Трима кандидати за Висшия съдебен съвет от парламента приеха да бъдат изслушани от гражданския сектор

Тримата кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота, които се отзоваха на поканата да бъдат изслушани от гражданска организация, от ляво на дясно: адвокат Ангелинка Николова, адвокат Нели Виодорова и прокурор Владислав Томов.

© Цветелина Белутова, Капитал

Тримата кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота, които се отзоваха на поканата да бъдат изслушани от гражданска организация, от ляво на дясно: адвокат Ангелинка Николова, адвокат Нели Виодорова и прокурор Владислав Томов.Трима от общо 18 номинирани от парламентарните партии за членове на Висшия съдебен съвет откликнаха на поканата да бъдат изслушани в дискусия, организирана от гражданска организация.


На поканата на Български институт за правни инициативи (БИПИ), който наблюдава съдебната власт и излиза редовно с идеи за прозрачен и отговорен избор на ВСС, се отзоваха Ангелинка Николова, адвокат от Търговище, номинирана от партия "Воля", Владислав Томов, прокурор от Районна прокуратура-Варна, също номиниран от "Воля", и Нели Виодорова - адвокат от София, номинирана от независимия депутат Ангел Исаев.


И само един представител на парламента уважи поканата - народният представител от БСП Явор Божанков. Той е депутатът, който беше предложил на партията си да внесе кандидатурата за член на ВСС на доц. Кристиан Таков, но БСП не го одобри.
От Висшия съдебен съвет на поканата се отзовахае представители на малцинството - Соня Найденова, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев.
Към всички имаше въпрос за независимостта на съдебната власт - как биха я отстоявали те като членове на ВСС.


Владислав Томов, прокурор от Варна, предложен от партия "Воля": Доброто заплащане на магистрата гарантира независимост


Тази теза се открои в изказването на Томов, който работи в ниско ниво на прокуратурата и по думите му познава най-добре проблемите на редовите прокурори. Младшите прокурори. Работи в една стая с младши прокурори и смята за унизително ниско тяхното заплащане, а те вършат същата работа като редовните магистрати. Дори трябвало да се помисли дали е целесъобразно да се запази институтът "младши съдия и прокурор" или да се премахне. По.късно, в хода на дискусията Томов конкретизира представата си за независимостта - че заплащането е само едно от условията за независимост на магистрата.


Ангелинка Николова, адвокат от Търговище, номинирана от "Воля": Основата на независимостта е личният морал и контролът от ВСС


Николова, която е била съдия 26 години и от шест месеца е адвокат по свое желание, не се съгласи с Томов за ролята на заплащането и посочи личните качества на магистрата за основа на независимостта.


Ангелинка Николова призна, че по-рано като съдия се е отнасяла с лека досада - "само досада", подчерта това, - към оценките на гражданските организации за съдебната власт, но сега, като адвокат и като "стояща по-близо до гражданите", се вслушва по-внимателно в становищата на гражданския сектор и намира за адекватни становищата на гражданските организации по много от проблемите на съдебната власт.


"Съдията, за да работи независимо и спокойно, трябва да има зад гърба си ВСС. Да знае, че ще бъде защитенп от натиск и влияние, и че ще бъде санкциониран, ако се поддаде на натиск и влияние", подчерта Ангелинка Николова.


Освен в личните качества Николова вижда гаранция за опазване на независимостта на магистратите също в контрола от ВСС и безкомпромисност към всяко уронване на престижа на съдебната власт.


Нели Виодорова, адвокат от Софийската колегия, предложена от независим депутат: Независим е висококвалифицираният добре обучен магистрат


Виодорова, предложена от независимия депутат Ангел Исаев за член на Съдийската колегия на ВСС, е адвокат от кариерата с широка експертиза - работила е и в наказателното, и в гражданското право, участвала е и в дела по защита правата на човека, била е и дисциплинарен обвинител в производства за нарушения на адвокати.


Тя разглежда независимостта в различните й аспекти и смята, че независим е висококвалифицираният, добре подготвен, компетентен магистрат, който може да си прави справките в сайтовете на международните съдилища, в различните специализирани раздели на правото - колкото по-обучени са съдията и прокурорът, наред с нравствената им устойчивост, толкова по-малко може да им се влияе, е позицията на Виодорова.


На по-конкретните въпроси - как биха реагирали като членове на ВСС, когато виждат че се разминава с тяхното мнение становището на мнозинството - и тримата кандидати отговаряха не твърде конкретно. И все пак в отговорите на Николова и Виодорова се очерта , че добре аргументираната лична позиция ще превалира.


Лоялност към ВСС - тази е вярната позиция, каза Томов, но не уточни какво става , ако "ВСС" означава гласуваното становище, с което той самият не е съгласен.


Как ви намери политическата партия, която ви номинира?


На този въпрос, зададен от съдия Весислава Иванова, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите, кандидатите отговориха откровено.


Прокурорът Томов е бил поканен от адвокати, които са членове на партията "Воля". Познават ме като неподатлив на влияние от по-горни инстанции - така обясни Томов защо е бил харесан.


Адвокат Николова е била поканена лично от Веселин Марешки, с когото се познава, тъй като преди време го помолила и той се отзовал да помогне чрез фондация на дом за психично болни, извършващи производствена дейност.


Адвокат Нели Виодорова е поканена от депутата Ангел Исаев, който бе изключен от ДПС и стана независим.


Изложенията и отговорите на кандидатите звучаха искрено, а това наред със


самият факт че са приели да им бъдат задавани въпроси, ги постави в добра светлина поне пред слушателите на дискусията


Председателят на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков дори се пошегува накрая, че те са "тези, които няма да бъдете избрани, защото явно вашите предложители не участват за момента в пазарлъците".


Неслучайно по същото време на бурното заседание на Правната комисия по промените в Закона за съдебната власт председателят на комисията Данаил Кирилов намерил за нужно да вметне критично, че "някъде сега се провежда изслушване на кандидати за ВСС по процедура, която никъде не е написана, мястото за задаване на въпроси е в парламента".


Изслушването на кандидатите в парламентарната правна комисия е насрочено за септември.


Днешната дискусия по никакъв начин нито дублира, нито изземва роля на парламентарната комисия, коментира директорът на БИПИ Биляна Гяурова Вегерседер.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Бихте ли разяснили това изречение?
  „Младшите прокурори. Работи в е4дна стая с мбадши прокурори и смята за унизително ниско тяхното заплащане, а те вършат същата работа като редовните магистрати.”

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Имат какво да крият ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK