Цацаров поиска уволнение за задържан за връзки с банда прокурор

Цацаров поиска уволнение за задържан за връзки с банда прокурор

© Надежда Чипева, КапиталГлавният прокурор Сотир Цацаров поиска задържаният заради връзки с банда в Столичната съдебната палата плевенски прокурор да бъде уволнен. Днес Цацаров е внесъл предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарно производство срещу Димитър Захариев. Аргументите са - допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.


След предаване на "Нова телевизия" от средата на май главният прокурор се е самосезирал и разпоредил извършване на проверка от инспектората на прокуратурата заради данни за извършено дисциплинарно нарушение от прокурор Захариев, информира пресцентърът на държавното обвинение.


В хода на проверката било установено, че преди да встъпи в длъжност като младши прокурор в районна прокуратура в град Левски през 1997 г., прокурор Димитър Захариев е бил едноличен собственик и управител на "СИДИЕМ" ЕООД, Плевен, чийто основен предмет била охранителна дейност.
На 12 юни 2014 г. Захариев е определен за наблюдаващ прокурор по разследване за убийство след смърт на германски гражданин. Така той се е запознал със съпругата на починалия. На 22 април 2015 г. Захариев прекратил наказателното производство, а малко по-късно отново се срещнал със съпругата на починалия и ѝ отправил предложение тя да изкупи дяловете на съдружника на баща му в "Петромакс" ООД. Тя обаче отказала, защото, ако щяла да влага пари, по-добре било да се създаде нова охранителна фирма.


В изпълнение на уговореното на 14 април 2015 г. съпругата на починалия учредила "Хард секюрити 2000" ЕООД, Плевен, с основен предмет охранителна дейност. След учредяването на дружеството по настояване на прокурор Захариев за управител бил назначен негов близък приятел. Захариев участвал неформално в дейността на дружеството, като контролирал управителя и работните срещи се провеждали с негово участие. Освен това, възползвайки се от контактите си, Захариев се ангажирал активно с набирането на клиенти.


В края на 2015 г. – началото на 2016 г. обвинителят довел във фирмата Камен Балбузанов-Куката. Той бил доведен от Захариев първоначално като клиент, а след това прокурорът уведомил управителя, че Куката ще набира клиенти срещу комисиона. Въпреки изразеното от управителя несъгласие Балбузанов започнал да посещава често офиса на фирмата и да се включва в работните срещи.


В излъчения запис по "Нова телевизия" е документирано посещение и на прокурор Захариев заедно с Камен Балбузанов в завод "Вапцаров", охраняван от "Експрес секюрити 2000" ЕООД. Целта на посещението била да се предложат услугите на "Хард секюрити 2000" ЕООД като охранителна фирма, посочват от прокуратурата. Заедно с Балбузанов Захариев е посетил със същата цел и други обекти, охранявани от дружеството.


В края на април тази година бе разбито престъпно сдружение, за чийто ръководител прокуратурата посочи именно Куката.


Проверката след сезирането на Цацаров е установила, че с действията и поведението си Захариев е нарушил принципа на почтеност и благоприличие. "Поведението е неуместно и непристойно и е уронило не само личния му авторитет, но и съществено е накърнило престижа на съдебната власт", се казва още в съобщението. В него се допълва, че тези действия представляват дисциплинарно нарушение, поради което главният прокурор е сезирал прокурорската колегия на ВСС.


В началото на юни Захариев бе задържан в Съдебната палата в София, без да се е укривал - това стана в почивката по време на съдебно заседание по друго дело, по което е подсъдим за принуда върху свидетел по делото "Октопод". Арестът му бе свързан с друго разследване на специализираната прокуратура - че е оказвал логистична помощ на разбитата през април престъпно сдружение, занимавала се с рекет, палежи, побоища и насилствена охрана на големи търговски обекти с ръководител Куката. Захариев бе обвинен за участие в организирана престъпна група. Към момента Захариев е с мярка за неотклонение домашен арест.


В днешното съобщение на прокуратурата се припомня, че още през лятото на 2015 г. главният прокурор е внесъл предложение за временно отстраняване на Захариев от прокурорската длъжност заради първото му повдигнато обвинение за опит за принуда спрямо свидетел в процеса "Октопод", по което вече тече дело в съда. Тогава ВСС го е отстранил временно от длъжност.


На 26 април 2016 г. главният прокурор отново е внесъл искане за освобождаване на Димитър Захариев като прокурор заради несъвместимост, тъй като след временното си отстраняване от длъжност е започнал да упражнява търговска дейност. "На 25 март 2016 г. във фирменото досие на "ХАРД СЕКЮРИТИ 2000" ООД е отразено, че Димитър Захариев е вписан като съдружник в посоченото дружество с размер на дялово участие 2000 лв. (40 % от капитала)", посочват от прокуратурата.


На 15 юни 2016 г. ВСС отлагат за следващо заседание разглеждането на предложението на главния прокурор. А на 27 юли 2016 г. не приема предложението на Цацров за освобождаване на Захариев, защото несъвместимостта е била отстранена.


Освен това в края на миналата година, след като е бил внесен обвинителният акт срещу Захариев, е направено искане от прокурора до съда за отстраняването му от длъжност. През февруари т.г. Софийският градски съд е отказал отстраняването му с аргумента, че обвинението за опит за принуда на свидетел не е във връзка с работата му, както и че разследването е приключило и той не може да влияе на свидетелите. Три дни по-късно и Софийският апелативен съд не приема искането на прокуратурата.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Е, ... всеки не го канят на среща в ЦУМ.

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Сьгладрн съм.Уволнение моментално ;)

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  От всичко написано, излиза, че въпросния прокурор е бил за уволняване и съдене от години и въпреки това е държан на работа и това което иска Цацаров днес, излиза като от немай къде, а не защото видиш ли човека си го заслужава.
  Освен това само уволнение си е нищо, но до друго родната разследваща полиция и прокуратура едва ли ще го добута.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Явно е удобен протестърски прокурор, след като при такива извращения има такава яртоста съпротива срещу махането му.
  Никакви корупционни дела не трябва да се гледат в СГС.
  Апелативния специализиран също е гнил, след като освободи Ценко Чоков, а наскоро оправда Йоско поради "негодни доказателства".
  Не знам дали мафията си има дръжава, но явно си има съд.........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  това което иска Цацаров днес,
  -----------------------------------
  Е същото , което е искал 2015 и април 2016.
  И което СГС , а в последствие САС отказват с идиотски аргументи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 697 Неутрално

  особено показателен случай.
  за пълно ренде, прокурор, не могат да се намерят механизми за отстраняване, съд и евентуално присъда.
  прокуратурата ли ни е такава, съдът ли, законите ли, ба ли му маата...
  но, държим стабилно и вървим напреде, воглаве вече с Цецка...
  е това ако не е луда работа?

 7. 7 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А себе си кога ще уволни? Или той няма връзки с банди...

  marinov1018
 8. 8 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  Е, то е и интересно как е поискано, да не е като искането за правна помощ до Швейцария за Бисеров, което не беше изпратено

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Весело

  ВЧепетляваме електората.Няма да допуснем чужда банда при нашите.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "iceto_":

  Е, то е и интересно как е поискано,
  ---------------------
  Ами всъщност по-интересни са ми доводите , с които СГС и САС отказват отстраняването .
  Натиска върху свидетел не било свързано с пряката му работа и разследването било видите ли вече приключило.
  Кретенски е възможно най-лекото определение.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Неутрално

  Че това описание на действията на плевенския прокурор добре описват поведението на Цацаров. И той ли ще подава оставка?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Нека сега членовете на ВСС да кажат защо го възстановиха на работа - и дали отпадналата несъвместимост може да се разбира и като малко бременна жена.
  Повтарям - защо го възстановихте незаконосъобразно!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  По същата логика искаме и оставката на Цацаров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK