С промени в закон Столичната община иска да ограничи максималната височина на сградите в кварталите

С промени в закон Столичната община иска да ограничи максималната височина на сградите в кварталите

© Юлия ЛазароваГлавният архитект на София Здравко Здравков е подготвил предложения за промени в Закона за закона за устройството и застрояването на Столичната община, които ще поставят ограничения за височината на сградите в зависимост от тяхното местоположение. Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.


Сред промените присъства предложението в смесените многофункционални зони, в които в момента няма лимит на височината на новите сгради, тя да се ограничи до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове в комплексите. В комплексните градски центрове идеята е да могат да се правят сгради с височина до 125 метра. В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местоположение ще е обект на дискусии, каза още Йорданка Фандъкова.


Тя допълни, че вече е имала срещи с депутати и общински съветници в търсене на подкрепа на промените в закона, който тепърва ще се пусне за обществено обсъждане. "Всичко е насочено да има инвестиции, а в същото време градът да е подреден. Предвиждаме застрояването да бъде ограничено до 50% от общия устройствен план", уточни Фандъкова.
В отговор на въпрос за гражданските протести срещу няколко емблематични строежа на "небостъргачи" кметът каза, че общината прави всичко възможно да не допусне строителството на висока сгради в столичния квартал "Стрелбище" например. "Заложено е да бъде зелена площ. Съдът обаче задължи главния архитект да даде разрешително за строеж. И сегашният, и предишният архитект не се съобразиха и им се налагат ежемесечни глоби", допълни Фандъкова. Тя уточни, че Столичната община не е над закона, но в някои ситуации се търсят целесъобразни решения.


Промените в закона трябва да спрат и практиката ъглови имоти да се застрояват над параметрите на Общия устройствен план. "Предвиждаме височината да се ограничи до 50% от височината, предвидена в плана", каза още кметът на София. По повод демонтирането на паметника пред НДК Фандъкова подчерта, че около него има много спекулации. "Не се демонтира паметник, а останки от разрушен паметник. Конструкцията е силно компрометирана. Металните части са ерозирали до степен, че не могат да се възстановят и е нужно ново изграждане. Паметникът трябва да се демонтира от гледна точка на безопасността", допълни кметът на София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK