Как правен казус остави журналисти без редакция, заплата и право да напуснат

Как правен казус остави журналисти без редакция, заплата и право да напуснат


Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. За него се разбра от отворено писмо на журналистите от сайта до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, в което те се оплакаха, че от началото на юли са им спрени правата да публикуват новини в изданието, както и че е ограничен достъпът им до редакцията. Заедно с това репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат в отпуска или болничен.


Ситуацията се заплита при смъртта на едноличния собственик на сайта Николай Йонков. Бизнесменът почина на 20 юни след тежко боледуване. "След това започна истинско ходене по мъките", описват ситуацията служителите на медията.


Общо 35 души в безизходица


Сайтът "Топновини" е създаден през 2010 г. като регионално информационно издание за Шумен, Разград и Търговище. Постепенно изгражда кореспондентска мрежа в 15-те най-големи града в страната. На моменти екипът достига повече от 50 души, в това число и фотографи и рекламни агенти. В момента на работа в медията са 35 журналисти.
Според служители на сайта първите забавяния на заплатите датират от началото на миналата година. Това съвпада с момента, когато собственикът започва да прекарва повече време в чужбина, където е на лечение. Бивши членове на екипа разказаха пред "Дневник", че се е налагало да подават сигнали до Инспекция на труда, за да получат възнагражденията си.


Катинари и липса на информация


"На 1 юли 2017 г. наследниците на г-н Йонков съобщиха чрез главния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на сайта, а достъпът ни до редакциите ще е ограничен с катинари. И всичко това с устни договорки, без никакви необходими документи. Последва блокиране на акаунтите ни за публикации", пишат в отвореното си писмо журналистите от "Топновини".


В него те обясняват, че имат неизплатени заплати, а социалните им осигуровки не са плащани от години. Не можели да ползват отпуск или болничен, не можели да си прекратят и трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по желание на работодателя, тъй като в момента наследниците не са решили дали да приемат или откажат наследство на бизнесмена.


"Единственото, което ни позволиха да направим, е да си вземем личните вещи от офисите в присъствието на упълномощен адвокат и счетоводител", пишат още служителите на "Топновини". Те уточняват, че така и не са успели да се срещнат с някой от наследниците на Йонков, за да обсъдят ситуацията.


Да бъдеш или да не бъдеш наследник


Засега никой от наследниците не е коментирал ситуацията около фирмата "Топ Нюз" ЕООД", която държи собствеността на сайта.


Пред "Дневник" главният редактор Мустафов уточни, че е търсил помощ от екипа на омбудсмана, откъдето му обяснили, че заключването на редакциите може да означава най-общо две неща: или наследниците ще приемат наследството, или се прави опит за опазване на имуществото, което после може да бъде разпродадено.


"Не мога да си обясня в качеството си на какви във фирмата - при положение, че не са приели наследството официално - определени хора заключват офисите и поставят все едно под запор техниката в редакциите", реагира Мустафов.


Той разказа, че е посетил отдел "Личен състав" във фирмата, за да депозира заявлението си за напускане заради забавяне на заплатата. Оттам обаче отказали да приемат документа, като се аргументирали, че имат такова нареждане от адвокат.


"Мои приятели юристи ми обясниха, че ако приемат заявлението ми, това означава, че са приели автоматично и наследството", добави Мустафов, като уточни, че не знае кой или кои са наследниците и дали имат намерение да приемат или откажат наследството.


Синдикати и Инспекция по труда в действие


Дни след публикуването на писмото на журналистите в медиите Инспекцията по труда обяви на сайта си, че се е сезирала за случая. От инспекцията посочват, че са намерили юридически издържана възможност да помогнат на изпадналите в безизходица журналисти и ги съветват да подадат заявления за прекратяване на трудовите им договори.


Специалистите посочват като основание за заявлението чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда, който дава възможност на Инспекцията по труда да разпореди прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато той не може да подаде писменото си заявление за прекратяването му пред работодателя. При смърт на едноличен собственик на ЕООД и неприето наследство, на практика липсва работодател, поради което може да бъде приложена тази разпоредба.


"При служебно прекратяване на договорите от Инспекцията по труда, лицата не губят права за получаване на обезщетения за безработица", уточняват от институцията.


По думите на Мустафов от инспекцията са му обяснили, че в рамките на два месеца ще могат да свършат поетите ангажименти. "През това време всички служители на "Топновини" ще трябва да си търсим работа на граждански договор, защото друга опция нямаме", каза главният редактор на медията. Той уточни, че от КНСБ също са проявили интерес към казуса и са обещали да помогнат с каквото могат.


От инспекцията по труда са поели ангажимент да съдействат на екипа в Шумен да получи достъп до заключения офис, за да си вземат журналистите личните вещи.


По информация на главния редактор наследниците са получили предложение за купуването на "Топновини". Той обаче подчерта, че не знае кой е предложил офертата и на каква стойност е тя.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Герджиков да си донапише Търговския закон. Щото такива случаи ще зачестяват.

 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "По информация на Мустафа Мустафов наследници на бизнесмена са неговите дъщеря и син, както и съпругата му и сестра му."
  Щом има за наследници син и дъщеря., както и надживяла го съпруга, няма как наследник по закон да е и сестра му. Освен ако има завещание в нейна полза, като следва да се има пред вид, че преките наследници и съпругата имат запазени части от наследството по закон /такива, каквито наследодателят не може да завещава/. Ако е така , директно да си търсят друга работа. Адвокатите ще изядат наследството.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "calc":

  Какво общо има тук Търговския закон? В Цялата статия се говори за Кодекса на труда...

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Като умре собственикошефът - кой да взема решения. Щото таз фирма може да има много кинти по банковите сметки примерно, задължения, бе интереси всекви. Работниците са частен случай.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  От инспекцията посочват, че са намерили юридически издържана възможност да помогнат на изпадналите в безизходица журналисти и ги съветват да подадат заявления за прекратяване на трудовите им договори. - твс решение следва да се пръкне в главицата на всеки що-годе адекватен студент по право. Баси казуса баси сложнотията - вие подигравате ли се??

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  Цялата статия е за този частен случай. Колкото до другите въпроси, които ви интересуват, практика има достатъчна - чл.157 ал.1 ТЗ, препращаща към 155 ал.3

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Очевидно казусът е как "наследници" се разпореждат с имущество, което не са решили дали да наследят и това може да се случи на всеки служител в ЕООД...

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Съвсем сериозно, това не е единствен и уникален случай. Просто в момента текат срокове.
  Иначе, вярно е, че е гадно.да останеш без заплата за юни (чорбаджията е починал на 20-ти), но това не се решава за две седмици.

 9. 9 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Нещо не ми се връзва, до днес едноличен собственик на капитала и управител на Топ нюз ЕООД е била Инна Недялкова, която предполагам не е починала.

 10. 10 Профил на stoyanova_sz
  stoyanova_sz
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Съгласно разпоредба на чл. 327, ал. 1, т. 10 КТ, работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато работодателят преустанови дейността си.
  В § 1 от Допълнителните разпоредби към КТ се създаде т. 14, според която “преустановяване на дейността” е фактическото преустановяване на производствената и/или стопанската дейност на предприятието за повече от 15 работни дни, без да е обявен престой или спиране на работа поради технологични причини или производствена необходимост.

 11. 11 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Чакат от умрял писмо. Буквално.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  тъй като в момента наследниците не са решили дали да приемат или откажат наследство на бизнесмена.---->>>драма голяма!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Уникална държава. Абе, кой ги приема тези сбъркани закони,които правят хората на луди.

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanko77":
  Май бъркаш - ЕИК 127618285


  До коментар [#10] от "stoyanova_sz":
  Именно, и този момент фактически настъпва сега. Но е вероятно да излязат други проблеми, свързани с обезщетения.
  Да съм на мястото на журналистите, бих си потърсил друга работа, на втори трудов договор, ако толкова ме притеснява да работят на хонорар, и бих чакал развитие.
  Лошото е, че се объркват личните сметки, но това не е под контрол

 15. 15 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  твс решение следва да се пръкне в главицата на всеки що-годе адекватен студент по право. Баси казуса баси сложнотията - вие подигравате ли се??
  —цитат от коментар 5 на bludniq_sin
  Става въпрос за журналисти все пак. Мислиш ли, че има някой адекватен сред тях.

 16. 16 Профил на stoyanova_sz
  stoyanova_sz
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Инспекцията по труда е държавният орган, овластен да упражнява цялостния контрол по спазване на трудовото законодателство (чл. 399 КТ). Затова законът логично приема, че при тази фактическа обстановка работникът или служителят може да подаде заявлението си за прекратяване на трудовия договор до инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя. Според чл. 327, ал. 2 КТ в случаите, когато работникът или служителят не може да подаде писменото си заявление за прекратяване на трудовия договор, поради това че работодателят, лицето, което го представлява, или лицето, определено да получава кореспонденцията на работодателя, не могат да бъдат намерени на адреса на управление, посочен в трудовия договор, заявлението може да се подаде в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя.

 17. 17 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#14] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  В статията е посочена Топ нюз ЕООД, като собственик. Грешката е моя, че се доверявам на журналистите за точност. Извинявам се.

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  По вероятно е фирмата да има купища борчове! Йонков е от червените бизнесмени, приватизира хотелите в Шумен и Разград. Имаше разни случки около него!

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanko77":

  Абсолютно си прав.... Изобщо не погледнах в статията кое ЕООД са написали, а погледнах сайта Топ Новини.бг кой е посочен за собственик..... Дори за момент се усъмних, заради предмета на дейност :))))))

 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Много хитри тия наследници. Хем командват, хем не са шефове. Законът пак бива тъпкан.

 21. 21 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 751 Неутрално

  В него те обясняват, че имат неизплатени заплати, а социалните им осигуровки не са плащани от години. Не можели да ползват отпуск или болничен, не можели да си прекратят и трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по желание на работодателя, тъй като в момента наследниците не са решили дали да приемат или откажат наследство на бизнесмена.
  --------------------------------------------------------

  Прави впечатление, че докато са си получавали възнагражденията са били склонни да крият осигуровки от държавата. В момента, в който спират да получават възнаграждения обаче, журналистите се сещат хем за съществуването на държавата, хем за неплатените осигуровки.

  Много е ниска културата у нас просто. Затова и масово хората ги дерат разни "работодатели", а ахмаците, които съвестно си плащат всичко, издържат 3 млн. пенсионери, рОмляни и дребни "тарикати".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Уникална държава. Абе, кой ги приема тези сбъркани закони,които правят хората на луди.
  —цитат от коментар 13 на Роси
  Още от римското право, наследниците имат право да приемат или да откажат наследство(ако то е обременено с тежести!) Съвременното право в €вро-атлантическите държави се гради на основата на Римското право!
  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Този казус е за доживотното изхранване на адвокатите, а журналистите да си търсят колая.Защо не си го поделят и да станат собственици, ако има умни и интелегентни.

  mihala
 24. 24 Профил на stoyanova_sz
  stoyanova_sz
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Журналистите са интелигентни хора, а се оставят работодатели да ги осигуряват на минимален осигурителен доход. Сивата икономика е и при шивачки и при журналисти.

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#23] от "Antoaneta Ardashes":

  Това „доживотно изхранване” продължава между 3 месеца и година и половина, ако се стигне до синдик. Ей така, като почнете с празните приказки....

 26. 26 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Уникална държава. Абе, кой ги приема тези сбъркани закони,които правят хората на луди.
  —цитат от коментар 13 на Роси

  Закона за наследството е приет през 1949 г. и един от малкото закони , който не е променян съществено при социализма, а и след това. Де факто основните му положения , включително и възможността за приемане на наследството по опис са в сила още от царска България. По същество те са заемки от френското гражданско право , общо взето разпространено из цяла Европа, което е по различно от това във Великобритания и САЩ. Заедно с имущества и права се наследяват и задълженията , та е логично наследниците да разберат, дали няма да са на минус от цялата галимация. Особено щом става въпрос за наследяване на търговско дружество и то забележете , собственик на електронен сайт. Огромни задължения могат да се появят от едно кликване на мишката дет се вика.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Май фирмата има повече дългове ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Закона си е много добър, защитава собственика. И служителите.
  Вероятно има и точно определен срок, в който наследниците трябва да влязат във владение. До тогава са защитени от инспекцията по труда. Всичко останало се прави по съществуващия договор или по допълнителне договорка...

 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#25] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Те празните приказки край нямат,но незнаещите са повече.

  mihala
 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Вероятно има и точно определен срок, в който наследниците трябва да влязат във владение.
  —цитат от коментар 28 на charlesdegaulle

  Грубо казано, до 6 месеца, според Закона за наследството. В този случай ще бъде по-кратък срока, заради липсата на управител на ЕООД-то

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Уникална държава. Абе, кой ги приема тези сбъркани закони,които правят хората на луди.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  Ами КОЙ. Той ги приема законите. Какво има да се чудим.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#31:"Cassi"][/quote]

  Не си оригинален. Не слагай умисъл на всеки казус. Наследниците също имат права.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK