Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет за 2016 г.

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет за 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталСметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016 г., защото не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество, съобщи одитната институция. От палатата посочват, че още от 2012 г. установяват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а са подписвали документите с резерви през 2012, 2013 и 2015 г.


Основна причина за отклоненията е липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения. "Не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности", се казва в заключението на палатата.


От одитната институция са на мнение, че има риск част от активите на Софийския университет да не се водят на отчет. Те дават пример със сметката "Компютри и хардуерно оборудване", където са отразени 9 235 594 лв. Същевременно обаче сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка "Други машини, съоръжения, оборудване" в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.
Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други, посочват от Сметната палата. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията Софийският университет все още не я използва.


Установени са и нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой, например с пари от касата на Ректората, получени с разходно касов ордер от касиер, т.е. в брой, да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. По същия начин са възстановявани гаранции за изпълнение и участие в обществени поръчки чрез внасяне по банковата сметка на контрагент и са внасяни суми по банкови сметки на доставчици за задължения над 10 000 лв.


В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона, посочват от палатата.


В Университетското издателство с печатница в края на всеки месец касовата наличност е предоставяна на материалноотговорното лице като служебен аванс без документална обоснованост. В първия ден на следващия месец сумата е възстановявана в касата. По този начин е избягвано задължителното й внасяне по банковата сметка, установява проверката на одитната институция.


Не е извършено отчитане по отделни стопански области, в резултат на което получените средства по проекти и програми, финансирани от ЕС, са осчетоводени в отчетна група "Бюджет". Отделно е установено, че университетът не е възстановил на Научноизследователския сектор (НИС) 3 143 185 лева от заем в размер на 4 млн. лева, взет със споразумения от 2014 до 2016 г. Заемът е бил за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати и др. текущи разходи. НИС е отпуснал средствата, получени от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от ЕС, и по договори с чуждестранни фирми. Посочва се, че средствата не са върнати въпреки необходимостта от тях за изпълнение на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви, посочват от Сметната палата.


За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1974 Неутрално
 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията Софийският университет все още не я използва."

  "В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона., посочват от палатата."

  Ега ти кочината... оня комунист още ли е ректор???

 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Тия нарушения не водят ли до сигнал в прокуратурата и привличане на Ректора, Мениджъра и Гл.счетоводител под съдебна отговорност?

 4. 4 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "В Университетското издателство с печатница в края на всеки месец касовата наличност е предоставяна на материално-отговорното лице като служебен аванс без документална обоснованост. В първия ден на следващия месец сумата е възстановявана в касата. По този начин е избягвано задължителното й внасяне по банковата сметка, установява проверката на одитната институция."

  Алма Матер за пример...

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1252 Разстроено

  От държавното нема по леко и меко.
  Когато се наливаха основите на демокрацията много се чудех защо не само у нас и по светът хората се натискат за държавна работа.
  А то имало защо.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Отчетите за 2014, 2016 г не са заверени и какво? Като пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша! Защо гражданите да спазват закона ,като институциите не го правят?

 7. 7 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet": Друг комунист вече е ректор, доносник на ДС! СУ е просто ченгеджийница. Тук-там има някой свесен за маскировка!

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Бойко, закрий я тая сметна палата бе. Направи я отдел в прокуратурата.

 9. 9 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Какво нахалство! Сметната палата да се изгори - немедленно!

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3021 Неутрално
 11. 11 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet": Нови Стандарти на работа за цялото счетоводно воинство. Не бях чувал дори за подобна щура процедура 😊

 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  държавата печата пари държавните институции пари нямат

 13. 13 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  По-горе един чИляк си позволява да хвърля кал по главния счетоводител...ето нека прочете това и да каже КОЙ отговаря за верността на фин. отчети...Това е от Закона за счетоводството....Чл. 16. (1) Ръководителят на предприятието:

  1. утвърждава индивидуалния сметкоплан на предприятието;

  2. организира текущото счетоводно отчитане в съответствие с разпоредбите на този закон;

  3. утвърждава формата на счетоводството, която осигурява синхронизирано осъществяване на хронологичното и систематичното (аналитично и синтетично) счетоводно отчитане;

  4. отговаря за съставянето, съдържанието и публикуването на финансовите отчети и на годишните доклади, изисквани по този закон;

  5. определя периодичността на финансовите отчети за нуждите на управлението на предприятието;

  6. отговаря за извършването на независим финансов одит от регистрирани одитори;

  7. определя реда и начина за извършване на инвентаризация;

  8. отговаря за съхраняването на счетоводната информация по реда и в сроковете по раздел III;

  9. определя реда и движението на счетоводните документи от момента на тяхното създаване или получаване в предприятието до момента на унищожаването или предаването им съгласно този закон.

  сократ1
 14. 14 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#13] от "сократ1":

  Чл. 10 сме пропуснали, между другото...

 15. 15 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 790 Разстроено

  Дерибейство и самоуправство цари във всички АВТОНОМНИ вуз-ове. И копче няма кой да им каже...

  Ако им разгледате разписанията и заетостта, ще видите как в определени длъжности и персони са концентрирани часове и дисциплини, за които е почти сигурно, че физически няма как да бъдат изнесени пред студентите.

  Тези хора на ръковдни длъжности - ръководители катедри, научни секретари, и всякакви тям приближени са превърнали държавните университети в собствен доходоносен бизнес, като към професорските си заплати си добавят огромни хонорари от допълнителна заетост, за изпълнението на която трябва да се клонират.

  И всичко това се случва под благия поглед на ректорското ръководство.

  А тези, които не са удобни (не са политкоректни) ги оставят едва да кретат с по един-два курса, колкото да вържат минимално изискуемите часове за да си получават месечното възнаграждение...

  А за конвейрното производство на нАучни работници - доФтори, доценти и професори... думи няма да се опише девалвацията в стойността на научните степени и звания...

  Та вие тук за нарушението на някакви счетоводни правила проблем ще правите...

  Тя работата въвоняна от много по-дълбоко...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 16. 16 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 790 Разстроено

  До коментар [#13] от "сократ1":

  Тъй, тъй...

  само дето ръководителят ВЪЗЛАГА с трудовия договор и длъжностната характеристика на главното счети да организира всички тия неща, дето се искат от ръководството.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 17. 17 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonF1":

  В грешка си. Не може двамата да отговарят за съдържанието. Единия е подчинен на другия. Не може подчинения да отговаря за действията на началника си. Никои съд няма да осъди подчинения независимо какво пише в закона. Печелиш голяма сума ако намериш дело с осъден гл. счетоводител за нечестно и невярно счетоводство.

  сократ1
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  И какви са последствията от незаверката.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Цял стопански факултет имат, а счетоводството си не могат да управят!

  Знам им далаверите от времето, когато следвах там - при бившия декан на ЮФ Тенчо Колев и доц. Пламен Пантев, който на документи имаше хорариум от 22 часа на ден.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#16] от "Другарката Михайловна":

  В абсолютна грешка си. Значи шефчето делегира неговите законови финансови задължения към гл. счети....а, само правата остава за себе си. Това е ужасно несериозно твърдение.

  сократ1
 21. 21 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  От теб, "големи пари" няма да взема, ама вземи се запознай малко повече с практиките:

  ....П., в качеството му на главен счетоводителя, във връзка и с чл.26 НК(продължавано престъпление заради периода на присвояването между 2001 и 2004 г.); също така за документно престъпление по 311, ал.1, във вр. с чл.26 НК, за невярното удостоверяване към годишните данъчни декларации за периода, позволило да бъде прикрито присвояването. И за двете престъпления подсъдимият е бил наказан – за всяко от престъпленията и общо за съвкупността (чл.23 НК) от тях - с пробация за 3 години....

 22. 22 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#17] от "сократ1":

  Решението е от 2015 г.

 23. 23 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Хеговият заместник ректор стана ректор - с гласовете на хуманитаристите, които явно си искат кочината, щом това означава да са финансово подсигурени.

 24. 24 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonF1":

  Сори "брато", но в данъчната декларация няма никъде подпис на главния счети........26 НК, за невярното удостоверяване към годишните данъчни декларации за периода, позволило да бъде прикрито присвояването. ....За съдържанието отговаря подписалия Данъчната декларация...а, това е ръководителя на фирмата. Данъчната декларация може да я направи този на който боса възложи това. Това не е задължително да бъде главния счети....респективно така наричания ...съставител.

  сократ1
 25. 25 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3951 Весело

  Сори, не сори, главния счетов. е "опраскан", осъден, по всички инстанции...

 26. 26 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonF1":

  Няма да е лошо да ми посочиш окончателното решение по делото.
  щом си толко сигурен че е опраскан. Или дай линк къде да го прочета сам.

  сократ1
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах