министър отново повтори, че стои зад полицията и ако има аргументи, ще постави искането за увеличение на заплатите в системата на масата на Министерския съвет.


По тази причина голяма част от протестиращите пред Народното събрание носеха етикет с надпис "аргумент". Такъв се забелязваше и по дрехите на повечето деца, които бяха на протеста с родителите си, както и върху детските им колички.


На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

© Анелия Николова


В парламента по-рано днес Радев обяви, че тази година увеличение на заплатите на полицаите няма да има, но изрази надежда, че възнагражденията ще бъдат повишени през 2018 г.


Синдикатите, които говориха на сцената на протеста, пък заявиха, че заплатата им е подигравка и това управляващите трябва да го разберат. "Износваме стари униформи, сами купуваме компютрите си", казаха още те и допълниха: "Тук на площада сме се събрали хиляди аргументи или трябва следващия път да изкараме пак 15 хиляди аргумента, за да ни чуят."


Износените униформи на пожарникарите, които застанаха в началото на протеста пред сцената, се оказаха дарение от Канада. Те сами премахвали надписите, защото не искали да се казват Томас от Торонто.


Иначе протестиращите полицаи не искаха много да разговарят с журналистите, а тези, които го правеха, заговаряха плахо и се изказваха лаконично. Причината бе, че не вярват как медиите ще отразят протеста. "Внимавай да го отразиш, както е", предупреждаваха те.


"Какво значение има разстоянието", отговориха на "Дневник" с въпрос пожарникари, които бяха дошли от Варна. Те казаха, че напълно подкрепят исканията на протеста и затова са дошли. След това те посочиха към сцената да слушаме изказванията оттам с намек, че не искат да говорят повече.


Протестът по правило беше охраняван. Като охраняващи и протестиращи се здрависваха и поздравяваха, когато засичаха погледите си. Полицай, който охранява, казва, че няма избор, защото е на работа днес. Не иска да отговори на въпроса дали подкрепя протеста, изрича само: "Нали знаеш как е, на работа съм. Може много да си говорим, но не сега." На въпроса иска ли да е на официалното честване на професионалния си празник заявява, че няма избор, като е на работа - "има колеги за охрана там, ние сме тук".


Фотогалерия: Протест и парад на деня на полицията >


"Децата прохождат за една година, а ние не можем вече 27", казва мъж от Столичната полиция. Той коментира, че положението със заплатите е зле във всички сфери в страната. Същото прозвуча малко по-късно и от сцената - "знаем, че много хора имат нужда от увеличение на заплатите". Парите в системата обаче са много малко, коментираха още синдикатите. Представителят на сръбският синдикат обяви, че в западната ни съседка полицаите са протестирали вече четири пъти. Следващата им мярка щяла да бъде блокиране, за да не могат министрите да стигнат до кабинетите си, защото полицаите са понесли най-големия товар на мигрантската и другите кризи.


"На обсъждане не подлежат две неща - увеличение на заплатите тази година и нов закон през следващата. Увеличение тази година, господин министре!", заяви председателят на СФСМВР. Той обяви, че служителите на МВР или ще преговарят с ръководството, или ще протестират докрай. Извън тези две искания те са готови на обсъждания по другите. Попов каза още, че дават на министъра две седмици да оправи проблемите и на 18 юли излизат отново на протест. Тогава е официалният празник на гражданска защита. Следващото протестно излизане ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, обявиха на финал синдикатите.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  едно си бойко знае
  едно си бойко бае !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  ако натиснат още малко ще дойде той на ЖиБ и ще иМ ДАДЕ - ХЕПИ ЕНД.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Заплатата не е оправдание да не си вършиш съвестно работата - примери напоследък много. На който не му изнася - на свободния пазар на труда! Или ще има"ама мен ме бива само да служа и не ставам за нищо друго"

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 4. 4 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Незабавно трябва да се увеличат доходите на полицаите и изобщо на всички работници и служители в държавния и частния сектор! При БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението в България около 50% от средноевропеиския, заплатите трябва да са също 50% от средноевропеиските. В страната на олигарсите, мутрите, "пишман икономистите" и "назначените капиталисти" заплатите са около 24% от средноевропеиските. Всичко друго се краде от описаните по горе "собственици" на държавата. Всички съсловия трябва да се борят за правата си! УСПЕХ!

  И в морето ми е до колене .....................
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#3] от "tqv30524749":

  Да разбирам ли, че от герб считате сегашното заплащане за достатъчно добро и достойно ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Вижте на последната снимка полицая или пожарникаря с черната тениска с надпис "аргумент" и ще помоля тези които прочетат моето писание да кажат дали мислят че този човек е в състояние да си върши работата добре, все едно дали работи в полицията или пожарната.
  И с това не искам да се търсят лични или политически нападки, а става дума, че ДА, повече пари са нужни, но далеч не за всички и далеч не само за това, че някой е на щат в МВР, а за добра и професионално свършена работа, нещо което поне в момента изглежда много далеч, да не кажа непостижимо.

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да разбирам ли, че от герб считате сегашното заплащане за достатъчно добро и достойно ???
  ..................................
  Не, не симпатизирам и не се идентифицирам с нито една политическа партия, просто в "провинцията" заплащането на един инженер например е по ниско от това на един тъп редови милиционер, който дори не е завършил и сержантско училище! Това дразни!

  П.С. Това за герб го възприемам като лошо попадение!


  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Дайте ни повече пари"
  ------------------------------

  Ми, вървете в частния сектор!

  "Време е да спрем да си плащаме за това, че работим в МВР" - бяха част от детайлите на протеста на полицаите.
  ---------------------------------

  Ми, вървете в частния сектор! Само да поясня, че в момента не плащате за това, че работите в МВР, защото осигуровките ви са от държавата.

  Парите в системата обаче са много малко, коментираха още синдикатите. Представителят на сръбският синдикат
  -----------------------------------

  Нагла лъжа! У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, и това е европейски рекорд, показват новите данни на Евростат. (Данни: http://www.segabg.com/article.php?id=846344 ) МВР просто се управлява неефективно, а синдикатите поддържат статуквото като се портивопоставят на всякакви опити за реформа (вкл. и в броя на служителите на МВР).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "tqv30524749":Да разбирам ли, че от герб считате сегашното заплащане за достатъчно добро и достойно ???
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  А да разбираме ли че полицаите са въвели някакъв ред? На какво основание? На бума на циганската престъпност? На бъркотията по пътищата?
  Нека да свършат поне малко работа, а да не се стига ние НЕ-ПОЛИЦАИТЕ да вземаме нещата в свои ръце, че тогава със сигурност ще има жертви! И от двете страни!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  В правото са си да искат увеличение на заплатите пичовете ;)

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Абсурдно е да се покачват заплатите им, без да има промени в качеството на работа

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не съм съгласна данъците ми да се изразходват за повишаване заплатите на тези, които бранят циганите от народното недоволство, а оставят нещастните старци на село да стават жертва на това гадно племе. Хайде малко повече солидарност с проблемите и тегобите на българите, за да заскужите парите, които ви даваме.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  Такива са им заповедите. те само изпълняват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#7] от "tqv30524749":

  това за герб е истината в момента. не аз управлявам МВР и държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "tqv30524749":

  А тима? Какво е Вие без заплата ли работите ?Я шо не станете доброволец

 16. 16 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  Повече отколкото Вие можете да пишете

 17. 17 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#11] от "daam":

  В смисъл какво качество ?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "Децата прохождат за една година, а ние не можем вече 27"
  Как да стане, когато колкото пъти някой поиска да прави реформа ,те стачкуват. Само те останаха без съкращения на чиновници, без увеличение на пенсионната възраст и въобще без всякакви промени.Хората вече до такава степен им нямат вяра,че даже не се обръщат към полицията, ако са били ограбени.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Гневно

  Никакво увеличение на заплатите на ченгетата докато не покажат сериозни положителни резултати в борбата с престъпността у нас!!!!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#3] от "tqv30524749":

  99% от ченгетата у не стават за работещи в реалния сектор!И не ги е срам да искат повишение на заплатите след като няма никакви положителни резултати е борбата с престъпността у нас!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Аспирации без покритие!

 23. 23 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Има ли статистика годишно колко полицаи напускат системата, за да започнат друга работа? И да има такава, съмнявам се, че процентът е висок, което е показателно.

  В малките населени места младежите мечтаят да станат полицаи - отпуската голяма, има социални придобивки, работиш 2 смени, почиваш два дни и т.н. Друг е въпроса, че в малкия град, в 10 сутринта кафенетата са пълни със служители на МВР.

  Не подкрепям протеста.

 24. 24 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Председателят на федерацията обяви, че около 10 автобуса с негови колеги не са могли да пристигнат в София заради катастрофата на магистрала "Тракия". "

  Заради пожара в Ихтиман.
  Полицаите го допуснаха, пожарникарите не го изгасиха.
  Невинни хора пострадаха, заради малоумници каращи като идиоти по магистралата.
  Някой да поеме отговорност?
  Или да му се потърси отговорност?

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 25. 25 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 601 Весело

  На който не му изнася - на свободния пазар на труда! Или ще има"ама мен ме бива само да служа и не ставам за нищо друго"
  —цитат от коментар 3 на tqv30524749


  Питат един военен:

  -Ако всички бяха пацифисти, и нямаше армия- ти с какво щеше да се занимаваш?

  -Ми де да знам- сигурно щях да съм полицай.

  -А ако нямаше и полиция?

  -Ми сигурно... пожарникар.

  -А ако нямаше и пожарна?

  -Абе не знам, ма пак нямаше да работя...
  _____________

  Извън майтапите- честит празник на всички качествени полицаи и пожарникари!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 26. 26 Профил на r.wharfinger
  r.wharfinger
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Шапкарите,пак ревнаха,ей да му се невиди..Нулева свършена работа,а претенции.Ало това не е - бръкни-взЕми си.Хората искат резултати,а не само пафкане на цигарки и спане по време на смените ви и бъркане в носа.Като се прибера в родния ми град нали ги виждам - харчат служебно гориво,и около 30 % процента затлъстели млади момчета,гледащи лошо от патрулката.Като си помисля на колко от тях едно време съм им ритал задниците,не мога да си представя,че тези хора днес ще въведат някакъв ред.

 27. 27 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "БГА Балкан":

  Незабавно трябва да се уволнят 50% от държавните търтеи. Това са непродуктивни хора, на които НИЕ, данъкоплатците, им плащаме всичко. Да излязат в реалната икономика и да допринесат за увеличение на БВП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK