Дневникът на Боян Петров: На лукчета и сняг до 7910 м височина

Гледка към Лагер 3.

© Боян Петров

Гледка към Лагер 3.Българският алпинист Боян Петров продължава опитите да изкачи връх Гашербурм II като част от проекта му "Българин на 14х8000", с което иска да влезе сред двайсетте алпинисти, успели да изкачат и 14-те най-високи върха на планетата без кислород. Той вече е без спътника си Слави Несторов, принуден от бизнес ангажименти да прекъсне своето участие.


Досега публикувахме първите три части от дневника, воден от алпиниста под върха. Първата част, в която разказва за изкачването до Лагер 1, четете тук. За пресичането на нацепения ледник от базовия лагер (5050 м) до Лагер 1 (5900 м) четете тук. Третата част, в която Петров описва флората и фауната в района на Лагер 1 и бита на алпинистите, четете тук.


Ето какво написа Петров в дневника си между 8 и 12 юли.
Сутринта на 8.07 закусвахме в базовата палатка със Слави. Към 3:50ч си пожелахме успех, като той пое с едно муле към Урдукас (на около 50 км оттук надолу по ледника), а аз се засилих нагоре към Лагер 2. Условията при мен бяха отлични, всичко беше замръзнало и напредвах много бързо. Задминах поне три групи и към 8ч пристигнах в Лагер 1. Събрах си целия оставен там багаж и раницата ми стана към 15 кг. Нагоре имаше нов сняг и до началото на стръмното стигнах за около 2 часа. На почтителна дистанция след мен (така че да не ме достига) ме следваше иранецът Мохамед. Почивах често като свалях тежката раница, но след като поех по Banana Ridge се оказа, че до лагера не можах да намеря нито едно място за почивка. Беше много стръмно, катерех дълго без почивка и доста се изпомпах. Карах само на лукчета и смучех сняг. Стигнах до Лагер 2 (6430м) много съсипан, опънах палатката и заспах веднага.


Лагер 2 (6430м) е разположен на удобна, но трудно достъпна премка

© Боян Петров

Лагер 2 (6430м) е разположен на удобна, но трудно достъпна премка


Планинските водачи от Шамони се изкачват редом с мен по склона на около 6700 метра.

© Боян Петров

Планинските водачи от Шамони се изкачват редом с мен по склона на около 6700 метра.


На другата сутрин в лагера се появиха двама французи - планински водачи от Шамони с голямо самочувствие. Докато се оправяха, аз поех нагоре в дълбокия сняг и около два часа разбивах пъртина в девствения сняг. След като ме настигнаха, прецениха, че е склонът е много лавиноопасен и взеха да дават акъл откъде да минавам. На едно място искаха да се откажат, но след като минах пасажа, те ме последваха. Накрая пробиха малко пъртина, стигнахме мястото за щурмовия Лагер 3 (6956м) и в ранния следобед си опънахме палатките. Имахме около 12 часа за почивка преди началото на щурма.


Спах отлично и още в 1:30ч чух, че французите започнаха да се оправят. Малко преди три сутринта бях готов и излязох навън. Беше ясна, тиха и не много студена сутрин -17С. Видях, че трябва още да ги чакам, и поех нагоре сам. Нямах спомен от маршрута от лятото на 2009 г., но помнех че трябва да заобиколя едни скали и да изляза над тях. В долните части ме настигна по-бързия от двамата водачи и започна да ми вика откъде да мина. Аз просто си катерех нагоре и след още двайсетина минути го хвана страх, обу си ските и след няколко завоя се прибра в лагера. С това французите приключиха атаката.


Малко преди излизането от скалния пояс намерих стари парапети и на изгрев слънце излязох над скалите. Небето беше космически синьо и върхове с всякаква форма и височина изпълваха хоризонта във всички посоки.


Изгревът в 4:35ч започва да позлатява върховете в Каракорум

© Боян Петров

Изгревът в 4:35ч започва да позлатява върховете в Каракорум


Първи стъпки на траверса под връхната пирамида на Гашербрум 2 през това лято

© Боян Петров

Първи стъпки на траверса под връхната пирамида на Гашербрум 2 през това лято


Починах между остатъците от стари палатки на около 7400 м и продължих да крача по траверса под върховата пирамида. Снегът както и досега, беше не по малко от коляно и всяка крачка си беше затъване и борба. Бях първият за сезона и изборът на траектория към най-високата точка си беше само мой. Почивах на всеки около 200 м като си издълбавах малка площадка в склона. Около 11ч върхът потъна в облаци и мъгли.


Малко преди два часа следобед стигнах до една характерна премка и с изненада установих, че върхът е ей там отзад и отгоре. Починах малко и си казах "Ти си, Петров!". Отново нагазих в доста стръмен и дълбок сняг. Правех дълги серпентини, но върхът и околностите тънеха в мъгли и аз не виждах колко точно ми остава. Тъкмо си мислех да се отказвам, когато си погледнах висотомера и видях, че съм на 120 метра под върха. Събрах сили, направих още 2-3 малки серпентини и пак спрях. Изчислих, че с тази скорост вероятно ми трябва поне час и малко до върха. Чувствах се доста уморен, целта ми се изплъзваше и с нежелание реших, че е по-разумно да започна слизането.


Максималната точка, която достигнах- 7910 метра. Върхът е горе в ляво.

© Боян Петров

Максималната точка, която достигнах- 7910 метра. Върхът е горе в ляво.


Височината ми малко преди да се откажа

© Боян Петров

Височината ми малко преди да се откажа


Концентрирах се върху предстоящите ми хиляда и повече метра спускане, които се оказаха не по-малко трудни поради дълбоките ми крачки. В продължение на повече от 5 часа крачех, крачех, изпратих залеза и почти по тъмно едвам направих последните крачки до палатката. Посрещна ме украинеца Андрей като ми подаде шише с топла вода и резенчета лимон. След 17 ч непрекъснато движение и около +1000/ -1000 метра денивелация изпих почти литър от течността, едвам събух тежките тройни обувки, затворих палатката и просто си влязох в чувала. Нямах сили да ям нищо, изпих един аспирин и се отпуснах. Единственото, което помня, че отбелязах като равносметка за деня беше, че днес връх в актива си уви нямах.


Лагер 3 гледан отгоре след залез слънце.

© Боян Петров

Лагер 3 гледан отгоре след залез слънце.


В просъница, към 3 ч на другата сутрин чух как украинците и иранецът тръгват за атака. Толкова не осъзнавах, какво става, че просто заспах моментално. Събудих се от жега и глад около 10 ч. Слънцето печеше силно, а палатката се тресеше от силни пориви на вятъра. Още не бях решил какво да правя и засега таях частичка надежда, че утре може би да направя една втора атака?


Пуснах тураята, но се оказа, че вчера докато съм катерил, съм я включил на някоя от почивките и тя е изпратила над 60 смс-а с точните ми локации до партньора ми в тренировките Румен Радев. Полезна функция, но ако аз си я бях пуснал. В резултат, батерията беше почти умряла, но все пак успях да пуснах смс с молба за прогноза до Деян Петков.


Изядох едната от двете ми останали супи и изведнъж се появи един швейцарец. Каза ми, че има прогноза от сняг, който идвал още днес вечерта. Два часа по-късно събрах всичко и с болка тръгнах да слизам към Лагер 2. В късния следобед успях да видя слизането на украинците и бях почти сигурен, че слизат именно от върха.
На другия ден станах по тъмно, за да успея да се спусна до базовия лагер. Всичко течеше нормално до средата на кошмарния ледник под Лагер 1.


Слизане към базовия лагер в 5ч сутринта.

© Боян Петров

Слизане към базовия лагер в 5ч сутринта.


Бях сам, температурата беше около нулата и започнах да пропадам на почти всяка крачка. Повечето от мостовете, които помнех, се бяха вече срутили, цепките се бяха отворили и колкото по-надолу слизах, толкова по-трудно намирах проходите в лабиринта от сераци. Бях уморен, мислех бавно и скачах без необходимата пъргавина. Изкачването на върха ми беше песен в сравнение с кошмара, който преживявах. След над четири часа ледниково оцеляване успях да изляза на морената, събух котките и просто благодарих на небето.


В късния следобед събрах сили и посетих всички базови лагери, за да си направя равносметка. Оказа се, че за разлика от съседния Броуд пик (8047м), където на 10.07.2017г. са били регистрирани около 12 изкачвания, в нашия район нямахме нито едно успешно изкачване. Оказа се, че по моите следи, на 11.07 украинците са успели да стигнат едва до около 7700 м на Гашербрум 2 и са били спрени от ураганен вятър. На Гашербрум 1 екип от други трима украинци са достигнали максимално до около 7300 м и са преустановили опита си поради дълбок сняг. Очевидно този сезон Гашербрумите няма да се предадат толкова лесно, въпреки че са обсадени от около двайсет и петима алпинисти.


В следващите дни предстои възстановяване на всички, които се напъвахме по заледените склонове в последните пет дни. Максималната достигната височина на Гашербрум 1 засега е ок. 7300м (украинско), а на Гашербрум 2 е 7910м (българско). Опитите ще продължат, като предчувствам, че най-голям страх очевидно ще берем при пресичането на ледника между базовия лагер и Лагер 1. Положението не е хич розово, но се надявам, че с подходящи очила ще успея да го променя в моя ползапоне на цвят ;-)


Преглед и обработка на снимки, писане на дневник, водене на сметки, организация на изкачването и гледане на филми е истинско удоволствие с супериздьржливия Acer TravelMate 645, 14'

© Боян Петров

Преглед и обработка на снимки, писане на дневник, водене на сметки, организация на изкачването и гледане на филми е истинско удоволствие с супериздьржливия Acer TravelMate 645, 14'


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Пак връщане от съвсем близо под върха!
  Нооо... всички други алпинисти са стигнали дори по-ниско и са се отказали, така че изводът е: дълбокият сняг е изстискал силите за атака на върха.
  Успех в следващите дни!

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Лукчета е добре пак като не е камъчета.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Емоционално преживяване :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Любопитно

  От кога лукчетата са лек срещу диабета ???

 5. 5 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Абе смотльо,
  Не са лек с/у диабета, а с/у ниската кръвна захар, защото като катери той хаби много енергия!

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Съни ме върна в детството. Баща ми често ме водеше в планината. Зимата почти всяка събота и неделя, а ваканцията през ден. В екипировката задължително имаше две шепи лукчета и мъничко шишенце (от сироп за кашлица например) ракия. При по дълги преходи и термус с чай. Много ценно и полезно при умора, срещу настинка и приятно, когато зимата е истинска.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на hkd26523103
  hkd26523103
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#4] от "aboto":
  Е, не е отишъл там на лечение все пак.

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Нормално е да има неуспехи точно по това време на годината. Отдавна се знае, че извън май и част от септември, нещата стават почти невъзможни.

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "aboto":

  лелеее, верно че Петров беше обявен за "диабетик"... Ама това сигурно е само за пред държавната му служба - да взима болнични, докато ходи из Хималаите за кеф!

 10. 10 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 225 Неутрално

  много вълнуващ разказ и страхотни снимки! успях да се пренеса и аз там. Благодаря!
  Разочароващо малко, но се радвам, че е взел разумно решение и е жив и здрав. Успех в следващите дни и чакам с нетърпение следващия епизод!

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  "... На другата сутрин в лагера се появиха двама французи - планински водачи от Шамони с голямо самочувствие..."!

  Потвърждавам...! Големи лекета са водачите в района на Шамони! Ама от най-големите...! Толкова са важни, че даже те блъскат или се мъчат да те спъват ако си пред тях. Един такъв щеше да яде шамарите под Монблан от нашата група...!
  Иначе, лукчетата са идеални, за да не ти пресъхват гърлото и небцето от учестеното дишане, докато вървиш. Много помагат...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този часовник на Гармин е доста въпросителен. Без да се заяждам, онзи ден бях в Алпите на връх с височина 3610 по карта. Пуснах трекинга от 2500 м, 4ч по-рано. Горе показваше 3540. След ръчно калибриране, си ги показаха 3610-те... Съвет към Боян - калибрирай го редовно! :) И УСПЕХ!

 13. 13 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Когато волята е непреклонима, няма значение дори дали има лукчета

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "Ти си, Петров!"
  Респект!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 15. 15 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Лукчета е добре пак като не е камъчета.

  До коментар [#2] от "xali":

  Майтап-майтап,
  Ама тези бонбонки съчетават висока енергийна стойност със свежест. И спират кашлицата къде-къде по-добре от вносните Олипси и не помня още к'во.

  Успех на Боян в следващото начинание.
  И да си вземе повечко лукчета 😊
  Те поне не са скъпи.

  Той сигурно и ракийка си е носил, ма как да си признае😊

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 16. 16 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Когато волята е непреклонима, няма значение дори дали има лукчета
  До коментар [#13] от "aqua_blue":

  Не става само с воля, пич.
  И лукчета си требе😊

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Малко преди излизането от скалния пояс намерих стари парапети и на изгрев слънце излязох над скалите. Небето беше космически синьо и върхове с всякаква форма и височина изпълваха хоризонта във всички посоки."

  Красота!

 18. 18 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "aboto":Е, не е отишъл там на лечение все пак.
  —цитат от коментар 7 на hkd26523103  До коментар [#7] от "hkd26523103":

  Да де , но това с лукчетата е все едно , болен от цироза да катери Хималаите на водка с грейпфрут .

 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митев":

  Не знам , само едно е сигурно , че когато говориш много не можеш да не изпуснеш нещо което не е трябвало да го знаят всички .

 20. 20 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#4] от "aboto":лелеее, верно че Петров беше обявен за "диабетик"... Ама това сигурно е само за пред държавната му служба - да взима болнични, докато ходи из Хималаите за кеф!
  —цитат от коментар 9 на Митев


  Митяф,
  ти верно ли мислиш, че Б.Петров ще се прави на диабетик да мине метър пред държавната служба. Пусни гугъл, информирай се.безплатно е.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 21. 21 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Доколкото знам, за диабетиците е жизнено важно да ядат сладко на определени моменти.

 22. 22 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "Митев":

  Митяв, Митяв откога започна и от планини да разбираш? Двата ти коментара са пълен ..... к. Но да те образовам малко белким вденеш. В Каракорум където се намира Гашербрум 2, който Боян катери, изкачванията се правят само лятото (ако не броим 4 зимни изкачвания на Нанга Парбат, Гашербурум 1 и 2 и Броуд Пик . Там няма мусон, както в Непал и Тибет, където върховете се катерят или пролетта или есента именно заради мусона.
  Меснер прави солово изкачване на Еверест по премиерен маршрут именно през мусона в средата на Юни. Затова и един от най-великите :) за други незнам да са се пробвали през мусона в Хималаите, демек в Непал и Тибет.

  За коментара ти относно диабета и Боян Петров няма да коментирам нищо , защото модита ще ми забранят да пиша тук.

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 23. 23 Профил на Angel Trifonov
  Angel Trifonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евалла. Супер е когато си достатъчно силен за да отстъпиш, когато трябва. Успех по нататък.
  Към коментар 11.
  Много , ама много е спорно, гидовете в Шамони или тези в Цермат са по-отвратителни. От личен опит: и едните и другите спъват, газят, мачкат и всико отвратително за което може да се сетиш. Препоръчвам: - ако си сигурен че на мястото на което се намирате "бигБрадър" не вижда да им се "припомнят" определени човешки норми.

 24. 24 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Чудесен Дневник, успех на такива смели и сърцати хора!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 25. 25 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Реших, че е реклама на Айсър.

 26. 26 Профил на bebotorbalan
  bebotorbalan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "г-н Саранди Говедаров":

  Как да не си е носил... ако четем между редовете се вижда, че е е пил един "аспирин" и е заспал веднага :))

 27. 27 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "aboto":лелеее, верно че Петров беше обявен за "диабетик"... Ама това сигурно е само за пред държавната му служба - да взима болнични, докато ходи из Хималаите за кеф!
  —цитат от коментар 9 на Митев


  Едва ли опира чак да пести от болнични. Една такава експедиция е доста скъпа, сигурно струва колкото заплатата му за 2-3 години.
  Явно печели добре с поръчки от сорта, преброяване на комарите и подобни, където падат големи делавери.

 28. 28 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Явно печели добре с поръчки от сорта, преброяване на комарите и подобни
  —цитат от коментар 27 на ДСиБ


  Не, просто има спонсори за изкачванията, защото е отличен алпинист. Ако подтиснеш дребнавата си злоба и завист, можеш да насочиш енергията си към нещо градивно - наприемр самият ти да привлечеш спонсори, но преди това трябва да работиш с десетилетия за да изградиш и демнострираш достатъчни умения. Желая ти успех в начинанието. Или само си чешеш езика?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#29] от "sacred":

  Аз съм фен на този алпинист. Кеф ми е да чета дневниците му кажи речи в реално време... Но лека полека взеха да изскачат едни такива неща, които правят впечатление. Не знам наистина защо седи на държавна работа, като е ясно че това е абсолютно проформа. И ако е толкова ценен за тая държава, кой му върши работата, докато го няма в повече от половината година... Освен това не е тайна и страничната му дейност с поръчките, за които споменава колегата от №27... Как се съвместяват тия неща - само неолибералките знаят...

  А това с диабета и лукчетата пък е направо върха! Не Гашербрум, а лукчетата са върха!

 31. 31 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "Митев":

  Заеби го тоя приказен герой .... Да видим тая година Моу и Лукаку какво ще сътворят, Челси взеха Мората и дали Арсенал ще е в топ 4 ^^ Тоя алпинизъм е празна работа!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK