До какво може да доведе обжалване на резултатите от шофьорския изпит

До какво може да доведе обжалване на резултатите от шофьорския изпит

© Красимир ЮскеселиевЗа две години 50 души са обжалвали решението на бившата ДАИ, сега изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", след провеждане на практически изпит за придобиване на шофьорска книжка. Според данните от началото на 2017 г. до края на март жалбите са две, за миналата година са били 24, а през 2015 г. - 25, се разбира от отговор на агенцията на въпроси на "Дневник".


Количеството на жалбите не е голямо на фона на големия брой скъсани кандидат-шофьори всяка година. Една от причините за това може да е фактът, че в нормативната уредба няма изрично разписан текст за обжалване на решението на изпитващия орган. Възможността за оспорване се извежда от общите правила в правото, според които всеки може да обжалва акт на властови орган, какъвто в случая се явява автомобилната администрация, защото на нея е възложено от държавата да изпитва кандидатите за шофьори.


В Наредбата за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати-шофьорите е записано, че когато членът на комисията при провеждане на кормуването или ръководителят на учебния център, представил кандидата за изпит, преценят, че са допуснати нарушения при провеждането му, вписват забележка в изпитния протокол. След което най-късно до края на следващия работен ден писмено уведомят ръководителя на съответното регионално звено на автомобилната агенция.
При постъпила жалба или сигнал за нередности при провеждането на изпитите се извършва проверка.


Тя се прави от комисия, определена от директора на агенцията, заместника му или главния секретар. Мониторинг на практическия изпит се прави и винаги, когато има отбелязана забележка в изпитния протокол от член на комисията или ръководителя на учебния център, представил кандидата за изпит. Автомобилната администрация пък уведомява жалбоподателя за резултатите от извършената проверка.


Според Наредбата по време на практическите изпити в превозното средство, с което се провеждат те или в автомобила, който следва кандидата за придобиване на правоспособност за категории А1, А2 или А, присъстват не по-малко от двама кандидати, включени в съответната група за изпит. Те


могат да бъдат разпитани като свидетели, чиито показания по преценка могат да бъдат приети като доказателства при обжалване,


отбелязват от агенцията. За същата цел могат да се използват и видеозаписите от проведените практически изпити.


На въпрос може ли от записа да се установи дали кандидат-шофьорът е бил "скъсан" неправомерно, след като видимостта му не е голяма, от агенцията отговарят: "При преглед на видеозаписа от практическите изпити в информационната система е предвидена възможност за достъп до следните данни: GPS показания за локация на автомобила по време на изпита, скоростта на движение на автомобила и списък на допуснатите грешки. Грешките се визуализират с точното време на допускането им, ситуацията и действието, при които е извършена грешката, както и броят на точките от допуснатите нарушения".


При постъпила жалба или сигнал за проведен практически изпит се изискват обяснения от председателя и члена на комисията за провеждането му и се извършва преглед на видеозаписа от комисия. Констатациите, на които се основава решението ѝ включват информация от видеозаписа и обясненията на комисията.


Резултатът от жалбите обаче винаги е бил един и същ.


Проверката на комисията винаги е потвърждавала констатацията на изпитващия като решението ѝ е било, че поставената оценка е основателна, се разбира още от отговора на бившата ДАИ.


Там се посочва и, че в закона няма предвиден ред за промяна на резултата от кормуването. Това на практика обезсмисля подаването на жалба без самата агенция. Единственият изход за недоволните от практическия изпит за придобиване на шофьорска правоспособност, което важи и за теоретичния, остава съдът.


Пред него може да бъде подадена жалба и директно, без да се минава през своеобразната "първа инстанция" - комисията


Резултатът от изпита винаги се обективира с някакъв акт - протокол, заповед или др. Пред магистратите обаче може да се оспори и решението на комисията в ДАИ, ако кандидат-шофьорът е оспорил първо пред нея.


"Дневник" се запозна с дело в Силистра, по което съдът е установил, че изпитваният е бил неправомерно "скъсан".


Дело е било заведено от човек, чийто теоретичен изпит е бил анулиран с аргумент, че е преписал. След като магистратите изгледали записа от камерата в изпитната стая обаче установили противното и постановили изпитващият орган да се произнесе отново и да признае изпита за издържан.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 235 Любопитно

  До закупуване на шофьорска книжка!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  интересно е ,ако някой заведе дело срещу държавата и органите издаващи книжки на неграмотни цигани ,особено такива ,които участват в ПТП с големи щети и убити ,дали ще може да се вкара този дето се е подписал и издал книжката в затвора като съучастник ,наблюденията ми показват ,че основната причина за катастрофа с участие на маргинали без книжки е ,че не знаят значението на основни знаци ,като напр знака СТОП и не могат да реагират ,ще носи ли някой отговорност за това ,или те са си наши хора ,милиционери и ДС функционери и отговорността и вината я поемат само с мезета .

 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2655 Любопитно

  "Резултатът от изпита винаги се обективира с някакъв акт - протокол, заповед или др. Пред магистратите обаче може да се оспори и решението на комисията в ДАИ, ако кандидат-шофьорът е оспорил първо пред нея."

  Преценете, какви са шансовете на кандидат който "рита срещу ръжена" да се промуши на поправителен?

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  ДАИ трябва да се закрие "немедлено"! Пиша го на руски, да ме разберат.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Ако не умееш да караш, жалбите няма да свършат работа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Ако включите в изказването си и грамотните българи (и въобще всяка грамотна и неграмотна сволоч, която си купува книжки), Ви подкрепям с две ръце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK