Компютърен програмист и лекар са най-предпочитаните професии, отчита "Алфа Рисърч"

Компютърен програмист и лекар са най-предпочитаните професии, отчита "Алфа Рисърч"

© Юлия ЛазароваРязък скок в интереса към ИТ специалностите, слаб - към инженерните и намаляващ - към адвокати, митничари, политици, журналисти.


Това е една от водещите тенденции, която се очертава при сравнението на данните на две проучвания на социологическата агенция "Алфа Рисърч" - през 2008 и през 2017 година. Сегашното проучване е проведено в периода 12 - 22 юни сред 1024 пълнолетни българи и посветено на темата за престижа и интереса към различните професии, както и към повишаване на образованието и квалификацията в условията на динамизиращ се пазар на труда.


Компютърен програмист и лекар са най-предпочитаните професии


Отношението към тях през последното десетилетие обаче следва различни тенденции: докато компютърните специалности бележат ръст от 28% през 2008 г. до 36% към днешна дата, то атрактивността на лекарската професия намалява от 27% на 25%. Така, дистанцията между двете надхвърля вече десет процента.
Ако тази тенденция е индикатор за доброто състояние, увеличаващия се брой компании и популярност на ИТ сектора, то перспективите пред кадровото обезпечаване на медицинските грижи са повече от тревожни. Особено ако се отчете и продължаващата емиграция на лекари и медицински сестри", отчитат социолозите.


Икономистите остават трети по предпочитание, запазвайки непроменен дела си за последните 10 години (20%).


Компютърен програмист и лекар са най-предпочитаните професии, отчита "Алфа Рисърч"


Компютърните специалности са най-желана кариера за децата на хората с по-висок социално-материален статус - високообразованите и по-високодоходните жители на столицата и големите градски центрове. Към тях се ориентират включително и част от децата на представителите на свободните професии, които доскоро се характеризираха с най-висок коефициент на "самовъзпроизвеждане".


В класацията на водещите професии за периода 2008-2017 г., се наблюдава слаба промяна, което, според социолозите, е показателно за ниската динамика на българската икономика през последното десетилетие. Известен положителен тренд е налице в нагласите към силно дефицитните през последните години инженерни специалности: от 15% през 2008 г. до 19% през 2017 г. Този ръст обаче продължава да е недостатъчен, за да покрие нуждите на индустриалното производство.


Въпреки опитите за реформи през последните години, интересът към едни от професиите с най-голяма обществена значимост - тези на учителите и полицаите, остава много нисък. Те запазват стабилност през последното десетилетие, като през 2017 г. заемат съответно девето (6%) и седмо (7%) място по предпочитания.


В сравнение с 2008 г. привлекателност и престиж губят професии като адвокат (спад от 25% на 16%), митничар (от 13% на 7%), политик (от 9% на 5%) и журналист (от 7% на 5%).


Слаба мотивация и интерес към повишаване на образованието и квалификацията


В страните с високо развити икономики "ученето през целия живот" постепенно се превръща във важен стимул и фактор за по-голяма конкурентноспособност и по-високи доходи. За разлика от тях, в България интересът към престижни специалности не е съпроводен от мотивация за повишаване на образованието и усъвършенстване на професионалните умения.


Едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение, или повишаване на квалификация през последните две години. Относително най-популярни са курсовете за преквалификация (5.4%), следвани от шофьорските курсове (2.7%). Едва след тях остават университетското образование (2.4%), обучения по различни компетентности - езикови, компютърни и пр. (2.3%) и курсове, свързани с хобита (1.2%).


Регистрираната картина е в рязък контраст с високия дял млади хора между 20 г. и 34 г. у нас, които нито учат, нито работят - 21.4% през 2015 г., което по данни на Евростат е едно от най-високите равнища в ЕС. Според Националния план за действие по заетостта, 60.2% от безработните младежи до 29 г. през 2016 г. са без квалификация и специалност. 69% от продължително безработните също са без квалификация.


Въпреки като цяло ниските нива, относително най-сериозна е образователната активност на 18 - 30 годишните. 35% от тях са участвали в обучителни програми. С нарастване на възрастта логично намалява мотивацията и интереса към увеличаване на образованието или квалификацията. При хората над 61 години този процент спада до 3%.


Други фактори, които влияят на интереса към продължаващо обучение, са степента на образование, материалният статус и типа населено място. Колкото по-образовани и по-високо доходни са хората, толкова по-често се включват в обучителни програми. Представителите на свободните професии и служителите, упражняващи неръчен труд, са сред най-честите участници в такива програми. Подобна тенденция не се наблюдава обаче при работещите с ниско образование и квалификация, които в най-голяма степен се нуждаят от обучение. Неравният достъп до програми за повишаване на уменията в различните типове населени места също оказва своето влияние. Колкото по-голямо е населеното място, толкова повече хора участват в курсове и обучения. И обратното.


Реализация в България или в чужбина - 57%:41%


Състоянието на икономиката, трудовият пазар и равнището на доходите са факторите, които допринасят за запазващата се поляризация на общественото мнение по отношение на възможности за трудова реализация: 57% от българите биха посъветвали своите или близки деца да потърсят възможности в България, докато 41% биха ги насърчили да работят в чужбина.


Жителите на по-малките градове и селата, където възможностите на трудовия пазар са ограничени, най-силно подкрепят позицията, че бъдещето на децата им е свързано с работа в чужбина.


Допълнително влияе върху желанието за реализация в чужбина, е и житейският период, в който се намират: колкото по-млади и все още необвързани са те, толкова по-отворени са към опит за реализация зад граница. И обратно, сред семейните и особено сред тези с деца, делът на избиращите реализация в България нараства до 62%, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Икономисти предпитани...да ме извиняват някой хора у форума и без да ми се обиждат,но познавам много хора,които са икономисти и продават краставици и домати,защото не могат да си намерят работа.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  А фермер малко хора искат да станат.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не са балами. Тези две професии ако не в България то на други места пак ще си изкарват хляба почтено, ама български митничар или политик ще мете улиците дори в Бантустан като ги гледам какви са главуняци....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Икономисти предпитани...да ме извиняват някой хора у форума и без да ми се обиждат,но познавам много хора,които са икономисти и продават краставици и домати,защото не могат да си намерят работа.
  —цитат от коментар 1 на Mia san Bayern!


  Съгласен. Преди 25 години куцо, кьораво и сакато се напъваше да учи право и икономика, а тези които не ги приемаха другаде и не ставаха за нищо отиваха да учат педагогика. Всеки може да си направи изводите.

  От графиката: Не знаех, че политик е професия, още повече се изучава някъде в България. Кой от нашите "политици" е завършил политическо образование, или е бил в някоя от известните школи в света. Помагайте!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 717 Неутрално

  А фермер малко хора искат да станат.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Отминаха времената когато: "Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз, ..." ;)

  Желанието, въпреки способностите си да надскочиш своята самонедостатъчност и ограниченост е маниакално заложена в българската менталност, добила митологични измерения. Достатъчно е да прочетем един от шедьоврите на Алеко или Елин Пелин.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5657 Весело

  Зидаро-кофражисти няма

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  ИТ фирмите пляскат с ръце, защото колкото повече възможни кандидати, толкова по-бавно ще се качват заплатите. Слабото предлагане вдига заплатите, силното предлагане ще ги задържи.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Много нормални и логични са резултатите и какво ни се иска или струва по-правилно няма значение - това е като водата, тече си по едни и същи закони.
  Хората избират професия и образование, което да повишава шанса за реализация, за добри доходи и за престиж, разбира се.
  Дали у нас, дали в чужбина, искаме или не глобализацията е тук и сега, включително в трудовата сфера и всеки си търси място под слънцето, колкото по-добро, толкова по активно.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#7] от "alabalko":

  Не е важно колко дипломо за програмисти ще раздадът българските университети.
  С дипломи ПРОГРАМИСТ не се става.
  Нали идват при мен на стаж - за чеп за зеле не стават. Лозунгът им е:
  - Най-мразим да мислим, ако може от някъде да копираме нещо и така да отчетем работата.
  Затова са хубави парите в софтуера, защото няма много мераклии да му се посветят. Изисква много работа и много мислене. Не е да седиш на едно бюро 8 часа и да получаваш шапка с пари, трябва и да се сътворява нещо

  Скоро и тая мода ще мине - навремето така беше и в САЩ

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#7] от "alabalko":Не е важно колко дипломо за програмисти ще раздадът българските университети.С дипломи ПРОГРАМИСТ не се става.Нали идват при мен на стаж - за чеп за зеле не стават. Лозунгът им е:- Най-мразим да мислим, ако може от някъде да копираме нещо и така да отчетем работата.Затова са хубави парите в софтуера, защото няма много мераклии да му се посветят. Изисква много работа и много мислене. Не е да седиш на едно бюро 8 часа и да получаваш шапка с пари, трябва и да се сътворява нещоСкоро и тая мода ще мине - навремето така беше и в САЩ
  —цитат от коментар 9 на ЙЕИ


  остави университетите. Щом има навити да се занимават ще се увеличат абсолвентите от СофтУни, Телерик Академия (които се отделиха от Прогрес) и другите. Пазарът ще бъде залят. Интересното е, че бизнес моделът на Телерик Академия е фирмите да плащат, а образованието да е безплатно за учещия. Това е директно конкуренция на СофтУни и на университетите, където дори и при държавна поръчка пак плащаш. Фирмите ще си избият парите с поддържането на по-ниски заплати поради повишеното предлагане. Идеята е да се прекрати спиралата на крадене на програмисти от фирма за фирма, което помпа заплатите.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#5:"Минас Бахдасарян"][/quote]

  Съгласен съм, но ако махнете определението "българската", защото това е менталнпостта на всяко живо, не само човешко същество.
  Вие познавате ли нещо живо, включително и човешко същество, което доброволно да избере по-лошия (по-тежкия, по-зле заплатения и т.н.) вариант, ако може да избира, а не е принудено?

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Абе има една професия дето не я пишат, пък е най-предпочитана- изпълнител на държавни поръчки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  точно лекар и то точно в България ,изобщо не е престижно ,нито пък печелившо , или ще те пребие или осъди някой ,или пък ако си съвестен ,ще стоиш на 1000 лв заплата ,след като си загубил поне 10 години по 10000 на година за да се изучиш и да почнеш работа , та се предполага ,че чак след 40 години ще занулиш разходите ,а ще почнеш да печелиш ,ако не си се гътнал след това ,пълна порнография .

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  точно лекар и то точно в България ,изобщо не е престижно ,нито пък печелившо , или ще те пребие или осъди някой ,или пък ако си съвестен ,ще стоиш на 1000 лв заплата ,след като си загубил поне 10 години по 10000 на година за да се изучиш и да почнеш работа , та се предполага ,че чак след 40 години ще занулиш разходите ,а ще почнеш да печелиш ,ако не си се гътнал след това ,пълна порнография .
  —цитат от коментар 13 на edin drug


  добрите специалисти могат да бачкат на частно и да си докарват добра пара. Останалите могат да заминат на запад. В България евтино обучение, пък на запад добра заплата. Лекарската професия е конвертируема, каквато е и програмистката. Не са конвертируеми полицаите, иначе можеше да избягат на запад за повече пари...или митничарите...или пък икономистите (то това наука ли е?:). Пък за останалите неща в България не е останало добро образование. Примерно машинни инженери се търсят в Германия, ама нужната квалификация в България няма кой да я даде.

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За полицаите не знам, но учителската професия също би могла да бъде притегателна предвид осигуряването и сигурността в заплащането. Там резервите са работата с децата, една наистина трудна област. Всичко в края опира в заплащането. Моето мнение е, че трябва да се започне от образованието, младият човек трябва да има образование и тогава да претендира. Тезата, че учиш бадева икономика, а после продаваш краставици, не се държи сериозно.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Смешно:) това е само желание...
  Сладури:) Искат да станат програмисти или доктори, но наготово, без да учат и без да продължават да учат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":

  Единствено вярно е ,че лекарите може да заминат на Запад и да бъдат високозаплатени. Тук 'добрите специалисти могат да бачкат на частно' не води до НИЩО. В страна където системата е комунистическа и е заляла страната с незаплащан лекарски труд и лесен достъп, населението се бута по 3 часа пред кабинети където нищо не плаща и никога няма да отиде в повечето случаи да си плати някъде. Никой лекар днес не може да излезе на изцяло на частна медицинска практика и да се конкурира с дъмпинговите наводнени ниски цени на масата работещи с НЗОК. Все едно да направиш щанд за ябълки в ябълкова градина в която всеки може да си къса безплатно ябълки. На това прилича опита да работиш изцяло частна медицинска практика. И затова такива като мен са принудени да сключват договори с НЗОК за да има с какво да си плащат сметките. Унищожената конкуренция го налага. Хубавото е ,че е ще дойде момент доста да се откажат да работят с правителствената касичка и когато тази критична маса стане 20-30% вече ще може да се работи изцяло частно, а населението няма да може да намери безплатни стахановци работници от битовия комбинат. И понеже реформи не се направиха 28 години, то в един момент здравеопазването тук ще стане по-скъпо от австрийското. Евтиното винаги излиза по-скъпо....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK