Горанов поиска паметникът на Бузлуджа да се събори, за Борисов казусът е капан от БСП

Горанов поиска паметникът на Бузлуджа да се събори, за Борисов казусът е капан от БСП

© Георги КожухаровПремиерът Бойко Борисов се обяви за отдаване за безвъзмездно ползване от БСП на Дома-паметник на връх Бузлуджа, но кабинетът отхвърли предложението с 12 на 7 гласа на днешното си заседание. От публикуваната на сайта на правителството стенограма от дебатите става ясно, че най-голям противник на предложението е вицепремиерът Валери Симеонов.


Първоначално той подчертава, че подобно решение ще е "грозен прецедент". Впоследствие изразява и съмнение дали подобен ход няма да се приеме като непозволена държавна помощ за една партия. След като министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Томислав Дончев го уверяват, че подобен риск няма, Симеонов заявява: Извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид?


По време на дискусията Нанков подчертава, че до момента единствено от БСП официално е изразена готовност за поддръжка на паметника.


Горанов: Ако се спазват законите, трябва да го разрушим
Финансовият министър Владислав Горанов се фокусира върху това, че са нужни спешни мерки. "Вътре е пълен с графити, играят деца, той си е една забележителност, една руина, която, ако се спазват законите в държавата, трябва да дадем пари да го разрушим. Така че, ако ние имаме аргумента, че не трябва да го предоставяме на определен заявител, трябва да решим наистина какво правим с него", посочва той.


Следва включване на премиера Борисов, който обяснява, че след като преди шест години имотът е бил предоставен на БСП, а те не са направили нищо, преди влизането в сила на промените в Закона за държавна собственост от февруари тази година, които забраняват на партии да се дава държавно имущество, капанът е виден. "Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията", обяснява премиерът.


Борисов: За друг паметник се води партизанска война


Той развива и друга хипотеза, че ако Бузлуджа се даде на БСП, те ще започнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии. "Вие виждате – за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: "Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там". Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници". Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен", развива тезата си Борисов.


При гласуването премиерът обяснява, че е "за" предоставяне на паметника на БСП, защото е подкрепил и предишното решение през 2011 г., когато им е прехвърлен имота. "За протокола записваме: 12 са "против" даването на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж, а 7 сме "за" даването", заключава Борисов.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Любопитно

  А откъде накъде БСП ще получава каквото и да е безвъзмездно!?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Освен за декори на Холивуд и някоя комуне сбирка, за друго не става.
  Огромно е и не може нито да се отоплява, нито да се поддържа. Би могло да е нещо като обсерватория, но явно е прекалено скъпо удоволствие. Разрушаването също ще е много скъп процес. И ще реват баби и дедовци.
  Все пак един Х-Мен би могъл да го хареса за декор, както и Отмъстителите примерно.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Освен за декори на Холивуд и някоя комуне сбирка, за друго не става.
  Огромно е и не може нито да се отоплява, нито да се поддържа. Би могло да е нещо като обсерватория, но явно е прекалено скъпо удоволствие. Разрушаването също ще е много скъп процес. И ще реват баби и дедовци.
  Все пак един Х-Мен би могъл да го хареса за декор, както и Отмъстителите примерно.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  За разлика от грозната съборетина до НДК, този паметник действително привлича туристически интерес, и то повече маи от чужбина. Така, че ако БСП искат да си го стопанисват и рехабилитират със собствени средства то по добре да се даде на тях. В този смисъл подкрепям мнението на Боко по този казус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Гневно

  Събаряй!

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Гневно

  До коментар [#4] от "Иво":

  Комунде, този паметник е построен с пари откраднати от родителите ми. Нес ъсм съгласен да се дава на БСП. В БСП има много милионери - да се бръкнат и да го купят. А най-добре е да се събори, като мавзолея и оново грозилище при НДК. А накрая и МОЧА.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Дайте им го на комунетата...ще си поиграят някой месец на партизани и ятаци и ще им омръзне...после ще го забравят и пак ще рухне... само че тогава да не реват пак държавата да им го оправя..

  А иначе всеки конфликт между патриотите и БСП трябва бурно да се аплодира и подкрепя..

 8. 8 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 674 Неутрално
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Нищо не давайте на БСП (к). Те нищо не са дали на тая държава, само са разрушили и развалили.

  Колкото до паметника, по-скоро трябва да се разруши, твърде скъпо ще излезе ремонта и превръщането в музей.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Горанов: ако се спазват законите, трябва да го разрушим - Ами спазвайте ги тези закони.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  За пореден пък се доказва,че ГЕРБ и БСП са двете отрочета на БКП.Боко си признава,че според законите трябва сградата на Бузлуджа да бъде разрушена,но не спазвал закона,защото от БСП щели да кажат,че руши паметници.А това е паметник на един престъпен режим.Все едно в Германия да не са разрушавали нацистки символи,защото някой щял да каже,че рушат паметници.

 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 713 Неутрално

  аз съм "ЗА" - да се даде на бсп, ако те платят за кубетата на "Света Неделя".
  като жесток компромис бих приел инсталирането на онзиденшния опожарен кран в центъра на чинията и черногранитен списък "не правете като тях, да не станете за смях" отвън на фасадата.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Не виждам никой от министрите да казва анй-важният аргумент - това е паметник на един тоталитарен режим, по-продължителен и по-смъртоносен от нацисткия. Да дадеш на БСП Бузлуджа е все едно да дадеш на неонацитата да възстановят и използват за прослава на Третия райх Фюрербункер.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2649 Неутрално  Има и друг вариант, а именно да продадат чинията на някой олигарх или на някой цар Киро да си направи вила в нея.
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4262 Весело

  Голема кафа с тоз паметник!

  klimentm
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Наистина си е прав Бате! И в момента комунистите водят партизанска война в центъра на София. А представяте ли си какво ни чака, ако излязат пак в горите, заради една чиния? Ще е ужасен ужас!

 17. 17 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Що не им го дадат на комунягите да си го стопанисват??

  n/a
 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Най-прав е Горанов!И наистина по каквапричина ще даваме държавно имущество на тези ....шумкари?Те върнаха ли заграбените апартаменти,земи и....животи на хората?Те утре и партииният дом ще си поискат ...и мавзолея с мършата!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  Дайте им го на комунетата...ще си поиграят някой месец на партизани и ятаци и ще им омръзне...после ще го забравят и пак ще рухне... само че тогава да не реват пак държавата да им го оправя..А иначе всеки конфликт между патриотите и БСП трябва бурно да се аплодира и подкрепя..
  —цитат от коментар 7 на lynyrds


  Комундетата днес изплюха камъчето. Това, че държавата евентуално щяла да им го даде за стопанисване не означавало, че тя нямало да се грижи за обекта...
  Все ми се струва, че чинията може да стане атракция. И музей, но не във възхвала на комунизма, а напротив. Дори ми се струва, че тогава ще може да се самоиздържа, т.е. средствата за поддържането да си осигурява сам.
  Що се отнася до "конфликт между патриотите и БСП", отношението е доста ясно изразено в цитата на Симеонов: "Извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид?"

 20. 20 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Оправиха държавата, че с бутане на съборетини ни замазват очите. На кой му пука за бузлуджа,боко,бсп и тн....

 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 808 Неутрално

  КОМУНЯГИТЕ ЩЕХА ДА СИ Я ОПРАВЯТ СЕГА ЩЕ РУХНЕ ИЛИ ТИКВАТА ЩЕ ХВЪРЛИ МИЛИОНИ ЗА ДА Я ДЕМОНТИРА, ПО ДОБРЕ ДА ИМ Я БЯХА ДАЛИ ЗА ДА СИ Я ОПРАВЯТ,

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Неутрално

  А на мен ми е интересно в кой закон пише, че акo държавата не може да поддържа нещо трябва да го събаря! Тогава трябва да се започне с пътищата, или направо да обявим символична война на някой!

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Що ме занимават с глупости?

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#21] от "reply":
  Абе на мен ми се вижда, че демонтирането и събарянето станаха доста изгоден бизнес, особено ако се прави с общински или държавни пари!

 25. 25 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 488 Весело

  E що пък на БСП? Да го дадат на ДСБ като трябва да се харизва - те добре ще се погрижат за него ;)

  Stef
 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#1] от "captainFill":

  Аз предлагам да го дадат на СДС! Там да си се цепят и обединяват, и без това хората не щат да ги гледат, пък и от раковски 134 ги гонят!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":

  когато постройка почне да застрашава човешки живот, трябва да се предприемат мерки.

  В момента чинията е запечатана и се охранява с камери да не влезе някой вътре.

  Следващата стъпка би била да се огради за да не падне на нечие канче.

 29. 29 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ако БСП го иска и има ясна представа какво ще го прави, да им го дават за ползване. В противен случай за чий им е? Събарянето и извозването на боклука вероятно струва милиони.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 30. 30 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Иванчо, какво ще направиш, ако има 1 ябълка?
  - Ще я изям.
  - Ако имаш 2 ябълки?
  - Ще ги изям.
  - А ако имаш 1 камион с ябълки?
  - Ще ги наръгал всичките, та никой да не може да ги яде!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 985 Любопитно

  горанов е човечец без елементарни култура и възпитание ,един елементарен милиционер инсталиран в управлението от КОЙ

 32. 32 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 591 Гневно

  Крайно време това недоразумение да се разруши и върхът да си върне законното от 1942 г. име "Хаджи Димитър".
  На 18 Юли трябва да отдаваме почит на загиналите там истински българи а не да се правят разни сборища на доказани национални предатели като започнем от Д.Благоев минем през Г.Димитров, Т.Живков и стигнем до днешните майце и отце продавници начело с курнинова.

 33. 33 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoyaniva":

  Така де, както цървата- хем обектите нейни, хем държавата да се грижи.

 34. 34 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Тази чиния не може ли да се използва за площадка за кацане на спасителни вертолети? Обсерватория? Предаватели? Друго?

 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Това е връх Хаджи Димитър. Всичко комунистическо и съветско трябва да бъде заличено. Демагогия е, че паметници не се разрушават. Къде са паметниците на Ленин, Сталин, Хитлер, Г. Димитров...

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Според закона опасни и разрушаващи се постройки трябва да се укрепват / ремонтират или премахнат. Понеже това чудо нама нито историческа, нито културна, нито финансова ценност, няма смисъл да се ремонтира. Да се премахне!

  chavo64
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  До коментар [#34] от "danid":

  Може също да от чинията да се напрви хотел Маринела с много плюш, бял роял и разхождащи се пауни.

 38. 38 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Днес ми е тръгнало отрано и до края на деня сигурно ще наругая някого... възпитано.
  По повод на "чинията на Бузлуджа".
  Абе хора, това в момента е един бетонен бункер с пробит покрив, в който има останки от мозаечни пана. Защо не се свалят елементите, които имат някаква художествена стойност и да се налепят някъде другаде. Където ще могат да се видят от тези, които имат интерес. И тогава да се мисли какво ще се прави с бетонната коруба и пилона. И да се прави нещо с бизнес план колко ще струва, кой ще го плати и кога ще си избие парите.
  Ако няма переспектива, по добре е да се засади гора наоколо, бункерът да се остави да се саморазрушава. След 100 години ще го преоткрият като храмовете в джунглите и ще стане атракция. Ще има змии, гущери а партийните активисти на БСП ще обличат костюми на Йети и ще привличат туристи да се снимат.
  Хайде стига сме робували на илюзии. Това му било най, онова му било най. Като имаш под ръка няколко десетки хиляди трудоваци и цялата власт и пари, лесно се правят големи работи.
  Истинските големи работа са други - тунелът Монблан, тунелът Фрежус, Суецкият канал, Панамският канал. Да не би те да са по-малки инженерни съоръжения построени на трудни места. Ние се хвалим с един бетонен бункер и го пазим като скъпоценност, а лампите в тунелите ни падат по главите, късат ни се язовирите и ни давят, пием менделеевата таблица от арсен до уран, влаковете ни пътуват по-бавно и несигурно от волски каруци.
  И на целия тоя хал се чудим как да загробим едни пари, за да угодим на някаква партия или на мераците на накой управник да има нещо най.
  Запомнете - не сме на персийския залив, за да хвърляме пари в пясъка или по чукарите. И там рано или късно пясъкът ще погълне суетата.
  По многокрилия петох..ник.
  Същото предложение - демонтирайте паната, които имат художествена ценност и ги аранжирайте на др. място с подходящи обяснения, снимки и т. н. Металната конструкция нарежете на подходяща дължина и я продайте на търг. Хората ще си купят железата - кой за асма на вилата, кой за сенник пред къщата, кой за навес за сеното за магарето или коня. Все полезни и почтени цели. Плочите също продайте - за облицовка на къщата, за градински пътечки на вилата - все ще се намери предназначение.
  Не знам дали там не е най добре да се направи градинка, а не да се превръща в гробищен парк. Не разбирам от тези неща.

 39. 39 Профил на Odуsseus
  Odуsseus
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#6] от "EU defender": "Комунде, този паметник е построен с пари откраднати от родителите ми."

  Много правилно.По-добре да не се плащат данъци.

 40. 40 Профил на Нам Бок
  Нам Бок
  Рейтинг: 495 Весело

  Предложение за почти без пари: Да се направи на чинията лъскав метален покрив, на прозорците стъкла с бели светлини зад тях, които да се въртят в кръг, както по фантастичните филми, от върха на "меча" мощен лазер към небето и атракцията ще е без аналог в света.

 41. 41 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Събаряй този нужник никому ненужен.
  А по всичко изглежда,че Винету от Банкя шахматист-гросмайстор гледа да угоди на партията от която е изначално и с която са в комбина топтан с ДПС та да има стабилност и порциите да се разпределят правилно между клановете на червената мафия.

 42. 42 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  СЪБАРЯЙ!!!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 43. 43 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 921 Гневно

  За пореден път доказваме, че най-добре се справяме с разрушаването. Няма грам мисъл за история и историческа памет. Наистина сме варвари - в това поне сме постоянни. ... и преди и след 89-та.

 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Чинията е атрактивна именно като разрушаващ се паметник на комунизма. Предприемчиви люде могат да направят атракция и пари от това. Държавата да формулира изисквания за безопасност и да го обяви за приватизация. Държавата друга работа няма. Ако БСП спечели - да им е честито.

 45. 45 Профил на bxr40522743
  bxr40522743
  Рейтинг: 237 Весело

  Защо не се направи на "Национален Музей за Престъпленията на БКП" със събрани доброволно пари. Аз лично ще участвам. Представяте ли си колко ще е гот, БСП да се събират там ;-)
  Кой ще отвори сметка и организира кампанията? Куде са СДС, ДСБ,...?

 46. 46 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Горанов: ако се спазват законите, трябва да го разрушим - Ами спазвайте ги тези закони.
  —цитат от коментар 10 на chicago514


  Точно.

  Ако утре нещо там падне, и рани (или по- лошо) човек- веднага ще се включи "вторият акъл на българина", и решение ще се намери. Да давам ли примери?

  Засега обаче сме свидетели на стратегически игри и закачки.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Гневно

  Не съм очаквал от Горанов такава делелащина. И той готов да руши. Като че ли малко беше разрушено през прехода-война? Що се отнася до Боко, той отново не знае какво да прави. Каквото и да направя, казва, все ще е грешно. Затова нищо няма да прави. Така е правилно, политкоректно е и най-важното, лесно е. Българското държавенце стана за посмешище. То вече няма сили и средства за нищо. Капацитетът му е изчерпан окончателно и безвъзвратно. Скоро ще го сложат на изкуствено дишане.

 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Един " страничен" въпрос, може ли някой да ми обясни , защо никой , не нарича Бузлуджа със законното му име - вр Хаджи Димитър?
  Аз лично имам обяснение...

 49. 49 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Единствената адекватна идея за този паметник е да стане музей или да си остане туристичeски обект (обезопасен). Да се съботи е тъпанарска идея, която подобава на горанов, който е идиот.

 50. 50 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#1] от "captainFill":

  Ще повърна, безвъзмездно. БСП и мафията и имат да получават възмездие за злините си.

  Birds of a feather flock together.
 51. 51 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Да се ремонтира - реакторите за Белене + двигатели, и да се състави списък на пилотите-изпитатели, колкото повече, толкова повече! Да се зададе траектория не позволяваща обратно връщане към Земята.


  До коментар [#48] от "Петър Иванов":

  Е, как защо?!
  Защото има събития и Събития.

 52. 52 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази чиния не може ли да се използва за площадка за кацане на спасителни вертолети? Обсерватория? Предаватели? Друго?
  —цитат от коментар 34 на danid


  Кой ще спасяват спасителните вертолети на връх Балкана, няма годни за обитаване помещения, не зная дали въобще е имало за служители в обсерватория, а кой ще иде да работи там, предавателите отдавна не са тези който бяха. Става като се събори бетона за настилки, а стоманата за претопяване.

 53. 53 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Чакай бе, Бай! Че нали вие им предложихте паметника преди два месеца, даже не се сетихте, че закона не разрешава? Сега - в капан ви били вкарали...

 54. 54 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Това е връх Хаджи Димитър. Всичко комунистическо и съветско трябва да бъде заличено. Демагогия е, че паметници не се разрушават. Къде са паметниците на Ленин, Сталин, Хитлер, Г. Димитров...
  —цитат от коментар 35 на валентин николов


  Много правилно!!!
  Още повече че заради тези сборища които правят комунистите-русофили-национални предатели на това свято място днешните деца няма да знаят нищо за Хаджи Димитър и четата му. БКП/БСП го опорочиха. А може би така са им заповядали руските им господари, защото Хаджи Димитър и неговите другари са искали по свой начин да освободят нашето отечество без намеса на други сили.

 55. 55 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Трайчо Трайков: Разрушаването на паметника пред НДК е варварщина

  Ей затова наникъде не вървим в тая държава защото 7 милиона жители - 7 милиона екзотични мнения. И Трайчо ако иска да вземе да отиде да пали кранове. Баси обърканият човек!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 56. 56 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Най-добре е да се минимизират разходите. Това е едно идиотско съоръжение /като всеки комунистически паметник/. Би могло да се спомогне саморазрушаването му, което не е толкова скъпо. Ще остане една купчина, която ще бъде довършена от природните стихии. И нека там да има нещо, свързано с Хаджи Димитър.

 57. 57 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#55] от "emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА":
  Наистина ли Трайчо е казал нещо такова?

 58. 58 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Явно съм комунист, независимо, че съм роден след 89 щом съм за запазване на Бузлуджа и 1300г България. Ми не е лошо чувството да ви кажа...

 59. 59 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 985 Любопитно

  към чинията има огромен интерес от цял свят ,мнозина са чували за българия само покрай тази ""чиния ,а разрушаването и ще бъде идиотия ,няма никакво значение кой ще я стопанисва ,важно е да бъде запазена и превърната в атракция която със сигурност ще доведе хиляди туристи ...и доходи за държавата

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  "За протокола записваме: 12 са "против" даването на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж, а 7 сме "за" даването", заключава Борисов.

  А аз заключавам, че Бойко Борисов е бил бламиран (това е точният термин в такива случаи) от собственото си правителство. Което би трябвало да го накара да се замисли за някои неща. Като например засухата около магнолиите в летните жеги.

 61. 61 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#57] от "валентин николов":

  До коментар [#55] от "emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА":Наистина ли Трайчо е казал нещо такова?
  —цитат от коментар 57 на валентин николов


  http://dnes.dir.bg/news/pametnik-ndk-traicho-traikov-26045555

  Ако еразбира се е цитиран правилно.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 62. 62 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Ти съградил ли си нещо, бре, Дофундьо? Едва ли, защото "принципната" ти поза в живота е да рушиш. А тук дори няма казус - щом го искат - да се даде с изпитателен срок, а после да се съди и отсъди неуспелият в топанисването да го събори за своя сметка.

 63. 63 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Толкова приказки на вятър... нямали полезен ход..
  Ми пуснете една концесия пък да видим дали няма да има интерес..

 64. 64 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 581 Гневно

  Да се продаде на търг, но без земята под нея!

  п.п. Аз не съм съгласен за кефа на Горанов или на някой друг да се дават от моите пари да се троши и разчиства чинията.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 65. 65 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Закъсняхме. Много закъсняхме. Трябваше още през 1992 г. да капичнем и Чинията, МОЧА, Альошовците, Гробницата на Тарабата, Петокрилния, останалите съветски грозотии по София. И партизанските паметници по селата. Дори украинците се забавиха 20-25 години, но и те събориха стърчащите монументи на онзи сифилистик с каскета. Ние още им се радваме. Рисуваме ги, правим си сбирки всяка година на тях. Само гробницата липсва, че да е пълно щастието на задунайската подлога. Жив и здрав да е Бакърджиев, дано се върне един ден да си довърши работата докрай.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#59] от "Stewie":
  Към чинията няма инвеститорски интерес. Има интерес да се снима без пари. Ако някой иска да я купи, нищо не му пречи.

 67. 67 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ако някой печели от паметника, тогава и Държавата ще печели. Ако се събори - никой нищо няма да спечели.
  Разглеждам паметника единствено както бзнес и поради това смчтам, че трябва да бъде запазен, независимо кой ще го го експлоатира. Бих го дал на всеки, който има ясно разписани намерения и бизнес план, които да гарантират печалбата на Държавата.
  Всички които са за събарянето, трябва да разберат две неща;
  - в България вече е капитализъм
  - политизирането на проблема не помага за решаването му

  Stupid people make me sick
 68. 68 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сичката Мара втасала, та паметника на Бузлуджа остана!
  Толкова ли нямате по-важна работа, бе!

 69. 69 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Егати излишния и празен дебат дето тръгна по медиите - че националната памет, че глупости...Оставете тази чиния на времето - то ще се погрижи. Пак ни отвличат вниманието.

 70. 70 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Явно съм комунист, независимо, че съм роден след 89 щом съм за запазване на Бузлуджа и 1300г България. Ми не е лошо чувството да ви кажа...
  —цитат от коментар 58 на koalimar


  Не си комунист но явно си израснал в комунистическо семейство. Гарантирано.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Гневно

  Забележете какво говори Борисов!
  За разлика от останалите, неговите проблеми не свързани с целесъобразността и справедливостта чинията да бъде дадена на БСП...
  Нашия се вълнува от това какво щели да кажат хората. Този тулуп се интересува повече за собствения си образ, от колкото от морала на това решение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Гневно

  До коментар [#67] от "Хакуна Матата !":

  Абе хайде друм с вашите истукани бе!
  Осеяли сте цялата страна с вашите недодялани..."творения"!
  Престанете да ни навирате вашите нелепости пред очите.
  Нищо няма да получите, защото винаги сте били мързеливи използвачи и нагли крадци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  До коментар [#58] от "koalimar":

  Бегай на Позитано 20 да се запишеш между малоумниците!
  И бързай да не те изпреварят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Един " страничен" въпрос, може ли някой да ми обясни , защо никой , не нарича Бузлуджа със законното му име - вр Хаджи Димитър?Аз лично имам обяснение...
  —цитат от коментар 48 на Петър Иванов


  За да не ни напомнят, че тази чиния трябва да бъде разрушена и върхът да си остане с исторически най-правилното име!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#62] от "ИванКар":


  " Ти съградил ли си нещо, бре, Дофундьо ? "


  Неправилен въпрос .
  Правилният е : Има ли нещо изградено от комунист и партиен секретар ?

  ПП Всичко построено от 1944 до 1989, не е благодарение на БКП и др. Тодор Живков ( каквато простотия се опитвате да ни пробутате ), а благодарение на НАСИЛИЕТО НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!!
  ГНУСНИ ОТВРАТИ И УБИЙЦИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Да събаря може всеки. Градиш с години, събаряш за минути. Градящият умее да гради. Събарящият нищо не умее. Изкарва си злобата и завистта към умеещите.

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Аз предлагам там да се направи музей на демокрацията. Няма да са нужни никакви пари. Достатъчно е да се остави в настоящия си автентичен вид. А ако има бюджет, в този музей на демокрацията може да се премести и паметника „1300 години България” също в автентичен вид. А най-голямата атракция би била една табела, ръчно написана със сини букви от Радан и ген. Атанасов с надслов „28 години България във времето на свободата, демокрацията и пазарната икономика”.

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lou":


  " Жив и здрав да е Бакърджиев, дано се върне някой ден ... "


  Колега,
  неправилно е осведомено обществото относно ролята на Евгени Бакърджиев при взривяването на миризливия " мавзолей " на Гошо Тарабата . Това беше благородно дело на г- н Теодор Дечев - зам. министър на Бакърджиев и лидер на тогавашната БСДП .

  ПП Вътре съм в нещата и можеш да ми вярваш .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#59] от "Stewie":Към чинията няма инвеститорски интерес. Има интерес да се снима без пари. Ако някой иска да я купи, нищо не му пречи.
  —цитат от коментар 66 на Ще върнем България в Европа
  Е, да, ама никой не иска да я купи, защото няма откачалки . БСП освен, че я иска безплатно, но иска и държавата да я ремонтира и поддържа ...
  Е, така и аз я искам тази чиния-кенеф, още повече, че в детските си години съм плащал за нея ! Да напомням ли за марките от 2 лева ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#67] от "Хакуна Матата !":


  " Ако се събори - никой нищо няма да спечели . "


  Напротив, напротив ...
  Поколения българи ( а не червени партийци ) ще благодарят за възтановената ПОНЕ ОТЧАСТИ справедливост и отново България ще има връх " ХАДЖИ ДИМИТЪР " !!!
  Това нищо ли е ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 241 Неутрално

  И защо да се събаря
  Не съм фен да се дава на БСП то
  но това е интересна структура на място сред природата
  и може да се направи привличащо внимание на българи и чужденци

  едно момиче бг студентка в германия ако не се лъжа имаше добра идея как да се превърне в нещо интересно

 82. 82 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Диващината и варварщината започна да се проявява в този народ. Герб са като кучето кокала не ядат и на друг не го дава...Диваците решиха да го съборят,но да не го дадат на БСП да го реставрират и да носи пари на държавата от туризъм. Време е гербаджии,след като съборите паметника пред НДК,чинията на Бузлуджа идва ред и на друг "комунистически" обект Домът на ЦК на БКП в центъра на София...Дерзайте диваци събаряйте всичко що е построено през социализма,но помислете вие какво сте построили? Магистрали,които на следващата година се рушат,защото половината пари са откраднати,присвоени,пардон усвоени. За Козия рог какво да кажем,той си е един селски,невъзпитан дивак.

 83. 83 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#82] от "aiaks":

  ....Диваците решиха да го съборят,но да не го дадат на БСП да го реставрират и да носи пари на държавата от туризъм.
  —цитат от коментар 82 на aiaks


  Приятелю, по-спокойно, това е от жегата. БСП да реставрира и да донесе приходи е точно толкова невероятно колкото и "Дневник" да си оправи сайта.

 84. 84 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Трайчо Трайков: Разрушаването на паметника пред НДК е варварщина
  —цитат от коментар 55 на emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА


  Самият "паметник" е култура, която хибридно използва общоприемливи повод и цитати, за да представи доминацията на варварщината.
  Геометрично фигуралната композиция е във вид на разностранен триъгълник. Най-долу, сбутани в късата му страна, са Кирил и Методий, в седящо положение. Над тях, по продължение на дългата страна на триъгълника е приведената фигура на Цар Симеон. След нея линията на дългата страна пресича Пиета между главите на фигурата на героя мъченик и тази на майка му, в барелеф, като завършва във фигурата на работника Леяр и образува остър ъгъл с една фигурите на книжовниците най-долу.
  Очевидно акцентът е поставен върху Работника. Тоест, чугунът доминира над словото! Но само присъствието на този акцент Явно не е било достатъчно. Затова най-отгоре, над фигуралната композиция и над трите обема - "Минало, настояще, бъдеще", е поставено крило, обемно по-голямо от всяка фигура, Символ на Всевластието на партията върху Историята, Настоящето и Бъдещето - "... А над нас властта Народна е разперила крила!"

 85. 85 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Да се предостави на водещия в страната бизнесмен на продължително изплащане, но да направи атракция за туристи с конкурс.

  mihala
 86. 86 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Да го взривят! Хем е далече хем ще е лесно извозването на боклуци.

 87. 87 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Динамит и като мавзолея. Сметката по почистването на отломките на "Позитано 20"

 88. 88 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Да разкарат грозното чучело с пушката от центъра на София. На Бузлуджа, ако искат, да си монтират и статуя на Путин.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 89. 89 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  Защо точно на БСП? На Бузлуджа е създадена социалдемократическа партия.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 90. 90 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  еми аз съм съгласен да отпуснат чинията за 10 години стопанисване на комунистите ама при следните условия:

  т.1: бизнес план колко пари ще се инвестират задължително всяка година - при неизпълнение чинията се отнема;

  т.2: БСП си приберат МОЧА някъде в Сибир

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 91. 91 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До #77 . Ще бъде по-правилно: " 28 години България в безвремието,на падение и упадък,морален и физически".

 92. 92 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1611 Весело

  Диваците решиха да го съборят,но да не го дадат на БСП да го реставрират и да носи пари на държавата от туризъм. Време .
  —цитат от коментар 82 на aiaks


  ахахахахах - кое щяло да реставрира бсп бе, че и пари да носело - Петоху.ника ли???

  ахахахахахаххахаха

  те БСП за тия 26 години са били на власт поне половината - та се питам що не го реставрираха досега - да е донесло чували с пари досега


  АХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 93. 93 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Аз предлагам там да се направи музей на демокрацията. Няма да са нужни никакви пари. Достатъчно е да се остави в настоящия си автентичен вид. А най-голямата атракция би била една табела, ръчно написана със сини букви от Радан и ген. Атанасов с надслов „28 години България във времето на свободата, демокрацията и пазарната икономика”.
  —цитат от коментар 77 на Федоp Венедиктович Езеpский


  та да ни осведомиш радан колко години е управлявал тая държава, че е отговорен за нещо???

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Чинията и сега е атракция. особено за западноевропейци и неевропейци. Бузлуджа може да стане супер музей, какъвто го няма никъде в Европа- музей на безмислието на комунизма. За целта ще е необходимо да се консервира сградата, да се запушат пробойните по покрива с прозрачни материали, вътре да се наредят тъпите паметници и лозунги от годините 1944-1989г., включително и значките "герой на социалистическия труд", или "герой на комунистическия труд", разбира се и статуята на леяра от страшилището пред НДК. Щях да забравя за лозунга "ломската селищна с-ма и нейния основен враг - Роналд Рейгън"

 95. 95 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#55] от "emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА":Наистина ли Трайчо е казал нещо такова?
  —цитат от коментар 57 на валентин николов


  всъщност Трайчо казва това, но и добавя че така се отклонява вниманието от МОЧА който стърчи в София и е доста по-сериозен проблем

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 96. 96 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  "Градящият умее да гради"

  Гугушева, и двата ви "паметника" - чинията и 1300, са живо доказателство, че градящият, който е централна фигура в лицето на Леяра от 1300, не умее да гради и да Рои, така че пост-Роено-то да не се саморазрушава, да издържа на времето. При 1300, въпреки че разполага с гранит и метал, граденото се руши на първата година. При чинията, само екстериорният проект е стойностен, защото го няма ограничението на предварително зададената тема. Техническият проект обаче, е пълен провал. Без положено специално водоустойчиво покритие на бетона, тази форма не може да издържи повече от 20 години.

 97. 97 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не безвъзмездно, а само срещу документ за закупен ракетен двигател, способен да изстреля чинията заедно с всички партийни членове в космоса.

  До коментар [#1] от "captainFill":

 98. 98 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1446 Весело

  Градящият умее да гради.
  —цитат от коментар 76 на султана глаушева


  умее бе, умее... то баш от тея умения са дупките в бетона, ма нейсе

 99. 99 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ще върнем България в Европа":
  1.Глаушева, а не Гугушева.
  2.Нямам паметници
  3.Комуникацията ни свършва с точката след това изречение.

  Мърфи е оптимист!
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Гневно

  Не мога да разбера защо всички предлагащи да се запази, напълно игнорират извършеното от Хаджи Димитър и неговата чета, както и задължението на неговите наследници (т.е. НИЕ) да държат високо символа на свободата и независимостта!
  Как е възможно до такава степен да се неглижира делото на Хаджи Димитър и непрекъснато да се търси само някакъв измислен икономически ефект, какъвто изобщо не съществува (силно се съмнявам ,че някой турист ще зареже кефа си на морето или на ски курорта и ще ръгне по баирите за да види тъпотията на БКП)!?
  Не схващате ли че ви водят за носа с тези глупашки разсъждения за търговски успех с тази чиния!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK