Разследващите неглижирали четири сигнала срещу обвинен за убийство

Разследващите неглижирали четири сигнала срещу обвинен за убийство

© Цветелина Белутова, КапиталРазследващите са неглижирали четири сигнала срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на Виола Николова. Това се разбра на брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор на София Емилия Русинова във връзка с проверка по случая и след писмо на бившата жена на Станев. Той е в ареста от две седмици.


Цацаров заяви днес, че срещу него е имало пет подадени до прокуратурата жалби за закани за убийство, като само по една е образувано разследване, на другите е отказано.


Единственото образувано разследване от районната прокуратура е с дата на 28 юни, т.е. 5 дни, след като вече беше известно убийството.
Сигналите са подавани от неговата бивша съпруга, нейната майка и сестра. По нареждане на градския прокурор Емилия Русинова пък е направена проверка какво се е случило със сигналите. Главният прокурор обясни, че поводът за проверката не е извършеното убийство, а публикация във в. "24 часа", където е цитирано изказване от профила в социалната мрежа "Фейсбук" на бившата съпруга на Станев - Благовеста Пенева. В него тя разказва за отказите на разследващите по нейни сигнали. В обръщението се казва: "Искам да се обърна към цялата съдебна система и по-конкретно към всички госпожи и господа, които от 2015 г. до ден днешен напълниха нощния ми шкаф с ОТКАЗИ... аз не разбирам от право, нито съм длъжна да наизустявам и да уча право, от което за мен произтича следната проста логика на една "неправист" жена..."


Проверката, разпоредена от градския прокурор, пък е показала, че само след последната пета жалба от 30 май 2017 г. е било образувано досъдебно производство. Останалите преписки са били прекратявани от Софийската районна прокуратура без мотиви и правни аргументи, призна Цацаров.


"Изключително силно и тъжно писмо за констатациите в него и адресатите им", коментира още главният прокурор цитираната от него част от обръщението на бившата съпруга на задържания за убийството. Главният прокурор на няколко пъти обясни, че обръщението засягало работата на полицията, съда и "прокуратурата, разбира се", но той не давал брифинг, за да хвърля камъни в други дворове.


Цацаров препрати към вътрешното министерство и вътрешния министър Валентин Радев, че е негова работа да коментира публично, ако сметне за добре, както и на съда да възложи проверка на Инспектората към ВСС или сам да извърши такава за водените граждански спорове между Станев и бившата му съпруга.
В писмото обаче жената благодари на полицаите, като казва: "Вие бяхте хората, които, макар с вързани ръце, направихте всичко, което отговаря на Вашата професия!"


Главният прокурор назова поименно прокурорите, които са отказали разследване, като заяви, че тяхната работа ще бъде проверена цялостно и ще има наказания заради небрежното отношение и "меко казано, неизпълнение на служебните им задължения".


След проверката е установено, че бившата жена на Станев е подавала сигнали до държавното обвинение, в които се казва, че е била заплашвана по телефона. Заплахите започвали с "Ще те убия" и завършвали с "Приготвил съм ти инвалидна количка", обясни Цацаров. Той поиска и да зададе реторичен въпрос пред медиите, като каза "Ако ние, и не само ние, си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това".


Първият сигнал е до Девето районно управление в София, а прокурор Диана Векилова е отказала разследване. Постановлението било кратко и немотивирано. Цацаров каза, че ироничен бил и фактът, че всеки следващ отказ след първия бил все по-кратък от него. По-късно сигнал е подаден и в Трето районно управление. Като прокурор Велин Воденичаров също отказва разследване, като се обосновава с констатирана невменяемост на Станев през 2015 г. Което Цацаров коментира с думите, че вменяемостта се преценява към момента на извършване на престъплението и не може констатация от предишна година да е аргумент за отказ от разследване. На третия сигнал до полицията отказът за образуване на разследване е на прокурор Валери Василев.


Четвъртият сигнал е до Второ районно управление, когато е имало и обаждане на телефон 112 от бившата съпруга на Станев, че той е проникнал в дома на майка ѝ. Прокуратурата обаче пак отказва да разследва. Постановлението е подписано от обвинителя Валентин Филипов. Неговите аргументи били, че закана за убийство била от частен характер и жалбоподателят трябвало да си търси правата с частна тъжба пред съда. Цацаров припомни, че все още по българското законодателство заканата за убийство се разследва от прокуратурата.


Цацаров каза още, че градската прокуратура е отменила всички откази на районната. Той уточни, че държавното обвинение напълно съзнава, че с този процесуален въпрос не се решава въпросът от житейската му страна и той няма да донесе удовлетворение на пострадалите. Той обясни, че брифингът "не е повод да се гордеем с работата на прокуратурата, но всеки трябва да си носи отговорността", заяви Цацаров, с което обоснова и споменаването на имената на отказалите разследване прокурори.


Без да иска да оправдава обвинителите, отказали разследване, главният прокурор заяви, че Стефан Станев вземал наркотици от девети клас, бил е първенец сред випуска си в Класическата гимназия и през годините бил лекуван по Закона за здравето.


Иначе градският прокурор Емилия Русинова заяви, че убийството на Виола Николова е извършено към 5 часа сутринта на 23 юни. Към момента Стефан Станев е в ареста за постоянно, след като не е обжалвал определението на Софийския градски съд за определяне на най-тежката мярка за принуда спрямо него и то е влязло в сила. По делото била назначена психиатрична експертиза, която да установи психичното състояние на обвиняемия към момента на извършване на престъплението. Назначени са и биологична и дактилоскопична експертиза. Тя изрази надежда към края на септември разследването да е приключило и дори да има внесен обвинителен акт в съда.


Тя припомни, че и прокуратурата в Ямбол води разследване срещу Станев за побой и грабеж, което ще бъде обединено с това в София, обясни още Русинова. Преди да го задържат ден след убийството - на 24 юни в Созопол, където бил на парти, Станев качил по пътя стопаджии и край Ямбол пребил единия с метален бокс и го обрал.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За сметка на това като им изпратят сигнал от майл.ру полудяват - ще си счупят краката да търчат и да разследват

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Често не и се работи на системата, факт е.
  И ти казват свободно и те отсвирват.
  А жената го е усетила какъв изрод е тоя.

 3. 3 Профил на bgman
  bgman
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Браво на тази жена!
  С един пост във Фейсбук раздвижи прокуратурата повече, отколкото 10 години мониторингови доклади на Еврокомисията...

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 491 Гневно

  Сега ще има наказани, а може би дори и уволнени прокурори от най-ниско ниво, а Цацата ще е чист и свят, в пълна традиция със старото правило: 'Рибата се вмирисва от главата, но се чисти откъм опашката!'

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Прокурорите в София са неграмотни, Цацата да ми се обади да му дам още доказателства към тези, които сам очевидно е събрал за този неоспорим факт. За тях престъпленията са или неща от гражданското право и се прилага някой си текст от гражданския закон или пък се преследват с частна жалба. Да вземе да ги ограмоти или да ги уволни.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Очевидно става дума за некомпетентност, безхаберие и немарливост.
  Винаги се върви след събитията (фатални в случая), а е можело това убийство да бъде предоствратено.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Цацата се вмирисва откъм главата!!!!
  С корумпиран шеф, като Цацаров, няма как служитеите да са по-свестни!

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Не им се работи, не работят и няма да проработят. Просто трябва да се замени личния състав на съдебната система с нови лица, а тези да вървят където щат. Има достатъчно млади хора, завършили право, които не могат да си намерят работа. Сигурна съм, че на тях ще им се работи, но старите кучета не ги допускат до прокуратурата и съда.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  България е на първо място в Европа по брой на съдиите на глава от населението, а резултатите са плачевни. Което означава, че количеството не прави качество. Освен това те вземат най-високи заплати, считано спрямо средния доход на глава от населението. Щедростта ни към това съсловие, обаче, не се компенсира от въпросните дами и господа.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Прокурорите отказали да образуват разследване да бъдат съдени за непредумишлено убийство. Цялото ни "право"раздаване работи в пълно безхаберие и незаинтересованост

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Те какво ли не покриват, последно МВР покрива и това:
  https://bivol.bg/policai-mutri.html
  "МВР прикрива полицейската престъпност пред обществото"
  "Полицаи заработват като мутри по морето"
  "Тарифата служителите на МВР да размахват бухалката е 100 лв. на ден"

 12. 12 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "обръщението засягало работата на полицията, съда и "прокуратурата, разбира се", но той не давал брифинг, за да хвърля камъни в други дворове"

  Прокуратурата никога и за нищо не е виновна. Невероятно но факт. Полицията и съда са некадърни но прокуратурата не може да огрее на всякъде. Ако се намери нещо фрапантно, което не може да се отрече, цацаров се парви на паднал от Марс:

  "Главният прокурор назова поименно прокурорите, които са отказали разследване, като заяви, че тяхната работа ще бъде проверена цялостно и ще има наказания заради небрежното отношение и "меко казано, неизпълнение на служебните им задължения"."

 13. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За да решиш справедливо един казус, освен познания по право е нужен и житейски опит. А в случая май и правото отсъства.
  То проблемът е и друг - нека погледнем какви са мотивите за отказ да се образува досъдебно производство срещу Петьо Еврото, както и по други преписки или пък прекратени дела (по които няма пострадал или ощетено юридическо лице) - но са все подобни на Петьо Еврото лица!
  Обществото е болно, както има данни, че е болен и престъпникът в горния казус.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Цацров да си оправи собствената къща, а не все да търси виновни другаде.

 15. 15 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 325 Любопитно

  еми не си е платила/няма правилните познати. Както вече е очевадно Цацаратурата е общо взето под наем за определени хора и кръгове и се събужда когато и както се наложи (т.е. имa business demand) ... останолото време се симулира работа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK