С договора за добросъседство ще отпадне въпросът за македонско малцинство в България, заяви Захариева

С договора за добросъседство ще отпадне въпросът за македонско малцинство в България, заяви Захариева

© Анелия НиколоваМинистърът на външните работи Екатерина Захариева заяви в Народното събрание, че договорът за добросъседство с Македония урежда въпроса дали има македонско малцинство на територията на България. Договорът трябва да бъде подписан на 2 август в западната ни съседка.


По думите ѝ подписвайки договора Македония се задължава да не предявява претенции за македонско малцинство в България. Тя уточни, че в последните години все по-усилено определени кръгове в Скопие говорят за наличието на подобно малцинство. С подписването на договора обаче щяло да си проличи, че западната ни съседка иска да промени отношението си към България.


Захариева подчерта, че ще се работи за опазване на българското културно и историческо наследство в Македония. Освен това се предвижда изграждането на още един граничен пункт, тъй като сегашните три по 165-километровата граница били твърде малко. Става въпрос за ГКПП Струмяни – Берово.
Спогодбата за изграждането му е подписан в средата на 1999 г. Необходимата инфраструктура от българска страна обаче не е направена заради фалит на фирмата, която се е занимавала с проекта.


"Това беше една от темите на разговорите ни с македонския премиер Зоран Заев при посещението му в София. Остават 30 км за реализация от българска страна. Изграждането му обаче ще отнеме няколко години", добави Захариева.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Браво! В Македония няма българско малцинство, а в България няма македонско малцинство!
  Всяко друго мнение противоречи на българския национален идеал.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Не пише на какъв език ще се пише и подписва договорът за добросъседство с Македония ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  На китайски!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Македонско малцинство в България.
  Смех в залата...
  Абе вие луди ли сте?
  Ама и Жельо наивник, тича да признава.
  Искай си първо това което теб те касае, пък после ако са го изпълнили тогава подписвай.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  Македонско малцинство в БГ е нонсенс другарко !!! От времето на КОМИНТЕРНА !!!
  Не може български министър да изрича подобни ........ !!!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Писаха го в предни статии - на български и на официалния език според конституцията на Мъкадония, това е утвърдената вратичка хем да не признаем мъкадонския, хем да върви работата. След време и на албански.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "globetrotter":

  Българския национален идеал ни докара няколко национални катастрофи, може би не е лошо да посмалим малко. Да, няма македонско малцинство у нас, но влакът за българското мнозинство в Мъкадония сме го изпуснали. Не така с рогата напред, първо българско малцинство, после обща история и език и така малко по малко. Щетите от десетилетия антибългарска пропаганда, промиване на мозъци и изкривяване на историята не се поправят с чук. Душа се вади с памук.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Македония се задължава да не предявява претенции за македонско малцинство в България. "
  Може всички да се окажем македонци.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Екатерина Захариева изглежда живее в друго време

 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Българско малцинство официално в Р.Македония има. Това са десетките хиляди хора с българско гражданство, получено поради български произход.
  Това няма как да се скрие, освен ако същите тия се откажат от бугарските пасоши.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Необходимата инфраструктура от българска страна обаче не е направена заради фалит на фирмата, която се е занимавала с проекта."

  Мисля, че това е прекалено.
  Достатъчно беше да кажат, че се е развалил булдозера на фирмата, която се е занимавала с проекта.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално  Не пише на какъв език ще се пише и подписва договорът за добросъседство с Македония ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  До коментар [#2] от "karabastun":Писаха го в предни статии - на български и на официалния език според конституцията на Мъкадония, това е утвърдената вратичка хем да не признаем мъкадонския, хем да върви работата. След време и на албански.
  —цитат от коментар 6 на nemeria


  Не е така. Ще се подписва на ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СЪГЛАСНО ТЕХНИТЕ КОНСТИТУЦИИ.
  Такава е формулировката. Не се споменават наименованията на езиците, което подлежи на допълнителни уточнения и тълкувания в евентуален преговорен процес. Може да се разтълкуват езиците на двете страни като две наречия на българския език. Държавата България ползва източното или т.н. великотърновско наречие , а държавата Македония ползва западното или скопското наречие. С такава формулировка не се признава македонски език като филологическа норма, а като правна норма. 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Добросъседство. Колко да сме съседи, като те са от Луната?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Българско малцинство официално в Р.Македония има. Това са десетките хиляди хора с българско гражданство, получено поради български произход.Това няма как да се скрие, освен ако същите тия се откажат от бугарските пасоши.
  —цитат от коментар 10 на Athanatos


  Освен тях има още десетки хиляди с българско самосъзнание без да имат български паспорти, защото антибългарските власти в София отказват да им дадат. Ако се направи свободно преброяване в Македония, без страх от репресии за тези , които ще се обявят за българи, така нареченото "българско малцинство" може да се окаже от порядъка на няколко стотин хиляди, а това са най-малко 20-30% от християнското население на тази държава. Това за сега. Броят на осъзналите се ще расте, но българската държава трябва да иска да се откриват български училища с преподаване на литературен български език.
  Нищо не правим по този въпрос.

 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Аз де факто това казах.


  До коментар [#10] от "Athanatos":

  И да, и не. Те са доказали произход, но дали са в Мъкодния и дали биха се идентифицирали като етнически българи при едно преброяване? Не е сигурно.

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Защо да са антибългари като са им отказали? Обезбългаряване на Македония и Западните покрайнини не бива да се допуска, ние трябва да се борим за тяхното признаване и спазване на права, обучение на български, достъп до медии на български, евентуално автономия на З. покрайнини в Сърбия и други, а не да подпомагаме сърбоманите да обезбългтаряват територии. Издаването на паспорти е нож с две остриета.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Дръжте малка кошница !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Наивница :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":Защо да са антибългари като са им отказали? .
  —цитат от коментар 16 на nemeria


  Ми щото са такива. Аз познавам млади македонци, които са завършили в България, работят в България , чувстват се българи, а не им се дава български паспорт , защото не могат да намерят писмени доказателства за това. Не е ли достатъчно писмено да декларираш, че си българин от Македония, за да получиш паспорт?
  Унгария е дала унгарски паспорти на почти всички унгарци в Румъния и Словакия. Румъния от своя страна е дала румънски паспорти на почти всички молдовяни в Молдова. А ние отказваме на чисти българи паспорти.
  Ама някои македонци искали български паспорти само за това да пътуват свободно в Европа. Дори да е така. Те подписват ПИСМЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ че са българи. Ако такива имат антибългарски прояви, веднага им се отнема българското гражданство.
  Политиката на българските власти за затягане на режима за даване на български паспорти на македонци си е АНТИБЪЛГАРСКА и просръбска.

 20. 20 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#19] от "tacheaux":

  Разбира се, че не бива да е достатъчно писмено да декларираш, че си българин и да ти дадат направо паспорт. Тия които подписват така декларации при студентите ги приемат за българи и ги включват в специално заделените бройки за българи от Макадения, оттам гражданство е лесно. Ако са завършили без да се декларирали като българи, но работят тук трябва вече да се покрили критериите за натурализация. Историята ти много ме съмнява.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Захариева с един замах решава проблем, който съществува от десетилетия. Чудя им се на самочуствието на тези т.нар.политици, които се смятат за върха.Ако всичко, което го пишеше по книгите, се раждаше по нивите, щяхме да тънем в благоденствие. Не обичам, когато проблемите и тяхното решение ни се представят опростенчески и елементарно, както го прави госпожата.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#19] от "tacheaux":Разбира се, че не бива да е достатъчно писмено да декларираш, че си българин и да ти дадат направо паспорт. Тия които подписват така декларации при студентите ги приемат за българи и ги включват в специално заделените бройки за българи от Макадения, оттам гражданство е лесно.
  —цитат от коментар 20 на nemeria


  Заделените бройки са за студенти от Македония , без да се уточнява етническата им принадлежност. Когато започнат да следват , който иска подава молба за българско гражданство. До скоро се чакаше с години, а сега направо получават отказ.
  Защо да не е достатъчна декларацията , че си българин за македонците от български произход? Не става въпрос за македонски албанци, турци , цигани, торбеши, власи или сърби. Как това да е достатъчно за унгарците от Румъния и молдовяните , за да станат съответно унгарски и румънски граждани?
  Всичко е въпрос на политика. У нас политиката е антибългарска.

 23. 23 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Всъщност на доста унгарци от Трансилвания им се отказват унгарски паспорти. В Молдова е малко по-различно, там се чуват гласове за обединение с Румъния, какъвто еквивалент няма откъм македонската страна.

  А бройки има заделени точно за българи от чужбина, такива от Македония са отделно от общия брой. Както казах, вече трябва да е минало достатъчно време да бъдат натурализирани така или иначе, така че нещо куца в историята.

  Ако ще се кара само на декларации няма как да знаеш дали подписалия се е наистина българин, а не е албанец, циганин, античка или нещо друго. Българите в Македония и Западните покрайнини по-добре да се борят на място за повече права и ние да ги подкрепяме в това, а не в изселването. От последното печелят само сърбоманите.

 24. 24 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не пише на какъв език ще се пише и подписва договорът за добросъседство с Македония ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  На съответните конституционни езици на двете държави плюс английски език

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK