В МВР са назначени нови 400 служители, трудността била, че малко отговарят на изискванията

Министър Валентин Радев, МВР

© Цветелина Белутова

Министър Валентин Радев, МВРОсновният проблем за запълване на състава в МВР е, че няма достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицай. Това заяви по време на блиц контрол в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред вътрешният министър Валентин Радев.


Той каза, че след последните обявени конкурси за назначаване, нови 400 души са започнали работа в полицията. Радев допълни, че все още се търсят около 500 души за постигане на обещания от ГЕРБ брой - около 1 000 нови полицейски служители за справяне с т.нар. битова престъпност по малките населени места. В момента незаетите щатове в МВР са около 4000.


На журналистически въпрос след изслушването му в комисията - в какъв срок ще справи министерството с кадровия си проблем, при положение, че много от кандидатите не отговарят на изискванията, Радев заяви, че същото е питал професионалното ръководство на МВР. Те му обяснили, че проблемът е, че едни и същи кандидати идвали от различни места като се обяви конкурс в София - от Враца, Перник и др.
Решението било да се обявяват конкурси по места, така Радев се надява "да не се движат едни и същи маси". Освен това той заяви отново, че се търси начин за вдигане на заплатите и постигане на финансова перспектива за кандидатите, когато станат част от системата.И така ако вместо 815 лв., колкото по думите му била най-ниската заплата в системата след увеличението тя стане 900-1 000 - така ще се изравни "със заплатата на този от завода в Казанлък например и с другите придобивки" повече хора ще искат да станат част от полицията.


Радев все пак спомена, че увеличение не може да има до края на годината, а евентуално от началото на следващата.


За физическата подготовка на полицаите, които към момента работят в системата, министърът коментира, че е говорил с тях за нуждата да респектират хората, дори да бъдат харесвани от тях. Обяснението на някои от полицаите, че са били в добра физическа форма при постъпване в система, но по-късно това се е променило, се разбра още от думите на Радев.


"И аз като вас се разхождам и ги виждам, някои се чудя как са влезли. Много и аз не ги харесвам.", коментира той. Министърът заяви, че тестове за подготовката им има постоянно, въпросът обаче бил да се спазват правилата обективно и когато някой не се справял с тях, да се му се плаща и "да си отива".


Никой не трябва да се притеснява да бъде подслушван


Вътрешният министър коментира и искането на БСП за неговата оставка с думите: "Нищо не мисля за тази оставка и даже се радвам - значи правим нещо, което не се харесва на опозицията". Допълни, че не е обсъждал въпроса с Бойко Борисов. По време на заседанието на кабинета Борисов само го е питал каква е тази оставка, която искат от левицата.


Той обясни, че вчера при изказването си пред журналисти в Брюксел (което стана повод за исканата му оставка - бел.ред.) не е заявил, че ГДБОП трябва да подслушва, а само да проверява, стига това да е по закон и да е в рамките на работата, за която е купен последния от дирекцията софтуер. За него отново вчера от МВР заявиха, че ще извлича информация само от мобилни устройства, които са иззети като веществени доказателства в хода на разследване, а няма да служи за подслушване на телефони и други устройства.


"Това, че някой се притеснява да бъде подслушван, си е негов проблем. Аз не считам, че някой трябва да бъде притеснен от това. Аз много повече ще се притесня ако някой не е направил нещо, което е необходимо и се окаже, че той е потенциален терорист или някой, който може да направи толкова бели на държавата", коментира още Радев.


Проверките за неплатени и от пътниците в колите глоби и "внимателното" връщане на децата в училище не са несвойствени дейности за МВР


По време на изслушването в комисията Радев заяви още, че не вижда нищо лошо в това КАТ да проверява за глоби и да връчват фишове, и на пътниците в автомобил, който е спрян за проверка.


"При проверка като може да се види и се установи, че имат неплатени глоби какво да му кажем, ти от втората седалка да минеш през МВР да си я платиш. Че той досега не го е направил", заяви вътрешният министър. По думите му това е част от борбата на правителството за ограничаване на жертвите на пътя и броя на катастрофите, каквато заръка даде премиерът Борисов преди време.


Радев дори даде пример как на двама, отишли да кандидатстват за работа в МВР били отнети шофьорските книжки, а на други двама били връчени фишове. "На кандидатите, а представете си на всички пътуващи в колите, няма ли да станем по-сигурни така", аргументира се министърът.


От отговора на Радев, след въпроса на Тодор Байчев от БСП как ще коментира идеята на управляващите, министерството да помага и в борбата за връщане на децата в училище, се разбра, че вътрешният министър одобрява идеята и било по-добре децата да се образоват, отколкото да се случват инциденти като последния в Асеновград - нападението, извършено от група роми над състезатели и треньори от отбора по гребане край.


По думите на Радев той най-малко би позволил МВР да изпълнява несвойствени функции, след като и без това министерството е натоварено с много задачи. Така министърът обобщи изказванията на депутатите от БСП, според които и проверките на пътуващите в спрени за проверка автомобили и новите правомощия, свързани с образованието на децата са несвойствени за ведомството.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ХАхахахахаХАХАхахаахХАХАХАахха

 2. 2 Профил на bcy50383117
  bcy50383117
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Май няма много желаещи да ходят на убийства,семейни скандали,да ги замерят с бутилки циганите и футболните хулигани без да имат правомощия да си вършат работата и за без пари:-).Всички говорещи за високите заплати и привилегийте на полицайте ходом марш към МВР-свободни места има колкото искате,ама май сте силни само на думи пред компютъра:-)))

 3. 3 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Абе кой е луд да кандидатства в МВР, като ще му вземат книжката е ще му връчат 20 фиша за 500 лева? За заплата от 600 лв. да ходиш да се биеш денонощно с РОМИТЕ и пияниците и хората да те псуват по улиците???? Скоро в страната няма да може да видите никакъв полицай - всички напускат поради безперспективност!!!!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  МВР трябва да се закрие и да се започне на чисто с млади и образовани хора с големи заплати. Не е нужно да са много ,а да работят с акъл
  За подслушването. Не помня кой американски президент беше казал „ Ако замениш свобода срещу сигурност ,губиш и двете.“

 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#4] от "hodounski": МВР трябва да се закрие и да се започне на чисто

  С тази част на изказването ти съм съгласен. Но от никакви нови служители няма нужда. Достатъчно е да се гласува закон, легализиращ дейността на така наречените "ловци на глави" - работещи срещу заплащане на парче.

  /не се чете/
 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Моят най-добър приятел в България, го отхвърлиха при кандидастването му за полицай през 2006 г., понеже бил слаб като външност и не е дебел и закръглен.

  Имам съсед полицай, който на 45 години се пенсионира и има частен бизнес, той е бая като маса. Покриваха крадците на вагоните, пишеха в рапорта си, извършител неизвестен, и касирваха от тях кинти. Поне така ми го разправи бащата.

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ма това даже не е смешно., жалко е. Това да не някакви държавни чиновници, които даже и да не разбират, няма да се забележи.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  Аз мисля всичкото народ да се запишем служители на МВР.
  Всички ще сме много добре, защото в МВР-то дават по-големи заплати....Пък и дрехи , и дневна разкладка има......
  Виждам само един малък проблем.
  Няма да можем да се различаваме по улиците, ама с времето ще свикнем.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski": МВР трябва да се закрие и да се започне на чисто С тази част на изказването ти съм съгласен. Но от никакви нови служители няма нужда. Достатъчно е да се гласува закон, легализиращ дейността на така наречените "ловци на глави" - работещи срещу заплащане на парче.
  —цитат от коментар 5 на Тони Шнайдера


  Ти явно си представяш полицейската работа като някакъв екшън,в който има престрелки,лошите бягат и се крият и полицаите не могат да ги хванат.Нещата са много различни и повечето работа е рутинна.А как се справят полицаите може да се види от доклада на прокуратурата за 2016г.Близо 35 хиляди осъдени престъпника и 97,5 процента от подсъдимите са осъдени.Половин процент от населението на държавата е осъден само за една година.Сам си прави извода дали много или малко е това.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз мисля всичкото народ да се запишем служители на МВР. Всички ще сме много добре, защото в МВР-то дават по-големи заплати....Пък и дрехи , и дневна разкладка има...... Виждам само един малък проблем. Няма да можем да се различаваме по улиците, ама с времето ще свикнем.
  —цитат от коментар 8 на Храбър


  То ако бяха такива големи заплати и привилегии,нямаше да липсват качествени кандидати за работа в МВР.Ама както се вижда от статията кандидатстват хора,които не могат да покрият дори входните изпити,които не са толкова тежки.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Моят най-добър приятел в България, го отхвърлиха при кандидастването му за полицай през 2006 г., понеже бил слаб като външност и не е дебел и закръглен....
  —цитат от коментар 6 на slan777


  Значи и да не ходиш на училище, нема се пуашиш.
  Само гледай да си набамкан като прасе и проблеми с работата няма да имаш.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Значи и да не ходиш на училище, нема се пуашиш.
  Само гледай да си набамкан като прасе и проблеми с работата няма да имаш.
  —цитат от коментар 11 на Храбър


  Като бях спрял цигарите, бях доста напълнял, след като отново ги почнах, отслабнах, сега съм 71 кг. Бащата е 98 кг. Той става за полицай, по външност.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кой нормален назначава хора, дето не отговарят на изискванията? Как си личи, че става дума за държавна служба, ако беше частна фирма това никога нямаше да се случи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Осигурени ли са униформи?Да не се налага да се плащат на ръка после десетки милиони...

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "slan777":

  Вярвате ли в подобни глупости, че някой не е одобрен за работа в МВР, защото не е бил достатъчно дебел?Най-вероятно е имал досие и е бил осъждан, или пък не е издържал приемните изпити.То затова и сега много кандидати отпадат, та не могат да попълнят състава си.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В Германия съм бил доста пъти контролиран от полицаите. Като физическа външност са нормални, като мен. Това, което ми направи впечатление, винаги са двама, мъж и жена. Но може и да е локално, в определена федерална република.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "slan777":

  Това може да е свързано с възрастта на патрулиращите полицаи.Най-вероятно в Германия патрулиращите са млади.Докато в България дори и полицаи на пенсионна възраст патрулират.Има разлика във физическата форма на 20 и 50 годишен.

 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "slan777":Това може да е свързано с възрастта на патрулиращите полицаи.Най-вероятно в Германия патрулиращите са млади.Докато в България дори и полицаи на пенсионна възраст патрулират.Има разлика във физическата форма на 20 и 50 годишен.
  —цитат от коментар 17 на mushashi


  От тези полицаи, от които бях контролиран, бяха на възраст между 20-40 години. Може би по-старите да не ги пращат на улицата. И като съм бил в полицайското управление, по-стар от 50 не видях. Но може и да се лъжа за възрастта, оценявах ги на око.

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi": А как се справят полицаите може да се види от доклада на прокуратурата за 2016г.Близо 35 хиляди осъдени престъпника и 97,5 процента от подсъдимите са осъдени.Половин процент от населението на държавата е осъден само за една година.

  Братчед, не знам как да се изразя, за да не те обидя - то бива неадекватност, ама чак пък толкова. Според доклада на Прокуратурата, може да сме на първо място в света, но истината е точно обратната. В затвора са 10 000 души цифром и словом. Ето ти линк: https://www.24chasa.bg/novini/article/4583609

  Ние сме затънала в бандитизъм и корупция страна. Няма система, която да може да се справи с това, освен военна или някакъв друг тип диктатура. Казах полу на шега за "ловците на глави", защото те са извънсистемни играчи. Не можеш да платиш на всички, за да спрат да те гонят. И затова са по-ефективни от полицията, особено в такава ситуация като нашата. Опитът на САЩ го е доказал. По времето на Стефан Стамболов е издаден "Закон срещу разбойничеството", според който вкарването на престъпниците в затвора, изобщо не е било задължително. Елиминирани са от самото население, срещу парично възнаграждение от държавата. Чифт отрязани уши или ръце са били доказателството.
  Проблемът днес е по-сложен, защото грабежът е узаконен под формата на източване и усвояване. Лично аз нямам надежда, че ще има промяна в следващите 10 години.

  /не се чете/
 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#18] от "slan777":

  Не винаги един строен полицай е по-добър от друг с по-голямо тегло.Рядко се случва да се гони престъпник пеша от полицаи.Но често се случва да се задържат престъпници или луди.И тогава 100 килограмов полицай е за предпочитане пред 70 килограмов.Щото трябва физическа сила.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони Шнайдера":

  Ами затова търси вината в съда , брачед.Щом са осъдени тези 35 хиляди, значи полицията е събрала достатъчно доказателства.И съдът е погалил с перце повечето от тях и не ги е вкарал в затвора.Ако в България се даваха присъди като в САЩ, то битовата престъпност ще намалее в пъти само за 2-3 години.Ама съдиите им дават пробация или условни присъди . Или минимален срок в затвора.А често ги освобождават и предсрочно.

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Весело

  До коментар [#8] от "Храбър":


  Аз мисля всичкото народ да се запишем служители на МВР. Всички ще сме много добре, защото в МВР-то дават по-големи заплати....Пък и дрехи , и дневна разкладка има...... Виждам само един малък проблем. Няма да можем да се различаваме по улиците, ама с времето ще свикнем.
  —цитат от коментар 8 на Храбър


  Хапсолютно съм съгласен с вас. Аз съм ,,за", че даже и ,,против". Разрешават се всичките наши битови и интелектуални проблеми. Безработица - няма. Вие сте роден държавник.

 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  Какво да ти кажа - и ти си прав. Наскоро четох изявление на бивш служител на ДАНС, че МВР има пълна информация за престъпните групи в България, но не предприема никакви мерки, поради политически чадър. И съм склонен да му вярвам.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони Шнайдера":

  А и не бъди толкова сигурен, че в България престъпността е много висока.В градовете и селата можеш да се разхождаш сравнително спокойно вечер. Ти нали беше от Подуене-предполагам, че не ти се е случвало да те нападнат на улицата?Същото не може да се каже за много европейски градове.Виж какво стана в Кьолн-имало е 1223 жалби от жени за изнасилвания, блудства и грабежи.И само 25 човека са осъдени.Просто в България 90 процента от новините в медиите са за криминални престъпления и хората остават с впечатление, че е страшно.Ученик ударил шамар на друг и вече е водеща новина.Знаеш че навремето момчетата се биехме през ден ама тагава никой не тръбеше като сега.

 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#24] от "mushashi": А и не бъди толкова сигурен, че в България престъпността е много висока.В градовете и селата можеш да се разхождаш сравнително спокойно вечер. Ти нали беше от Подуене-предполагам, че не ти се е случвало да те нападнат на улицата?

  Братчед, лично аз познавам доста хора от тези среди. Може би по тази причина не ме и нападат.

  /не се чете/
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi": А и не бъди толкова сигурен, че в България престъпността е много висока.В градовете и селата можеш да се разхождаш сравнително спокойно вечер. Ти нали беше от Подуене-предполагам, че не ти се е случвало да те нападнат на улицата?Братчед, лично аз познавам доста хора от тези среди. Може би по тази причина не ме и нападат.
  —цитат от коментар 25 на Тони Шнайдера


  Тези дето нападат по улиците рядко са от организираната престъпност или престъпници с авторитет.Обикновено са наркомани или цигани.

 27. 27 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "mushashi":Тези дето нападат по улиците рядко са от организираната престъпност или престъпници с авторитет.Обикновено са наркомани или цигани.

  Не знам как да ти го обясня братчед, за да ме разбереш. Всички в квартала ме знаят, а приходящите и гастролиращите също не атакуват без информация - не са чак толкова тъпи. Второ - в мен никога няма пари, пръстени, ланци и скъпоценности. Няма какво да вземат.

  /не се чете/
 28. 28 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Любопитно

  До коментар [#27] от "Тони Шнайдера":

  Само от любопитство бих искал да попитам - хвалите се с това , че всички ви познават или с това, че нищо нямате?

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони Шнайдера":

  Ок.Колко от твоите съседи и познати,които нямат твоите контакти, са били ограбени на улицата през последните години?

 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#28] от "koko65bg": До коментар [#27] от "Тони Шнайдера":
  Само от любопитство бих искал да попитам - хвалите се с това , че всички ви познават или с това, че нищо нямате?

  Братчед, не се хваля нито с едното, нито с другото.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  Ама то от край време се знае,че ченгетата са тъпи-:)

 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#29] от "mushashi":

  Братчед, такава статистика не съм водил. Кооперацията ни е на 4 етажа с един вход на ул. Оборище. Апартаментът ми е партерен, без решетки и прозорците са почти винаги отворени. Никой никога не е правил каквито и да е опити. В района по принцип няма нападения и обири, освен на някой и друг офис на фирма.

  /не се чете/
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тони Шнайдера":

  Ами както сам казваш нещата не са толкова зле с престъпността.

 34. 34 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Весело

  Ко шъ прайм ся ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK