Временният шеф на Софийския районен съд иска наказание за съдия, връщал дела

Стефан Милев

© Анелия Николова

Стефан МилевВременният председател на Софийския районен съд Стефан Милев е образувал дисциплинарно производство срещу съдията от съда Мирослав Петров. Причината: той е върнал на два пъти дело на прокуратурата. За акцията на Милев съобщиха 31 наказателни съдии, които смятат действията на временния им ръководител за недопустими.


Защото дали разпорежданията на съдията (с такъв акт казусите се връщат на прокуратурата) са правилни и как са обслужили нуждите на наказателното производство заедно с изискването за разглеждането му в разумен срок могат да преценят единствено горестоящите съдебни инстанции по реда на закона.


Темата с връщането на делата на държавното обвинение е любима на главния прокурор Сотир Цацаров, като той често препращал към съда отговорността за бавенето на процесите. В парламента в момента се намират и поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, част от които предвиждат именно мерки, които целят връщане на делата на прокуратурата. Преди два дни Цацаров заяви, че като бивш съдия смята, че е по-редно съдът да постановява оправдателни присъди, а не да връща дела.
Според 16 съдии от районния съд и 15 съдии от градския съд Милев няма компетентност да се занимава с този въпрос и да иска наказание за Мирослав Петров. "Тъй като е недопустимо да се провежда спор между Вас и съдията-докладчик за обхвата на правомощията му по чл. 248 НПК, още повече – по висящо наказателно производство и при реален риск административната намеса да компрометира базисното изискване за гарантиране на справедлив процес по смисъла на чл. 6 ЕКПЧ, което включва и изискването за независим и безпристрастен съд, апелираме към чувството Ви за отговорност и настояваме за прекратяване на дисциплинарната процедура", пишат още съдиите.


Сайтът "Дефакто" цитира заповедта на Милев, в която той иска производство за "неоправдано забавяне" на производството по едно дело, а не за решенията му по него. Твърди се също така, че на три пъти в СРС не са изпълнени указания на по-горната инстанция за насрочването на същото наказателно дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK