ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Как правен казус остави журналисти без редакция, заплата и право да напуснат

Как правен казус остави журналисти без редакция, заплата и право да напуснат


Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. За него се разбра от отворено писмо на журналистите от сайта до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, в което те се оплакаха, че от началото на юли са им спрени правата да публикуват новини в изданието, както и че е ограничен достъпът им до редакцията. Заедно с това репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат в отпуска или болничен.


Ситуацията се заплита при смъртта на едноличния собственик на сайта Николай Йонков. Бизнесменът почина на 20 юни след тежко боледуване. "След това започна истинско ходене по мъките", описват ситуацията служителите на медията.


Общо 35 души в безизходица


Сайтът "Топновини" е създаден през 2010 г. като регионално информационно издание за Шумен, Разград и Търговище. Постепенно изгражда кореспондентска мрежа в 15-те най-големи града в страната. На моменти екипът достига повече от 50 души, в това число и фотографи и рекламни агенти. В момента на работа в медията са 35 журналисти.
Според служители на сайта първите забавяния на заплатите датират от началото на миналата година. Това съвпада с момента, когато собственикът започва да прекарва повече време в чужбина, където е на лечение. Бивши членове на екипа разказаха пред "Дневник", че се е налагало да подават сигнали до Инспекция на труда, за да получат възнагражденията си.


Катинари и липса на информация


"На 1 юли 2017 г. наследниците на г-н Йонков съобщиха чрез главния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на сайта, а достъпът ни до редакциите ще е ограничен с катинари. И всичко това с устни договорки, без никакви необходими документи. Последва блокиране на акаунтите ни за публикации", пишат в отвореното си писмо журналистите от "Топновини".


В него те обясняват, че имат неизплатени заплати, а социалните им осигуровки не са плащани от години. Не можели да ползват отпуск или болничен, не можели да си прекратят и трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по желание на работодателя, тъй като в момента наследниците не са решили дали да приемат или откажат наследство на бизнесмена.


"Единственото, което ни позволиха да направим, е да си вземем личните вещи от офисите в присъствието на упълномощен адвокат и счетоводител", пишат още служителите на "Топновини". Те уточняват, че така и не са успели да се срещнат с някой от наследниците на Йонков, за да обсъдят ситуацията.


Да бъдеш или да не бъдеш наследник


Засега никой от наследниците не е коментирал ситуацията около фирмата "Топ Нюз" ЕООД", която държи собствеността на сайта.


Пред "Дневник" главният редактор Мустафов уточни, че е търсил помощ от екипа на омбудсмана, откъдето му обяснили, че заключването на редакциите може да означава най-общо две неща: или наследниците ще приемат наследството, или се прави опит за опазване на имуществото, което после може да бъде разпродадено.


"Не мога да си обясня в качеството си на какви във фирмата - при положение, че не са приели наследството официално - определени хора заключват офисите и поставят все едно под запор техниката в редакциите", реагира Мустафов.


Той разказа, че е посетил отдел "Личен състав" във фирмата, за да депозира заявлението си за напускане заради забавяне на заплатата. Оттам обаче отказали да приемат документа, като се аргументирали, че имат такова нареждане от адвокат.


"Мои приятели юристи ми обясниха, че ако приемат заявлението ми, това означава, че са приели автоматично и наследството", добави Мустафов, като уточни, че не знае кой или кои са наследниците и дали имат намерение да приемат или откажат наследството.


Синдикати и Инспекция по труда в действие


Дни след публикуването на писмото на журналистите в медиите Инспекцията по труда обяви на сайта си, че се е сезирала за случая. От инспекцията посочват, че са намерили юридически издържана възможност да помогнат на изпадналите в безизходица журналисти и ги съветват да подадат заявления за прекратяване на трудовите им договори.


Специалистите посочват като основание за заявлението чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда, който дава възможност на Инспекцията по труда да разпореди прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато той не може да подаде писменото си заявление за прекратяването му пред работодателя. При смърт на едноличен собственик на ЕООД и неприето наследство, на практика липсва работодател, поради което може да бъде приложена тази разпоредба.


"При служебно прекратяване на договорите от Инспекцията по труда, лицата не губят права за получаване на обезщетения за безработица", уточняват от институцията.


По думите на Мустафов от инспекцията са му обяснили, че в рамките на два месеца ще могат да свършат поетите ангажименти. "През това време всички служители на "Топновини" ще трябва да си търсим работа на граждански договор, защото друга опция нямаме", каза главният редактор на медията. Той уточни, че от КНСБ също са проявили интерес към казуса и са обещали да помогнат с каквото могат.


От инспекцията по труда са поели ангажимент да съдействат на екипа в Шумен да получи достъп до заключения офис, за да си вземат журналистите личните вещи.


По информация на главния редактор наследниците са получили предложение за купуването на "Топновини". Той обаче подчерта, че не знае кой е предложил офертата и на каква стойност е тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK