Как държавата продаде част от Варненското езеро и узаконява сделката

Узаконеният имот с част от Варненското езеро

© АГКК

Узаконеният имот с част от Варненското езероС "естествени процеси, настъпили във водоемите", Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясни за "Дневник" как близо 37 дка от акваторията на Варненското езеро е попаднало в кадастралната карта на частен поземлен имот през 2015 г.


За абсурдната ситуация пръв в профила си във "Фейсбук" съобщи председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян. Историята на "грешката" с включването на част от езерото в частен имот започва през 2006 г., когато държавата е продала на дружеството "Дар трейд" терен от 98 дка в землището на варненското с. Казашко. Преди това имотът е бил включен в Държавния поземлен фонд, управляван от Министерството на земеделието и горите.


На 30 януари 2015 г. тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е одобрил кадастрална карта, с която в имота, собственост на "Дар трейд", са узаконени и попадналите там 37 дка от Варненското езеро. Три дни по-рано - на 27 януари с.г., от поста е освободен Валентин Йовев, а на негово място е назначен Светослав Наков.
Според действащото законодателство


езерото е изключителна държавна собственост


и не може да бъде продавано или заменяно. В заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, кадастър и карготрафия обаче въпросният имот (заедно с част от водната площ) е описан като "урбанизирана територия" с трайно предназначение "за производствена и складова дейност".


Кадастралната карта, в която част от Варненското езеро е отбелязана като собственост на "Дар трейд", най-напред е била приета от Регионалната служба по геодезия, картография и кадастър, съвместно с администрацията на община Варна. Едва след това тя е предложена за одобрение от висшестоящия орган. От местната администрация категорично отказаха да отговорят на въпросите


как и защо се е случило това.


Въпреки неколкократното напомняне отговор не последва и от кадастралната служба във Варна. С голямо закъснение и след двукратно отлагане "за уточнения" отговорът на зададените въпроси дойде през пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Границите на имота така, както са отразени в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Границите на имота така, както са отразени в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.


В писмото, изпратено до "Дневник", се припомня, че "Дар трейд" действително притежава нотариален акт за покупката на имота в землището на с. Казашко.


В отговора се обяснява също, че в него са попаднали и "образувания, появили се в резултат на естествени процеси". От сателитната снимка на района се вижда, че това биха могли да бъдат единствено два пясъчни ръкава, оформящи дълбок залив. Дали регионалното министерство е имало предвид тях от отговорите на пресцентъра му не става ясно. Проверка в платформата Еarth Еngine на Google обаче показва, че ръкавите са съществували още през 1991 г., т.е. 15 години преди сделката с "Дар трейд". Следователно те би трябвало да са били забелязани още при продажбата на терена.


Скрийншот от Google Maps, на който се вижда, че т.нар. "образувания, появили се в резултат на естествени процеси" са съществували още през 1991 г.

© Google Maps

Скрийншот от Google Maps, на който се вижда, че т.нар. "образувания, появили се в резултат на естествени процеси" са съществували още през 1991 г.


"Съгласно Закона за водите публична държавна собственост, когато при заснемането на крайбрежни езера, лагуни и лимани, се установи, че се засягат частни имоти, е необходимо да се предприемат действия, свързани с


уреждане на собствеността


между държавата и частните собственици", пише още в отговора на регионалното министерство. Това можело да стане чрез процедура по отчуждаване и обезщетяване на собствениците. Случаят с конкретния казус обаче не бил решен законодателно. По тази причина вариантите за действие от тук нататък са два, но еднакво мъгляви.В първия от тях по съдебен път би могла да бъде установена незаконосъобразна продажба на държавен имот, за каквато според експерти става дума. Във втория – частта от езерото трябва да бъде оценена, след това одържавена, а собственикът й да получи обезщетение за отнетия имот. Неговият размер ще зависи от това


какво ще види държавата в кадастралната си карта


- производствен терен или езеро. Тъй като до момента в административната практика няма прецедент за оценка на водно пространство, изключителна държавна собственост, критериите, по които това би могло да стане, са напълно неясни, е мнението на експертите.


Извадка от Общия устройствен план на Варна. От нея ства ясно, че при изработката му въпросният имот е разделен на две части - едната, заета от Варненското езеро и евентуално ръкавите,образували се "в резултат на антропогенна дейност", а другата - сушата.

© ОУП - Варна

Извадка от Общия устройствен план на Варна. От нея ства ясно, че при изработката му въпросният имот е разделен на две части - едната, заета от Варненското езеро и евентуално ръкавите,образували се "в резултат на антропогенна дейност", а другата - сушата.


Освен това съгласно текстовете на Закона за кадастъра и имотния регистър "границите на територии с еднакво трайно предназначение са граници и на поземлени имоти". Това би трябвало да е основание теренът, собственост на "Дар трейд", да бъде разделен на две – единият да обхваща сушата, а вторият водата. Основание за разделянето може да бъде намерено и в Общия устройствен план на Варна, в който границата на землището на с. Казашко ясно е нанесена с пунктир по брега на езерото и не обхваща никаква части от акваторията му. Но всичко това е убегнало както от вниманието на общинската администрация във Варна, така и на директора на Агенцията по кадастър.


Оттук нататък административната процедура за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за въпросния поземлен имот трябва да бъде проведена от варненската служба по кадастър. Това може да стане едва след представяне на документи, удостоверяващи приключването на процедурата по обезщетяването на "Дар трейд" и съставянето на акт за публична държавна собственост, пише още в писмото на регионалното министерство.


Сега идва ред и на друг въпрос:


Кой трябва да бъде обезщетен?


Според архива на Търговския регистър собственикът на терена езеро е "Дар трейд" - еднолично търговско дружество. То е притежание на друга компания - "Енергия 1". И двете имат един и същ управител - Цветелина Дундова. Собственик на 100% от капитала на "Енергия 1" е "Лорейн маркетинг сървисис лимитид", регистрирана в ОАЕ.


Друга справка в Търговския регистър сочи, че активите и на двете дружества "Дар трейд" и "Енергия 1" в размер на 20.5 млн. лв. са заложени като гаранция по кредит от 6.7 млн. евро. Той е отпуснат от Централна кооперативна банка.


Опитите "Дневник" да се свърже с "Дар трейд" останаха безуспешни. Компанията не е посочила в регистрацията си телефон за връзка. А публикуваният там адрес за електронна поща е на Централна кооперативна банка.


Попадането на част от Варненското езеро в частен имот е вторият подобен случай на територията на общината. През април 2015 г.разследване на предаването "Господари на ефира" и журналиста Борис Касиков разказа за строеж на самия морски бряг в местността "Фичоза". По документи имотът трябваше да се намира навътре в сушата без да е част от плажа, който е изключителна държавна собственост. На практика обаче парцелът не само граничеше с морето, но част от него дори попадаше в акваторията на Черно море.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Поредната имотна измама по времето на ГЕРБ извършена от ОПГ. Правете сии изводите. грабят раята непрекъснато.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Сигурен съм, че тия могат да крадът и с г.за си. Завойските циганки са като първолаци пред тях.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Незаконно ли е или не. Другото са лакърдии за нахъсване на тролетариата.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Весело

  Az не виждам нищо лошо в това! Нали трябва да правим път на бизнеса? КОЙ да плаща данъци, ако не КОЙ, Пеевски, Марешки и едрия бизнес? Целта на либерастията е да се дава път на частника, и то най-вече на едрия частник! Оня частник, който може да даде подкуп! Оня частник, който като му кажеш-идат избори, дай едни пеесе мльона, ще ти ги даде без да се замисли!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 702 Неутрално

  предлагам колегите от Дневник да сменят в заглавието "Как" с "Пак".

 6. 6 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 233 Весело

  Касика се опита да направи зрелище от тази "невероятна новина", но се оказа, че няма нищо незаконно и нередно, въпреки преекспонираните факти и откровени лъжи. Сега пак се претопля старата баница. И много интересно как за няколко минути коментиращите успяха да прочетат целия текст, да вникнат в него, да си направят сами справките и да си излеят заключенията в коментари. Даже буквално за секунди. :)

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално
 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Що се изказвате неподготвени :-(
  Това е територията на СТРОЯЩИЯ се Зърнен Терминал.
  т.н. "два пясъчни ръкава" са 12м кесони, които образуват кейовата стена. Има да се поставят още толкова кесони и да се насипе с пясък от дъното ня терминалната акватория, след това да се вдигнат силози и пристанищните съоръжения.

  Проектът е изпълняван през 90-те от Трансстрой АД Варна, документацията е налична в архива

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Разстроено

  Амчи те утре може и парченце от морето да продадът, или пък направо половината брегова ивица с прилежащото моренце да стане частна. Много далавера много нещо се върти между правилните "бизнесмени/бизнедами" и общински, областни, държавни и всякакви други видове администрации.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 10. 10 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 252 Неутрално

  "Той е отпуснат от Централна кооперативна банка."

  Съвпадение, случайност - не мисля.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Гневно

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Направо е престъпно за всички ! Само не за герб и приятели !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2401 Весело

  Ари ся! Квой туй някулку декъръ езиру ф сръвнений с ниубятнътъ всиленъ?

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стартирана при Царя, к огато Боко Т беше гл. Секретар на МВР а Пеевски Шеф на Пристанище Бургас

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Хора,

  ДОКОГА ще ТЪРПИТЕ КРАЖБИТЕ????

 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЙЕИ":

  Пич, след като езера, реки, море и прилежащите им брегове са изключителна държавна собственост, те не могат да бъдат продавани, дарявани, заменяни и прочее. Могат да бъдат отдавани на концесия. Ако ти в твоя собствен имот решиш да си направиш езерце/понд с цел вдигане на цена при евентуална проджба е нещо съвсем различно от това да продадеш част от съществуващо природно езеро. Утре може и седемте рилски езера да се окажат с частен собственик след като има прецедент.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "е необходимо да се предприемат действия, свързани с

  уреждане на собствеността "
  Ням,а какво да се урежда, трябва просто да се одържави, защото езерото е изключителна държавна собственост и нямат право нито да го продават, нито да го купуват. Продажно племе са българските чиновници, готови са и майка си да продадат, за да се обогатят.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Три дни по-рано - на 27 януари с.г., от поста е освободен Валентин Йовев, а на негово място е назначен Светослав Наков."

  Надали е случайно! И какво - ще платим и за тази корупционна сделка

 18. 18 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#10] от "r3tro":

  Леле, колко странно, че банка е отпуснала кредит. Не мога да повярвам, наистина, не знаех, че банките могат да отпускат кредити за предприятия. Аз като имам кредит към Уникредит, прави ли ме химик или арменец?

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Гневно

  До коментар [#18] от "nikivan":

  не си оригинален.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  не знам само защо продължаваме да наричаме тази структура държава ...

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Хрумна ми, че като се разтопят още няколко ледника, такива случки ще станат ежедневие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Важното е да се извадят едни 50 млн и да се построи Зернения терминал. Учуден съм че не е в активите на съседния Леспорт ЕАД за който ТИМ взеха концесията. Най-вероятно ще си я разширят.

  Ние сме единствената черноморска страна без Зърнен терминал и корабите се товарят както преди 100 г.

 23. 23 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "..как и защо се е случило това?.."

  Лесно и безнаказано се случва. Защото живеещите в България са "материал", а не общество, и това се поддържа целенасочено. Защото цялата администрация (държавна и общинска) в България е назначена по политическа линия, следователно е некадърна, корумпирана, апатична и прилагаща закона в угода на назначаващия .... И защото живеещите в България си плащат за това..

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  "Бате к*ре, ено мъжленце от нашите си е дзаплюло нешо ън брегО ън Варенското еДЗеро. Чмое ли ъ му се помогне по некккъффф начин, шото се иъ и со ДПС през Дражев и с Митьо Джелезков през тимаджиите - тука до стабилност на държаата опират раотите! Тва у пристанишна ли се глеъ или у екологията? К'во? Раята щела ъ се усети все некога? Ти че ме разбиеш, верно ли дза раята се дзамислИ? Бате, едно че помниш от мее - раята е као джената - не я ли клатиш дздрао, почва ъ мисли дза глуусти...."

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Офтопик

  Абе хора, пише се крадАт, дадАт, продадАт,
  НАучете я тая граматика най-сетне бе, маа' му стара!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  На "отиване" ГЕРБ ще подадат парламента заедно с площада :) Това е сриване на цивилизацията към варварство не е изненада . Нещата са такива каквито те казват , това което се вижда не е истина и има някакво обяснение. Кой експерт е подписал това !?? Край р. Дунав, ..може и островите да са станали ниви !?? Не гледайте реалността, важното е документите създадени от ГЕРБ служби. По този повод се сещам за наличието на все още Поземлени комисии и десетки чиновници на заплати ???

 29. 29 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Поредната имотна измама по времето на ГЕРБ извършена от ОПГ. Правете сии изводите. грабят раята непрекъснато.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, пропускаш, че "Историята на "грешката" с включването на част от езерото в частен имот започва през 2006 г., когато държавата е продала на дружеството "Дар трейд" терен от 98 дка в землището на варненското с. Казашко. Преди това имотът е бил включен в Държавния поземлен фонд, управляван от Министерството на земеделието и горите."
  Та, началото на измамата е дадено от "лявото" БКП - БСП, а "дясното" БКП - ГРОБ просто довършва далаверата!

 31. 31 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Стартирана при Царя, к огато Боко Т беше гл. Секретар на МВР а Пеевски Шеф на Пристанище Бургас
  —цитат от коментар 13 на stenli1


  Бе май по времето на Станишко е почнало, но и при Царя да е, все тая - корените на ОПГ-то са все от една боя.

 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Важното в случая е Костов да е виновен!!!

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#31:"choss"][/quote]

  Не е май, нито нито юни.
  Януари 2005 е бил Царя. Провери

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#31:"choss"][/quote]

  Извинявай, предишния път в статията, мисля че пишеше 2005 г.

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  А Министефство на земеделието и горите беше на ДПС

 36. 36 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 929 Разстроено

  Както се казва: ТИМ...билдинг.
  Така е по морето.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 37. 37 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Здрави пари са играли,та чиновниците да направят всичко"законно".

 38. 38 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Коалицията ОП/Г(ерб) продължава по пътя на триглавия крадец. Ония направиха едни заменки, дето си прибраха паричките и толкоз. Тия сега съвсем кротко си стрижат, какво стрижат, направо бръснат стадото, а то си поблейва. "Бойко, Бойко, Бойко".

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  И о , чудо. Този път няма как да натопят Костов. Толкова години за далаверите на Сакскобурготски, Станишев и Борисов народът не протестира. Винаги Костов е виновен.

 40. 40 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Тук май малко хора четат и се замислят какво точно коментират. Важно е по инерция да се плюе, да напишат заучени фрази за мафията и държавата и да даде по лайк на немислещите съмишленици.
  В случая става въпрос за зърнения терминал. Никой няма да си вземе водата от езерото и да си я занесе в задния двор. А пристанището в близост е на концесия, не е купено.

 41. 41 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Варненската трибуквена групировка има най-стройната мрежа от интернет тролове. Винаги са на линия под всякакви статии , засягащи тея бандити.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дундурук":

  това е част от манипулацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 929 Разстроено

  До коментар [#41] от "Дундурук":


  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И сега отново са ни налазили...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на ulz15527006
  ulz15527006
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Държавата просто трябва да заведе един иск за собственост съгласно чл.7, ал.1 ЗДС и да си прибере имота. Останалото са глупости и опит да се подари имота. Цацаров защо спи!?

 46. 46 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За ГЕРБ реалността е различна. Ние нещо не виждаме правилно . Езерото не е езеро. Гората не е гора. Българите са роби които винаги може да метнеш.

 47. 47 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#18] от "nikivan":

  И фирмата и банката са собственост на групировката ТИМ. Само те могат да осъществят такава далавера във Варна. Имат "дървеното" пристанище, сега ще си построят зърнено, после контейнерен терминал. А някой чиновник е "проспал" за какво става въпрос.

 48. 48 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Между другото това е идеалното място за зърнено пристанище във Варна, а не измисления "интермодален" терминал на лапача Гуцанов, който би задръстил още повече трафика в града. Сещам се, че скоро стана въпрос и за "детелина" на магистралата до село Игнатиево, която е абсурдна и излишна, но се вързва много добре с мястото на това зърнено пристанище. А силози там отдавна има, още от времето на соца и съвсем случайно са собственост на ТИМ.

 49. 49 Профил на rellaxx
  rellaxx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Групировката си присвои Алея Първа, взе си пристанище на концесия, сега си взима брега по езерото. След няколко години на изток и на юг Варна ще граничи с ТИМ. Между другото ТИМ = ТИМАР (особен вид ленно владение в Османската империя )

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Моа преател Тайпи
  Моа преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и съвсем случайно са собственост на ТИМ
  —цитат от коментар 48 на Oggie Petkov


  Тези "бизнесмени" отдавна щяха да са фалирали, ако не беше вихрещата се бясна корупция. А ако някой си мисли, че са проблем само из варненско... да напомня така нариченият "премиер" Борисов как бързаше да им направи едни подаръци в края на "първия мандат"

  Летището у София и едни други имотчета около Бургас?

  "the first rule of Cryptography is Don't Roll Your Own Crypto"
 52. 52 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 634 Неутрално

  ОфтопикАбе хора, пише се крадАт, дадАт, продадАт,НАучете я тая граматика най-сетне бе, маа' му стара!
  —цитат от коментар 26 на rapidfire


  сакън!... така по-леснинко се разкриват (саморазкриват шпионите и друговерците) :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 53. 53 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Като за начало поискайте оставката на хората одобрили кадастралната карта в този ѝ вид - шефа във Варна и големия шеф в София!

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2117 Весело

  Пфуу, мно'о зависници, брей! За нек'ви 30-тина декара, и те в блатото, война направиха! В морето острови, вече, ша пра'ат, по холандски тертип, те за е'ни хъбчета, пардон терминалчета, врява дигат. Хайде холан, кат' не ви иде отръки да усвоявате, барем си мълчете!

 56. 56 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Да, държавната собственост не е това,което беше.... и никога няма да бъде! Гербереастките тролчета цъфтят от кеф,Костов е виновен по дефиниция...и както казваше Таков "Прозрачността действа само където има срам и страх" В държавните,областните и общинските администрации "такова животно" от давана нема!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 57. 57 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Като за начало поискайте оставката на хората одобрили кадастралната карта в този ѝ вид - шефа във Варна и големия шеф в София!
  —цитат от коментар 53 на kokoto2


  Може да си искаме каквото си поискаме :) У булгаристан това не е форма на протест. ФАКТ!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 58. 58 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма грешка тука, има ТИМ.

  chavo64
 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  И на кого е собственост тази "Дар Трейд" ?

 60. 60 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Стига с ГЕРБ!
  Проверка в платформата Еarth Еngine на Google обаче показва, че ръкавите са съществували още през 1991 г., т.е. преди сделката с "Дар трейд". Следователно те би трябвало да са били забелязани още при продажбата на терена.
  Историята на "грешката" с включването на част от езерото в частен имот започва през 2006 г., по време на правителството на БСП на С. Станишев, когато държавата е продала на дружеството "Дар трейд" терен от 98 дка в землището на варненското с. Казашко. Преди това имотът е бил включен в Държавния поземлен фонд, управляван от Министерството на земеделието и горите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK