Шефът на специализирания апелативен съд бе избран с изключение в закона

Георги Ушев преди половин година беше избран за председател на по-долния съд

© Георги Кожухаров

Георги Ушев преди половин година беше избран за председател на по-долния съдСъдийската колегия избра Георги Ушев за председател на специализирания апелативен съд. Само преди половин година той получи мнозинството от гласовете на колегията, за да бъде титуляр на долноинстанционния специализиран съд.


За избора, който е втори подред, освен Ушев, имаше още един кандидат - Румяна Илиева, която работи в апелативния специализиран съд от началото на работата му през януари 2012 г. Тя беше подкрепена от петима души, осем (минималния изискуем брой гласове) застанаха зад Ушев.


Решението на съдийската колегия е поредното, което е на ръба на закона. Защото там е записано, че за председател на съд може да бъде назначаван магистрат от "същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт". В чл.169, ал.1 е предвидено, че може да се допуска изключение за назначение на човек от по-ниско ниво, като какви са критериите, за да има изключение, не е записано. А и практиката на съвета до момента също не дава яснота.
Някои от членовете на съвета приеха, че изключение в случая, е че Ушев има опит като административен ръководител. За председателя на Върховния касационен съд и някои други членове на колегията това не е достатъчно основание, за да се приеме, че е налице хипотезата на разпоредбата.


В името на повишаване на авторитета на специализираното правосъдие


Председателят на специализирания съд Георги Ушев започна представянето си с благодарност към членовете на съдийската колегия за това, че преди шест месеца е бил избран за председател.


"Сега кандидатствам като съдия от по-ниско ниво. Правя го не воден от кариеристични амбиции или бягство от отговорност, а от искреното желание за повишаване на авторитета на специализираното правосъдие в България", заяви още Ушев. И очерта като проблем "твърде ниското доверие към ръководството на апелативния специализиран съд от магистратите". Каза, че ще работи за "трайно установяване на спокойна и добронамерена професионална атмосфера".


В подкрепа на Ушев, се изказаха Даниела Костова (която много рядко прави изявления) и Камен Иванов. Последният беше изненада, тъй като често е гласувал принципно и заедно с т.нар. малцинство. Сега той заяви, че ще подкрепи Ушев, защото налице изключение. По думите му това било неговият административен опит.


Калин Калпакчиев призова колегите си да посочат на кои законови изисквания и кои качества не притежава Румяна Илиева. "Няма как при наличието на двама кандидати, с равни професионални качества, от гледна точка на атестациите и концепциите, да приемем, че е налице изключение. Имаме кандидат от този съд и кандидат от по-нисък по степен съд", заяви Калпакчиев и допълни:


"Ще прилагаме изключението според ситуацията, трябва да се прилага принципно. Ограничението беше въведено, за да се ограничи миграцията от един председателски пост на друг. Кажете си честно какви са мотивите ви", призова Калпакчиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Цирк ли ? Сарказъм се лее от всякъде.!
  Тези дето трябва да съблюдават законите си намират вратички. Значи и на най-високо ниво закона е за някой ;) но не и за самата съдебна система!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  То всичко в България е изключение от закона!
  След като призваните да спазват закона си намират вратички в него, за да се наредят на работа и да обслужват боцковци и цаци, тая държава скоро няма да я бъде!

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Ушев? Като кварталния? Няма слОчаеноС!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "...там е записано, че за председател на съд може да бъде назначаван магистрат от "същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт". В чл.169, ал.1 е предвидено, че може да се допуска изключение за назначение на човек от по-ниско ниво, като какви са критериите, за да има изключение, не е записано."
  Решението е абсолютно законосъобразно при така написани норми в действащия закон.
  Колкото да това "какви са критериите, за да има изключение" те не случайно не са разписани в закона, Това позволява да бъдат различни/целесъобразни/, при всеки конкретен случай. В конкретният случай критерият е фамилията - Ушев. При евентуален друг такъв случай случай очевидно критериите ще са други.

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Мнозинството на Цацаров...
  Защото в специализирания съд и пачките за рушвети са специализирани!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Цирк ли ? Сарказъм се лее от всякъде.!Тези дето трябва да съблюдават законите си намират вратички. Значи и на най-високо ниво закона е за някой ;) но не и за самата съдебна система!
  —цитат от коментар 1 на Без коз


  Не сарказъм, ами наглост... Тези отдавна вече се подиграват с нас, но сега направо в лицето ни се смеят.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Ние сме държава на изключенията и всичко е на ръба на закона. Затова и държавата е на ръба.

 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Неутрално

  «Вор в зако́не» («вор» или «законник»)
  "Крадец в закона" ( "крадец" или "адвокат" ) - заглавието на някои от членовете на престъпния свят , свързан с неговото елит и се радва на значителна власт . Крадци - тя е специфична за Съветския съюз (по-късно и за страните от бившия Съветски съюз) явление в престъпния свят, който няма аналог в света на престъпна практика , сформирана през 1930 и се характеризира с твърд код на наказателни традиции, както и изключително ниво на секретност и тайна
  https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%92%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#4] от "subaru":

  Абсолютно не съм съгласен с такова нелепо тълкуване. Личи си, не сте учили достатъчно или не където трябва. След като основното изискване към кандидата записано в закона е, че трябва да бъде от "същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт", то очевидно и логично е, че изключението предвидено в чл. 169, ал.1 може да се допусне САМО АКО НЯМА ТАКЪВ КАНДИДАТ, а трябва да се избере председател. Да се предполагат някакви несъществуващи критерии за целесъобразност поради неумение или нежелание да се тълкува закона си е чиста проба юридическа неграмотност.

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Въпросът е дали мястото в Специализирания съд не се овакантява за Стефан Милев...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK