В МВР са назначени нови 400 служители, трудността била, че малко отговарят на изискванията

Министър Валентин Радев, МВР

© Цветелина Белутова

Министър Валентин Радев, МВРОсновният проблем за запълване на състава в МВР е, че няма достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицай. Това заяви по време на блиц контрол в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред вътрешният министър Валентин Радев.


Той каза, че след последните обявени конкурси за назначаване, нови 400 души са започнали работа в полицията. Радев допълни, че все още се търсят около 500 души за постигане на обещания от ГЕРБ брой - около 1 000 нови полицейски служители за справяне с т.нар. битова престъпност по малките населени места. В момента незаетите щатове в МВР са около 4000.


На журналистически въпрос след изслушването му в комисията - в какъв срок ще справи министерството с кадровия си проблем, при положение, че много от кандидатите не отговарят на изискванията, Радев заяви, че същото е питал професионалното ръководство на МВР. Те му обяснили, че проблемът е, че едни и същи кандидати идвали от различни места като се обяви конкурс в София - от Враца, Перник и др.
Решението било да се обявяват конкурси по места, така Радев се надява "да не се движат едни и същи маси". Освен това той заяви отново, че се търси начин за вдигане на заплатите и постигане на финансова перспектива за кандидатите, когато станат част от системата.И така ако вместо 815 лв., колкото по думите му била най-ниската заплата в системата след увеличението тя стане 900-1 000 - така ще се изравни "със заплатата на този от завода в Казанлък например и с другите придобивки" повече хора ще искат да станат част от полицията.


Радев все пак спомена, че увеличение не може да има до края на годината, а евентуално от началото на следващата.


За физическата подготовка на полицаите, които към момента работят в системата, министърът коментира, че е говорил с тях за нуждата да респектират хората, дори да бъдат харесвани от тях. Обяснението на някои от полицаите, че са били в добра физическа форма при постъпване в система, но по-късно това се е променило, се разбра още от думите на Радев.


"И аз като вас се разхождам и ги виждам, някои се чудя как са влезли. Много и аз не ги харесвам.", коментира той. Министърът заяви, че тестове за подготовката им има постоянно, въпросът обаче бил да се спазват правилата обективно и когато някой не се справял с тях, да се му се плаща и "да си отива".


Никой не трябва да се притеснява да бъде подслушван


Вътрешният министър коментира и искането на БСП за неговата оставка с думите: "Нищо не мисля за тази оставка и даже се радвам - значи правим нещо, което не се харесва на опозицията". Допълни, че не е обсъждал въпроса с Бойко Борисов. По време на заседанието на кабинета Борисов само го е питал каква е тази оставка, която искат от левицата.


Той обясни, че вчера при изказването си пред журналисти в Брюксел (което стана повод за исканата му оставка - бел.ред.) не е заявил, че ГДБОП трябва да подслушва, а само да проверява, стига това да е по закон и да е в рамките на работата, за която е купен последния от дирекцията софтуер. За него отново вчера от МВР заявиха, че ще извлича информация само от мобилни устройства, които са иззети като веществени доказателства в хода на разследване, а няма да служи за подслушване на телефони и други устройства.


"Това, че някой се притеснява да бъде подслушван, си е негов проблем. Аз не считам, че някой трябва да бъде притеснен от това. Аз много повече ще се притесня ако някой не е направил нещо, което е необходимо и се окаже, че той е потенциален терорист или някой, който може да направи толкова бели на държавата", коментира още Радев.


Проверките за неплатени и от пътниците в колите глоби и "внимателното" връщане на децата в училище не са несвойствени дейности за МВР


По време на изслушването в комисията Радев заяви още, че не вижда нищо лошо в това КАТ да проверява за глоби и да връчват фишове, и на пътниците в автомобил, който е спрян за проверка.


"При проверка като може да се види и се установи, че имат неплатени глоби какво да му кажем, ти от втората седалка да минеш през МВР да си я платиш. Че той досега не го е направил", заяви вътрешният министър. По думите му това е част от борбата на правителството за ограничаване на жертвите на пътя и броя на катастрофите, каквато заръка даде премиерът Борисов преди време.


Радев дори даде пример как на двама, отишли да кандидатстват за работа в МВР били отнети шофьорските книжки, а на други двама били връчени фишове. "На кандидатите, а представете си на всички пътуващи в колите, няма ли да станем по-сигурни така", аргументира се министърът.


От отговора на Радев, след въпроса на Тодор Байчев от БСП как ще коментира идеята на управляващите, министерството да помага и в борбата за връщане на децата в училище, се разбра, че вътрешният министър одобрява идеята и било по-добре децата да се образоват, отколкото да се случват инциденти като последния в Асеновград - нападението, извършено от група роми над състезатели и треньори от отбора по гребане край.


По думите на Радев той най-малко би позволил МВР да изпълнява несвойствени функции, след като и без това министерството е натоварено с много задачи. Така министърът обобщи изказванията на депутатите от БСП, според които и проверките на пътуващите в спрени за проверка автомобили и новите правомощия, свързани с образованието на децата са несвойствени за ведомството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK