Как държавата продаде част от Варненското езеро и узаконява сделката

Узаконеният имот с част от Варненското езеро

© АГКК

Узаконеният имот с част от Варненското езероС "естествени процеси, настъпили във водоемите", Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясни за "Дневник" как близо 37 дка от акваторията на Варненското езеро е попаднало в кадастралната карта на частен поземлен имот през 2015 г.


За абсурдната ситуация пръв в профила си във "Фейсбук" съобщи председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян. Историята на "грешката" с включването на част от езерото в частен имот започва през 2006 г., когато държавата е продала на дружеството "Дар трейд" терен от 98 дка в землището на варненското с. Казашко. Преди това имотът е бил включен в Държавния поземлен фонд, управляван от Министерството на земеделието и горите.


На 30 януари 2015 г. тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е одобрил кадастрална карта, с която в имота, собственост на "Дар трейд", са узаконени и попадналите там 37 дка от Варненското езеро. Три дни по-рано - на 27 януари с.г., от поста е освободен Валентин Йовев, а на негово място е назначен Светослав Наков.
Според действащото законодателство


езерото е изключителна държавна собственост


и не може да бъде продавано или заменяно. В заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, кадастър и карготрафия обаче въпросният имот (заедно с част от водната площ) е описан като "урбанизирана територия" с трайно предназначение "за производствена и складова дейност".


Кадастралната карта, в която част от Варненското езеро е отбелязана като собственост на "Дар трейд", най-напред е била приета от Регионалната служба по геодезия, картография и кадастър, съвместно с администрацията на община Варна. Едва след това тя е предложена за одобрение от висшестоящия орган. От местната администрация категорично отказаха да отговорят на въпросите


как и защо се е случило това.


Въпреки неколкократното напомняне отговор не последва и от кадастралната служба във Варна. С голямо закъснение и след двукратно отлагане "за уточнения" отговорът на зададените въпроси дойде през пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Границите на имота така, както са отразени в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Границите на имота така, както са отразени в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.


В писмото, изпратено до "Дневник", се припомня, че "Дар трейд" действително притежава нотариален акт за покупката на имота в землището на с. Казашко.


В отговора се обяснява също, че в него са попаднали и "образувания, появили се в резултат на естествени процеси". От сателитната снимка на района се вижда, че това биха могли да бъдат единствено два пясъчни ръкава, оформящи дълбок залив. Дали регионалното министерство е имало предвид тях от отговорите на пресцентъра му не става ясно. Проверка в платформата Еarth Еngine на Google обаче показва, че ръкавите са съществували още през 1991 г., т.е. 15 години преди сделката с "Дар трейд". Следователно те би трябвало да са били забелязани още при продажбата на терена.


Скрийншот от Google Maps, на който се вижда, че т.нар. "образувания, появили се в резултат на естествени процеси" са съществували още през 1991 г.

© Google Maps

Скрийншот от Google Maps, на който се вижда, че т.нар. "образувания, появили се в резултат на естествени процеси" са съществували още през 1991 г.


"Съгласно Закона за водите публична държавна собственост, когато при заснемането на крайбрежни езера, лагуни и лимани, се установи, че се засягат частни имоти, е необходимо да се предприемат действия, свързани с


уреждане на собствеността


между държавата и частните собственици", пише още в отговора на регионалното министерство. Това можело да стане чрез процедура по отчуждаване и обезщетяване на собствениците. Случаят с конкретния казус обаче не бил решен законодателно. По тази причина вариантите за действие от тук нататък са два, но еднакво мъгляви.В първия от тях по съдебен път би могла да бъде установена незаконосъобразна продажба на държавен имот, за каквато според експерти става дума. Във втория – частта от езерото трябва да бъде оценена, след това одържавена, а собственикът й да получи обезщетение за отнетия имот. Неговият размер ще зависи от това


какво ще види държавата в кадастралната си карта


- производствен терен или езеро. Тъй като до момента в административната практика няма прецедент за оценка на водно пространство, изключителна държавна собственост, критериите, по които това би могло да стане, са напълно неясни, е мнението на експертите.


Извадка от Общия устройствен план на Варна. От нея ства ясно, че при изработката му въпросният имот е разделен на две части - едната, заета от Варненското езеро и евентуално ръкавите,образували се "в резултат на антропогенна дейност", а другата - сушата.

© ОУП - Варна

Извадка от Общия устройствен план на Варна. От нея ства ясно, че при изработката му въпросният имот е разделен на две части - едната, заета от Варненското езеро и евентуално ръкавите,образували се "в резултат на антропогенна дейност", а другата - сушата.


Освен това съгласно текстовете на Закона за кадастъра и имотния регистър "границите на територии с еднакво трайно предназначение са граници и на поземлени имоти". Това би трябвало да е основание теренът, собственост на "Дар трейд", да бъде разделен на две – единият да обхваща сушата, а вторият водата. Основание за разделянето може да бъде намерено и в Общия устройствен план на Варна, в който границата на землището на с. Казашко ясно е нанесена с пунктир по брега на езерото и не обхваща никаква части от акваторията му. Но всичко това е убегнало както от вниманието на общинската администрация във Варна, така и на директора на Агенцията по кадастър.


Оттук нататък административната процедура за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за въпросния поземлен имот трябва да бъде проведена от варненската служба по кадастър. Това може да стане едва след представяне на документи, удостоверяващи приключването на процедурата по обезщетяването на "Дар трейд" и съставянето на акт за публична държавна собственост, пише още в писмото на регионалното министерство.


Сега идва ред и на друг въпрос:


Кой трябва да бъде обезщетен?


Според архива на Търговския регистър собственикът на терена езеро е "Дар трейд" - еднолично търговско дружество. То е притежание на друга компания - "Енергия 1". И двете имат един и същ управител - Цветелина Дундова. Собственик на 100% от капитала на "Енергия 1" е "Лорейн маркетинг сървисис лимитид", регистрирана в ОАЕ.


Друга справка в Търговския регистър сочи, че активите и на двете дружества "Дар трейд" и "Енергия 1" в размер на 20.5 млн. лв. са заложени като гаранция по кредит от 6.7 млн. евро. Той е отпуснат от Централна кооперативна банка.


Опитите "Дневник" да се свърже с "Дар трейд" останаха безуспешни. Компанията не е посочила в регистрацията си телефон за връзка. А публикуваният там адрес за електронна поща е на Централна кооперативна банка.


Попадането на част от Варненското езеро в частен имот е вторият подобен случай на територията на общината. През април 2015 г.разследване на предаването "Господари на ефира" и журналиста Борис Касиков разказа за строеж на самия морски бряг в местността "Фичоза". По документи имотът трябваше да се намира навътре в сушата без да е част от плажа, който е изключителна държавна собственост. На практика обаче парцелът не само граничеше с морето, но част от него дори попадаше в акваторията на Черно море.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK