Главното мюфтийство иска да стане правоприемник на закрити през 1949 г. верски сдружения (обновена)

Главното мюфтийство иска да стане правоприемник на закрити през 1949 г. верски сдружения (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталВ Софийския градски съд (СГС) е насрочено за днес първото открито заседание по дело, заведено от Главното мюфтийство за признаване на правоприемство на съществувалите преди 1949 г. мюсюлмански вероизповедни общини и други юридически лица.


Според Закона за вероизповеданията след искане на регистрирано вероизповедание директорът на дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет издава удостоверение за правоприемствеността между вероизповеданието и съществували религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически сдружения в периода до 1949 г., когато са забранени от социалистическата власт.


За тази цел обаче съответното вероизповедание трябва да внесе и иск пред СГС за установяване на правоприемствеността като предоставя удостоверението от директора. След евентуално решение на съда за установяването ѝ, фактът не се вписва в регистъра на вероизповеданията.
Иначе ответници в процеса, започнат от мюфтийството са 21 общини и държавата чрез Министерския съвет.


Делото вече е минало през три съдебни инстанции, но само заради процесуален въпрос. В началото мюфтийството го е завело по реда на охранително производство, а това трябва да стане чрез исково производство. Това стана известно от съобщение на сайта на мюфтийството, където се цитират изводите от съдебните актове, обуславящи това.


"Поради непрецизна редакция на Закона за вероизповеданията, текстът, който урежда възможността за установяване на правопримество носеше белезите и на охранително, и на исково производство, поради което делото бе заведено в охранително производство. Като Мюсюлманско изповедание ще се възползва от възможността, която дава закона и ще заведе ново дело за правоприемство по реда на исковото производство", посочват още от мюфтийството.


На интернет-страницата му се подчертава, че това не е спор за собственост на имоти, а иск за установяването на правоприемство. От мюфтийството уточняват, че споровете за собственост на имоти са в различни съдилища според местонахождението на имота и са неповече от 30 процеса за приблизително същия брой недвижими имоти.


Въпросът за правоприемството пък е от значение за правилното решаване на споровете за собственост.


Софийският градски съд (СГС) не даде ход по същество на делото днес. Причината - мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание е поискало също да стане правоприемник на същите мюсюлмански вероизповедни общини и други юридически лица, за които главното мюфтийство е започнало процеса.


Делото бе отложено за 21 ноември, докогато съдът трябва да реши дали да позволи на мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание да извърши главно встъпване в процеса успоредно с ищеца - главното мюфтийство и да претендира заедно с него правоприемство.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Той и саря така викаше, аз не съм за имоти, заради матряла съм, та и тези, уж не са за имоти !!!

 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "...съществували религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически сдружения в периода до 1949 г., когато са забранени от социалистическата власт."

  И правилно искат да си ги върнат. През 1947-1949 тоталитарната комунистическа държава отнема всяка възможност на различните религии да имат социална и просветна дейност. Интересното е тук защо православната църква не ще да си върне сиропиталищата, старопиталищата, детските домове, градини и летовища, които й отнема комунистическият режим. А си върна само това, от което се цица.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  явно баш мюфтюто пак го е хванал вакъфният сърбеж.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  явно баш мюфтюто пак го е хванал вакъфният сърбеж.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Това са трудни дела. Става взпрос за доста имоти - не само мюфтийството, всички вероизповедания, много други граждански сдружения. Имат същото име, същата цел на съществуването, обхващат същата социална група и прочие. Но по закон не са правоприемници. Не съм юрист, но ми се струва перверзно.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Целта е ясна. Мюфтийството иска да стане приемник на организацията от 1949 г., като на пръв поглед това няма никакъв имуществен ефект. Но после с това решение мюфтийството ще излезе на делата за имотите в различните градове и ще твърди, че ето - те вече са наследници на старата организация и логично наследници на старите вакъфи от царско време, включително и на тези от началото на века, за които самото мюфтийство твърди, че имало документи, че те били собственост на ислямската религия и т.н. Целта е решението на всички тези дела за имоти да се реши в полза на мюфтийството само с подписа на един единствен документ от съда и министъра. Хубаво би било първо съдът да реши дали признаването на мюфтийството за правоприемник ще има някакви последици за другите дела.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Искат имоти, а не идеи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Ясно е че става дума за имоти, но какви претенции може да
  имат наследниците на агресор завладял български земи !!!

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  На интернет-страницата му се подчертава, че това не е спор за собственост на имоти, а иск за установяването на правоприемство. 
  =========
  Ок , Много добре .....
  Тогава да го подсилят това с нещо по сериозно. ...закон някакъв може би. ....
  Нека това с имотите да е независимо спрямо съответни вид секта например. ...
  В Бг , има доста алевии .....и да се манипулира с тази им особеност е децка работа...
  .

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Аз искам колело. И тати обеща.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  ДоДо коментар [#9] от "valtoro":

  Същите, каквито има християнския агресор дошъл от Византия, към имотите на Тангра - каквото дявола реши чрез неговите помощници юристите.

 13. 13 Профил на nqb58318526
  nqb58318526
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То е ясно че заради имотите е цялата работа. Но както Бай Георги не усеща нищо от факта, че БПЦ е крупен собственик на имоти, и за да се ремонтира покрива на селската църква трябва да дари от "колосалната" си пенсия, така и Бай ти Хасан няма даже да разбере, че мюфтийството си е възстановило едни имоти. Само ще цъка с език по паркираните отпред возила, а по избори пак сам ще стиска листчето с "правилния" номер в бюлетината..... Всеки народ си заслужава управниците!

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Гневно

  До коментар [#1] от "442":

  За имоти са, зер не им стига, дето ги гушат от Саудитска Арабия и Турция

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "Поискай и ще ти се даде"-пише в Библията. В Корана май не пише!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deaddark":

  Хайде малко образование - тангризмът няма поземлени имоти - това е религия на царя, който е и първожрец, но култът не е толкова централизиран. Няма е манастири, няма вакъфи, братства и тям подобни. Нивото на организираност е много по-ниска. Разбира се, днес познаваме култа от разни племена в централна ии източна Азия. Но и в ранносредновековна България вероятно не е бил много по-организиран, макар в Плиска да е имало централен храм, построен от кхан Крум.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  В една правова държава религиозни сдружения нямат право на претенции към държ. собств. на база религиозни закони. Не ми излезе Весело на предния коментар.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Да им възстановят името, но не и имуществото. И ние възстановихме след 1989 година Благотворително женско дружество"Родолюбие" в Шумен, основано 1871 година, но съдът възстанови само името, но не и хубавата сграда, и забележете, строена с дарения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK