Търси се нова методика за парите за големите болници, обяви министърът на здравеопазването

Николай Петров

© Капитал

Николай ПетровИма неяснота около лимитите, включително сред болничните директори, която трябва да се отстрани. Откакто за председател на Надзорния съвет на здравната каса се завърна Кирил Ананиев нещата се изясняват, но ще се търси нова ясна и прозрачна методика за разпределение на парите за болнично лечение, която ще предвижда и повече свобода за някои ключови болници.


Това заяви министърът на здравеопазването Николай Петров пред депутатите в здравната комисия в парламента днес в отговор на въпрос за финансовата ситуация в болниците и опасенията им за изчерпване на месечните лимити.


По думите на Петров неговата задача ще е да намери начин да предотврати злоупотребите, ако лимитите отпаднат. Трябва и много ясно да се определи методът на разпределение на средствата, защото сега например се получават необясними разлики във финансирането на болници със сходен брой служители и болнични легла, посочи той.
За някои болници са необходими повече средства и свобода, за които Петров ще се бори. "Ще вложа всичките си усилия и чар, за да убедя премиера и фанансовия министър, че някои големи болници трябва да имат повече въздух", коментира министър Петров и подчерта, че "това трябва да се измисли законово как да стане". Става въпрос за структуроопределящи болници по области, както и на болниците в курортите, уточни той. По думите му болниците в зимните и летните курорти не може да имат лимитирани дейности в активните сезони, защото тогава броят на пациентите се увеличава многократно.


В началото на август заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева ще станат членове на надзорния съвет на здравната каса и ще могат отвътре да се борят за идеите на министерството и налагането на по-прозрачен метод за финансиране на болниците, посочи още Петров.


В отговор на друг въпрос, министърът на здравеопазването обяви, че още следващата седмица новата електронна борса за лекарства ще е готова за пускане в употреба. По думите му това е "нещо много добро", разработено по времето на Москов, и в последните месеци са направени многократни тестове за изправността на системата, така че съвсем скоро ще може да заработи.


Единственото, което министерството ще промени от първоначалната обществена поръчка за лекарства на едро за 145 болници едновременно, е че ще увеличи броя на възможните одобрени доставчици от двама на петима, за да имат стимул повече от тях да кандидатстват, посочи Петров. По думите му със стартирането на електронния търг се очаква да бъдат спестени между 10 и 20% от средствата, които болниците изразходват за лекарства.


За насилието в болниците министърът коментира, че вероятно се провокира от недостатъчното и несправедливо финансиране на медицинския персонал, който си изкарва яда върху пациентите, и министерството получава много такива сигнали. Според него това изисква промяна в мениджмънта, защото "както казват, рибата се вмирисва от главата", а малкото неемигрирали лекари се "разчекват от работа". Идея, която Петров е получил, е медицинските екипи да се консултират от психолози или пък да преминат курсове за комуникация с пациентите.


Колкото до насилието от страната на пациентите - необходимите законови промени вече са факт с криминализирането на атаката над лекар, но ще се вземат и още мерки като инсталирането на паник бутони във всички медицински транспортни средства.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Отчаяна работа- управляващите гетото гледат останалите резерви ориз и боб и как ще си ги поделят така,че да оцелеят някак си. Комунистически фрази от червените политикономии от типа 'структуроопределящи' например. Структуропредлящи бяха сектори от тежката индустрия при цоциализма , нелепо е да се ползва това клише днес и да се казва кои болници били структуроопределящи , щото утре може да ти спрат кръвоизлива на бедрената артерия и в малка болница и да не умреш . Липсата на финансиране се заменя с напудрени думи, стратегии и механизми. През това време на австрийците им дреме на терминологията. Те просто имат работещо ,финансирано чрез солидарни вноски здравеопазване и не откриват пак топлата вода.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Кво ли ще е да отпаднат лимитите А !!! МАЛИИИИ бюджета на здравната каца ще свършва по средата на Януари.

 3. 3 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В Шуменската болница,първо вътрешно е ПЪЛНА СКРЪБ,лекари и сестри не си вършат работата,и няма един началник който да ги държи отговорни,или да им държи сметка,че не си вършат работата качествено.Освен това изхранването на пациентите е под всякаква критика.
  Предполагам че и в другите отделения имат подобни проблеми,но нямам поглед над нещата.

  sdg
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Търси се нова методика за парите за големите болници, обяви министърът на здравеопазването"
  Така е, тази вече не става за прикриване на кражбите и далаверите.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Втриса ме като прочета такава новина.
  Най-хуманната професия,зад която трябва да стои чист и благороден човек и......злоупотреби.
  Знам,че са зрънца такива,на останалите се извинявам.
  Може ли най-голямата тиня да се издигне толкова,че думата злоупотреба да се използва толкова често?
  Почти всеки ден.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Първо да спрат течовете, после да мислят за методика.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#3] от "Svetlio":

  ами ако си сложиш ръката на сърцето ,то и 90% от попадналите в това вътрешно отделение ,а и във всяко друго ,дават за здравно осигуряване точно 0 лв ,а само искат и то най скъпото , тъй като и държавата ги осигурява къде около 0 лв , общината и тя не дява , ако им поискат на ръка е рекет , се пита в задачката ,що точно от докторите си недоволен или смяташ ,че като си болен ,те трябва да те даряват ,обгрижват и да ти плащат масрафите ,хотела , храната ,а и може и някоя млада сестричка да ти осигурят ,ако си платиш разбира се ,да ти превърже раните ,ей толкова много прост народ на едно място няма по света ....

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  злоупотреба е ,защото труда на медиците не е оценен , пациентите са свикнали ,че доктора им е роб ,а тези дето са шефовете крадат като за последно ,защото знаят ,че рано или късно тази далавера ще приключи ,всички са подлудяли ,а като се има в пред вид ,че няма и кой да ги хване ,щото и те само за заплати и стачки приказват ,нещата са ясни , ще чакаме някой да ни оправи пак изотзадзе

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Течовете ще спрат когато ти плащаш 50 % от клиничната пътека ,а НЗОК другите 50%. Така никой няма да те завлече като фалшив пациент в болницата щото ти ще контролираш за какво плащаш.
  Така доволни ли сте ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма открита такава методика за финансиране - при размер на здравните осигуровки в България 8% в лева, в Германия 15,89% в евро, да има пари за болниците. Или увеличете размера на здравните осигуровки и натиснете другарите капиталисти да ги внасят, или обяснете на хората, защо няма пари. А-да, Държавата също да започне да внася осигуровките на своите служители, на силовите структури, както на децата и пенсионерите.
  Лекари има всякакви - добри и лоши, човечни и бездушни. Те също са жертва. Не те са хората, които трябва да бъдат бити.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#10] от "lazar.vasilev":

  колега ,пропуснал си ,че 8% здравни вноски плащат едва 30% от българите ,а 2/3 от плащащите го правят върху мин работна заплата ,а не върху реалния си доход ,тоест около 18 лв и искат срещу 100 евро годишно и 1000 за 10 години ,здравната система да поема разхода примерно при най тежки операции или скъпо лечение за десетки хиляди , апропо останалите 2/3 от гражданите не плаща нито лев осигуровка , те са само недоволни ,ама не от това ,че са дефакто неосигурени ,държавата уж ги води ,ама касата не плаща почти нищо за тях и така всички карат за сметка на мизерното заплащане в здравната система ,защо ,защото били ниски заплатите в България ,ми как ще са ниски ,като 2/3 не плащат нищо ,тоест техните вноски не зависят изобщо от ниската заплата ,а от държавата ,която внася символични суми и накрая пускат разни балъци за министри ,които да ни обясняват ,как много се крадяло и как докторите лъжели ,мамели ,мародерствали ,е какво мародерствам ,като касата реално ми плаща прегледа по 1-2 лв ,това къде го има по света ,и на това отгоре за разлика от там ,ме карат да бича 24 часа в денонощието и да съм на разположение на всеки желаещ безплатна грижа ,що ,щото съм идиот с образование ,а оня ме ползва като безплатен роб ,ама бил недоволен от мен ,видиш ли ,все съм му нарушавал правата , плащам за това и глоби като замаян ......

 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drug":

  Мисля че не си НАЯСНО,какво е това ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ?
  Да разбирам ли че като отидеш на заведение,отиваш да си правиш в кухнята ти храната,и да се самообслужваш от бара,защото видиш ли,сервитьора,готвача и бармана не са доволни от заплатата си?
  Ама някой наистина не сте,някакви пълни оли.офрени.
  Така е ОЛИ....НЕ,лекаря,сестрата и санитарката СА ДЛЪЖН ДА ТЕ ОБСЛУЖВАТ,ЩОМ СА НА РАБОТА ТАМ,И СА СЪГЛАСНИ ДА РАБОТЯТ ЗА ПАРИТЕ КОИТО ПИШЕ В ДОГОВОРА ИМ ЗА РАБОТА.ЯСНО ЛИ ТИ Е.

  Аман от такива комунисти,които си мислят че още живеят преди 89 год.,и са на принципа,те ме лъжат че ми плащат,аз ги лъжа че работя!
  Който не му харесва е свободен да отиде да започне работа на частно или на друго работно място,на заплата която го удовлетворява!

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK