Деница Златева отрече твърденията на ГЕРБ за увеличените разходи в НДК

Деница Златева отрече твърденията на ГЕРБ за увеличените разходи в НДК

© БСП пресцентърДеница Златева, депутат от БСП и бивш вицепремиер с ресор българското европредседателство в служебното правителство на Огнян Герджиков, отрече твърденията на министъра на културата Боил Банов, че тя е одобрила допълнителните разходи, свързани с европредседателството в НДК. Те бяха отправени на вчерашното заседание на специалната парламентарна комисия за скандала в НДК, което събра трима министри от ГЕРБ, отговаряли за дружеството в последните три години. Златева отсъства от заседанието поради командировка, но написа във "Фейсбук", че опитът да й бъдат вменени "всички възможни грехове" надминал очакванията й и ГЕРБ трябва да признаят "проблемите, създадени от тях".


Банов, който пое НДК след опита на министър Павлова да уволни директора Мирослав Боршош, заяви, че разрешението за увеличаване на разходите с до 50% по двете най-съществени обществени поръчки - за строително-ремонтни дейности и доставка на конфереkтна техника, е направено по времето на Деница Златева, както и че работна група по нейно време одобрила още 4 млн. лв. да минат като разход за ремонт. В отговор на въпрос Банов потвърди, че Златева е приела отчета на НДК за 2016 г., с което е "освободила от отговорност" директора Боршош и другите членове на борда. За сметка на това отчетът на дружеството за 2015 г. не е одобрен от миналогодишния принципал на НДК Томислав Дончев, който също свидетелства за драстични пропуски в управлението на дружеството.


Ето пълното изявление на Златева във "Фейсбук":
С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.


Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк /планирано преди месеци/,за което официално информирах председателя на комисията на 7.7.2017г и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.


Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нараснали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време "е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят "политически, а в интерес на истината".


В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта " Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт.


Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.


В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.


Уважаеми управляващи,


няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес, ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!


П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Големите "мъже" от ГЕРБ умират да мачкат жени. много е "юнашко" !!! Затова и често удрят на камък.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Абе странно е служебно правителство да не ги накара да си отложат общото събрание за мандата на редовното правителство, а да им одобрява отчета на бързане през Април. Странно е при положение, че виждат, че за 2015 г. отчетът не е приет.
  Боршош май скоро ще започнат да го снимат на входа на ГМ-то.

 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Весело
 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо ;и не и вярвам !?
  —цитат от коментар 3 на aboto


  Мaни я Д. Злaтевa !
  Мнoгo пo-интеpеcнo е интеpвютo нa Oли Гpуевa - втopи изпълнителен диpектop нa НДК (в пеpиoдa нoемвpи 2014 - cептемвpи 2015), увoлненa oт Миpocлaв Бopшoш

  До коментар [#3] от "aboto":

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гадове, те така и с Масларова направиха :)

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Шокиращ разказ на Оли Груева: Само за едно представление на „Квартет“ Боршош пръсна 450 000 лева!

  2491 | 12 юли 2017 | 14:03
  На режисьора Явор Гърдев са изплатени 30 000 лева за едно представление, за реклама на "Квартет" са похарчени 90 000. За визуалната концепция на зала „Азарян“ е платен хонорар от 74 000 лв. на Н. Тороманов. Още 41 728 лв. са дадени на Яна Борисо
  Оли Груева-1499858201.jpg.-1499858918.jpg.-1499858765.jpgОли Груева-1499858201.jpg.-1499858918.jpg.-1499858765.jpgОли Груева-1499858201.jpg.-1499858918.jpg.-1499858765.jpg


  Разплитането на чорапа около НДК започва в края на 2015 година от Оли Груева, по това време втори изпълнителен директор на НДК (в периода ноември 2014 - септември 2015), уволнена от Мирослав Боршош, след като тя вади на бял свят факти от неговата управленска дейност.
  Оли Груева е назначена през ноември 2014 г., няколко дни преди Боршош, за втори изпълнителен директор на НДК от тогавашния Принципал - Министерство на културата в лицето на министър Вежди Рашидов, и е определена за член на Борда.

  Какво става по-късно в НДК?
  ОЛИ ГРУЕВА разказва пред Епицентър.бг:

  Още с идването си в НДК Мирослав Боршош вкара усещането за недоверие и нежелание да работи в екип с когото и да е и ни го заяви право в очите. Разбрахме се аз да отговарям за нещата, от които разбирам – менажиране на култура, а той - за по-крупните дейности в НДК. Работата някак си потръгна. Първите месеци не сме имали проблеми.
  Като ново ръководство заварихме в НДК наличност от една прилична сума - около 6 млн. лева по банкови сметки и около 3 млн. лева в депозити.
  Много скоро обаче с присъщия си размах и величие г-н Боршош започна да се хвърля в огромни финансово разточителни проекти, които не смятам, че са лоши, напротив – аз ги харесвам, но всичко наведнъж не можеше да стане.
  Както втори изпълнителен директор аз бях съотговорна, но същевременно неинформирана за нищо, защото той беше забранил достъп до всякаква информация. От друга страна, аз подписвах електронните плащания и така добивах представа какви пари излизат от НДК.
  Един ден човек от счетоводството загрижено ми каза насаме, че е притеснен, че много бързо от сметките излизат невероятни суми за плащания в кратък срок.

  За какво става дума?
  Първо.
  Проектът „Квартет“ излезе на държавата 450 000 лв., което означаваше, че при една запълняемост на залата и средни билети от 20 лв. трябваше да има поне 9 -10 пълни представления, за да се изплати. Но това не се случи. Имаше първо представление с покани и билети – премиера с много шум, второто бе на пуснати завеси и прикрити първи и втори балкон с рехава посещаемост. Третото и четвъртото представление паднаха. А само наемът за необходимата техниката на ден бе около 50 000 лв. За реклама бяха похарчени около 90 000 лв.! Независимо, че представленията падаха, на участниците се изплатиха огромни хонорари, които надвишаваха стойността на процедура по обществена поръчка – само на режисьора Явор Гърдев бяха изплатени 30 000 лева хонорар за спектакъла „Квартет”!
  450 000 лв е огромна сума! Това е бюджетът на няколко провинциални театъра. Това беше първото фрапантно нещо, което ме притесни.

  Второ.
  За визуалната концепция на зала „Азарян“ се изплати хонорар от 74 000 лв на Н. Тороманов. Още 41 728 лв. бяха дадени на Яна Борисова, поканена за художествен ръководител на театралното звено, но тя напусна много бързо и без обяснения.

  Трето.
  Големи суми се дадоха и на Теди Москов за „Улицата”, като договорите се изготвяха при пълна тайна, без обсъждане с Борда, а самите хонорари се определяха еднолично от г-н Боршош.
  Разходите на „Улицата“ не бяха толкова големи - около 250 000 лв. Изиграха се две представления в София и едно в Пловдив, платено от Община Пловдив.

  Четвърто
  Театралната дейност в НДК се извършваше без Дворцът да има статут на театър и без програма, съгласувана с Министерството на културата и без директорът да се е явявал на конкурс, както става при избор на директори на театри. Създаването на нови 5 театъра (театрални пространства): Зала 1, ДНК, театър „Азарян“, Нов театър и частично Зала 3, при наличие на достатъчен за града брой утвърдени театри, обърква и театралите, и зрителите и не е необходимо, а за момента бе излишен разход.
  Театралните пространства се откриваха само за имидж с по една постановка, след което дейността им замира. Обявяваха се обществени поръчки без осигурено финансиране, което е нарушение. Имаше и сключени договори за създаването на тези нови театри, за които нямаше финансиране към настоящия момент. Пример: техниката в зала „Азарян“ бе доставена, но не бе платена. В залата нямаше столове, ремонтът се „претупа” поради липса на средства и в крайна сметка началната амбициозна концепция не бе изпълнена. Обществената поръчка за зала „Азарян“ бе за 1,5 млн. лв. и не бе изпълнена. Но хонорарите са изплатени.

  Пето
  Прословутият клуб „Перото“, който наистина е добре оформено пространство, работи на абсолютна загуба. В него на щат са назначени 12 души, като само разходите им за заплати не могат да се покрият.

  Шесто
  Изпълнителният директор Боршош е бивш собственик на фирма за продажба на билети, която е директен конкурент на НДК. В билетния център бе подменена голяма част от персонала на НДК със служители на въпросната фирма.

  Седмо
  Кадрови назначения. За първата година от своето управление г-н Боршош промени структурата на НДК. От 240 работещи служители той ги увеличи до 400, а фонд „Работна заплата“ нарастна със 100 000 лева. Уволни близо 80 души – кадри, които познават дейността на НДК, и назначи хора с дублиращи функции.
  Към края на декември 2015 г. ПР отделът на НДК наброяваше 8 души, Протоколът - 6, още 4 бяха фотографите, Продуцентският център – имаше 13 служители, като не се знаеше кой какво работи.
  Огромни разходи се пръснаха за личен ПР на г-н Боршош. Личната му пиарка не се интересуваше от нищо, свързано с Двореца, задачата ѝ бе да произвежда ежедневно новини, в които г-н Боршош да присъства с името и образа си. Плащаха се луди пари на избрани медии.

  Осмо
  Нямаше кой да каже „Стоп“ на г-н Боршош, защото на заседаниеята на Борда той диктуваше в протокола да се запише само това, което той е решил. Практика бе да се оформят решения на Борда със задна дата. Всички договори се сключваха от Изпълнителния директор при пълна непрозрачност. Стаята ми беше до неговата, бях втори изпълнителен директор, но научавах всичко пост фактум – от медии или от колеги. Това се отнасяше за всички членове на Борда. Многократно се опитвах да говоря с г-н Боршош за промяна на тази политика, но винаги без резултат.

  Така за по-малко от една година се натрупаха повече от 3 милиона лева неоснователни и необезпечени харчове. Това ми направи ужасно впечатление, стресира ме страхотно и аз се почувствах длъжна да сезирам Принципала.
  Поисках среща с министър Рашидов. Той ни извика заедно с председателя на Борда Валентин Кръстев при главния секретар и разпореди да свикаме бърз Борд (след три дни), да поискаме писмено обяснение от Изпълнителния директор и да го освободим, като аз да поема управлението на НДК, което е търговско дружество. Много творци на културата забравят това, когато разказват какъв прекрасен културтрегер е г-н Боршош, че НДК се самоиздържа и винаги се е самоиздържал.

  Незнайно как, г-н Боршош бе узнал за нашата среща при министър Рашидов и светкавично инициира смяна на Принципала - в рамките на тези три дни, в отсъствието на г-н Рашидов, НДК бе отнет от Министерство на културата и даден на г-н Томислав Дончев.

  В деня, когато ние трябваше да извикаме Боршош пред Борда на НДК, той ме повика в кабинета си и ми каза следното, цитирам дословно нашия разговор:
  - Боршош: Много съжалявам, пиленце, но Принципалът е сменен. Знам всичко и ти предлагам да си подадеш оставката.
  - Аз: Нямам причина да си подавам оставката, нищо не съм направила.
  - Ти си нелоялна към мен!
  - Лоялна съм към Работодателя и Принципала - този, който ме е назначил, както и теб. Ние сме от едно място.
  - Не, аз съм от друго!
  Последва признание за моите страхотни качества на професоналист и уговорка, че ще продължим да работим заедно.
  Беше ясно, че съм „на шейната“.

  Два месеца по късно, през ноември 2015-а, бях съкратена. Махайки ме от Борда, Боршош остави НДК в ръцете на трима души: юрист, художник и... в своите. Никой нямаше на практика представа от нормален културен мениджмънт, ако не се броят неговите фамозни, скъпоструващи на държавата проекти, които в крайна сметка фалираха Двореца.

  Опитах да се обърна към новия Принципал - чувствах се онеправдана, но и дълбоко убедена, че нещата, които се вършат, са нередни, и ще свършат зле.

  С Томислав Дончев успях да се срещна на забележителната дата 8 декември 2015 г., беше много любезен, на срещата присъстваше неговият съветник и началник на кабинета. С мен по собствено желание дойде и техническият директор на НДК Александър Бабинов – той е на работа и в момента, за да изкаже своето възмущение от обществените поръчки, техниката, която ще се закупува и т.н.

  Г-н Дончев ни прие изключително любезно и вместо 15 минути, които бяха опредени, стояхме около час. Правеше впечатление на човек, дълбоко незнаещ нищо – за първи път чуваше, първо, че аз съм освободена, второ, не бе запознат с нещата, които стават в НДК. Представих му 8 страници писмена информация с конкретни факти за случващото се в НДК, които и сега ги разказвам. Заявих, че НДК се управлява авторитарно, лошо, финансово неизгодно, че уронва престижа на инситуцията, и на Принципала, който допуска това да се случи. В писмото отбелязвам, че ние поехме НДК с 9 милиона, а само след една година в сметките му имаше 500 000 и по депозитите – много малко. Ръстът на приходите бе паднал с 30%.

  Г-н Бабинов също се намесваше с конкретни факти, беше много развълнуван. Разказахме всичко от първо лице и г-н Дончев каза накрая, че ни моли всичко това да бъде написано като информация и да бъде изпратено заедно с финансови справки, които аз имах тайно със съдействието на колеги от счетоводството.
  Направих информацията, приложих финансовите справки, заведох цялата документация в Министерски съвет, копие от нея занесохме на ръка в Министерство на финансите на вниманието на г-н Владислав Горанов. Към тази информация, подадена на две места, приложих и писмо на двата профсъюза в НДК- КТ „Подкрепа” и КНСБ. По подобен начин те изказваха възмущение от менажирането на г-н Боршош. То беше подписано от ръководителите на двата синдиката и с имената на 300 души от състава на НДК

  Всичко това си случи в края на 2015 година.

  На 24 февруари 2016 година получих писмо, с което се разпорежда на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка. Г-н Горанов бе наредил тази проверка. Но резултати нямаше.
  Интересното е, че имаше специално проучване за разходите за спектаклите „Квартет” и „Улицата” и прилагане режим за възлагане на обществените поръчки. Но също без видим резултат.

  По телевизията видях как в отговор на Слави Бинев, който бе внесъл питане за НДК, г-н Томислав Дончев изчете от трибуната на парламента едно писмо, виждаше се, че г-н Боршош му е предоставил. Там се казваше, че в НДК няма никакви нарушения, всичко е наред.
  И за мен въпросът приключи!

  След което на 14 март 2017 г.получих по пощата второ писмо от същата Агенция, в което изведнъж се казва, че при извършената проверка е установено нарушение на закона за обществени поръчки. Значи, първо преди две години нищо не откриваш, а сега се открива. Това е много любопитно.

  Подчертавам - по времето, когато аз бях втори изпълнителен дирекор на НДК всички решения за Двореца се взимаха еднолично от г-н Боршош. Имал ли е чадър или не, не мога да кажа, но най-вероятно има нещо, иначе не би трябвало, когато има такива явни нарушения на когото и да е, да не се взимат съответните санкции.
  Толкова много хора протестираха и не бяха чути.

  Имам стаж от 40 години само и единствено в областта на културния мениджмънт. Радвам се, че най-накрая правителството погледна отговорно на НДК.
  За съжаление, твърде късно!

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 881 Любопитно

  и все пак ,след този огромен корупционен скандал, някой ще трябва да бъде пратен в затвора ,лилето или боршош ?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Пак се върнахме на НДК, после пак на Паметника . А КТБ и стенограмата вече ги забравихме.

 9. 9 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 504 Весело

  А защо Социнтерна заседава в Ню Йорк а не в Масква или Пхенян?

  Умен и красив жълтопаветник.
 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stewie":

  Лиляна Павлoва беше замеcтник на Плевнелиев. Пpедпoлагам, че чoвекът cи я избpал, защoтo cи pазбиpа oт pабoтата.
  Oт дpyга cтpана Бopшoш е бивш cедеcаp. А в CДC cлед Ж. Желев cе cъбpаxа cамo xopа за далавеpата (ocoбенo пpи Ф. Димитpoв и Ив. Кocтoв).

  и все пак ,след този огромен корупционен скандал, някой ще трябва да бъде пратен в затвора ,лилето или боршош ?
  —цитат от коментар 7 на Stewie


 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Като се накензат, гербавите мятат фъшкии

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Има още социалистически интернационал ...?

 13. 13 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 389 Весело

  Пореден епизод---->> Предните са Виновни.

  Но тзи път предните са Великия зам министър и великата строителка на държавата

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  Защо ;и не и вярвам !?
  —цитат от коментар 3 на aboto


  Сигурно защото за пръв път герберите се опитват да обяснят, как някой друг е виновен за техните магарии!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Аман от мислещи ни за балами! Одобрение на разходи е различно от поемане на ангажимент за бъдещи разходи. Склонен съм да вярвам, дори съм сигурен, че Деница не е одобрила нито един допълнителен разход за НДК. Въпросът е дали категорично отрича твърденията на Банов.
  "Разбрах също така, ... че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време "е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят "политически, а в интерес на истината".
  Отричали тези твърдения Деница???
  Не.
  Всъщност защо Корни "харчи" Деница? Тя май можеше да се научи...

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Жалко, Томислав Дончев изглеждаше досега с непредубеден и професионален поглед. Вече не...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK