Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години

Главният инспектор Теодора Точкова

© Георги Кожухаров

Главният инспектор Теодора ТочковаДело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София - на една от преките на бул. "Витоша", е отнело на съда 18 години, 2 месеца и 21 дни, за да го реши.


Това установява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка на заявление за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. То е едно от 52-те основателни заявления за забавени граждански, търговски и административни дела, установени от инспектората при проверки в периода 1 януари – 31 март 2017 г.


Историята на спора


На 18 януари 1996 г. девет граждани подават в Софийския градски съд (СГС) искове, основани на Закона за собствеността, според който собственикът може да иска своята вещ от всеки, който я владее или държи без основание. От магистратите те са поискали да им се предаде владението на бивши гаражи в сутерена и партера на сграда, представляващи магазин за мебели и включващ изложбена зала, магазин, два склада и два гаража.
Производството се е развило на три съдебни инстанции и е приключило с окончателно решение на 28 юни 2016 г.


Инспекторатът е констатирал забавяния при разглеждането на делото пред първата и втората съдебна инстанция, които са били свързани основно с многократното отлагане на заседанията поради нередовно призоваване на страните, както и с големите интервали, през които те са насрочвани. Производството пред Софийския градски съд (СГС) като първа инстанция е продължило 6 години, 9 месеца и 15 дни. Проведени са общо 14 заседания, насрочвани през периоди от 3 до 7 месеца. Въззивното производство пред Софийски апелативен съд (САС) е продължило приблизително 6 години, като са проведени 13 заседания, също насрочвани през интервали от 3 до 7 месеца.


Освен това в производството за отмяна на влязло в сила съдебно решение с акт от 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) е отменил друго свое решение от 2009 г. като делото е върнато за ново разглеждане на друг състав на САС. Това е забавило производството с още близо 5 години, тъй като разглеждането на делото тепърва е започнало пред апелативния съд.


Други три дела за собственост, решени не в разумен срок


13 години, 9 месеца и 27 дни е продължило производство по иск за възстановяване на собствеността върху 32 дка ниви, градини, цветарници и 10 сгради и съоръжения в спортен парк "Дианабад" в София, отчуждени през 1948 г.


При разглеждането на делото са констатирани забавяния, свързани с многократното отлагане на съдебните заседания и продължителността на интервалите между тях. Производството пред Софийския районен съд (СРС) като първа инстанция е продължило 6 години, 2 месеца и 22 дни, проведени са общо 10 заседания. Пред СГС е отнело 6 години, 1 месец и 24 дни като са проведени 12 заседания, насрочвани през големи периоди от време – от 5 до 7 месеца.


И пред двете съдебни инстанции основната причина за многократното отлагане на делото е станал фактът, че съдът безкритичното е допускал предоставяне на нови и нови доказателства, без да предприема дисциплиниращи мерки по отношение на страните и вещите лица за своевременно изчерпване на доказателствените искания, формулиране на ясни и точни задачи на експертизите и изготвяне на заключенията в срок.


11 години, 3 месеца и 4 дни е продължило друго производство по искове на петима ищци, основаващи се на Закона за собствеността, според който собственикът може да иска вещта си от всеки, който я владее или държи без основание. Исковете на петимата са били насочени срещу седем ответници и са били за два имота с площ от 834 кв.м и 886 кв.м във вилна зона в полите на Витоша.


В случая отново са установени много забавяния при разглеждането на делото пред първите две съдебни инстанции. Производството пред СРС близо е било близо 4 години и 10 месеца. Проведени са общо 15 съдебни заседания, като на първите четири не е даден ход на делото заради нередовно призоваване. Освен това едва при обявяването на делото за решаване съдът е констатирал нередовности по исковата молба. Така е отменил определението за даване на ход по същество и е оставил без движение исковата молба. След отстраняване на нередовностите в нея е проведено съдебно заседание, в което делото отново е било обявено за решаване.


Този пропуск е удължил производството с близо 6 месеца.


Пред СГС делот е продължило приблизително 3 години и 10 месеца, като са проведени 6 съдебни заседания през интервали от 5 до 10 месеца. Неговото решение е отменено от ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на СГС, което на практика е обезсмислило голяма част от продължителността на делото до този момент.


Друго производство, започнато с искове по Закона за задълженията и договорите и Закона за собствеността е продължило 10 години, 6 месеца и 21 дни. То е било за възстановяване на владението върху апартамент в софийския кв. "Младост" и за заплащане на 4 000 лв. обезщетение за незаконното му ползване. Процесът е разгледан на три съдебни инстанции, като последните две инстанции са го гледали по два пъти в различни състави.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  На мен пък ми е интересно - колко пъти съдебните такси, адвокатските и хонорарите за вещи лица надхвърлят сумата на имота от към началото на делото - 18 януари 1996 г. - че това е още преди инфлацията и деноминацията!

  [email protected]
 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А когато става въпрос за вземания на дружества и банки - делата се развиват скоростно и най-често, без знанието на онези, които са осъдени!!!

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Очевидно за мен е, че трябва да се промени не закона а процесуалния кодекс и то в посока, рязко да се намалят възможностите за отлагания поради неправилно или липсващо призоваване, адвкатски отсъствия и други подобни, както и съда да е задължен да насрочва заседания в по-къси интервали.
  И когато някой хитрува с отлагане, да знае, че може да загуби делото служебно.
  Но всичко това е в ГПК.

 4. 4 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ББС - Български Бавен Съд

  marinov1018
 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  18 години !
  Тази статия трябва да я прочете Цацаров!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  оляли са се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  18 години !Тази статия трябва да я прочете Цацаров!
  —цитат от коментар 5 на Dоауnар


  Греда. Прокуратурата изобщо не е страна по тези дела.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години
  -----------------------------
  Цацаров е виновен.
  И назначаването от парламента на 6 вместо 5 члена на прокурорската колегия ще реши кардинално проблема.........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#5] от "Dоауnар":

  Тази статия трябва да я прочете Цацаров!
  ------------
  Абсолютно си прав шъ знайш !
  Прокуратурата има изключителна намеса при решаване на частно-правни спорове , а Цацаров е спал от 1996 до 2014 година !!!!
  Браво колега, най-умен от умните и най-красив от красивите !!!!!
  :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Весело

  До коментар [#5] от "Dоауnар":

  Че какво толкоз! Някакви си 18 години!
  Всеки, предполагам, е чел или чувал вица за младия съдия, който бързо разрешил някакво дело за имот, а баща му, старият юрист, кму казал: "Мухльо сополив! Аз с това дело се ожених, родихме те, отгледах те, изучих те, а ти сега да го приключиш!"

 11. 11 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Като гледам какво са поискали взискателите, май не чак толкова дълго е решавано делото. Поискали са да се предаде владението на бивши гаражи, които в момента /тогава де, когато са започнали делото/ не са гаражи. По интересно е какво са в момента. Може би руина.
  "те са поискали да им се предаде владението на бивши гаражи в сутерена и партера на сграда, представляващи магазин за мебели и включващ изложбена зала, магазин, два склада и два гаража."

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  не си съвсем прав. Имотната мафия разчита точно на прокурори с твоето "мислене".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не си съвсем прав. Имотната мафия разчита точно на прокурори с твоето "мислене".
  -------------
  Не е лошо да почнеш да четеш статиите, преди да оповестиш на света поредната си глупотевина.
  Всичко се случва, може би пък щеше да разбереш, че в конкретното дело няма НИКАКВА намеса на прокуратурата.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dоауnар":Че какво толкоз! Някакви си 18 години!Всеки, предполагам, е чел или чувал вица за младия съдия, който бързо разрешил някакво дело за имот, а баща му, старият юрист, кму казал: "Мухльо сополив! Аз с това дело се ожених, родихме те, отгледах те, изучих те, а ти сега да го приключиш!"
  —цитат от коментар 10 на patsis


  Това не е виц.
  Но се отнася за адвокат. Беше от СДС и беше председател на НС.
  Ама за името му трябва да се пита Иван Костов.

  До коментар [#10] от "patsis":

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwertqwert":

  Великан си, бацко - нали точно това ти казвам и аз. или вече си започнал?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#14] от "Dоауnар":

  не е Соколов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK