Третото дете в семейството да се издържа от държавата, предлага Валери Симеонов

Третото дете в семейството да се издържа от държавата, предлага Валери Симеонов

© Юлия ЛазароваВицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов заяви пред БНТ, че съвсем скоро ще предложи няколко мерки за стимулиране на раждаемостта. Една от тях предвижда издръжката на третото дете в едно семейство да бъде поета изцяло от държавата. По думите му това е един от начините да се спаси българската националност, която намалявала с бързи темпове.


"Ще предложим формули за стимулиране на раждаемостта до трето дете. Ще се опитаме да направим третото дете дете на държавата. Това обаче не означава, че ще се подкрепя безконтролното раждане на деца", обясни Симеонов.


Той уточни, че тези предложения са изготвени след внимателен анализ на раждаемостта както сред българите, така и сред ромите. Според него проблемът с малцинствата в България и гетата, в които живеят, не е толкова голям. За сравнение той даде квартал "Моленбек" в Брюксел, който е заселен почти изцяло от мюсюлмани и е смятан за място, където живеят крайни ислямисти.
"Нашите цигани са свикнали с порядките в страната, тъй като живеят на тази територия от векове. Ситуацията не е същата като в "Моленбек". Трябва да стъпим на тези основи, за да започнем тяхната интеграция в обществото", допълни Симеонов.


По думите му интеграцията на ромите не може да се осъществи само с образователни мерки. Той каза още, че трябват и икономически такива.


"В последните 10 години българите не се захващат с непрестижен труд като ръчния. Това се извършва основно от етносите. Защо пък те да не се включат и в европейски проекти", добави вицепремиерът.


Симеонов уточни, че държавата насърчава раждаемостта сред ромите, тъй като им изплаща социални помощи по много пера. Той заяви, че лично е преброил най-малко 24 компонента, по които те получават финансова помощ. Според него при това положение ромите не виждали смисъл да се приобщават към обществото.


Държавата поискала това, което ѝ се полага от БМФ


Вицепремиерът приветства решението на правителството да осигури 2.4 млн. лв., с които да обжалва арбитражно решение в полза на компанията - собственик на Български морски флот, контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви. На 30 март Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата позволи договорът за приватизация на параходството да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.


Според Симеонов делото е внесено от фирмата приватизатор, тъй като държавата е поискала това, което ѝ се полага. Компанията ѝ дължала 55 млн. лв. и заради това се стигнало до делото.


"Ако Върховният касационен съд потвърди решението на Арбитражния съд, ще има поредица от искания за преоценяване на други приватизационни сделки и това може да доведе до фалит на държавата", допълни Симеонов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK