Липсата на е-платформа не е станала повод за жалба по нито една обществена поръчка

Липсата на е-платформа не е станала повод за жалба по нито една обществена поръчка

© Юлия ЛазароваВ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма подадени жалби срещу обществени поръчки с искане за отмяната им, защото все още няма изградена единна електронна платформа, която трябваше да функционира от началото на месеца. Това се разбра от отговор на КЗК, пред която се обжалват търговете, до "Дневник".


Повод за питането стана факта, че в Закона за обществени поръчки е предвидено от 1 юли да заработи единна национална уеб-базирана платформа, в който срок трябваше да се изготви и Наредба за условията и реда за използването ѝ, както писа в. "Сега". Вместо това на сайта на агенцията за обществени поръчки бе публикувано съобщение, че срокът за въвеждане на платформата се удължава до 18 октомври 2018 г, макар първоначално срокът да бе записан в закон.


"До момента, няма подадени жалби с твърдение за нарушение по процедурата, основаващо се на липсата на единна национална електронна уеб-базирана платформа, която следва да бъде използвана при възлагане на обществени поръчки от възложител", се казва в отговора на КЗК.
На въпроса дали липсата на платформа е основание за прекратяване или отмяна на търговете от комисията посочват, че това е въпрос на разглеждане по същество на евентуални жалби. Изложени твърдения за нарушения ще се преценява от КЗК в съответствие с установените в Закона за обществени поръчки правила за произнасяне след обжалване срещу актове, действия и бездействия на възложителите - министерства, общини и други ведомства.


От комисията все пак признават, че


срок, който е установен със закон може да бъде променян само със съответния по степен нормативен акт.


"Промяната в срока не може да е причина за подаване на жалби срещу обществените поръчки и оспорване на тяхната законосъобразност, още по-малко да доведе до прекратяването им", отговориха за "Дневник" от Министерството на финансите, към което е агенцията за поръчки. Те обясняват, че срокът - 1 юли е много по-кратък от посочения в приложимите европейски директиви, който е 18 октомври 2018 г.


Макар и съобразена с европейското законодателство новата дата се появи като съобщение на сайта на агенцията, което няма силата на закон и съответно, докато не бъде променен Закона за обществените поръчки, ще има правен вакуум. Законът все още не е променен.


Причината да няма платформа са технически - свързани с обжалване на търга за възлагане на изработката ѝ и затова фактическото ѝ въвеждане трябва да се отложи. Обявената от агенцията поръчка е на етап разглеждане на оферти. Била е обявена на време, но не е приключила поради неколкократно обжалване. Предвижда се търгът да бъде изпълнен в рамките на новия нормативно определен срок, посочват още от финансовото министерство.


В съобщението на сайта на агенцията се казвало, че са предприети действия за отразяване на необходимата промяна в Закона за обществените поръчки, посочват още оттам, макар в него да се споменава само, че е удължен срока.


Удължава се срокът за въвеждане на национална електронна платформа при възлагане на обществени поръчки АОП информира, че е предприето удължаване на срока за влизане в сила на чл. 39, чл. 40, ал. 1 и ал. 3, т. 1-4 и т. 10 от ЗОП относно задължението на възложителите да използват национална електронна уеб-базирана платформа при възлагане на обществени поръчки. Срокът се променя от 1 юли 2017 г. на 18 октомври 2018 г. Същият срок е предвиден и за издаването на наредба за условията и реда за използване на платформата, съгласно § 28 от ПЗР на ЗОП. Посочената дата е в съответствие с тази, определена в Директива 2014/24/ЕС и Директива 2014/25/ЕС.

"С приемането на тези промени се очаква проблемът да бъде решен, включително като се обхванат заварените случаи. Дотогава от възложителите се очаква да прилагат действащия ред, който гарантира в достатъчна степен спазването на принципите на закона и изискванията на приложимите европейски директиви", обясняват още от финансовото ведомство.


Според тях от възложителите не следва да се търси отговорност, а обявените поръчки трябва да се възприемат като законосъобразни, тъй като ще са съобразени със закона и действащите европейски директиви.


Според юрист, когото "Капитал" цитира, жалби в КЗК трудно биха били уважени. Причината е, че те се подават срещу възложителите, а самите те не са виновни за липсата на онлайн платформа и нямат техническа възможност да спазят закона.Оттам обясняват, че проект за наредбата за използването ѝ може да бъде предложен само след нейното изграждане.


Въпреки че Агенцията за обществени поръчки отхвърля опасенията за проваляне на търговете и уверява, че проблем няма да възникне, случая показва, че липсва отговорност към електронното управление, въпреки че то е основен приоритет на правителството.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Е то няма предвидена такава възможност, ама нямало..

  Абе какви калинки работят там бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Гербавите калинки са навсякъде...
  Всички се изненадват при всеки търг, че се обжалва...и така от 2009 насам.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#2] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":

  Обжалва се, щото почти винаги пишат документацията за конкретна фирма, а това прави процедурата зле обоснована и слаба като аргументация. Жалещите, логично са ощетени. Герберастията освен, че са калинки са и доста крадливи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#2] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":Обжалва се, щото почти винаги пишат документацията за конкретна фирма, а това прави процедурата зле обоснована и слаба като аргументация. Жалещите, логично са ощетени. Герберастията освен, че са калинки са и доста крадливи.
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  Т'ва ние много добре го знаем...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  И интернет платформа да има,обикновено в обществените поръчки участват и се одобряват изключително приближени до партията фирми. В търговете участват по десетки такива фирми,та да се избегне възможността странична фирма да се вреди. А списъка с ''наште'' фирми се носи на ръка или се диктуват по телефона.

 6. 6 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Пак някои БГ гении са откривали топлата вода. както с електронното правителство просто няма капаците от хора в БГ за такива неща.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  още след 1912 година ,тоест преди повече от 160 години в Държавен вестник от тогава на Царство България са се публикували всички обществени ,държавни и общински поръчки ,точно и ясно и изисквания и правила ,след което са се публикували кой и с колко участвал и кой и с колко е спечелил , се га се опитваме да гледаме дали маймуната се катери по дървото и дали и е червен задника ,ами червен е .

 8. 8 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3940 Любопитно

  "Според юрист, когото "Капитал" цитира, жалби в КЗК трудно биха били уважени. Причината е, че те се подават срещу възложителите, а самите те не са виновни за липсата на онлайн платформа и нямат техническа възможност да спазят закона."

  Това си е нов вариант на "Параграф 22", не ли.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK