Софийският университет обяви мерки за предотвратяване на финансови нарушения

Софийският университет обяви мерки за предотвратяване на финансови нарушения

© Надежда Чипева, КапиталСлед като Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет "Св. Климент Охридки" заради липса на вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество, както и на адекватни контролни процедури, от висшето учебно заведение обявиха, че са предприети мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения.


"От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В университета има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни. Бяха предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията", се казва в позиция на университета.


От висшето учебно заведение съобщават, че от юни т.г. работи електронна система, която свързва звената на университета с централното счетоводство, така че да се получава незабавна и достоверна информация. Оттам обявяват, че ще продължат с "решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Алооо, Дневник, ако обичате попитайте какви точно мерки са предприети. Така общо казано не се разбира нищо. Мерките надявам се не са секретни. Контролните процедури не би трябвало да са секретни. Това го пиша щото съм много навътре с материята...та, затова ми е интересно какви точно са мерките...имам чувството, че е просто формално отбиване на номера. Нарушенията са от 2014 година.

  сократ1
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  А с досегашните злоупотреби какво правим.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  ".......че са предприети мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел....."
  Намериха си оправдание, а кой е нареждал разходите? Нищо не се споменава за "изнесения" факултет в чужбина.

 4. 4 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Абе с три думи: и тук крадат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах