Прокуратурата настоява комисията по дискриминация да провери приема в първи клас

Прокуратурата настоява комисията по дискриминация да провери приема в първи клас

© Георги КожухаровНеобходима е проверка за наличие на дискриминационни практики за въведените от педагогическите съвети допълнителни критерии при прием на първокласници в София. Това е констатирала Върховната административна прокуратура (ВАП), която се самосезира при проучването за класиране на ученици в първи клас в някои столични училища, съобщиха от прокуратурата.


Някои от предимствата, въведени от педагогическите съвети: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в министерството на образованието, Столичната община или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и други.


Ако Комисията за защита от дискриминацията излезе с решение, че в системата за прием на ученици в първи клас има дискриминационни практики, това ще е в полза на тезата на държавното обвинение пред Административния съд. Там в края на юни прокуратурата внесе протест, с който иска приетата през февруари разпоредба на Столичния общински съвет да бъде обявена за нищожна.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Я, цацаратурата направо си признава, че е некомпетентна да разследва дискриминация, и очаква външен орган да ѝ свърши работата...
  Ами това си е отказ от правораздаване! Грубо и умишлено неизпълнение на служебните задължения, произтичащи от Конституцията и закона.
  И сега кой ще съди прокуратурата за престъпление по служба, за безстопанственост, за престъпление против правосъдието и т.н.?
  Само питам...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Съгласен, трябва да се премахнат такива практики.
  Работата от къщи също не бива да е предимство, а подадените адреси трялва да се проверяват задължително от страна на училището.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  ; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и други.
  __________
  Мушмороците в държавната и общинска администрация стават все по-нагли особено ако са 3-то-4-то поколение на хранилка от данъкоплатците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ВАП се е самосезирала, а не е сезирана от комисията.
  Задълженията на комисията:

  Закон за защита от дискриминация
  КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
  Чл. 40. (1) Комисията за защита от дискриминация, наричана по-нататък "комисията", е независим специализиран държавен орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите.
  (2) Комисията осъществява контрол по прилагането и спазването на този или други закони, уреждащи равенство в третирането.
  ...
  Чл. 47. Комисията за защита от дискриминация:
  1. установява нарушения на този или други закони, уреждащи равенство в третирането, извършителя на нарушението и засегнатото лице;
  2. постановява предотвратяване и преустановяване на нарушението и възстановяване на първоначалното положение;
  3. налага предвидените санкции и прилага мерки за административна принуда;
  4. дава задължителни предписания с оглед спазването на този или други закони, уреждащи равенство в третирането;
  5. обжалва административните актове, постановени в нарушение на този или други закони, уреждащи равенство в третирането, завежда искове пред съда и встъпва като заинтересувана страна по дела, заведени по този закон или други закони, уреждащи равенство в третирането;
  ...

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  *родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в министерството на образованието, Столичната община или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и други.*
  Янка Такева, привилегии, ниво на образование - всичко е от миналия век, после рИвем за функционална, емоционална и всякаква неграмотност.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като хванеш Янка Такева, та свършиш с прокуратурата - все от един (червен) дол дренки:). Има си комисия, има си органи, прокуратурата не само че проспа КТБ, ами и активно я набута, а сега търси поле за действие, където има много заинтересовани хора, белким (ама на дали) си оправи имиджа.

 7. 7 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Божке, в какви филми ни вкара таз нашта демокрация... Прокуратури, комисии, дискриминации, медии, конференции, разследвания... за прием в първи клас?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  И кое се оказа прокурорското детенце, което не е прескочило избора?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Като се почне от детската градини, чааак до приема в университета всичко е за проверка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK