И Асоциацията на прокурорите се обяви против забраната за финансиране на магистратски организации

Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов. Снимката е от изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов. Снимката е от изборите за нов състав на Висшия съдебен съветИ Асоциацията на прокурорите се обяви против внесения проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се забранява външното финансиране на организации на магистратите. В писмо до председателя на Народното събрание съсловната организация настоява проектът да бъде отхвърлен, защото е дискриминационен и засяга независимостта на магистратските сдружения, информира "Правен свят".


Законопроектът беше внесен от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и на "Обединените патриоти" и досега срещу него официално са се обявили Съюзът на съдиите и 19 други неправителствени организации.


Прокурорите посочват, че измененията не са обсъдени предварително с тях като една от известните професионални организации. Напомнят, че те са сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза, и са част от нестопанския сектор.
Според асоциацията със законопроекта се прави


опит да се въведат редица ограничителни и дискриминационни разпоредби,


които засягат независимостта и ограничават дейността по същество на магистратските сдружения с нестопанска цел.


"На първо място, считаме, че съсловните организации на магистратите не изпълняват функциите на т.нар. корпорация на публичното право, поради което е некоректно да бъдат въвеждани законодателни ограничения в принципите за формиране на бюджета, създаващи двоен стандарт по отношение на съсловните организации на магистратите спрямо другите сдружения на частното право. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на предложението за ограничаване на източниците за формиране на бюджета на професионалните сдружения на магистратите. Заявяваме, че в дейността си сме били против и не сме приемали дарения, в които като правен акт може да се търси мотив и да се подозират ангажименти с корупционен компонент", се казва още в писмото до председателя на парламента.


Асоциацията на прокурорите призовава народните представители при обсъждане на проекта да вземат предвид, че е нелогично и неприемливо законодателно ограничение за участие на магистратски организации в проекти с външно финансиране, които се печелят в конкурсни процедури или партньорство, основани на ясни и прозрачни разпоредби. Допълват, че изменения ще доведат до забраната за участие в проекти, които се финансират от Европейската комисия и които са официално договорени с правителството на България.


"В реализацията на такива проекти Асоциацията на прокурорите постигна успехи, които ни дават основание да се гордеем. В контекста на настоящото становище считаме за необходимо да посочим, че в доклада на Европейската комисия за България за изпълнението на политиките на Европейския съюз в областта на околната среда за 2016 г. е дадена висока оценка на дейността на Асоциацията на прокурорите в България по приключилия проект на тема "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете". Същият проект е реализиран с финансовата подкрепа на тематичен фонд "Сигурност"на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения ЕС".


Според асоциацията предложената забрана магистрати да получават възнаграждения за научна или преподавателска дейност, финансирана "изключително от чужда държава или чуждестранно лице", звучи изкуствено и необосновано.


Оттам изразяват несъгласие и с друга предложена промяна - за участие на магистрати в професионални сдружения на "други юристи". "Намираме предложените изменения за необосновани и ненужни. Считаме за необходимо да отбележим, че това поставя под въпрос членството на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите, на която сме уважаван от ръководството и партньорите ни член. В международен план подобни ограничения ще доведат до необратимо уронване на престижа на България", аргументира се организацията.


Те се обявяват и против изменението, според което всички магистрати трябва да декларират, че членуват в съсловни организации. След последното изменение в съдебния закон това задължение засегна само новопостъпилите в такива сдружения магистрати.


"Считаме, че такова задължение пряко ще засегне свободата на магистратите да се сдружават. Конституцията на България гарантира на магистратите правото на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на техните професионалните права. Създаването на задължение да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби права, представлява намеса в тяхното свободното упражняване", посочват от организацията.


В коментар за готвените изменения бившият правосъден министър Христо Иванов предупреди, че режимът в България става все по-авторитарен, като прибягва до ходове, използвани от Унгария, Русия и Китай.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Категорично прокурорски и съдийски сдружения не трябва да могат да получават пари от чужбина. Независимо дали са от САЩ, Европа или Русия. Говорим за НПО пари, не от еврофондове, ако има такива възможности.
  Иначе после ще си пишат писма и декларации, когато НПО-то им каже и ще слушкат много. И реформи ще правят каквито им се поръчат.
  Това са основите на държавата, недопустимо е да ги отслабваме.

 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Асоциацията на прокурорите да не са се объркали нещо. Папата-цацата им не е ли срещу съюза на съдиите който съществува благодарение на помоща на западни фондации. Изобщо обемистите хора на върха на тази държава не желаят демокрацията от запада да им е меси в местанта олигархия.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Весело

  Д. Кирилов и ревизоро пишат закон под диктовката на Цветанът на мисълта. Ще падне с Страсбург ,а може би и нашия КС ,ама се наредихме до Русия и Турция. Честито първенство в следващата класация за несвобода.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ти да видиш!
  От Асоциацията на прокурорите най-накрая да излезе нещо смислено.
  Нима има надежда или просто не им се остава на сухо заради Съюза на съдиите?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НЕЧУВАНО! Грантополучателите се обявяват в защита на грантополучаването!!! Аз лично съм скептичен, че ще забранят подкупите от чужбина, защото 90% от организацията са преди всичко чужди агенти и си получават финансирането от работодателите си.

 7. 7 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не съм против даренията, против услугите съм, които се извършват срещу тях.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Асоциацията на прокурорите да не са се объркали нещо. Папата-цацата им не е ли срещу съюза на съдиите който съществува благодарение на помоща на западни фондации. Изобщо обемистите хора на върха на тази държава не желаят демокрацията от запада да им е меси в местанта олигархия.
  —цитат от коментар 2 на event_horizon


  Аз като българин съм против хора от Запад или хора от други географски посоки да се месят. Ако искаш съдиите и прокурорите да са платени от западни държави - чемодан, вокзал, Запад, моля. Ако искаш чиновници, платени от САЩ, емигрирай в САЩ. Ако искаш прокурори, финансирани от Обединеното кралство, още не е късно да се преместиш безпроблемно.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Дреме им на ОП,нали са заедно с ГЕРБ които са пък от ЕНП.Кой може да спре Емо - Ревизоро.

 10. 10 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 436 Неутрално

  В речника ти още потропват руски кончета. Беги там! Имат и чемодани и вокзали колко ти сака душа.

 11. 11 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ама КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА,кой не е съгласен от съдийските среди и прокурорските,да не могат да бъдат външно финансирани.
  Нали на полицията от времето на Цветанов се забраниха външните финансирания,за да не са финансово зависими.
  ПО каква причина точно прокуратура и съд.ще могат да се финансират от външни източници.Според кого това не е корупция и зависимост?
  То бива,бива БЕЗОЧИЕ,но съдии и прокурори прекаляват!

  sdg
 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не знам защо занимавате хората с кухнята на тези институции. Аз клиентите си не занимавам с проблемите на фирмата. Те казват каквото искат. И ние го правим. Така. Тези да правят следното:
  1. Да се преборят с телефонните измами, което е позор
  2. Да се преборят с битовата престъпност, което е позор
  3. Да не отлагат дела с десетилетия, кпоето е позор
  4. Да спрат да дават условни присъди на рецидивисти и да си чоплят носа, докато пуснати на свобода убийци с щрак напускат страната, което е позор
  5. Да спрат продаването на фирми на безимотни цигани и така завличане на сумати кредитори с милиони, което е позор.
  Това е! Кой го интересуват нещата от кухнята им! Или да го направят, или да се омитат, но не безнаказано - всичките целокупно! може ли държавни институции от екзекутива да произвеждат толкова много позор?

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Работата е там, че официалните грантове и финансирания са публични, отчетни и документирани. Те са свързани с предварително обявена цел, политика или разработка. Такива са тези, идващи от ЕС и Америка.
  Има и други грантове, минаващи под масата и свързани само и единствено с примитивна пропаганда, лобизъм и корупция, които априори са незаконни и нелегални. Такива са тези от североизток.
  Очевидно "Обединени патриоти" и ГЕРБ (=ОПГ) искат да забранят само първите. Срещу втория вид нямат против...

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
 15. 15 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Работата е там, че официалните грантове и финансирания са публични, отчетни и документирани. Те са свързани с предварително обявена цел, политика или разработка. Такива са тези, идващи от ЕС и Америка. Има и други грантове, минаващи под масата и свързани само и единствено с примитивна пропаганда, лобизъм и корупция, които априори са незаконни и нелегални. Такива са тези от североизток. Очевидно "Обединени патриоти" и ГЕРБ (=ОПГ) искат да забранят само първите. Срещу втория вид нямат против...
  —цитат от коментар 13 на easy63


  Хехех, страшен си. Понеже детските филмчета по научен комунизъм не са "примитивна пропаганда, лобизъм и корупция". И друго ми харесва в коментара - човекът е информиран за грантове под масата и то от Изток. Ми дай информацията на "Дневник", гарантирам ти, че ще го турнат на първа страница на сайта. Иначе ясно, че американските грантове са правилни, дори когато служат за организиране на срещи на умерени сърцеяди в Правец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK