От днес камерите за скорост снимат без предупреждение

От днес камерите за скорост снимат без предупреждение

© Красимир ЮскеселиевОт днес влизат в сила най-новите промени в Закона за движение по пътищата, приети от Народното събрание в края на юни. Те бяха гласувани по спешност в опит на държавата да се справи с катастрофите и жертвите, които те взимат всяка година. Поправките са насочени срещу три групи нарушения - превишената скорост, неправоспособните водачи и шофирането след употреба на наркотици.


Какво се променя:


Камерите снимат, дори да няма знак


Полицията вече не е задължена да предупреждава шофьорите с пътен знак, ако следи скоростта с мобилни камери. Шофьорите могат да бъдат заснети във всеки момент и да получат електронен фиш за глоба.


Първоначалният режим, при който нямаше задължителни знаци, беше променен през 2015 г., тъй като много глоби падаха в съда с аргумента, че няма предвиден законов ред за използване на мобилните камери. Въведените впоследствие знаци пък отпадат сега, защото управляващите констатираха, че шофьорите масово "намаляват скоростта само в зоната на табелата и след това продължават движението си с превишена скорост, като по този начин развиват чувство на безнаказаност и се губи възпитателния ефект".


Проверката от патрулка - само в обхвата на камерите
Ако патрулна кола на МВР, която спира шофьори за проверка, е оборудвана с камери, контролът вече трябва да става само в техния обхват, е записано изрично в промените.


През последните години почти целия автопарк на КАТ бе окомплектован с камери и микрофони, които трябва да заснемат проверката като гаранция срещу корупционни практики. Често обаче катаджиите паркираха така полицейските коли, че те бяха извън обхвата на камерите.


Фишове ще се връчват и на пътниците в колата


При проверка на пътя полицаите ще установяват дали в автомобила пътува човек, който има невръчен фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Патрулките са екипирани с мобилни принтери и фишовете ще бъдат разпечатвани и давани на място. Решението е част от опитите на МВР да намали големия брой случаи, в които фишовете за нарушения не могат да влязат в сила, тъй като не са връчени по законовия ред на нарушителите.


От днес камерите за скорост снимат без предупреждение

© Анелия Николова


Спиране на колата при шофиране без книжка


С промените се увеличава и наказанието за собствениците на автомобили, които са предоставили колите си на неправоспособен шофьор. Досега санкцията беше бе спиране от движение на колата за срок до един месец. Сега е увеличен от шест месеца до една година, в които автомобилът ще е без регистрационни табели.

От началото на годината собствениците на коли, които са седнали зад волана без книжка, както и след употреба на алкохол или, наркотици, също се наказват със сваляне на регистрационните табели.


Затвор за шофиране след употреба на наркотици


Шофирането след употреба на наркотични вещества вече няма да се разминава с административна глоба, а ще се носи наказателна отговорност. Наказанието ще е между една до три години затвор. Отказът на шофьора да даде проба за алкохол или наркотици се санкционира с 2 г. лишаване от свобода и 2 хил. лв глоба.


И още промени, които са в сила от петък и ще продължат до 15 септември, за да се облекчи движението по натоварените пътища:


От днес камерите за скорост снимат без предупреждение

© Надежда Чипева


Камионите с ограничения за движение по магистралите


От 7 юли до 15 септември дирекция "Пътна полиция" на МВР разширява ограниченията за движение на камиони в най-натоварените часове на трафик. Товарните автомобили над 12т няма да могат да пътуват в определени часове не само по първокласните пътища, но и по магистралите.


За магистрала "Тракия" забраната ще важи в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София - Пловдив и в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас - София.


По магистрала "Струма" ограничението е в събота от 10 до 14 ч. в посока пътен възел "Даскалово" - ГКПП "Кулата", а по магистрала "Марица" - в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ "Тракия".


По магистрала "Хемус" е ограничено движението в двете посоки в участъка между София и Ябланица - в петък от 17 ч. до 20 ч. и в неделя от 14 ч. до 20 ч.


Камионите ще трябва да изчакват на паркинги.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Какъв контрол по пътищата и намаляване на катастрофите, като 1/3 от водачите са с купени книжки! Пътувам с един приятел, ента кола ме изпревари на непрекъсната линия и аз му казвам, че това е "ром". Тоя викам ще направи беля! След около 3 км. има ляв завой а след него отбивка. Излизам от завоя и гледам същия "герой" се забил в багажника на една патрулка. КАТ-аджията се опитал да го спре за превишена скорост, ама нашия се подхлъзнал на пясъка от дъжда през нощта и не можал да спре! Как при такива глупаци ще намалеят катастрофите?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Див популизъм на гърба на КАТ и населението е тази поредна инициатива на Винету и индианците. Приемат се закони с ясното съзнание, че МВР няма технически и кадрови потенциал да ги спазва и прилага. Досега, въпреки че камерите бяха обозначени за да се снимат по-малко шофьори, КАТ обработваше до 30% от заснетото. Питам се - колко процента ще обработва когато снимките скочат двойно? Естествено - 15%.
  Ще спират камионите на паркинги, само дето няма такива или само името им е такова защото нямат сянка, вода и тоалетна. От Бургас до Пловдив къде ще ги спират по-точно?

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Не вярвам нещо да се промени съществено, но нека опитаме. Трябва всички да извървим своя път. Ние повече да спазваме правилника, а държавата и общините да нормализират пътищата.
  Като шофьор се дразня от безсмислените ограничения на всяка бензиностанция или неработещ обект. От дупките, излишните знаци, зле направените пътни възли..... Това не значи, че аз дъм съвършен шофьор. Нека бъдем толерантни на пътя. По мое мнение гневният водач е по-опасен от младия или пийналия.
  Лек път на всички.

  Еретик
 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 941 Любопитно

  А другата недомислица (хванат да шофира след употреба на наркотици "за първи път") кога ще бъде премахната?

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  А другата недомислица (хванат да шофира след употреба на наркотици "за първи път") кога ще бъде премахната?
  —цитат от коментар 4 на lone_wolf


  ?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":


  ?
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Когато някой е хванат ЗА ПЪРВИ ПЪТ че е под въздействие на наркотици, му се разминава!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Когато край теб и срещу теб е пълно с идиоти, поне ти не карай като идиот. Тогава и КАТ няма да ти изглеждат като идиоти!

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Когато край теб и срещу теб е пълно с идиоти, поне ти не карай като идиот. Тогава и КАТ няма да ти изглеждат като идиоти!

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 869 Неутрално

  От днес започваме да снимаме и наглите ченгета за нарушения.

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1607 Весело

  "Нещо трябва да се прави... заради знаците значи били много катастрофите :)
  Тази сутрин станах много рано и излязох да се разходя. Улуците пусти. Към кръстовището се доближи полицейски автомобил и чинно си изчака да светне зелено ... поне минута и тогава потегли. После ... после се сетих, че в момента не съм в България :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Глобите хубаво, а пътната настилка, маркировка и.т.н. кога? За пътна отсечка, не отговарящ на условията, глоби и затвор на кого?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Според мен броят на жертвите и ранените е пряк резултат от целенасочениото бездействие на КАТ. Сега същите КАТаджии лансираха промени, които да замажат мърлявия им контрол на пътя...

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Трябва да се скуби населението! Ако спрат 5 коли с по 5 човека се пита последните колко време ще чакат докато бъдат проверени? А малоумната работа с казуса изтекла книжка? Значи колко хора си проверяват и знаят кога им изтичат документите? Откъде - накъде заради изтекла книжка ще свалят номера за от 6 до 12м? За тоя период кой ще ми въстанови най малкото разходите по каско, гражданска, данък мпс, винетка ? Кой ще ми кара детето ? Значи шофьора като такъв напрактика не се санкционира защото си вади медицинско + 50лв. за бърза поръчка и след три дние с чисто - нова книжка а санкцията е за колата! Е нека таква уникална простотия в бУЛГАРИСТА! 🎃💩💩

 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 416 Неутрално

  от днес започвам да искам решението на ;народното събрание; за всеки поставен знак ? щом ТЕ искат да ме обират ;по закон; при пътуване , поне трябва да знам ОСНОВАНИЯТА за пътния грабеж , или е просто профилактичен обир за приучаване към подчинение на безмислиците и идиотщините приети за правила на територията

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10478 Неутрално

  И всичко това е заради един простичък въпрос
  "И к'во праим сига?" :)
  Не знаеш, че така ще постигнат обещаното увеличение на заплатите на полицаите с 20%

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "От днес камерите за скорост снимат без предупреждение"
  А от утре -стрелят без предупреждение.
  И без това днес пак събираме трупове на автомагистрала "Тракия".

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":
  —цитат от коментар 6 на lone_wolf  И къде го прочете това?Някой много те е излъгал.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Трябва да се скуби населението! Ако спрат 5 коли с по 5 човека се пита последните колко време ще чакат докато бъдат проверени? А малоумната работа с казуса изтекла книжка? Значи колко хора си проверяват и знаят кога им изтичат документите? Откъде - накъде заради изтекла книжка ще свалят номера за от 6 до 12м? За тоя период кой ще ми въстанови най малкото разходите по каско, гражданска, данък мпс, винетка ? Кой ще ми кара детето ? Значи шофьора като такъв напрактика не се санкционира защото си вади медицинско + 50лв. за бърза поръчка и след три дние с чисто - нова книжка а санкцията е за колата! Е нека таква уникална простотия в бУЛГАРИСТА! 🎃💩💩
  —цитат от коментар 13 на sha16312238


  Още един писател,а не читател.Ще се свалят номерата на автомобили ,управлявани от НЕПРАВОСПОСОБНИ ШОФЬОРИ,а не такива ,на които срокът на книжката е изтекъл.Правиш ли разлика между това да нямаш книжка и да ти е изтекъл срокът на валидност на документа?Във вторият случай най-много да ти наложат някаква минимална глоба.

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе крайно време е катаджиите от Перник да идат в Кюстендил, тези от Дупница в Перник..и така нататък.. Иначе местните бабаити никой ги не спира, а се занимават с "проблеми" като що караш с 96 км/ч на прав извънградски..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Сега глобите ще падат ли в съда като са ме снимали без да ме предупредят както е в целия свят или и този тека са махнали?

 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 944 Неутрално

  А малоумната работа с казуса изтекла книжка? Значи колко хора си проверяват и знаят кога им изтичат документите? Откъде - накъде заради изтекла книжка ще свалят номера за от 6 до 12м?
  —цитат от коментар 13 на sha16312238


  Ако питаш българина, той е за "най-строги наказания и затвор", стига да не се приложат върху него. Тука е така.

 22. 22 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Като изключим някои ограничения поставени на малоумни места - друг проблем не виждам.
  Който спазва не би следвало да има проблем.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Трябва да се скуби населението! Ако спрат 5 коли с по 5 човека се пита последните колко време ще чакат докато бъдат проверени? А малоумната работа с казуса изтекла книжка? Значи колко хора си проверяват и знаят кога им изтичат документите? Откъде - накъде заради изтекла книжка ще свалят номера за от 6 до 12м? За тоя период кой ще ми въстанови най малкото разходите по каско, гражданска, данък мпс, винетка ? Кой ще ми кара детето ? Значи шофьора като такъв напрактика не се санкционира защото си вади медицинско + 50лв. за бърза поръчка и след три дние с чисто - нова книжка а санкцията е за колата! Е нека таква уникална простотия в бУЛГАРИСТА! 🎃💩💩
  —цитат от коментар 13 на sha16312238

  Струва ми се, че не сте съвсем коректен в претенциите си? Според мен има санкция и за водач, който управлява МПС със свидетелство за правоуправление с изтекъл срок.
  Има начин да оспорите "свалянето на номерата на автомобила". Подобни оспорвания не са прецедент, поне относно ЗДП. Включително и успешни.

 24. 24 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  > слагаш камери за скорост най-вече като превантивна мярка
  > слагаш знак къде са камерите
  ГЕНИАЛНО.
  Винаги съм го считал за безмерна простотия тва със 'знака къде е камерата'. Ми ти по-добре недей я слага тая камера никъв смисъл от нея

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Според местните ми катаджии да режеш в квартална уличка в полунощ със 100 на една гума на мотор е допустимо..:-) Да паркираш на 1 метър от оживено кръстовище също.. Щото тоя бил синът на еди кой си..пък оня ни черпи бира..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 803 Неутрално

  А как ще ми докажат, че камерата е отчела правилно скоростта? Или това са подробности.

 27. 27 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 928 Неутрално

  аман от прости закони, писани от ченгета - а тоя тук дето го променят през 5 месеца - какво се постигнали досега - за 10 години тоя закон е променен поне 20-25 пъти

  интересно не пише в статията - след като преди няколко години са сложени знаците щото без тях е противоконституционно, сега като ги махнат не става ли пак противоконституционно ?? или просто разчитат, че хората няма да ги съдят, че са ги снимали без знак - ами съдете ги

  а единствения ефект от тия знаци ще са повече глоби, не знаците са проблема на уникалините ни "пътища", на тъпаците които карат без никва мисъл - примерно в БГ е най-нормалното нещо на кръгово - като искаш да излезеш от него да го направиш директно от най-вътрешната лента - ей така - цепиш си пред 3 ленти на 90 градуса към изхода

  за безумните ограничение пък просто няма смисъл да се говори - то не случайно камерите и патрулките точно там чакат

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Какъв контрол по пътищата и намаляване на катастрофите, като 1/3 от водачите са с купени книжки!
  —цитат от коментар 1 на lz2
  Няма никакво значение, дали книжката е купена, ако има контрол и съдебната система не е така "услужлива" при обжалванията на актовете. Ако един водач е съвестен, то е все тая как си е взел листовките. Аз съм с книжка от над 20 години и сега ако тръгнат да ме изпитват на листовки, нищо чудно и да ме скъсат на някой измислен казус.
  Проблема е, че много водачи не са съвестни. Ако имаше обаче на всеки светофар по една камера, която да ги снима миналите на червено или нагло изпреварилите цялата опашка, а после им взимаха книжките, то е все тая как са ги изкарали.

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  А как ще ми докажат, че камерата е отчела правилно скоростта? Или това са подробности.
  —цитат от коментар 26 на mara71

  Посочват идентификационния номер на средството за измерване и протокол за преминат метрологичен контрол.
  С протокол със снимка се доказва, че е използвано средството за измерване, с което е отчетено нарушението.
  П.П. Преди няколко години голям брой от радарите, използвани от КАТ за контрол на скоростта на движение на МПС по някакви причини не преминаваха метрологичен контрол и доста актове "отпадаха" след обжалване в съда.

 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  ... интересно не пише в статията - след като преди няколко години са сложени знаците щото без тях е противоконституционно, сега като ги махнат не става ли пак противоконституционно ?? или просто разчитат, че хората няма да ги съдят, че са ги снимали без знак...
  —цитат от коментар 27 на Sinite - завоят наляво забранен

  Може би доста адвокати са готови за обжалване на издадени актове за управление на МПС с превишена скорост.

 31. 31 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Стъпка в правилната посока. Масово се прави точно както са "констатирали" управляващите - скоростта се намаля само в района на камерите.

 32. 32 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Каквото и да правят, не вземат ли мерки за основните причинители на ПТП-та (камионите) нищо няма да се промени. Те всъщност до колкото виждам даже още повече им махат забраните.

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  ... По мое мнение гневният водач е по-опасен от младия или пийналия...
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов

  Леко пийнал и гневен до синьо, пиян до синьо и леко гневен или пиян и гневен до синьо?

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Може все пак някои идиоти да се стреснат !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#30] от "zhivko6461":

  Трябва да има решение на КС, дали този текст е противоконституционен... Дотогава текста си действа и милиционерите си снимат без предупредителен знак.

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Трябва затвор не само за наркотици, но и за алкохол !!!

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4913 Неутрално

  В Германия има предупредителни знаци. И камерите са там, където има опасност от произшествия при превишена скорост. Колите намаляват темпото и катастрофите се избягват. На прави и хубави участъци няма камери.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Ами направете коридор с камери които да мерят средната скорост на опасните участъци. Предполагам сега ще цъфнат скрити камери при най-безмислените ограничения с по 50-60 км, както криещите се патрулки, чакащи някои лев.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 39. 39 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  В Германия има предупредителни знаци. И камерите са там, където има опасност от произшествия при превишена скорост. Колите намаляват темпото и катастрофите се избягват. На прави и хубави участъци няма камери.
  —цитат от коментар 37 на Незнайко в Слънчевия град

  В Германия има участъци без ограничения на скоростта. Дали има камери там???

 40. 40 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В Германия може да има всичко, тука не е Германия. Нашите магистрали са скапани, но имаме най-високата максимално позволена скорост след Германия (където няма ограничение). Това е абсолютна неадекватност от страна на управляващите.

 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Разстроено

  До коментар [#24] от "миро родозов":

  Господине,
  целта на превенцията е да те принуди да не нарушаваш правилата!
  Целта на превенцията не е държавата да печели пари от нарушителите!

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Тъпият милиционер си е такъв завинаги. Все двайсетолевката му е в тиквата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В Германия НЯМА педупредителни знаци. Има камери колкото искаш, които пресветват с дискретен червен цвят, след което в зависимост къде е направена снимката, получаваш "честитка" със снимка, толеранс на камерата (винаги минус % в подкрепа на водача), глоба и любезна покана да си платиш в рамките на една седмица. Има и "каталог" публикуван в Интернет - напр. 11-15 км/ч 25 евро, 15-20 км/ч 50 евро...над 25 точка (8 са точките), отнемане на книжка за еднин месец...и прочие.
  Никой не спори, плащат всички като араби...и всички слушкат и папкат.
  Не ми се споменава каква секира е в Холандия, защото още ми държи...

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Защото не могат и НЕ ИСКАТ да докопат НЕДОСЕГАЕМИТЕ - сега ще тероризират нас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Като изключим някои ограничения поставени на малоумни места - друг проблем не виждам. Който спазва не би следвало да има проблем.
  —цитат от коментар 22 на hahohehi


  Когато в ограничението има логика - проблеми няма.
  В останалите случаи нормалният човек приема ограничението за приумица на някой, който случайно е в униформа.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Като изключим някои ограничения поставени на малоумни места - друг проблем не виждам. Който спазва не би следвало да има проблем.
  —цитат от коментар 22 на hahohehi


  Когато в ограничението има логика - проблеми няма.
  В останалите случаи нормалният човек приема ограничението за приумица на някой, който случайно е в униформа.

 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#43] от "georgi_ww":

  "толеранса на камерата" е технически обусловен и гарантира липсата на техническа грешка от страна на средството (камера или радар).
  Някъде въпроса е решен като толеранса е нагласен директно преди засичането, например при ограничение 120 км/ч камерата е настроена да "снима" само тези които според нея са с над 132км/ч (10%), което е рядкост защото това е по-некоректното отколкот да ти изчислят толеранс от твоето конкректно нарушение.

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  > ...Винаги съм го считал за безмерна простотия тва със 'знака къде е камерата'. Ми ти по-добре недей я слага тая камера никъв смисъл от нея
  —цитат от коментар 24 на миро родозов

  Не е удачно нашето законодателство и ограничения да са различни от общоприетите в Европа. Да не говорим, че във всички случаи ограниченията са за 60 км/ч, за отбивка за село, ресторант, бензиностанция (до гр. Стражица има монтирана камера на 150 м след кръстовището). Досега не съм видял камера, която да следи дали спазваш ограничението от 90 км/ч! А повечето от тези ограничения са меко казано - ИЗМИСЛЕНИ!

  А някой ще се сети ли, че разрешената скорост от 140 км/ч по магистралите ни е ИЗМИСЛЕНА? И нереална.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  > ...Винаги съм го считал за безмерна простотия тва със 'знака къде е камерата'. Ми ти по-добре недей я слага тая камера никъв смисъл от нея
  —цитат от коментар 24 на миро родозов

  Не е удачно нашето законодателство и ограничения да са различни от общоприетите в Европа. Да не говорим, че във всички случаи ограниченията са за 60 км/ч, за отбивка за село, ресторант, бензиностанция (до гр. Стражица има монтирана камера на 150 м след кръстовището). Досега не съм видял камера, която да следи дали спазваш ограничението от 90 км/ч! А повечето от тези ограничения са меко казано - ИЗМИСЛЕНИ!

  А някой ще се сети ли, че разрешената скорост от 140 км/ч по магистралите ни е ИЗМИСЛЕНА? И нереална.

 50. 50 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Войната с ПТП се печели с възпитание и образование. Явно липсва анализ на причините, явно липсва компетентност, явно липсва воля за промяна на статуквото. Преди всичко , за смъртта на пътя са виновни определена порода шофьори, а не скоростта, техническото състояние или нещо друго, което е следствие на поведението на тази порода шофьори. Нека МОН да започне да си върши работата, нека семейството да започне да обръща внимание на поколението си и ПТП със смърт ще намалеят до онези , които са плод на случайност. И няма да са нужни камери, а катаджиите само ще регулират при аварии и ще помагат да сменяте гума.

 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#40] от "blaf":

  140 не е прекалено бърза скорост за магистрала. Повечето катастрофи стават заради яко превишена скорост, неправилно изпреварване, или несъобразена скорост (която не е над ограничението). Това по принцип. За магистралите ни вече съм го казал - с две ленти и само една аварийна си е опасно когато има негодни за магистрала автомобили, които не се собразяват с по-бързия трафик.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#24] от "миро родозов":

  Не е простотия. Могат да обозначат участък където има камера без да се казва къде е точно. Може и да са няколко.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 53. 53 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 349 Неутрално
  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":В Германия може да има всичко, тука не е Германия. Нашите магистрали са скапани, но имаме най-високата максимално позволена скорост след Германия (където няма ограничение). Това е абсолютна неадекватност от страна на управляващите.
  —цитат от коментар 40 на blaf


  Как така реши, че причина за катастрофите е високата скорост на магистрала точно?! Извинявай ама се опитваш да изкривяваш нещата, напротив статистиката показва, че магистралата е възможно най-безопасния начин да се пътува по земя!

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  МВР разширява ограниченията за движение на камиони в най-натоварените часове на трафик.
  ______
  Турските тирове трябва да плащат повече и да минават по-малко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Картинката ни показва, че откак се въведе карането на фарове на слънце, жертвите почват да се увеличават.

  "Бойко Рановски, началник сектор в „Пътна полиция", коментира новото правило така: "Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила. "

  Матряла хем се харчи повече, хем се трепе повече. Така ше бъде до пълната победа на милиционеризъма.

 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#51] от "deutschwagen":

  Интересно защо тогава в цяла Европа масовото е 120 км/ч, като например във Франция ако вали дъжд автоматично максимума се сваля на 110км/ч?

  Да не коментираме, че българските магистрали са от 20 век, докато другите, с които сравняваме са от 21 век като технология на управление на трафика говоря.

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#55] от "dosetliv":

  Интересно, защо тогава се въведе технически "дневните светлини" за всички нови модели?

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#57] от "ivan_":

  Не знам, ти кажи. Той е прав за статистиката обаче. И тя е подобна навсякъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Знаците пред стационарните камери си стоят. Очаквано. :)
  Все пак налага се да влагаме допълнителни усилия и старание за да бъдем нефотогенични.
  Някой знае ли дали мобилните камери могат да снимат на открито когато вали дъжд или сняг? Поне тогава да караме бързо. Благодарение на огромния капацитет от знания и умения у специалистите от МВР.

 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":

  За коя статистика е прав?
  Може ли да е покажете, за да знаем за какво говорим?
  В този случай ще да става дума за брой челни катастрофи и наранени + загинали при тях които да са съпостави, като период, брой пътувания и тип/клас път.

  Много ми е интересно да видя дори и обща статистика за България относно това:
  Брой челни катастрофи през светлата част на денонощието преди и след въвеждането на въпросното шофиране на включени светлини през деня.

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на angel angelov
  angel angelov
  Рейтинг: 442 Неутрално


  До коментар [#50] от "zyx":
  И ако продължим с пожеланията,то:Нека събираемостта на глобите стане 100%, нека пилите и дрогираните да престояват по-дълго в ареста,нека полицай заловен в корупция дасе сбогува с професията завинаги,нека за дупките убийци наказателна отговорност да носят лично кметовете на населеното място,нека...

  razkolnikov
 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Карайте в близост до друга кола, единствен шанс ....

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 63. 63 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Ганьо с ГоУфо и ромляните спирка нямат.
  Катастрофите ще станат по-малко когато матрияла стане по-качествен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 64. 64 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#61] от "razkolnikov":

  Да, помечтай си ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 65. 65 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1179 Весело

  Трябва да се скуби населението! Ако спрат 5 коли с по 5 човека се пита последните колко време ще чакат докато бъдат проверени? А малоумната работа с казуса изтекла книжка? Значи колко хора си проверяват и знаят кога им изтичат документите? Откъде - накъде заради изтекла книжка ще свалят номера за от 6 до 12м? За тоя период кой ще ми въстанови най малкото разходите по каско, гражданска, данък мпс, винетка ? Кой ще ми кара детето ? Значи шофьора като такъв напрактика не се санкционира защото си вади медицинско + 50лв. за бърза поръчка и след три дние с чисто - нова книжка а санкцията е за колата! Е нека таква уникална простотия в бУЛГАРИСТА! 🎃💩💩
  —цитат от коментар 13 на sha16312238


  Гледай колко минуса са ти нацъкали малоумниците. Реално това е нарушаване на правото на ползване на собствеността. Защо държавата ще отказва регистрация на собственотта, след като тя я иска? Ми, да вземат да ме лишат от адрес за 12 месеца! Може и 120 години. Да изтрият всички данни и да ми нареждат фишовете от камерите на опашка. Като ми върнат адреса да ми ги изпратят...:D

 66. 66 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivan_":

  Интересно защо никой не прави нищо относно онези, които карат с 220. Да бе забравих, на тях им е позволено.

  За магистралите съм съгласен донякъде. Голяма част от пътищата са с добра настилка, но има само две ленти и много от водачите не знаят как се кара на магистрала.

  Много ми е интересно и какво ще стане с ромите без книжки, защото като гледам последно време си правят каквото си искат и убиват и без автомобили.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#62] от "hamiltonf1":
  Но Хамилтоните набивате спирачки и Фетелитеви блъскат.

 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschwagen":
  За ромите не знам. На циганите ще им съставят акт и щще им свалят регистрационните номера. Ако имат. Няма да платят акта. Ще управляват без книжка и без номер.

 69. 69 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 310 Гневно

  До коментар [#18] от "mushashi":

  "Бате" разбира се че правя... Нали на мен ми спряха автомобила от движение за 6месеца поради страхотното страшно провинениеч, че не съм забелязъл че СУМПС ми бил изтекъл с 15 дни!!! Три дни след изненадата съм с чисто нова книжка обаче без автомобил заради което сега се съдим...!!! Еб@ти и умрялите "зАКОНОТВОРЦИ" ................

 70. 70 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 310 Гневно

  До коментар [#23] от "zhivko6461":

  СУМПС е личен документ, който сам по себе си не кара автомобила а легитимира че водача е правоспособен. Тъпите дупетати не правят разлика между изтекъл документ и липсата на такъв или отнемането му за нарушения!!!
  Значи да приемем че виновно не съм си подновил документа! защо за мене лично няма санкция а има такава за автомобила!? значи аз си вадя за три дни нова книжка , точките ми седят 39 обаче оставам без автомобил за 6 до 12м? ами аз съм си купил автомобил комби висок клас , сравнително нов и сигурен преди няколко месеца защото трябва да товаря бебешка количка, да съм сигурен че няма да аварира с няколко месечно бебе и да се чудя кво да правя..., дал съм хиляди лв за даници,застраховки ВИНЕТКА и сега кво правя? Държават ще ми върне ли разходите заради тея малоумщини!? или да си чистя всичко у насраното БГ и мъника от малко да свиквас БЯЛА държава???

 71. 71 Профил на BulgariaView
  BulgariaView
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Одобрявам промените. Все от някъде трябва да се започне.

 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Това да се наказва автомобила със спиране от движение ми се вижда голяма глупост, има ли го изобщо по света? Хубаво, шофьора се е провинил и си поема наказанието, но защо жена му да не може да ползва автомобила. Или трябва да се пререгистрира?
  И наистина казуса с изтекъл документ, трябва да се разисква доста подробно, не може за изтекъл документ да ти спират колата за 6 месеца, голяма недомислица ако е така.

 73. 73 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#70] от "sha16312238":
  Аз не оценявам закона. Само констатирам какво гласи. Доколкото разбирам сте завели дело. Може и да го спечелите. По аналогичен начин се тълкува и казуса с изтекъл срок на други сертификати, удостоверения и т.н., свързани с професионална квалификация.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ...140 не е прекалено бърза скорост за магистрала. Повечето катастрофи стават заради яко превишена скорост, неправилно изпреварване, или несъобразена скорост .... За магистралите ни вече съм го казал - с две ленти и само една аварийна си е опасно когато има негодни за магистрала автомобили, които не се собразяват с по-бързия трафик.
  —цитат от коментар 51 на deutschwagen

  140 са МНОГО! (към тях всеки добавя още 10, стават 150). В повечето страни ограниченията са за 120, 130, а магистралите им са много по-добри!
  Магистралите ни са с по 2 платна - в дясното обикновено са камионите (100 км/ч), и когато решиш да ги изпревариш (със 130-140), отзад винаги ти святка някой джигит, който ще те отвее (по лявото платно никой не кара под 160).

  Не съм съгласен с понятието ти "негоден за магистрала автомобил"!
  1. Всеки автомобил, минал ГТП е годен за движение по всякакви пътища.
  2. Магистралите не са само за собствениците на Ламборгини и Х5, нито за състезателите от НСО с развити гайки. Магистралите са и ЗА неделните шофьори, при положение че имат винетка, и са си платили данъците. За фалшивите книжки, и таралясниците по пътищата ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ ИНСТИТУЦИИТЕ.

 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschwagen":

  Тези дето са с 220 няма нужда да се открива топлата вода.
  Има различни състави в НАКАЗАТЕЛНИТЕ кодекси в другите държави, където превишаване на скороста с над определена граница 60-80 км/ч над разрешеното в зависимост от във или извън населено място се класифицира като безрасъдно шофиране, престъпно нехайство и подобни и е криминално деяние, което се наказва със лишаване от свобода обикновено по няколко месеца и отнемане на книжката обикновено за няколко години и глоби.

  Модератора е неадекватен!
 76. 76 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  [quote#74:"historama"][/quote]
  Платната, които имате предвид май са ленти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK