Чакането за финансиране на инвитро процедури през 2016 г. достига 11 месеца

Архив от лаборатория за репродуктивно здраве

© Анелия Николова

Архив от лаборатория за репродуктивно здравеМалко над една трета (35%) от всички инвитро процедури в България се плащат с държавни средства от Центъра за асистирана репродукция, но недостатъчното и несвоевременно финансиране оказва негативно влияние върху ефективността на процедурите. Недостигът на финансов ресурс води до удължаване на периода от подаване на заявлението до получаване на заповед за плащането и достига до 11 месеца през 2016 г. В резултат на забавянето се намаляват шансовете на жените да заченат.


Това е един от основните изводи в нов одит на Сметната палата за дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от началото на 2014 г. до средата на 2016 г. След проверката, Сметната палата е издала 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването за подобряване на работата в тази насока.


Общо за одитирания период са финансирани и извършени 7 598 процедури на обща стойност 29 351 016 лв., като в резултат са родени 2 171 деца. Успеваемостта по показател "родени деца" за България е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики. В Австрия например успеваемостта е 27.4%, посочва докладът.
Има обаче и сериозни пропуски, за които трябва намесата на министъра, смятат от Сметната палата. Така например всяка година се предвижда увеличение на броя подпомогнати процедури - през 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26.9%. Обаче същевременно не се отделят повече пари по това перо и то остава все в едни и същи рамки - 12 млн. лв., които "са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на МЗ, около 3 на сто за целия период на одита".


Като "сериозен проблем" Сметната палата посочва и неизрядността на медицинските документи, свързани с инвитро процедурите. Според одита, само едно лечебно заведение е приложило, изискваната медицинска документация към фактурите си (и то не цялата), но пвъпреки това Центърът не е спрял нито едно плащане. Това създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени, посочват одиторите. Затова докладът е изпратен и на Агенцията за държавна финансова инспекция.


Освен това са допуснати договори с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост.


Забележките към Министерството на здравеопазването включват това, че в Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури; и че на национално ниво не са извършвани анализи в тази област.


Темата е обществено значима, тъй като след 1990 г. демографското развитие на страната е с отрицателен естествен прираст на населението, изтъкват от Сметната палата. В края на 2015 г. населението на България е намаляло в сравнение с 2014 г. с над 48 хил. души, а през 2050 г. се очаква да намалее до около 5.8 млн. души по прогнози на НСИ.


Неотдавна правителството обяви, че ще въведе безлимитно финансиране на инвитро процедурите в България.
За асистирана репродукция ще се отпускат толкова пари, колкото са необходими за всички кандидати и опити без ограничение, обеща премиерът. Според лекари обаче това може да отвори фронт за много злоупотреби, ако обещанието не е съпроводено от добър механизъм за контрол.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK