С излизане от залата членовете на съвета отказаха да обсъдят европейския анализ на прокуратурата (обновена)

С излизане от залата членовете на съвета отказаха да обсъдят европейския анализ на прокуратурата (обновена)

© Георги КожухаровНапускане на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) доведе до падане на кворума и прекратяване на днешното заседание на пленума му. Кадровици от т.нар. мнозинство в съвета си тръгнаха от залата по време на обсъждане на ключови за системата теми.


С напускането за пореден път бе предотвратено и обсъждането на анализа на европрокурорите от миналата година и техните препоръки за въвеждане на отчетност на главния прокурор и възможност за разследването му от независим обвинител при съмнения за престъпление. Точката фигурираше в редовния дневен ред, но до нея не се стигна. Тя бе предложена от Соня Найденова и Калин Калпакчиев.


Преди предсрочното прекратяване на заседанието обаче стана известно, че половин година след излизането на евроанализа на прокуратурата в отговор Министерството на правосъдието формира работни групи за промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и по темата за вещите лица. Със свое писмо ведомството кани членове на съвета да се включат в работни групи за законовите изменения. Срокът за определяне на представители на съвета е 6 юли, т.е. днес.
Според членове на съвета обаче подходът на министерството е "неконструктивен, непоследователен и повърхностен, защото специално за ЗСВ промените са фокусирани върху преразглеждане на разпоредбата, която предвижда, че до 10 % от свободните бройки в системата се заемат с външен конкурс", информира "Правен свят".


Лозан Панов се обяви срещу законодателни промени без обяснения и "защото на някой така му харесва". Той добави, че има редица други текстове в съдебния закон, които се нуждаят от прецизиране - например по отношение на процедурата за обжалване на изборите за ВСС и командироването, което, по думите му, създавало проблеми.


Отговор от другите членове на съвета обаче нямаше и не последва дискусия по изразеното от него съображение.


"Споделям виждането, че подходът, който се възприема седем месеца след оповестяване на функционалния анализ, изготвен от прокурори, е неправилен. Самият анализ започва с едно въведение - отправените препоръки следва да се гледат комплексно като взаимосвързани мерки, които само във връзка една с друга ще имат ефект. Предлага ни се разхвърляно и непоследователно формиране на работни групи. Не е ясно какво целят. Но най-важното е, че ние публично не сме обсъдили функционалния анализ на прокуратурата. Обсъждаме състава на работните групи, които да изпълнят мерките, но докладът въобще не е обсъден", посочи на свой ред Калин Калпакчиев.


В крайна сметка кадровците единствено гласуваха кои от тях в кои работни групи да влязат.


Юлия Ковачева повдигна темата с проекта за промени в съдебния закон, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти. Заяви, че комисията за атестирането и конкурсите ще излезе със становище по тях и по други текстове, които се нуждаят от прецизиране. Проектът предвижда поредни бонуси на настоящия състав на ВСС и ограничават финансирането на съсловните организации в системата. Той бе внесен изненадващо в 17:30 във вторник. Повече за него четете тук и тук.


Соня Найденова също поиска още днес като извънредна точка да бъдат обсъдените предложените промени в съдебния закон, но идеята не бе възприета от останалите ѝ колеги.


Миналия четвъртък също с излизането на членовете от мнозинството заседанието бе прекратено и не беше обсъден сигналът срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Напускането на членове на съвета, за да падне кворумът и да се прекрати заседанието или да се избегне неудобна тема за обсъждане се е случвало многократно и преди.


По предварителна информация на специализирания сайт за следващата седмица не се предвижда заседание на пленума. Заради повтарящата се ситуация с напускане на залата шестима от кадровиците - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Юлиана Колева и Юлия Ковачева са изпратили писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева. В него настояват тя да свика заседание на съвета за 13 юли, на което да бъдат разгледани "пропадналите" днес точки от дневния ред.


"Останалите неразгледани точки от днешния дневен ред засягат кадрови въпроси, нормалното функциониране на съдилища и прокуратури, както и други важни въпроси, касаещи съдебната власт. Отлагане на обсъждането им и вземане на решения по тези точки за по-дълъг период може да доведе до затруднения за органите на съдебната власт, както и на заинтересованите лица. Предлагаме тези точки да се включат в дневния ред за 13 юли 2017 г.", аргументират се шестимата.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Процедурни хватки. Няма по-голяма сила на света от личния интерес.Като в гробница, не очаквайте промяна отвътре.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Мафията си пази съдебната система на статуквото.

 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами внуци на комунисти,сър!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5410 Неутрално

  Няма заинтересовани да се промени статуквото.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лозан Чапаев"

  Адашът ти довчера рева за промени, сега се скатава пред такива препоръчани от ЕС.

 6. 6 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лозан Чапаев"Адашът ти довчера рева за промени, сега се скатава пред такива препоръчани от ЕС.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Ами десен комунист,сър!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 7. 7 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Не се скатава, ами иска да се обсъди доклада, за да може законодателните промени, по които ще работят работните групи, да са по препоръките в доклада, не по усмотрение на Тетка и другите дронове на Мутрата.
  Само че това, което имаме като ВСС, няма нужда от подобни обсъждания, т.к. ще пише САМО това, което му бъде спуснато от господарите му.

 8. 8 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не разбрах нещо,този "независимия прокурор" ,който ще може да разследва главния прокурор,колко "независим " ще е и на кого ще се отчита за свършената работа.
  Значи,искаме сегашния гл.прокурор да се отчита за свършената работа,но и да си създаден някой друг "независим прокурор",който е независим от него,и да не дава отчет на никой.
  Наистина,убиваме коча с лопатата в правосъдието.Само и само да се докопат някой до властта,продължават да дават безумни идеи.

  sdg
 9. 9 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1637 Гневно

  Браво!
  Ето така се работи!
  Ама дайте им и паричен, и кариерен бонус на тези юнаци.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "globetrotter":

  Време е,ти и такива като тебе(като собственика на медията),да осъзнаете че законите в България се приемат и премахват от НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
  Ама този казал нещо,ама другия,всичко е без значение,ако депутатите не го внесат и приемат по тяхно усмотрение.
  А другарите от ДСБ,РБ,Дай,България,бяха достатъчно недалновидни,за да отпаднат от НС,и да не могат да правят законотворчество!

  sdg
 11. 11 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#10] от "Svetlio":

  Пич, много добре знам как функционира законодателната система. Крайно време е ти и другите адвокати на дявола да си извадите главите от задниците и да почнете да работите срещу завладяната държава, а не да го играете колаборационисти на мафията. Ама надали ще стане това; единственото призвание на някои хора е да са национални предатели.

 12. 12 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой им води форма 76 на тези господа саботьори? И после бонуси. За какво? За отсъствия?

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1507 Гневно

  До коментар [#3] от "Лозан Чапаев"Адашът ти довчера рева за промени, сега се скатава пред такива препоръчани от ЕС.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Скатавката я правят тези, които напускат заседанието и не искат обсъждане. Стига с твоите манипулации!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "globetrotter":

  Тези, които не си извадиха навреме главите от задниците сега гледат парламента откъм задника ня коня!
  Навици!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cassi":

  Половин година мина, Лозан мълчи - кога да го чакам да заговори? И той е като другите. Само дето за кумова срама приказва какво трябва са се направи, действие няма.

 16. 16 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Гнус. Това мнозинство във ВСС е толкова ама тоооолкова противно. Гнус

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "Заради повтарящата се ситуация с напускане на залата "
  Вземат 7-8 бона заплата, искат кариерни бонуси, а не искат и да работят.

 18. 18 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "globetrotter":

  Що,Радан,Х.Иванов и кръгът агн.главички, не е ли доволен от сегашното състояние на парламента,нали той беше един от факторите,които се бореха да напуснат парламента като партия.
  Не знам защо сте недоволни някой след като подкрепяха говоренето и действията на Радан.За всичко това сами сте си виновни,нито една друга партия!

  sdg
 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#18] от "Svetlio":

  Какво състояние на парламента бе, колаборационист? Цялата държава отива по дяволите, ти ми преразказваш Пик и ми говориш за парламента... Баси наглостта.

 20. 20 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лозан Чапаев"Адашът ти довчера рева за промени, сега се скатава пред такива препоръчани от ЕС.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Май, май цацараторите се скатаха, за да не се обсъдят препоръките на европрокуроратурата за реформиране на цацаратурата ни.
  Лозан не е скатавка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK