Жилищата в стара и нова България - открийте разликите

Снимката на София е от сайта <a href="http://stara-sofia.com/sledosvizgledi.html" target="_blank">"Стара София"</a> от около 1890 г. Виждат се силуетите на днешните църкви "Св. Крал" (днес "Св. Неделя"), "Св. Спас" и джамията "Баня башъ".

© "Стара София"

Снимката на София е от сайта "Стара София" от около 1890 г. Виждат се силуетите на днешните църкви "Св. Крал" (днес "Св. Неделя"), "Св. Спас" и джамията "Баня башъ".През 1896 г. в град София е имало 5535 сгради, в Пловдив - 5143, в Русе - 4901, във Варна - 4640, а в Бургас - 1320.


Това сочат данните на Статистическото бюро на Българското княжество, в книгата "Резултати от преброяване на зградите, които служат за живеяние" от 1 януари 1893 г. - първото сериозно и пълно преброяване на сградния фонд в младата българска държава.


Преди 121 години, както и днес, статистиците са следили от какъв материал са построени жилищните сгради и с какво са били покрити, с по колко стаи са жилищата в тях, дали се обитават от собственика или от наематели и дали са използвани и за други освен жилищни нужди. Броили са колко и какви жилища има по околии и общини и каква е гъстотата на застрояване, следили са и етажността, но само до трети етаж.
По това време жилищният фонд е оценяван и по други показатели - дали сградата е разположена на улицата или вътре в двора, колко бунара или чешми има, с колко прозореца е и дори с какъв материал са "затулени".

Така узнаваме, че в Русе 37417 прозореца са затулени със стъкло а 658 - с книга. Тук там все още са се намирали и сгради, чиито прозорци са били затулени с кожа или "открити (незатулени с нищо - поясняват тогавашните статистици).


Най-слабо застроена в онези времена е била околията на Балчик - 2.44 къщи на кв. км, Пещера - 2.8 и Бургас - 2.94. Най-много къщи на един квадратен километър е имало в Шуменска околия - 12.19, Търново - 12.85, Габрово - 12.98, а първенецът по този показател е Пловдив с 14.39 къщи средно на кв. км или близо три пъти повече от средното за страната.


Ето още няколко любопитни факта:


село Бояна - 115 сгради
Княжево - 110 сгради
Бистрица - 177 сгради
Созопол - 733 сгради като всяка трета е с една стая, а с 4 или повече стаи са 41. В града 2681 от прозорците са затулени със стъкло, и само 3 - с книга. При преброяването на сградите на Царство България през 1926 г. в Созопол са преброени 586 сгради, а в Ахтопол - 79.


През последните десетилетие


жилищата в България се увеличават бавно, но населението намалява ускорено


и така за обитателите, поне според статистическите данни, условията изглеждат по-комфортно. Например, днес средно в едно жилище живеят средно по-малко от трима души, докато през 1965 г. - по четирима. Освен това преди 50 г. в 15% от жилищата са живеели повече от едно домакинство, докато сега - само в 4%.


Вглеждането в статистическите данни обаче чертае по-различна картина. Така например, от тях се вижда, че необитавани са една четвърт от жилищата в градовете и 43% в селата. При това 10% от жилищата не разполагат с баня, дори извън основната сграда, като в областите Търговище, Видин и Сливен всяка пето жилище е такова. В Монтанско и Разградско пък по около 40% от домовете са с външна тоалетна, а 1% общо за страната дори нямат такава.


И друг любопитен факт - както преди 121 г. така и днес преобладаващата част от жилищните сгради са едноетажни, а на 3 и повече етажа - едва 15%.


Най-много сгради, построени до 1949 г., се намират в областите Велико Търново - 45.2% от всички жилищни сгради, и Търговище - 34.0%. Сградите, построени след 1990 г., са 25.7% от жилищния сграден фонд на об- ласт Варна, 25.3% от сградите на област София (столица) и 25.0% от сградния фонд на област Бургас.


Панелките не са чак толкова много


Данните към 1.02.2011 г. показват, че панелни и стоманобетонни са едва 6.1% от сградите в градовете, като най-много са в област София-град - 11.9%, и в област Бургас - 11.2% от всички жилищни сгради.


Панелните жилища обаче са 18.2% от всички, а общият им брой е близо 711 хил. От последното преброяване броят им едва ли да се е променил като се има предвид, че панелното строителство на практика вече не съществува. В градовете почти половината от сградите са построени от тухли с бетонна плоча,. а в селата - от тухли с гредоред.


Общият броя на панелките в страната е 21641, като панелните блокове са 11004, а останалото къщи, общежития, сгради от смесен тип и вили. Половината от панелните блокове са строени между 1980 и 1990 г.


Какви данни събира НСИ


В НСИ твърдят, че преброяванията на жилищния фонд осигуряват надеждна, изчерпателна и детайлизирана по административно-териториални единици информация за броя и структурите на жилищните сгради и жилищата и промените, които настъпват в тях. Тази информация е необходима и е в основата на цялостната жилищна политика в продължение на десетилетие.


С годините се променят параметрите, които НСИ следи. Така например за пръв път при преброяването през 2011 г. е събрана информация за това колко жилища имат енергоспестяваща дограма. Оказва се 29%. А външна изолация имат 15.5%


Днес статистиците събират данни за жилищата на всяко тримесечие като ползват информация, подавана им по електронен път от всички общини и от регионалните дирекции за строителен контрол. В края на всяка година към данните, получени при преброяването през 2011 г. се добавят данните за новопостроените сгради и се изважда броят на разрушените. Така в статистическия институт в края на всяка година има информация за броя на сградите в страната.


Статистиците могат да кажат колко от собствениците на жилища с гараж имат висше образование и колко са си сложили енергоспестяваща дограма. От 2012 г. те следят и колко от сградите имат слънчеви панели и колко са снабдените с асансьор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  в последните години българина преживява най голямото си развитие и живее в супер модерни и качествени жилища ,в повечето случаи много по добри от тези в западните развити страни ,а да не сравняваме със жилищата в мегаполисите и нагъчканите с мравки райони ,дето се прескачат и живеят на няколко квадрата , обезлюдяването има и добра страна ,тука конкуренцията намалява , чистотата на въздуха ,водата и почвата се подобрява , намалява и риска от инциденти или престъпления с изчезване на големи групи от хора ,така качеството на живот на останалите тук значително е нараснало ,въпреки икономическите проблеми , всеки иска да живее добре и по добре и да консумира повече и по качествено .

 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  А дивите зайци кога ще броят.Сгради,минало,ала бала,фалшиви новини.....................................

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не бройте каквото казва мутрата. Колко хора могат да си купят жилище в България . По мои сметки около 4000 души . При двама работещи (семейство) и при 500 -800 лева вноска. Това ще се случи към 40 година от кредита. Да не говорим че семейство с такъв жизнен цикъл няма. Не става дума за останалите 1200 лева ( ако заплатите на двамата са по 1000...,които касае малък процент население ) . Сметките винаги излизат но в Германия ,Холандия. Тук няма жизнена перспектива ...

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  . . . Колко хора могат да си купят жилище в България . По мои сметки около 4000 души . . ...
  —цитат от коментар 3 на dejmos


  Ама тези 4 000 могат да си купят няколко жилища. Примерно Цветанов с неговите 6 апартамента.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":

  Друго си беше при СОЦА ,когато цял живот събирахме "лихвоточки"на базата на пари ,внесени в банката без лихва и престояващи там поне 15 години,ако имаме късмет да ни се "даде"панелка !

 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Не бройте каквото казва мутрата. Колко хора могат да си купят жилище в България ...
  —цитат от коментар 3 на dejmos

  А за къв да си купуват жилище? По-умните са сравнили статистиката в развитите и държави и по-бедните им съседи, и са разбрали че зависимостта собствено жилище/ висок стандарт е обратно пропорционална. Тези дето не са сравнявали, а карат по традициите (моя дом е моята крепост) ще научат урока през собствения си джоб. И да подкрепя с пример: на последното събрание във входа обсъждахме сумите за ремонт на покрив, та да ви кажа че на доста горди собственици на крепости им се дорева щото дохода им не стига да платят за малък дял от покрива на крепостта... Отделно другите неща с документи, контрол, гаранции. Та преди да фраснете минуса, пак помислете, собствения ви дом дали е вашата крепост, или ви превръща в беден васал на местните работодатели (или стига ли ви пенсията да поддържате крепостта суха и отоплена, без да делите от лекарствата и яденето).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ...25% от жилищата в градовете и 43% от тези в селата са необитаеми.. интересно каква ли "инвестиция" е купуването на жилище както ни обещават брокерите..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С две думи в момента ситуацията е следната: по-голямата част от новопостроените жилища се купуват от българи които не живеят в България и жилищата стоят празни. А по селата нещата не са се променили много за 100 години.

  Прост народ - слаба държава!
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гадьо":

  Не бих казал че по селата нещата не са се променили..40% от жилищата днес са необитаеми,а други 40% са населени от малцинствата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#6] от "gost22":
  Собственият дом е грижа за старини. Когато не работиш, нямаш доход, разчиташ на пенсия, т.е.трябва да вярваш сляпо на държавата. Правиш ли го, сам си си виновен. Имаш ли дом, можеш да го продадеш, ако закъсаш много. Дава ти известна сигурност. Иначе парите, които си дал за наем, са хвърлени на вятъра. И в европейските държави в последно време все по-желана инвестиция стават жилища. Е, пълно щастие няма - и собственият дом носи известни неудобства - връзва те, разходи за ремонти, но като сложиш двете на кантар - предимствата са повече. Добре е да се напънеш като млад, докато си силен и здрав, за да не си съвсем безпомощен като стар.

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Чел съм го този документ.Имах удоволствието да ми попадне преди 20-тина години.Беше публикуван бюджетът на княжеството,всички населени места с по-известните фамилии и броят на населението.Направи ми впечатление че населението на Бургас по онова време е било 6000 души,а Созопол-3500,колкото си е и сега.

 12. 12 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Каквото и да си говорим, колкото и да си мислим, че сме зле, нещата бавно но вървят в правилна посока. Все повече нови сгради се появяват и живеем по-добре. Ето колко много офиси се строят.
  http://crystalcorp.bg/news/
  Според мен сме по-добре от комунизма. Трябва да намалим хейта и нещата ще започнат да ни се случват по-добре.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  На този фон бумът в строителството или масовата "пералня" в този сектор не спира у нас - в нашия район ударно се строи втори затворен луксозен комплекс, а малко по-нагоре по бул. "България" сграда от четири тела, но нещо строителството зацикли, не знам защо. Също в близост преди известно време подхванаха разширяване на изоставен строеж, но и този процес внезапно спря. И се чудя за какво всъщност се направи това разширение... Като добавим и 77-метровата сграда, и редица други небостъргачи, които си чакат в реда в Софето, при все по-оредяващо и обедняващо население, предвид срива в потреблението, а оттам и в икономиката, бая сгради и дори навярно цели квартали ще приличат на испанските си събратя - там дори има цели новопостроени градове без нито един жител.

  Има една приказка за ума, който и царува, и робува, и други работи прави, която са я казали нашите предци и тя е много вярна.

  Икономиката със сигурност ще се съживи (след съответните драстични реформи в цялата държава и въвеждането на безусловен базов доход, енергийно-ефективна икономика и директна демокрация), но демографската криза едва ли ще бъде преодоляна в близко бъдеще (дори да се завърнат повечето от емигрантите ни). Кризата на идентичността също е доста сериозна и за нея също ще е необходимо време, за да се преодолее.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#6] от "gost22":Собственият дом е грижа за старини. .... Имаш ли дом, можеш да го продадеш, ако закъсаш много. Дава ти известна сигурност. ...
  —цитат от коментар 10 на султана глаушева

  ...освен, ако някой тарикат не ти го продаде и те изхвърлят, а ти да си умреш от старост докато се точи делото... Напомням, че у нашенско измамниците не са само онези по телефона, а са навсякъде. Дори едни така бяха набрали скорост да крадат фирми през съда, че посегнаха на една сериозна френска фирма, ако помниш едни скандали с една съдийка и френския посланик. В смисъл, съдийката си е на свобода...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  В София и още няколко града населението не е оредяващо, за сега...
  Колко е платежоспособно не знам. Обаче оня ден имаше снимки от "луксозно" апартаметче с паднал таван. Инвестирайте :)

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Колко хора могат да си купят жилище в България .
  —цитат от коментар 3 на dejmos


  Сигурно не си търсил скоро да купиш апартамент в София и да видиш, че такива просто няма.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Интересна снимка на София...! Родното място на цял милион аристократи и кореняк софиянци...! :)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":

  Странно тогава кой ги купува всичките тия нови кооперации. В моя квартал се застрои всяко празно място и всичко, всичко е изкупено. Пробвах се да питам за паркомясто в съседна сграда когато почнаха да копаят дупката. Е оказа се че всичко е продадено преди година.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Къде го видяхте тоя срив на потреблението ?. Аз вече избягвам търговските центрове в почивните дни, просто няма място да се разминеш. Около празници, есента в Икеа, септември в детските магазини съм ги отписал от години защото се изнервям след втория час чакане.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гадьо":

  Специално в София и конкретно в околните ми блокчета на един конкретене Софийски квартал това не е вярно. Апартаментите се изкупуват от хора които ще живеят в тях. Напоследък е проблем да си намериш имот под наем, познати се отчайват от липсата на предлагане на имоти под наем.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Много интересно. Русе е по-голям от доста градове преди 120 години, а работодателите са скромни в жилищата си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 288 Неутрално

  То новото строителство винаги е "изкупено" предварително, но пък после като го завършат, се оказва, че блока е запълнен на има-няма 30%.

 24. 24 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  За селата имам в предвид като условия за живот, не като състав на населението и % населеност.

  Прост народ - слаба държава!
 25. 25 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#15] от "12345":

  Киселяк, случайно да ти е хрумвало, че "мързеливите журналисти" не са длъжни да ти обясняват всеки неизвестен лично на теб "офтопик" факт? Най-малкото защото може да досадят на другите и статията да не става за четене. "Свети Спас" беше средновековна църква на мястото на сегашната сграда на Булбанк до Света Неделя. Наполовина срината при американските бомбардировки през 1944 г. и досрината при строежа на Външнотърговска банка (споменатата сграда на Булбанк). Други претенции имаш ли?

 26. 26 Профил на kirile
  kirile
  Рейтинг: 260 Весело
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Защо и гарсониерите броят за жилище. Те са колкото една нормална баня.

 28. 28 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":Друго си беше при СОЦА ,когато цял живот събирахме "лихвоточки"на базата на пари ,внесени в банката без лихва и престояващи там поне 15 години,ако имаме късмет да ни се "даде"панелка !
  —цитат от коментар 5 на doroteus  До коментар [#5] от "doroteus":

  Ми що си чакал да ти "дадат" панелка, тогава можеше и сам да си построиш къща, или апартамент, а можеше и да си останеш в семейното"имение" на село, представляващо две кирпичени стаички без ток и вода и обор?

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Последната графика показва всичко, текст не е нужен...

 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#28] от "viva13":

  Нещастник !

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wizard":

  "Каквото и да си говорим, колкото и да си мислим, че сме зле, нещата бавно но вървят в правилна посока. Все повече нови сгради се появяват и живеем по-добре."

  Абсолютно вярно!

  Аз за нищо на света не бих разменил моето жилище срещу резиденцията на който и да било член на Политбюро или друг висш номенклатурчик, строена по времето на соца. Влизал съм в такива и знам какво говоря.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":

  Не бройте каквото казва мутрата. Колко хора могат да си купят жилище в България . По мои сметки около 4000 души

  Абсолютни глупости!!!Поне половината от приятелите ми и познати, имат собствено жилище, естествено - почти всички, с кредит!И не става въпрос за хора, които вземат големи заплати, а средно 1200-1800 лв на месец!
  По твои сметки, всички нови жилища се купуват от 4000 човека, така ли?!!

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":
  Теория на вероятностите. Вероятността, че парите, дадени за наем, са хвърлени на вятъра, е 100%. Вероятността, че някой ще ти открадне документално дома, е във всеки случай по-малка. Колко, не мога да ти кажа. Нямам частен институт от рода на Галъп. Ако си решил да си живееш живота и да не споестяваш за собствено жилище, твой избор. Но, когато остарееш и няма на чии ръце да легнеш, а държавата направи поредната пенсионна реформа и ти ровиш в кофите, сърди се на себе си!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  С този темп на намаляване на населението и увеличение на строителството на жилища, до 20-30 години търсенето съвсем ще се срине и цените ще паднат сериозно. Тогава няма да има вече наематели, защото цената на един месечен наем ще бъде два пъти по-голяма от месечната вноска за собствено жилище. В момента над половин София живее под наем. Особено в крайните райони - Люлин, Младост, Овча купел, Надежда, Дружба, старите сгради по центъра. Голяма част от софийските пенсионери се изхранват с даване на второто си жилище под наем, защото децата им от години живеят на запад и второто стои празно. А мнозина считат инвестицията във второ жилище като застраховка от бедност на стари години и източник на доходи от наем.
  Но има и градове, където има голяма амплитуда при наемите. Например курортните градове и черноморския регион. Там лятото цените на наемите стигат космически размери, но есента и зимата жилищата стоят празни и собствениците плащат от джоба си сметките за парно, разпределение и т.н.
  В момента при българина има една голяма дилема. Времето е несигурно, всеки рискува да си загуби работата, но пък лихвите на банките са ниски и удобни за покупка на жилище. Затова българинът се чуди дали да рискува и да се върже да плаща едно жилище 20 години с риск да остане безработен, или да не предприема подобни рискове. Купуването на зелено е най-добре, но пък там рисковете са големи, защото инвеститорът може да фалира, мошеници строители много. Ще дадеш огромната сума пари и после ще получиш само няколко бетонни основи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":Теория на вероятностите. Вероятността, че парите, дадени за наем, са хвърлени на вятъра, е 100%. Вероятността, че някой ще ти открадне документално дома, е във всеки случай по-малка. Колко, не мога да ти кажа. Нямам частен институт от рода на Галъп. Ако си решил да си живееш живота и да не споестяваш за собствено жилище, твой избор. Но, когато остарееш и няма на чии ръце да легнеш, а държавата направи поредната пенсионна реформа и ти ровиш в кофите, сърди се на себе си!
  —цитат от коментар 33 на султана глаушева


  Споко, вече са те нагласили с малката ти пенсия (ако си пенсионер де, няма как да зная, но говоря точно за времето когато ще си пенсионер) и собственото ти жилище. Просто не усещаш, щото не са те настъпили през закона, но схемата е готова. Ти мислиш ли, че някой ще остави милиони пенсионери да се ширят в собствени жилища ей така?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":

  В момента с инвестиционна цел си струва да се купи жилище само в София, всички други градове цените се смъкват постоянно надолу - в много от градовете цените са наполовина от софийските на квадратен метър.

  Предлагането и търсенето са много дисбалансирани - не на последно място защото в много от тези населени места с по 20% незаети жилища продължава да се строи - основно за да се изперат едни пари на някой едър играч. В Сливен построиха мол в градинката точно срещу един от двата пустеещи двуетажни универсални магазина, които са общинска собственост и още една офисна сграда на 5 етажа, която седи празна от 3 години в градинката пред гимназията на 50 метра от там...

 37. 37 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Като изключим историческите факти, най-интересна е последната графика:
  През:1985 година 2.7 милиона жилища са били достатъчни за 8,8 милиона души(3,25 души в едно жилище)

  През:2011 година в 2.66 милиона жилища живеят 7,07 милиона души(2,65 души в едно жилище).

  Празните жилища са 1.22 милиона, и при сегашната плътност от 2,65 души на жилище, България трябва да стане 10.3 милиона, за да станат обитаеми 100% от жилищата.

  Хайде сега обяснявайте че цените на жилищата няма да се сринат и колко изгодно било да си купиш с кредит, защото наема бил хвърлен на вятъра. След 5 години жилище с цена 100к ще струва 90к за 5 години ще сте платили 20к лихви, 2к данъци, 1к за поддръжка, а ще сте спестили от наеми 25к от наеми... тоест ще сте спестили 2к, но активът ви ще се е обезценил с 10к

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 38. 38 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":

  Не знам колко хора могат да си купят, но поне 80% вече имат поне по едно жилище! За разлика от Швейцария, където има-няма половината хора са собственици на жилище. В София е пълно с необитаеми жилища. Всъщност, всичките ми познати, които са в чужбина имат поне по едно жилище в България, което реално никой не обитава. И от НСИ си го бяха "признали" този факт, макар и да не е споменат конкретно в тази статия. В България има около 3,000,000 домакинства и около 5,000,000 жилища. Ако имах панелка, щях да гледам час по-скоро да се отърва от нея докато все още някой дава пари за това чудо на социализЪма!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 39. 39 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гадьо":

  С две думи в момента ситуацията е следната: по-голямата част от новопостроените жилища се купуват от българи които не живеят в България и жилищата стоят празни. А по селата нещата не са се променили много за 100 години.
  —цитат от коментар 8 на Гадьо


  Това само в известна степен е вярно. Повечето българи, живеещи извън България по-скоро купуват жилища в държавата, в която живеят, защото такава инвестиция е много по-сигурна, отколкото в БГ. В България няма подходящо законодателство, което да урежда БЪРЗО И ЕФИКАСНО споровете с наематели. Да не говорим за практическата невъзможност човек да прехвърли партида за ток, вода, телефон, парно на наемател, както това става в нормалните държави. В България е много трудно да управляваш дистанционно подобна инвестиция. Много по-лесно е да дам пари на заем на познати, с лихва на половината от текущата банкова лихва в БГ, отколкото да купя имот и да го давам под наем от разстояние.
  Освен това има и един друг аспект - в цяла Западна Европа населението нараства и има множество данъчни инициативи за стимулиране на инвестициите в ново строителство. Ако имаш добри доходи, винаги е по-добре да се възползваш от целеви данъчни облекчения, инвестирайки в имоти в съответната държава, отколкото да купуваш жилищни имоти в България, чието население през последните 30 години намалява!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK