Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за 300 хиляди лева

Петър Сантиров (най- вляво)

© Красимир Юскеселиев

Петър Сантиров (най- вляво)Оправданият по обвинението за подкуп съдия Петър Сантиров е осъдил прокуратурата и ще получи обезщетение от 300 хиляди лева, съобщава сайтът "Правен свят". То е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.


Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). То беше заведено през 2016 година, като искът е бил за 500 хиляди лева. Прокуратура е осъдена да плати и още 40 хиляди лева за имуществени вреди.


Сумата е получена от разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него, и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.
Освен това той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция.


В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.


Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Айде сега Цурко да се разделя с един - два от апартаментите си и да плаща. Публична тайна е под чие давление беше извършен този арест.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Сумата е получена от разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период."

  Това на колко месечна заплата се равнява, че не мога да смятам. 6000 или 7000. И при такива заплати смеят да са подкупни или немарливи.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Айде сега Цурко да се разделя с един - два от апартаментите си и да плаща. Публична тайна е под чие давление беше извършен този арест.
  —цитат от коментар 1 на zegi


  Публична тайна е пред някоя друга публика.

 4. 4 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Между другото една от основните тези на съдии и прокурори на времето бе, че понеже получавали малки заплати не можели да си вършат работата. В момента взимат по над 5 хил. лв. и пак не си вършат работата. Следователно проблема е системен и структурен. Не съм против заплатите им. Против съм несвършената работа и взетите подкупи.

 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Браво!
  Лошото е, че парите ще ги платим всички ние.
  Всъщност, щом всички ние ги търпим, ще си платим.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Подкупно леке е. Ама не могат да го докажат.

 7. 7 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  "Сумата е получена от разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него, и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. "
  Интересно колко получава един съдия. Ако съм разбрал правилно той иска 500 000 лв., т.е. 100 000 лв. за 1 година около 8 000 лв. месечно, съда му дава 300 000 лв. т.е. 5000 лв. месечно, като му е изплатено обещетение 200 000 лв. около 3000 лв. на месец. Супер заплата ама дали който и да е съдия в тази държава я заслужава.

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Лека вметка, че да не съдят после Дневник за объркана самоличност и нанесени неимуществени щети: на снимката най-вляво не е Сантиров, а Николай Цонев! Сантиров е най-вдясно!!! Като се има предвид, че фотографът работи в Дневник, грешката е трудно обяснима!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  интересно.
  доколкото знам прокурорите не са държавни служители. в закона за държавните служители май има нещо, дефинирано като "имуществена отговорност", не че някога се е случвало таквози нящо.
  та, след толкова пробиви, обратни присъди и винаги за сериозни мънгизи - нещо? някой?

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  После съдиите ще се ми се оплакват. Ми те си живеят в собствен свят.
  Доста добър като стандарт определено.
  Това, че прокуратурата не си е свършила работата както трябва е ясно.
  Искали са да го заковат, но не е станало.
  Причините може да са всякакви...

 11. 11 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  Вероятно сумата от 500 000 лв. включва пропуснати подкупи ... пардон,.. ползи.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 12. 12 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Сумата е получена от разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период."Това на колко месечна заплата се равнява, че не мога да смятам. 6000 или 7000. И при такива заплати смеят да са подкупни или немарливи.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Чукча писател, чукча не читател ;)
  5 години по 12 месеца = 60 месеца. 40 000 лв делено на 60 месеца е равно на 666 лв. И ако чукча все още не е разбрал, тези 666 лв са разликата между заплатата която е трябвало да получава и тази коиято е получавал до като е бил отстранен. Примерно заплата 2000 лв., а е получавал 1334 лв.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Честито на всички данъкоплатци. Взел или не подкуп,сега ще си вземе едни пари за това,че си е стоял в къщи.
  А справедливо ще е тези пари да ги изплатят разните таи прокурори, следователи, и други държавни чиновници участвали по един или друг начин в тази далавера.
  Разбира се материала си гласува за мафиотите, които си говорят: Нали ти си го избра.
  Е сега материала пак ще плаща,проблема е,че и нормалните хора ще плащат за дъвченето на мафиотите по между им.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Лека вметка, че да не съдят после Дневник за объркана самоличност и нанесени неимуществени щети: на снимката най-вляво не е Сантиров, а Николай Цонев! Сантиров е най-вдясно!!! Като се има предвид, че фотографът работи в Дневник, грешката е трудно обяснима!!!!
  —цитат от коментар 8 на Amot


  Обърнали са негатива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  интересно. доколкото знам прокурорите не са държавни служители. в закона за държавните служители май има нещо, дефинирано като "имуществена отговорност", не че някога се е случвало таквози нящо.та, след толкова пробиви, обратни присъди и винаги за сериозни мънгизи - нещо? някой?
  —цитат от коментар 9 на zidane


  Питанията явно не вършат работа.
  Протестите - също.
  Освен да им теглим един бой на голо, пред хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Весело

  Според Йордан Цонев - това би трябвало да е печалба за държавният бюджет.

 17. 17 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "Amot":

  Значи излиза че този който е най в ляво и този който е най в дясно могат да излезат на делавера обаче този който е в средата захапва дървото понеже няма как да бъде сгрешен и съответно не получава компесации.

 18. 18 Профил на mbd21395426
  mbd21395426
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Боклуци-от заплатите да им ги прибират!

 19. 19 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"Храбър"][/quote]

  Сега разбрах как от Виновен ставаш Невинен!

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "znayko84":

  Изказваш се неподготвен. Младши съдия взема две средни заплати, т.е. под две хиляди лева. Съдия от ВКС взема не повече от 5 хиляди лева заплата (между 4 до 5 хиляди лева максимум). И за разлика от лекари и множество други професии - нямат право нищо друго да работят, освен да са преподаватели. Получаването на "странични" доходи е част от характера на човека - всеки сам преценява дали да го прави, заслужава ли си да го прави и т.н.
  А по повод конкретния случай - добре е да се прочетат мотивите по делото на различните инстанции. Там едни хиляди се мотаят и никой не си ги иска. Провокация може и да е имало, ама провокаторът вероятно са го хванали предварително, предложили са му да си избере какво процесуално качество да има (свидетел или обвиняем) - и той естествено си е избрал да има качеството обвиняем. Другото вече го знаем. Както и действията на прокуратура по повод отказа да бъде образувано досъдебно производство на провокатора.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поправка на предходния ми пост - провокаторът вероятно е хванат и е трябвало да избира или съучастник, или провокатор. Избрал е да бъде провокатор - те.е. свидетел, а не обвиняем.

 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Остава съмнението, че може все пак да е взел подкуп и тогава тези дела срещу държавата за огромни суми са връх на наглостта.

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#1] от "zegi":


  Айде сега Цурко да се разделя с един - два от апартаментите си и да плаща. Публична тайна е под чие давление беше извършен този арест.
  —цитат от коментар 1 на zegi


  Не позна !
  Съдия Сантиров бе подбран от апартаментната мафия начело с един наистина висш тогава в СУ на МВР и жена му нотариуска !
  Сега е мой ред да се опитам да си възстановя нещо, защото Сантиров го гепиха баш по мое дело за апартамента ми на Лагера дето съм израснал.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Съдиите не могат да осъдят някого на база калпави доказателства. Всъщност могат, ама после следва Страсбург. И други обезщетения.

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Дам, цифровия негатив мамата си трака :)

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#23] от "Чардо":

  Дано успееш!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Абе докога ще плащаме ние за безумните решения на някого. Ама , като се замисля, хак ни е, защото ние ги избираме.

 27. 27 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#22] от "voyko":

  Има два вида присъди - осъдителна и оправдателна. Принципът е - щом си оправдан, си доказано невинен. Затова си иска парите (пропусната полза). Същата работа е като Цветан Цветанов за онези шест отказа да приложи СРС, само че Цветанов не може да иска възстановяване на разходите за оправдателната присъда :)

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#9] от "zidane":

  Не сте се ориентирали към правилния закон :-)))) Нещата, за които пишете, са в Закона за съдебната власт

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  "Кадърна" перде - прокуратура имаме. Убеждавам се всеки път ...
  И скъпа, много скъпа ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK