Втората съдебна инстанция увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

Втората съдебна инстанция увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

© Анелия НиколоваУвеличение на наказанията получиха подсъдимите за убийството по хомофобски подбуди на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Софийският апелативен съд (САС) призна Александър Георгиев и Радослав Кирчев за виновни и прие, че неоснователно двамата са получили занижени наказания от първата инстанция заради младата им възраст и продължителността на делото.


Апелативните магистрати осъдиха Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.


Преди две години Софийският градски съд (СГС) постанови 13-годишна ефективна присъда спрямо Георгиев и 4 години и 10 месеца затвор за Кирчев, който е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството.
26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт от младежи, които "прочиствали парка от гейове", през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради проточило се разследване. Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Той е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци. Умира от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост.


По делото така и не се разбра как подсъдимите са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални.


Както първата инстанция, така и САС приема, че убийството не е извършено по хулигански, а по хомофобски подбуди.


Според апелативните съдии - Елена Каракашева, Десислав Любомиров и Карамфила Тодорова, безпричинната омраза на подсъдимите към жертвата е продиктувана от "лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни", предава "Правен свят".


След края на делото то трябва да се върне в градския съд за ново произнасяне по гражданските искове, тъй като апелативните магистрати са обезсилили присъдата в тази ѝ част.


Градският съд е присъдил на майката на Стоянов 250 хил. лв., които подсъдимите да заплатят заедно. САС обаче отбелязва, че по делото са били приети два иска за по 250 хил. лв. срещу всеки от подсъдимите. Според САС по този начин градският съд се е произнесъл по непредявен иск, което прави присъдата в тази ѝ част недопустима.


Повече за статистиката на извършените престъпления в столичния парк четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK