И Дончев, и Павлова видели сериозни пропуски в НДК, но не знаят защо Боршош бе върнат на поста

И Дончев, и Павлова видели сериозни пропуски в НДК, но не знаят защо Боршош бе върнат на поста

© Надежда Чипева, КапиталТрайна тенденция към загуби, работа без бизнесплан, правила и процедури, нарушения и в трите основни приключили обществени поръчки и системен отказ да предостави информация и документи на отговорния министър - за масови нарушения в управлението на НДК свидетелстваха в парламента днес и министърът на европредседателството Лиляна Павлова, уволнила директора Мирослав Боршош, и вицепремиерът Томислав Дончев, който защитаваше финансовото състояние на двореца през времето, когато бе негов принципал. Въпросите защо не е бил освободен по-рано - и най-вече, защо се наложи дворецът да бъде преместен в отново в Министерството на културата, за да бъде възстановен Боршош за един ден, не получиха отговори по същество.


Парламентарната комисия за разследване на скандала с ремонтите около европредседателството събра днес три от четирите принципала на дружеството за последните 3 г. Деница Златева (БСП) - бившият служебен вицепремиер по председателството, се извини с командировка и отпуска в САЩ до 26 юли. Стана обаче известно, че на 2 май е одобрила отчета на НДК за 2016 г., с което е приела, че нарушения на ръководството няма. Самият Боршош също не присъстваше.


"Защо е сменян принципала не знам, той е сменян няколко пъти. За последния ми е трудно да коментирам", заяви Томислав Дончев, който като вицепремиер стопанисваше дружеството от август 2015 г. до края на втория кабинет "Борисов". По негови спомени НДК било прехвърлено от Министерството на културата към него, защото Вежди Рашидов не се оправял с тогавашното му ръководство. През 2016 г. Дончев многократно настоявал да получи бизнесплан от Мирослав Боршош и изразявал тревога от загубите на дружеството, но получавал само устни, незадоволителни пояснения. "Няма да ви запознавам със всички анализи и съображения за решението си да не предложа отстраняване и за това нося своята отговорност", допълни Дончев. Според него обаче финансовата загуба не е непременно причина за уволнение. Липсва ясна концепция какво ще е НДК - културен оператор или място, което носи приходи от наем, откриха депутатите от комисията.
И Дончев, и Павлова видели сериозни пропуски в НДК, но не знаят защо Боршош бе върнат на поста

© Надежда Чипева, Капитал


3 млн. лв. досега е загубата на НДК за 2017 г., заяви вицепремиера по европредседателството Лиляна Павлова. За месеца, в който ръководи НДК от 10 май до 26 юни, тя поискала от дружеството бизнес план, инвестиционен и оздравителен план, правилата за работата на ръководството и за организирането на обществените поръчки - всичко без резултат. Павлова назначила и външен одит, който завършил без заключения за финансовото състояние на дружеството, защото НДК не предоставило нужните документи. Открити били обаче нарушения в провеждането и на трите обществени поръчки, за които са сключени договори - за строително проектиране и строително-монтажни дейности, за конферентна техника и за надзор.


Ремонти са извършвани без надзор, работен проект и инвеститорски контрол,


малка част от дейностите - под 5% - все още нямат разрешение от Столична община и са спрени. Другата досега е вършена без вътрешна комисия от НДК, която да следи за качеството. Мирослав Боршош системно не отговарял на писмата на Павлова за сроковете и контрола върху строителството. Въпреки това тя не отговори на въпроса на БСП защо Бойко Борисов го върна за ден на поста. "Никой не ми е връщан. Решението на Министерския съвет по предложение на премиера беше за смяната на принципала", каза тя и допълни: "Новият принципал също не го върна, но това може би не е отговор, който трябва да дам аз..."


Павлова отрече твърденията на Мирослав Боршош за оказан от нея натиск в управлението на обществените поръчки по нейно време. "Искрено се надявам парите да са вложени в ремонта на НДК, но това трябва да кажат компетентнтите служби, коментира и Томислав Дончев. Комисията се ангажира в следващите си заседания да чуе всички институции, разглеждащи казуса - дори и прокуратурата.


Въпреки всичко европредседателството не е в риск, казват от кабинета. Над 60% от ремонта за европредседателството бил готов и се очаква да свърши в срок, обобщи новият принципал, Министерство на културата в лицето на Боил Банов. Стана известно и че парите, които понастоящем НДК изкарва от наеми са 420 хил. лв., а тези, които отиват за заплати - 460 хил. лв. на месец, има и значителни режийни разходи - над 300 хил. месечно през зимата. В сегашното си състояние след европредседателството НДК не може да се издържа от наеми, посочи Банов, но се застъпи за продължаването на кулурните политики.


Към края на работния ден от имейла на потребител с име "azsumndk" бе разпространена "Позиция на Мирослав Боршош". В нея се казва, че информацията, отправена от Павлова, е невярна и непълна и целяла да отвлече вниманието от сериозното закъснение на самата държава с европредседателството. "Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова [...] Категорично не споделям силовия опит покрай Председателството НДК да се преформулира от успешно работещ културен институт в мъртва инфраструктура за отдаване под наем."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK