Красимир Шекерджиев, съдия: Не Съюзът на съдиите, а Институтът по правосъдие ще пострада повече от забраната за външно финансиране

Проектът мина в спешен порядък на първо четене в Правната комисия.

© Надежда Чипева

Проектът мина в спешен порядък на първо четене в Правната комисия.Проблемът със съсловните организации на магистратите е много по-малък в сравнение с проблемите, които ще се появят за финансирането. Ако поправките в Закона за съдебната власт бъдат приети, голяма част от дейността на Националния институт на правосъдието (НИП) например ще бъде поставена в опасност." Това заяви по БНР Красимир Шекерджиев, избран за член на Съдийската колегия на бъдещия ВСС от съдийската квота.


Коментарът на Шекерджиев е по повод внесения от няколко депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти проект за промени в Закона за съдебната власт, който вече мина в Правната комисия на първо четене и предвижда забранао за финансиране на съсловните организации на магистратите от външни /чуждестранни източници/. Действащият активно с реакции по всички събития и процеси засягащи съдебната власт обаче е предимно Съюзът на съдиите в България (ССБ). Освен ССБ против проекта излязоха със становища и организациите на прокурорите, следователите и административните съдии.


Шекерджиев, който в момента е съдия от Върховния касационен съд, напомни: "Ние сме членове на европейската съдебна мрежа. Всяка година десетки магистрати пътуват - на обмен, на стаж. Ако се прекрати това финансиране нито една делегация няма да може да отиде на учебно посещение нито в съдилищата от общността, нито в Люксембург."
Чрез този обмен в рамките на европейската съдебна мрежа се осъществява сътрудничество , обмен на знания и идеи, обясни Шекерджиев. И предупреди: "Ако поправките бъдат приети, българската магистратура ще бъде изолирана от всички подобни инициативи, чисто физически няма да можем да отидем до Академията в Трир, защото там финансирането не е национално".


ВКС не е питан за мнение по законопроекта, въпреки това върховните съдии са решили да дадат становище, но по думите на Шекерджиев е съмнително дали ще бъде чут ВКС. Особено след като парламентът не оибърна внимание на критиките на ВКС за промените в НПК, които прехвърлят от в спецсъда делата за корупция във високите етажи.


Кариерните бонуси за кадровиците - "пълно безобразияе"


Така Красимир Шекерджиев определи предложението в ЗСВ, членовете на ВСС след приключване на мандата им да могат да избират в кой съд или прокуратура от същото ниво да отидат.


"Ще напусна добрия тон и ще кажа, че тези промени са истинско безобразие. Никой не е отишъл във ВСС насила, а по желание. Още повече, че във Висшия съдебен съвет вече има немалко бонуси - например заплата, в пъти по-голяма от магистратската, коли с шофьори, докато във ВКС нямаме не само коли, но и паркоместа. И на този фон да се договори и бонус е безобразие", заяви Шекерджиев.


По думите му така се заобикалят правилата за кариерно израстване, гласувани от самия ВСС. В същото време в момента конкурсите са "запушени" и работещите в системата не могат да мръднат нито по хоризонтала, нито по вертикала.


Запитан дали когато встъпи като член на ВСС, той самият няма ли да ползва служебна кола, съдията каза: "Има трамвай номер 7, който ще ми свърши чудесна работа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK