Седем души се изправят на съд за смъртта на работници при събарянето на хотел "Вероника"

Четирима работници бяха открити мъртви, затрупани под останките на срутилия се хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" през април 2015 г.

© Спас Спасов

Четирима работници бяха открити мъртви, затрупани под останките на срутилия се хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" през април 2015 г.Варненската Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу седем души, отговорни за смъртта на четирима работници при разрушаването на хотел "Вероника" в комплекса Слънчев ден на бизнесмена Георги Гергов.


След разследване, продължило повече от две години, прокуратурата е изготвила обвинение за


причиняване на смъртта
на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов поради "немарливо отношение към дейност, представляваща източник на повишена опасност".


Архивна снимка на разрушения хотел "Вероника"

© Дневник

Архивна снимка на разрушения хотел "Вероника"


Първият обвиняем е строителният надзорник Валентин П. от дружеството "Инекс консулт" . Той е бил консултант, изпълняващ строителен надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен "Международен панаир Пловдив" АД като възложител на строителните работи. Предмет на договора между двете дружества бил ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотелите "Вероника", "Мираж" и административна сграда, както и ново строителство на ваканционни имоти в курорта "Слънчев ден". От същата фирма подсъдима е и експерта по строителен надзор Виолета Д.


Подсъдими по същото дело са и инспекторът по здраве и безопасност в строителната компания "Планекс" Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от дружеството "Бултранспорт груп", подизпълнител на обекта, управителят на "Дигинг" ЕООД Георги Г. като фактически подизпълнител на "Бултранспорт груп" ЕООД, както и Йовко Р., наел работниците за разчистване на останките от друг съборен хотел - "Мираж".


Анализът на доказателствата


по делото показва, че налице е имало "некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който би се появил при това грубо нарушение на етапността на изпълнение на видовете строително – монтажни работи, изрично подчертани в Плана за безопасност и здраве", който е бил представен преди началото на строителството.


Разчистването на останките от срутилия се хотел "Вероника"

© Спас Спасов

Разчистването на останките от срутилия се хотел "Вероника"


Хората, допуснати при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, са влезли в рушащия се хотел в противовес с всички изисквания по безопасност на труда, са установили проверяващите.


В хода на проверката е потвърдена информацията, която стана известна още в деня на трагедията - че извършването на строително-монтажните работи е ставало извън установеното работно време. Грубо е била нарушена и етапността, отразена в плана за безопасност и здраве. Работниците са били допуснати на строителната площадка по време на механизирано демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи, което също е било недопустимо.


Близки на обявените за издирване трима работници чакат новини на входа на курорта "Слънчев ден".

© Спас Спасов

Близки на обявените за издирване трима работници чакат новини на входа на курорта "Слънчев ден".


По време на проверката е установена също липса на координация между отделните изпълнители и проектантите и


безотговорност и липса на компетентност


от страна на ангажираните строителни фирми.


Подсъдимите Валентин Т., Мехнур М., Пламен Н. и Йовко Р. са допуснали на строителната площадка работниците, които не били специално инструктирани и обучени за работните процеси. Освен това те не са предотвратили събарянето по вече описания начин.


Фотогалерия: Търсенето на оцелели в развалините на х-л "Вероника" >

Според свидетел по делото на на 8 април 2015 г. той е дочул разговор между двама работници, че подсъдимият Георги Г. и синът му ще вкарват къртачи, за да изкъртят колоните. Той съобщил това на техническия ръководител Мехнур М., който забранил устно използването им. Георги Г. обещал на работниците бонус от 5 хил. лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел "Вероника". Самият той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира,


ако сградата започне да пада.


Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели в курорта Златни пясъци и че ще даде знак с ръка ако се появи опасност. За срутването на такава сграда Георги Г. заявил, че е необходим поне половин час, през който работниците щели да имат възможност да избягат.

Rздирването на четримата работници след срутването на х-л "Вероника"

© Спас Спасов

Rздирването на четримата работници след срутването на х-л "Вероника"


Работниците започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала върху тях.


Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години.


Според изготвената в хода на разследването техническа експертиза в имота, където се намираше хотел "Вероника" е било


недопустимо да бъде извършвано ново строителство


както и да бъдат изпълнявани изкопни работи за промяна на фундаментите на съществуващата сграда на хотела. Не е трябвало да бъдат променяни застроената площ и етажността на съществуващите сгради. От РДНСК - Варна, са установили също "своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект" и неизпълнена първа фаза на строителството, която е предвиждала укрепване до т.нар. "кота нула".


Независимо от всичко това на мястото на разрушените през април 2015 г. стари хотели в курорта Слънчев ден на груб строеж вече са завършени две нови сгради.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8279 Любопитно

  ''Работниците започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала върху тях.''
  Гениално - "немарливо отношение към дейност, представляваща източник на повишена опасност"...!!!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Лаком г@з...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално


  „Ако вие си поръчате да ви оправят комина у вас и някой падне, вие ще имате ли вина”, запита Гергов. „Аз съм си платил, поръчал, с договори, разрешителни”, разясни той. „Жалко за хората”, допълни бизнесменът."Той е Георги Гергов.И формално е прав,платил си е.https://www.youtube.com/watch?v=79V5YIqkHyc

 4. 4 Профил на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  А Гергов кога ще го съдят за:
  "своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект" и неизпълнена първа фаза на строителството, която е предвиждала укрепване до т.нар. "кота нула".

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 994 Любопитно

  Защо ли свинаря на Гоце не е подсъдим?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Всичко частно е опасно ! ... ако не е под държавен контрол.
  Никакви норми за безопасност не се спазват в частни фирми.
  Пред очите ми са уволнявали работници искащи само обезопасителен колан за работа на височина над 10 метра при силен вятър.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Който си пие кафенцето с Цаци не може да бъде обвинен в нищо, даже и да има загинали.

 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#5] от "majorman":

  никой няма да осъди ГГ щото е комунист , дори вече се продават апартаменти в двата нови обекта , които не трябва да ги има по документи и нямат никакви разрешителни както се разбира тук ,сигурен съм ,че ще се появят такива до края на работите ,строителството е супер луксозно и за близо 300-400 милиона евра ,а иначе не знам на кой е отговорността за падането на хотела ,но той се клатеше от много години ,пробвал съм да почивам в него ,изкарах 20 минути и си тръгнах със семейството ми , хотела се клатеше постоянно , даже не ми върнаха парите тези мошеници .

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Края на изложеното казва всичко;

  Независимо от всичко това на мястото на разрушените през април 2015 г. стари хотели в курорта Слънчев ден на груб строеж вече са завършени две нови сгради.
  Бог да ги прости погиналите,
  да затъкне гърлата на лакомите!

 10. 10 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 2355 Разстроено

  Къде са колегите дето обясняват за качественото и луксозно строителство във България?

  Ако може да прочетем някакво становище от тях относно този случай!

  Всъщност този случай се различава от масовите практики в строителството във България само по-това, че е станала голямата беля и хората са починали.
  Като изключим тази трегедия други разлики почти няма.

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Варна се оказва сериозен бастион на родната мутро-мафия. Обвинените са от подизпълнителната фирма, нито едит от собствениците на хотела. Направо да осъдят починалият, цирка да бъде пълен.

  А на мястото на срутената сграда се строи чисто нова, въпреки че "било недопустимо да бъде извършвано ново строителство" . Евала!!! 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Мутрата е невинна. Той само е казАл - това утре да го нЕма. Между другото, от изброените има ли някой тука ???

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Може би следващите нарушители ще се замислят преди да "нареждат" разни самоубиствени неща...

 14. 14 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 346 Разстроено
 15. 15 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 852 Гневно

  Обяснил им, че ..... ще даде знак с ръка ако се появи опасност. За срутването на такава сграда Георги Г. заявил, че е необходим поне половин час, през който работниците щели да имат възможност да избягат.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Егати предумишленото убийство!

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#5] от "majorman":

  Защо ли свинаря на Гоце не е подсъдим?
  —цитат от коментар 5 на majorman

  Може би защото, в такъв случай няма да има с кого да си пие кафето Цацаров след обеда. И да заплаши някой и друг карикатурист или издател..


 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Две години варненската прокуратура се мота, докато най -сетне внесе обвинителен акт. Дано сега той издържи в съда.

 18. 18 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 485 Неутрално

  „Ако вие си поръчате да ви оправят комина у вас и някой падне, вие ще имате ли вина”, запита Гергов.
  В белите страни отговорността е споделена между изпълнителя и поръчителя.Така поръчителя е зайнтересован да наеме изпълнител с нужната клалификация,осигуровки и застраховки.Първо ти искат всякакви документи с клалификация и застраховка на всеки работник и който ги няма не се допуска в обекта.Червения боклук щеше да е подсъдим във всяка нормална страна, а не да се изявява като посредник на главния прокурор.
  На великата ни прокуратура са и трябвали повече от две години да изготви обвинение....

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  А какво става с Георги Г. ? :)
  Няма ли да го разпитат в ЦУМ ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах