Държавата ще гради четири изкуствени острова край Варна

Брегът на курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна

© Георги Кожухаров

Брегът на курорта "Св. Св. Константин и Елена" край ВарнаЧетири изкуствени острова ще бъдат изградени край Варна, курортните комплекси "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци". Това съобщи днес главният архитект на община Варна Виктор Бузев. Според него островите щели да бъдат част от брегоукрепителните съоръжения по крайбрежието.


Размерите и формата им предстои да бъдат уточнени. "Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая – срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" ("Св. Св. Константин и Елена", бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант", каза Бузев.


Според плановете още три острова щели да се появят пред "Златни пясъци". Други ще бъдат оформени във Варненското езеро, но тяхната цел щяла да е "екологична". Те трябвало да предложат терени за нови местообитания на защитени видове.
"Този подход не е нов за света, най-масирано се прилага в Холандия, която е водеща в отвоюването на територия от морето", каза още главният архитект на Варна.


Посочването на мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант може и да не е случаен. В момента върху терена на някогашния "минерален басейн в "Дружба" (според Виктор Бузев) дружеството "Св. св. Константин и Елена холдинг" строи петзвезден хотел с балнеоложки център. Той ще се намира само на стотина метра от морския бряг и ще е с разгъната застроена площ от близо 19.5 хил. кв.м.


"Инвестицията се реализира съвместно с "Карачи" АД, дъщерно дружество на "Св. св. Константин и Елена холдинг" АД", съобщиха преди време от компанията. Тя експлоатира яхтено пристанище Балчик чрез дъщерното си дружество "Консорциум Марина - Балчик" АД на базата на концесионен договор с община Балчик от 2006 г.


Имотът, появил се върху терен на някогашния минерален басейн в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

© Дневник

Имотът, появил се върху терен на някогашния минерален басейн в курорта "Св. Св. Константин и Елена".


Междувременно върху част от терена и на самата морска граница вече се появи масивна луксозна строго охранявана постройка. Достъпът до нея и морския бряг в района, който е изключителна държавна собственост, е абсолютно ограничен. По непотвърдена информация собствеността й се свързва с компанията "Хидрострой".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK