"Карин дом" откри Музей на благотворителността

Иван Станчов

© Юлия Лазарова

Иван СтанчовМузей "Посланици на доброто", посветен на благотворителсността и филанторпията беше открит във варненския център за деца със специални нужди "Карин дом".


"Мисията на музея е да припомни, че българите са не само много талантливи, но и с добри сърца, готови да подкрепят значимите каузи , каза Мариана Николова, изпълнителен директор на дома. Смисълът на доброто е в това да бъде предавано нататък от всички нас, защото всички можем да бъдем негови посланици".


Музеят
отделя специално внимание на варненската следа в подкрепата на една от от най-уязвимите обществени групи, каквато са децата със специални нужди. Тази част от историята на града е разказана чрез снимки и текстове от живота и делото на един от най-известните български дипломати и филантропи Иван Станчов.


Музей "Посланици на доброто"

Музей "Посланици на доброто"


Музеят разкрива малко познати факти за семейната история на Станчови и техния пример за това как благотворителността и обичта към хората се възпитават още от семейството.


Проектът е реализиран с подкрепата на Фондация "Америка за България". Експозицията предлага образователна алтернатива за учебните заведения, които искат да направят по-различен урок по история и съпричастност.


"Карин дом"


е организацията с нестопанска цел, основана във Варна през 1996г. от Иван Станчов. Идеята му е едноименният дом за деца със специални нужди да предлага цялостен подход за тяхната подкрепа и да да намали по този начин изоставянето на тези деца, настанени в институции.


Децата на "Карин дом"

Децата на "Карин дом"


Сега – 21 години по-късно "Карин дом" е организация с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за специфичната група деца и техните семейства. През годините домът се развива и израства като терапевтичен център, в който с децата работят висококвалифицирани специалисти. Екипът на Карин дом се състои от кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, които провеждат терапевтични програми според конкретната необходимост на всяко дете.


Иван Станчов


е бивш външен министър в служебния кабинет на Ренета Инджова. Семейството му е в близки контакти с царската фамилия, но през 1943 г. е принудено да напусне България заради публичните антифашистки позиции, които заема.


Станчов завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, а след това служи в американската армия. През 1980 г. регистрира в Женева компанията си Cresta Marketing и започва самостоятелен бизнес в сферата на информационните технологии. След политическите и икономическите промени в Централна и Източна Европа през 1990 г. се завръща в България за пръв път след 47 години и се включва активно в предизборната кампания на СДС.


През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на България във Великобритания и Ирландия. Консултант е по външнополитическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Основател и председател на фондация "Карин дом".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах