Спецсъдът ли е мястото за делата за корупция по високите етажи на властта

По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов предложенията за изменение не са отрицателна оценка към работата на СГС

© Надежда Чипева, Капитал

По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов предложенията за изменение не са отрицателна оценка към работата на СГСДелата за корупция по високите етажи на властта да се преместят от Софийския градски съд (СГС) в спецсъда искат управляващите. Това предвиждат и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха подкрепени на първо четене от правната комисия в парламента миналата седмица.


Идеята цели навярно разглеждането и решаването на тези дела да става по-бързо, но специализираният съд не е доказал своята ефективност или бързина, а и процесите зависят до голяма степен и от прокуратурата.


Освен това според юристи, сред които и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, промяната цели заобикаляне на СГС, в който след смяната на председателя Владимира Янева, се наложи ред в администрирането на делата от новото ръководство и Калоян Топалов.
Други представители на юридическите среди, сред които и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) пък смятат, че промяната е противоконституционна, защото водещ за прехвърлянето на корупционните дела е субектът на извършване на престъплението, т.е. хора с имунитет - депутати, министри, магистрати и др., а не материята им, т.е. вида на деянието.


"Ние от адвокатурата твърдим, че така или иначе градският съд е специализиран, защото към момента на него са подведомствени делата срещу министри, депутати и т.нат., и не съществуват никакви законови причини за промяната. Очевидно или на вносителите, или на някой друг не се харесва градския съд като юрисдикция, защото да отменяш тези правомощия от съд, който през годините наистина се е специализирал по този вид дела, трябва да имаш много сериозни правни мотиви", заяви за "Дневник" адвокат Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет.


По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов предложенията за изменение не са отрицателна оценка към работата на СГС.


"Едно е да се възложат на един съд всички престъпления, независимо от кого са извършени, което го прави специализиран, друго е той да се занимава с тези и тези престъпления и с тези и тези лица. Това смесва нещата и поставя в неравностойно положение гражданите", коментира Недева и допълва: "При първо четене на проекта в правна комисия припомнихме, че през 2010 г., когато се създаваше съдът, юридическата общност заяви, че не трябва подсъдността на делата да се определя по субект и депутатите тогава се съобразиха с тези възраженията".


Според Кирилов не е противоконституционно да се променя подсъдност на дела, както и според потенциалните извършители на престъплението, така и според вида на деянието.


Предисторията


Предложения за изменения в кодекса бяха изготвени от предишния екип на правосъдното министерство на Екатерина Захариева и гласувани от тогавашния кабинет на Бойко Борисов, но не успяха да стигнат до парламента заради преждевременното му разпускане. Сега те отново са на дневен ред. Третият кабинет на Борисов очерта след основните си приоритети борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това посочи и главният прокурор Сотир Цацаров като цел номер едно на националното съвещание на МВР в края на миналия месец. Подкупите във властта са и тема, по която България е най-критикувана от Брюксел в ежегодните доклади по механизма за сътрудничество и проверка. Последният не направи изключение.


Докладът на ВКС за работата на специализираното правосъдие от края на миналата година обаче посочи, че то е сбъркано на законодателно ниво, спецструктурите са изначално създадени без ясна визия и поглъщат съдийски ресурс и средства без да дават насреща рационален резултат. Освен това над половината дела приключват със споразумения между прокуратурата и подсъдимия, и леки наказания – пробация или условни присъди, включително за тежки престъпления на организираната престъпност. Той посочваше още, че специализираният съд връща два или три пъти повече дела на прокуратурата от СГС. А разпорежданията за прекратяване и връщане на делата като качество не отговарят на стандартите. Повече четете тук.


Пред "Дневник" председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че преместването на делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда би било ефективен способ за борбата с това престъпление. По думите му съдът е създаден със специална квалификация да разглежда и наказва особено тежки престъпления. Като към тях може да се добави и корупцията.


На въпрос как ще коментира критичния за работата на съда доклад на ВКС, Кирилов заяви, че ако има недостатъци в дейността или организацията на спецсъда, именно върховният съд е горната инстанция, която може да осъществява методически контрол с тълкувателни решения, както и институционален контрол. "Във възможностите на ВКС е да поправи дейността на съда", обясни Кирилов.


Мотивите били основно свързани с продължаване на борбата с корупцията и организираната престъпност. Освен това в последния мониторингов доклад на Европейската комисия се дава висока оценка на дейността на спецсъда, подчерта още Кирилов. Той не изключи възможността от нуждата от допълнителното обезпечаване на институцията, когато ѝ се прехвърлят и тези дела.


"Идеята за прехвърлянето е по две линии - висши длъжности и корупция", обясни той. Ако депутат причини катастрофа, делото ще се гледа от СГС, тъй като вида на деянието не е сред изредените в промените. Ако лекар извърши корупция също ще се гледа в градския съд, тъй като той не е в категорията "високи етажи на властта", видно от законопроекта. Кирилов обаче заяви, че може да се наложи прецизиране на определението за високи етажи на властта.


"Ако е лошо за депутатите, значи трябва да се подкрепи", обясни той.


Аргументът на Кирилов, изразен при обсъждане на промените в правната комисия - "мен не ме е страх, който и съд да ме съди", адвокатът по наказателни дела и права на човека Емилия Друмева коментира с думите: "Според мен това е създаване на външна представа, че се прави нещо, което да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. По-сериозни дори бяха аргументите на зам.-председателя на ВКС, която обясни, че тяхната проверка, която е извършена на цялостната работа на спецсъда, е довела до отчайващи резултати, а те имат поглед върху работата на съда отвътре".


По думите ѝ единствените мотиви на вносителите са, че съдът бил специализран, "а той изобщо не е специализиран в тези престъпления", и - от друга страна, да се използва по-рационално магистратският ресурс. "Ами след като не е използван този ресурс досега, кога успя да се специализира съдът - мотивите си противоречат", заяви Недева.


Тя допълни, че през годините се повтарят едни и същи неща, визирайки съпротивата на юридическата общност при създаването на спецсъда да му бъдат "дадени" делата за корупция срещу лица с имунитет, заради противоречието с Конституцията. "Когато се създаваше този съд, бе прието, че не е правилно да му се възлага субектна подсъдност", коментира адвокатът. Според нея това поставя в неравностойно положение гражданите. "На този етап не можем да кажем дали гражданите или депутатите ще бъдат дискриминирани, но корупционно престъпление от длъжностно лице от МВР ще се разглежда от градски съд или съответния окръжен", обясни тя.


Специализираният съд бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с престъпления на организираната престъпност. Впоследствие се оказа, че съдът е много слабо натоварен. В свои медийни изяви миналата година Екатерина Захариева обясняваше, че целта на промените не е да се намери работа на спецсъда. Присъствали на обсъждането на идеите в Съвета за съдебна реформа миналата година разказаха пред "Капитал", че не са чули каквито и да е било аргументи в подкрепа на преместването на делата за корупция в специализираните съдилища. Съществени аргументи липсват и в мотивите на законопроекта, което засилва съмненията, изразени от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че същинската цел е заобикаляне на Софийския градски съд.


В мотивите е записано, че делата се местят в спецсъда "с оглед на компетентността и по-голямата специализация на съда да решава дела с висока практическа и правна сложност". Без да се разбира за каква специализация се говори, тъй като в момента съдът се занимава само с организирани престъпни групи и дела за тероризъм например. Друг аргумент е за рационално използване на спецструктурите. "Ще разчита и на специализацията на магистратите там, за постигане на очакваните от обществото резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта", се посочва още в мотивите.


Когато предложенията за изменение бяха разглеждани в правна комисия, основният въпрос повдигнат и от представителя на Висшия адвокатски съвет, и от депутати от БСП, бе какво налага преместването на делата за корупция точно в този съд? Който е сравнително нов, в който работят предимно съдии, идващи от районно ниво или бивши прокурори, и който за годините на своето съществуване не е показал впечатляващи резултати по делата за организирана престъпност. Ясен отговор и тогава не е даден.


Ако бъда приети, новите промени налагат шест групи престъпления срещу високите етажи на различните власти, които имат корупционен характер, да се разглеждат от Специализирания съд.


Освен за подкуп към специализирания съд минават делата за длъжностни присвоявания, за неизгодни сделки, безстопанственост, определен вид измами, документни и финансови престъпления и престъпления по служба. Освен срещу депутатите и министрите към Специализирания съд минават и делата срещу зам.-министри, областни управители и заместниците, председатели на агенции и комисии, шефове на изпълнителните агенции, също и членове на УС на НАП и шефовете на данъчните дирекции, шефа на Агенция "Митници" и шефове на митници.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Данаилчо са а загрижил обвинените от високите етажи на властта в корупция, да получават по-бързо документ за не виновност.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това момче на снимката, има визия на мноо искрен и свестен човек!
  Убеден съм, че с помоща на Ченалова,Панов и още няколко свестни магистрати, корупцията ще бъде унищожена!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Където и да ги местите делата - няма ли вкарани в затворите,файда йок.

 4. 4 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "прецизиране на определението за високи етажи на властта." Мдаа, прецизирайте определението лекар, полицай, министър, депутат, общински съветник и тн.
  Поредното омазване на нещата с крайна цел попадане на точноно място за оневиняване.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "Специализираният съд и специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност постигат трайни резултати. В извършената от Върховния касационен съд оценка на резултатите от работата на специализираните съдилища бяха подчертани някои важни въпроси, които се нуждаят от допълнително разглеждане в светлината на по-широките въпроси, разгледани в контекста на втория и третия показател по-горе.
  Беше направено предложение за разширяване на компетентността на специализирания съд, така че тя да включва делата за корупция по високите етажи на властта. Такива промени в компетентността трябва да бъдат внимателно подготвени и придружени от подходящ анализ на нуждите от ресурси и на възможните правни последици от промените. Трябва да има яснота, че тези промени няма да имат непредвидени отрицателни последици върху работата по делата за организирана престъпност."

  : "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите".
  Доклад на ЕК.

 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Спец съдът" е поредната не работеща институция в България. Не се сещам до сега да има спечелено дело, само провали. Не случайно ГЕРБ искат делата за корупция да преминат към него. Ние си ги избираме, ние си ги търпим никой не ни е виновен.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 652 Неутрално

  за да има резултат - мястото е "извън рОдината"!
  и, понеже няма как да стане - нека не мечтаем напразно...

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Е, разбира се, че СГС трябва да си остане при корупцията.

  Кой друг съд освен Софийският градски - Топалов, би прекратрил делото срещу Ченалова поради (!!!) липса на престъпление? И после да станат за смях като мръсни парцали след апелативния съд.

  Кой друг освен Софийският градски съд би разрешил двама от наглите да да излязат предсрочно? Никой!

  Софийският градски съд е стожер на умнокрасивото правосъдие за някои. Долу Цацаров!

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Видно е от статията,че целта на промените е тези дела да отидат в девета глуха.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Специализиран съд, специално обвинение (прокурори), специални съдии, специални решения.
  Най-добрият начин нещата да се заметат, и да минат още 4-5 години в нищонеправене.

 11. 11 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Изучавай миналото,ако искаш да предвидиш бъдещето"-по Конфуций.Толкова е лесно,тъй като сатва дума за вчера.Ипон,СИК,имението в Маями,каретата с Валю Зл.,джипове,контрабанди,"ти си го избра",новата гавражийска КЗК и прочее гнус.Какъв специализиран съд,какъв Дани Кирилов,какви 5 лева????
  Проблемът е друг,може би!?Народът всичко вижда,но вместо да се ядосва,просто завижда.И обективно погледнато,има право.Щом Цеци Цачева,пожарникари,милиционери,хора с ментални проблеми(главните комисари)Деси атанасовки ,национални предатели могат да бъдат по най-високи постове,дори да се пъчат до Меркел и Юнкер,защо всеки по -оправен човек да не се опитва поне да ги догонва.А за всички други,които искат да учат ,работят и да плащат данъци-има Чужбина.Държава с безотговорни граждани и плъхове не заслужава да живее

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  специализираният съд не е доказал своята ефективност или бързина,
  -----------------------
  Затова пък СГС е доказал своята бавна неефективност .
  На друго място ви боли, ама няма да ви огрее.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Където и да ги местите делата - няма ли вкарани в затворите,файда йок.
  -------------------
  67 % условни присъди по делата за телефонни измами = 67 % корупция В СЪДА.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Очевидно управляващите се опитват да си създадат съдебна закрила срещу дела за корупция и далавери, като прехвърлят делата към специализиран съд. А също така да упражняват натиск чрез специализиран съд върху непослушните политици. Така ще затворят кръга МВР-прокуратура-специализиран съд. Дано другите партии видят риска от ГЕРБ и да се противопоставят. Иначе сами си слагат въже на шията.

 15. 15 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Много ясно, че искат да заобиколят СГС. Тъжно е - нагаждаш закони за комплексно обслужване на мафията.

 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ... от снимката, ясно личи, че дори този ... “важния“, не вярва на това, което се казва/говори/плямпа!!!
  ;)

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#14] от "iceman_bg":

  Очеизвадно

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Пресен пример от днес - фирмата на Олигарсите на лвастта Миньо Цеков и Пеевски ”Булмаркет” няма пари по сметките си и хората не можат да обезпечат исковете си СРЕЩУ нея
  Мутрите ПРИТЕЖАВАТ родината ни

  Каква борба с корупцията по високите етажи, какви 5 лв?

 19. 19 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 476 Весело

  настроение: [ГЕРБеронично]
  Аз не знам какво още се пънЯт като Баце преди време им го каза - няма ли осъдени за корупция политици - няма корупция - точка по въпроса!

  Stef
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Мисля си, че всяка подобна тема, свързана с борбата с корупцията, съвсем целенасочено се вкарва в някакви юридически празнословия и преливане от пусто в празно, за да се печели време и да се протака... Измислени поводи, всякакви...! Колкото юристи, толкова и мнения и становища и всичките с някакви претенции за смисленост. Просто, активно се имитира дейност, за пред Европа и света, че да не спрат парите...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И защо гледа като изненадан отзад ???

 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Гневно

  И защо гледа като изненадан отзад ???
  —цитат от коментар 21 на valtoro


  Видимо приятно изненадан

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Поредният пример за тупкане на топката и опит за рИформа...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10289 Неутрално

  Когато управляващи правят промени в съдебната система без натиск отдолу, значи имат явен интерес...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Тъжно е - нагаждаш закони за комплексно обслужване на мафията.
  —цитат от коментар 15 на Vidin_123


  Точно! Но иначе Борисов, Цветанов и Кирилов много обичат да говорят, че не искат и не могат да се месят в съдебната система и затова отказват всякакви промени в конституция и закони. Когато се касае за отчетност на прокуратурата и Цацаров, разбира се! Те са абсолютно независими от обществото, закона и гражданите. Но когато е за дела срещу политици, няма проблем да се намесят и да променят закона. Много чевръсто при това.

 26. 26 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не съм фенка на СГС ,но той остана като последна надежда срещу произволите на путкурватурата.Даже Цветанов се убеди-когато обвинението е скалъпено-съдът те оправдава.Не че не оправдаха и Пешо еврото и неговата група-но все пак различно е.Не е като в специализирания съд-строй се преброй се и всички обвинени са виновни.

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":"Мисля си, че всяка подобна тема, свързана с борбата с корупцията, съвсем целенасочено се вкарва в някакви юридически празнословия и преливане от пусто в празно, за да се печели време и да се протакаМисля си, че всяка подобна тема, свързана с борбата с корупцията, съвсем целенасочено се вкарва в някакви юридически празнословия и преливане от пусто в празно, за да се печели време и да се протака"

  Има точна дефиниция:"Кипи безсмислен труд"! Характерен за бюрократични структури!😎

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":"Мисля си, че всяка подобна тема, свързана с борбата с корупцията, съвсем целенасочено се вкарва в някакви юридически празнословия и преливане от пусто в празно, за да се печели време и да се протакаМисля си, че всяка подобна тема, свързана с борбата с корупцията, съвсем целенасочено се вкарва в някакви юридически празнословия и преливане от пусто в празно, за да се печели време и да се протака"

  Има точна дефиниция:"Кипи безсмислен труд"! Характерен за бюрократични структури!😎

 29. 29 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Човечето от снимката ми прилича на корифей на правната мисъл!
  Такъв, който се печата редовно в списание "Милиционерска мисъл" с верните отговори на въпроси от типа: "Плод от който се прави крушов компот?"!

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ЗА СЪЖАЕНИЕ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ОСТАНАХА САМО ЛУКОВИ ГЛАВИ - ЧЕРВЕНИ, ГЕРБАДЖИСКИ И ПАТРИОТАРСКИ...УДОБНИ ЗС МАФИЯТА НА ВЛАСТ. УМСТВЕНО И МОРАЛНО ОГРАНИЧЕНИ..ИЗБРАНИ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ЦЕЦОВЦИ , БОКОВЦИ И НИНОВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ...ЗА СИДЕРОВЦИ - ДА Е ГОВОРИМ..НИЩЕТА НА УМА И РАЗУМА СА..ОТПАДЪЦИ БЪЛГАРСМИ ,ОТ КОИТО ЗАВИСИМ ,УВИ..

  BIG AL
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  МОЖЕМ САМО ДА МЕЧТАЕМ ЗА АМЕРИКАНСКИ ИЛИ НЕМСКИ ПРОКУРОРИ И СЪД..

  BIG AL
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ТОВА ТРУДНО ГОВОРЕЩО И МИСЛЕЩО НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА СНИМКАТА,СЛУГА НА МАФИЯТА И РАПОНА ,Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ.ТОВА БИЛО ЕЛИТЪТ, БЪЛГАРСКИ - СЛУГИТЕ НА ЕДНА МУТРА..ТЕ ДАЖЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ ПАДЕНИЕТО СИ...ТОЛКОВА СА ЖАЛКИ.СЛУГИ НА..МУТЪРА. !

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  АКО ИМАХМЕ АМЕРИКАНСКИЯ ЗАКОН ЗА РЕКЕТА ,СЕГА,СЛЕД. 20 ГОДИНИ ПАНДИЗ. ,БОКО ВЕЧЕ ЩЕШЕ. ДА ИЗЛИЗА. НА. ..СВОБОДА. ,::)))

  BIG AL
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Този на снимката и невъзможното ще направи, само и само нищо
  да не се променя.

 35. 35 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 378 Весело

  Проблемът с корупцията по високите етажи може да бъде разрешен за няколко дни, просто им трябват по няколко хамали да им преместят офисите по партерите и първите етажи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK